1. Domů
  2. Domácnost
  3. Vestavná a mikrovlnná trouba: Proč potřebujete v kuchyni obě?

Vestavná a mikrovlnná trouba: Proč potřebujete v kuchyni obě?

Řešíte ve své kuchyni každý centimetr a přemýšlíte, které spotřebiče, doplňky a vybavení jsou zbytečné? Vyhazovat nic nemusíte. Stačí, když si prostor pečlivě rozplánujete a využijete na maximum. Místo vám pomůže ušetřit například vestavná trouba i vhodně umístěná mikrovlnka. Proč musíte mít obě dvě ve své kuchyni?

Kam s vestavnou troubou?

Jste zvyklí na to, že vaše trouba se nachází na podlaze a vy se k ní při každém používání musíte ohýbat a v předklonu kontrolovat, zda je pokrm uvnitř již hotový? Přestože zvyk je železná košile, věřte, že na vestavnou troubu si velmi rychle zvyknete. Zpravidla se totiž umisťuje do úrovně očí, tudíž se k ní nemusíte předklánět a pokrm jednoduše kontrolujete očima vestoje.

Další výhody vestavné trouby

Praktické umístění vestavné trouby vás nepřesvědčilo? Máme pro vás i řadu dalších výhod. Díky tomu, že je trouba vestavná, dokonale splyne s vzhledem vaší kuchyně. Kuchyňská linka tak bude působit jednotným a čistým dojmem a bude se vám i lépe uklízet. Žádné pravidelné vysouvání sporáku od zdi a úklid prachu za ním. V případě, že by došlo k nějaké závadě trouby, stále vám doma zůstane varná deska. Ta totiž není součástí vestavné trouby, ale instaluje se zvlášť.

Proč se vám vlastnictví mikrovlnné trouby vyplatí?

V kuchyni má své čestné místo také mikrovlnná trouba. Přijde vám vhod tehdy, kdy si chcete rychle ohřát libovolný pokrm či nápoj, rychle rozmrazit potraviny z mrazáku, a dokonce i tehdy, když dostanete chuť na čerstvý popcorn. Stejně jako sporák, i mikrovlnka může být vestavná a umístěna taktéž v úrovni očí. Další výhodou je také rychlost, s kterou jsou pokrmy a nápoje v mikrovlnné troubě ohřáté.

Volně stojící versus vestavná mikrovlnka

Jsou kuchyně, do kterých se lépe hodí volně stojící mikrovlnky, ale pak jsou také kuchyně, kam lépe zapadnou ty vestavné. Jak poznat, který typ kuchyně je ten váš? Jestliže se ve vaší kuchyni vyskytují nevyužité rovné plochy na kuchyňských skříňkách, máte zbytečně velkou pracovní plochu a nevyužitý kuchyňský bar, sáhněte po volně stojící mikrovlnce. V případě, že se ve vaší kuchyni žádné volné plochy nevyskytují, nevěšte hlavu a pořiďte si vestavnou variantu.

Uspořádejte si kuchyň tak, aby se v ní nevyskytovaly žádné zbytečnosti, které nijak nesouvisí s vařením a přípravou pokrmů. Ušetřete místo tím, že si pořídíte vestavnou troubu, do které snáze uvidíte i vestoje a řešíte-li každý volný centimetr, vyřešte stejně i mikrovlnnou troubu. Nemáte-li na ni místo na kuchyňské lince, skříňce či na barovém pultu, jednoduše ji také najděte místo vedle vestavné trouby.

Článek aktualizován 11. 9. 2023