1. Domů
  2. Lednice
  3. Pravidla pro umístění nové lednice

Pravidla pro umístění nové lednice

Lednice je středobodem naší domácnosti a bez ní by byl život daleko těžší. Pokud jste si domů přivezli nový kousek a čeká vás rekonstrukce kuchyně, jistě přemýšlíte nad tím, kam tento klíčový spotřebič umístit. V následujícím článku vás seznámíme s nejčastějšími místy, jejich výhodami a nevýhodami a upozorníme na parametry, které je dobré brát v potaz již při nákupu nového modelu.

Shrnutí článku:

Jak vybrat novou lednici – při nákupu vždy zohlednit velikost, tvar a dispozice kuchyně, k mání jsou modely šířky 48–80 cm a výšky 84–201 cm, lednice by měla odpovídat designovému provedení kuchyně, její objem přizpůsobte počtu osob v domácnosti.

Kam umístit lednici – zvolit místo, kde nebude její neustálé otevírání a zavírání rušit chod domácnosti, mimo dosah slunečních paprsků, radiátory a spotřebiče vydávající při práci teplo, po stranách ponechat alespoň 1 centimetr volného prostoru, vzadu minimálně 5 cm, teplota v místnosti by neměla klesnout pod 16°C.

Nejčastější umístění lednice – v rohu místnosti, jako součást rovné kuchyňské linky moderního střihu, vestavění do kuchyňské skříňky nebo instalace do výklenku.

Uvedení do provozu – zkontrolovat rovinu pomocí vodováhy, při stěhování na výšku počkat alespoň 2 hodiny, než dojde k ustálení provozních kapalin, při přesunu naležato vyčkat minimálně 24 hodin.

Výběr nové lednice – doporučujeme sledovat uživatelské recenze nebo srovnávací testy lednic a vybírat podle nich

Lednička je jedním z nejdůležitějších míst vašeho bytu, proto musí být dobře přístupná.

Jak vybrat novou lednici?

Proces umístění lednice v prostoru vlastně začíná ještě před jejím samotným převozem, a to během výběru nového modelu. Ještě před finální volbou se dobře zamyslete nad velikostí kuchyně, jejími dispozicemi a designovým provedením. Stejně tak zhodnoťte, jak vysoký finanční obnos jste za nový spotřebič ochotni zaplatit. V potaz logicky berte i počet osob v domácnosti, protože každý litr objemu navíc s sebou přináší vyšší provozní náklady. 

Nabídka modelů je v současné době opravdu široká. Vybírat můžete z lednic různých šířek (48–80 cm) i výšek (84–201 cm). Své zastoupení mají i kousky určené k vestavění, které je možné přímo zabudovat do kuchyňské linky. Jestliže se pro toto řešení rozhodněte, přistupujte k zajištění odvodu tepla opravdu pečlivě. 

Nejlepší lednice dle srovnávacího testu

PořadíNázevOceněníCena
1LG GBB62SWGFNNejlepší produkt14 000Kč
3Samsung RB30J3215SANejlepší cena-výkon10 000Kč
2Beko RCSA 210 K30WNPro nenáročné7 000Kč
Nejlepší lednice dle redakce Arecenze.cz

Zobrazit další nejlepší lednice

Kam umístit lednici?

Pamatujte na to, že chladnička je jedním z nejdůležitějších míst vašeho bytu. Z toho důvodu musí být dobře přístupná a současně nesmí její neustálé otevírání a zavírání nikoho rušit. Spotřebič musí být umístěn s ohledem na funkční dispozice kuchyně, tak abyste nemuseli potraviny dlouze přenášet na pracovní desku. Současně jej ale nevystavujte přímému působení slunečního záření nebo horka z trouby, sporáku či radiátoru.

Umístěním lednice v nejchladnějším koutu kuchyně uspoříte za její provoz. Podle posledních výzkumů zvyšuje každý stupeň nad 20 ℃ v okolí chladničky její spotřebu až o 4 %. Každé zbytečné sepnutí navíc zatěžuje motor, čímž zkracuje životnost celého spotřebiče. Pozor si ale dávejte i na přílišný chlad v místnosti. Dlouhodobé vystavení teplotám pod 16 ℃ součástkám nedělá příliš dobře. 

Po stranách chladničky ponechejte alespoň 1 cm a za ní minimálně 3–5 centimetrů volného prostoru. Vzduch kolem ní bude moci volně proudit, čímž se zvýší její efektivita. Snažte se na tuto skutečnost myslet při plánování dispozic vaší nové kuchyně. Nejnovější modely bývají již vybaveny speciálními kolíky, které vám nedovolí přirazit je úplně ke zdi.

Nejčastější umístění lednice

V současné době jsou bytové kreace prakticky neomezené a tomu odpovídá i široká paleta možností umístění lednic. Nejčastěji se můžete setkat s následujícími variantami:

  • Umístění v rohu,
  • Umístění v rovné lince,
  • Vestavění,
  • Instalace do výklenku.

Každému z výše uvedených řešení věnujeme samostatnou kapitolu s popisem jeho výhod a nevýhod.

Umístění v rohu

Jedná se o nejčastější a nejoblíbenější řešení, ke kterému se uchylují zejména majitele menších kuchyní. Lednice v rohu vhodně podtrhne designové provedení kuchyně, nepůsobí rušivě a současně se nachází v obvykle nejchladnějším místě místnosti. Navíc se nemusíte obávat, že by na ni dopadaly přímé sluneční paprsky. Chladnička stojící v rohu místnosti navíc opticky zabírá nejméně místa. 

Při umístění spotřebiče v rohu se ujistěte, že jste ponechali dostatečný volný prostor okolo něj i za ním. Umístění v rohu často svádí k přiražení „nadoraz“. Stejně tak si ověřte, zda můžete bez problémů vytáhnout přihrádky mrazáku. Zejména u starších modelů se jednalo o častý problém. 

Umístění v rovné lince

Moderní stavební řešení nových kuchyní jsou dvojího typu – ostrůvek uprostřed a kuchyňská linka v jedné rovině. Každý z nich má své milovníky i odpůrce. Jestliže budujete velkoryse pojatou domácnost, patrně zvolíte druhé jmenované řešení. U něj můžete lednici umístit prakticky kamkoliv, aniž by působila nepatřičně. Tedy za předpokladu, že vyberte kousek ladící s celkovým designem vaší linky.

Při plánování uspořádání jednotlivých spotřebičů berte vždy v potaz fakt, že lednice nesmí stát v blízkosti spotřebičů vydávajících teplo. Myslete také na její vhodné propojení s pracovní plochou, na kterou si budete odkládat potraviny. 

Vestavění

Ve větších domácnostech bývá velmi časté také vestavění chladničky do skříňky. Hlavní výhodou je zachování jednolitého designu kuchyňské linky, který není po stranách rozbitý kovovým tělem lednice. Vždy si však dávejte pozor na dokonale přesné vyměření. Skříňka musí zachovávat dostatečný prostor po stranách lednice a za ní tak, aby byla zajištěna cirkulace vzduchu. 

Jakýmsi dovršením konceptu vestavění lednice je její kompletní zabudování do kuchyňské skříňky včetně dvířek. Je tak zajištěna dokonalá čistota designového provedení kuchyňské linky. Izolace stěn snižuje provozní náklady, dochází ke snížení hlučnosti a lednice je navíc chráněna proti poškození. I zde je ovšem nutné opravdu myslet na dodržení volného prostoru.

Instalace do výklenku

V některých starších bytech bývají v kuchyních nebo prostorách mezi jednotlivými pokoji výklenky, které mohou posloužit jako vhodné místo pro lednici. Ta jednak nezabere drahocenné místo, jednak bude umístěna v chladném koutu daleko od zdrojů tepla. Jediný problém může být přílišná vzdálenost od pracovní plochy. Proto se nad potenciální instalací chladničky do výklenku vždy dobře zamyslete. 

Způsob umístěníVýhodyNevýhody
V rohuOpticky zabere nejméně místa, obvykle nejchladnější kout místnosti, snadná instalaceNutnost dodržet odpovídající vzdálenost od stěny, možný problém s otevíráním mrazáku
V rovné linceBlízkost pracovní plochy, možnost umístit do kteréhokoliv prostoru linkySnížení efektivity při umístění v blízkosti zdroje tepla, riziko narušení jednotného designu kuchyně
VestavěníUdržení jednotného designu kuchyně, úspora energie, snížení hlučnostVyšší nároky na prostor, riziko nedostatečné cirkulace vzduchu
Instalace do výklenkuÚspora místaVětší vzdálenost od pracovní plochy

Uvedení do provozu

Nalezli jste konečně pro svou novou chladničku vhodné místo a chystáte se ji konečně zapnout? Ujistěte se nejprve pomocí vodováhy, zda stojí v rovině. Nachýlení na jednu stranu jednak nevypadá příliš dobře, jednak vede k horší distribuci chladiva a tím i zvýšeným provozním nákladům.

Po ustavení spotřebiče se navíc doporučuje několik hodin počkat, než dojde k usazení provozních kapalin. Bližší informace obvykle naleznete v instrukcích od výrobce. Standardně ovšem platí, že při přesunu nastojato byste měli počkat alespoň dvě hodiny. Jestliže jste spotřebič stěhovali naležato, prodlužuje se doba až 24 hodin. Vždy se snažte uvedený čas dodržet, protože uspěchání celého procesu může vést až k poškození motoru.

Článek aktualizován 8. 2. 2022