1. Domů
  2. Lednice
  3. Rozměry amerických lednic

Rozměry amerických lednic

Bojujete dlouhodobě s nedostatkem prostoru v chladničce? Jestliže vám ani ty největší standardní modely nevyhovují, zkuste se poohlédnout po vhodné americké lednici. Jedná se o řešení určené početnějším a náročným rodinám, které potřebují uskladnit velké množství potravin. Počítejte ovšem s tím, že pro jejich umístěni musíte vyhradit ne zrovna malý prostor. V následujícím článku vás seznámíme s nejčastějšími rozměry amerických lednic.

Stručné shrnutí:

Druhy amerických lednic
– Side by Side, kdy jsou mrazák i chladicí část umístěny svisle a otevírají se samostatnými dveřmi, výhodou je větší přehlednost uložených potravin, u French Door je mrazák umístěn ve spodní části spotřebiče, oba prostory se otevírají dvoukřídlými dveřmi, největší pozitivum spočívá ve větším prostoru pro chlazené potraviny.

Rozměry americké lednice – výška 150–200 cm, hloubka 60–80 cm, šířka nejčastěji mezi 90 a 140 centimetry, u nejdražších modelů až 180 cm.

Druhy amerických lednic

V současné době můžete na trhu nalézt dva základní typy amerických lednic – Side by Side a French Door. Liší se od sebe umístěním mrazáků a chladicí části. Druh Side by Side je ztělesněním tradičního konceptu amerických lednic. Mrazák a chladnička jsou umístěny svisle vedle sebe a otevírají se samostatnými dveřmi. Zajistí vám skvělý přehled nad uloženými potravinami. Pozor však na menší šířku jednotlivých poliček.

Systém French Door mnohem více připomíná klasické chladničky. Mrazák je umístěn ve spodní části lednice a oba prostory se otevírají samostatnými dvoukřídlými dveřmi. Chladicí část pojme velké množství jídla. Navíc odpadá nepříjemné shýbání, protože z mrazáku si jídlo zkrátka tak často nebereme. 

Typ americké ledniceVýhodyNevýhody
Side by SidePřehlednost, lepší dostupnost mražených potravin, možnost umístění výrobníku na ledČastější shýbání pro potraviny ve spodních částech chladničky, menší šířka polic
French DoorVelký vnitřní prostor chladničky, snadnější manipulace s potravinamiMenší přehlednost, horší dostupnost mražených potravin, absence výrobníku na led

Jestliže nepožadujete ameriku se vším všudy nebo váš jídelníček nestojí na mražených potravinách, doporučujeme zvolit řešení French Door. Zejména starším lidem se zdravotními potížemi se totiž může časem stát, že dobrou polovinu vnitřního prostoru nevyužijí, protože se jim nebude chtít neustále shýbat. 

Rozměry americké lednice 

Hloubka a výška amerických lednic bývá podobná jako u jejich klasických protějšků. Výška se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 150 o 200 cm, zatímco hloubka nepřesahuje hranici 80 cm. Počítat však musíte se skoro dvojnásobnou šířkou. Nejčastěji bývá 90–140 cm, na trhu však naleznete i obrovský model, který zabere celých 179 cm. I proto nezapomeňte prostor opravdu pečlivě vyměřit, abyste potom rozměrnou krabici nemuseli vracet. 

Vnitřní objem u amerických lednic dosahuje až 650 l, což je opravdu dost i pro početnější rodinu. Standardem bývá 4–6 přihrádek a několik dalších zásuvek na vnitřní straně dveří pro uložení náchylnějších potravin. Při nákupu se raději zastavte v kamenné prodejně a zvolený model prohlédněte na vlastní oči. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022