1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak nalákat štěnice?

Jak nalákat štěnice?

Jestliže se pravidelně každé ráno probouzíte s tělem posetým štípanci, nejspíše u vás řádí štěnice. Na rozdíl od obecně rozšířených tvrzení, se nejedná o problém týkající se pouze domácností s nízkými hygienickými standardy. Stejně dobře se mohou objevit i v bytech, kde by se dalo jíst z podlahy. Na následujících řádcích vám poradíme, jak zjistit, že se nezvaný host ubytoval zrovna u vás.

Stručné shrnutí:

Jak zjistit přítomnost štěnic v bytě
– při větším zamoření si vystačíte s baterkou a plochým předmětem, na který hmyz nebo jeho vajíčko naberete, u menších populací můžete využít speciálních pastí, pomoci může i proud horkého vzduchu namíření do temného zákoutí.

Pasti na štěnice – v obchodech se prodávají pasti feromonové, tepelné a modely určené pod nohy postele, všechny využívají vlastností, které štěnice lákají a následně jim znemožňují únik.

Jak zjistit, zda jsou doma štěnice

Ještě předtím, než začnete zjišťovat kontakty na odbornou firmu, se vyplatí zjistit, zda máte skutečně co dočinění se štěnicemi. Při jejich hledání se zaměřte zejména na okolí postele. Štěnice se totiž usazují v blízkosti svého hostitele tak, aby nemusely za jeho krví zbytečně cestovat. Rozsáhlejší napadení poznáte pomocí baterky a plochého předmětu. Přejetím po tmavém místě a jeho prosvícením narazíte buď na dospělce, nebo černá vajíčka.

Jestliže však zatím máte pouze podezření a populace hmyzu nejspíše není vysoká, sáhněte po důmyslných pastech. V obchodech v současné době narazíte hned na několik různých druhů. Feromonové pastičky vylučují chemickou látku, která hmyz přiláká. Jsou vybaveny speciálním lepem, ke kterému se štěnice přichytí a již neuteče. Variantou mohou být i pasti tepelné nebo speciální pasti pod nohy postele. 

Využít však můžete i skutečnost, že štěnice nenávidí horko. Vyhlédněte si místo, kde by se nezvaný host mohl skrývat – záhyb koberce, prasklina v nábytku, spára – a namiřte na něj horký vzduch fénu. Štěnice tento nápor dlouho nevydrží a pokud je v domácnosti přítomna, vyběhne. Na vás potom je ji usmrtit a začít pátrat po způsobech, jak vyřešit napadení svého domova. 

Druh pastiJak funguje
FeromonováVyluzuje chemickou látku, která je podobná feromonům štěnic
TepelnáVyzařují teplo, které štěnice považují za tělesné teplo hostitele
Pod nohy posteleNohy postele se postaví do plastových misek s leštěnou stěnou, odkud štěnice nevylezou 

Co nedělat?

Pokud máte podezření, že je váš byt zamořen štěnicemi, nikdy se nesnažte problém řešit rozsáhlými přesuny nábytku a věcí. Ani kompletní vyklizení prostoru vám nezajistí, že budete schopni hmyz lokalizovat. Spíše mu jen nabídnete možnost přesunout se do dalších míst a zamořit celou domácnost. Podobně zareaguje i na pokusy s běžně dostupnou drogerií. Štěnice jsou bohužel vůči jejich účinné látce zcela imunní. 

Stejně tak neexperimentujte s vysazením pavouků, stonožek nebo mravenců, které jsou přirozenými nepřáteli štěnic. S největší pravděpodobností by vám sice pomohli nepřítele zničit, zadělali byste si však na další problém. 

A co odpuzuje kočky jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022