1. Domů
  2. Lednice
  3. Patří teplé jídlo do lednice?

Patří teplé jídlo do lednice?

Každému z nás se občas stane, že neodhadne porci při vaření a strávníci vše nesnědí. Je pak pochopitelné, že se vám nechce zbylý pokrm vyhodit.

Případně se do této situace dostane řada kuchařů a kuchařek i záměrně. Jednoduše už se vám nechce vařit na další den, takže připravíte větší porci. Pak je nutné zbylé jídlo uchovat. Jak na to správně? Můžete ho uložit do chladničky? A patří tam pokrm, který je ještě teplý?

Stručné shrnutí:

Teplé jídlo do ledničky nepatří.

Důvodem je jednak oteplení prostředí v lednici, což znamená vyšší spotřebu.

Dále také riskujeme množení bakterií.

Patří teplé jídlo do ledničky?

Podle odborníků určitě ne. Jde přitom o jeden z nejčastějších „hříchů“, kterých se v kuchyni dopouštíme. Proč bychom si na teplotu pokrmu měli dát pozor? Důvody jsou hned dva: Jednak jakýkoli horký pokrm sníží teplotu v lednici. Pokud k tomu dojde, povede to ke zvýšení její spotřeby. Svůj zlozvyk tedy nejspíš v čase pocítíte na vyúčtování za elektřinu.

Druhou podstatnou nevýhodou je to, že se oteplí prostor v lednici jako takový, ale i jídlo uvnitř. Bude poté mnohem více náchylné ke zkažení. Bakteriím svědčí teplotní rozmezí mezi 5 °C až 60 °C, proto je nutné vždy teplotu v lednici udržet v rozpětí 0 až 5 °C.

Jak dlouho čekat?

Okamžik, kdy je už jídlo adekvátně studené tomu, abychom jej mohli do ledničky dát, lze jednoduše odhadnout: Vhodný čas nastává tehdy, když z uvařeného pokrmu přestane vycházet pára.

Vzpomenete si na hrnec s nedělním obědem až po několika hodinách a oddechnete si, že jeho teplota je už určitě akorát? Chyba. Pokrm sice bude už dokonale studený a do ledničky skutečně určitě přijít může, ale také riskujete, že vaše jídlo dávno začaly ohrožovat bakterie.

U chladnoucího pokrmu se jim nejlépe daří při teplotách mezi 40 až 80 °C. Některá jídla jsou navíc tímto rizikem ohrožena více než jiná. Zejména se jedná o různé druhy masa, ale také vařené těstoviny nebo vařenou rýži. Pokud si je v tomto stavu dopřejete, může se vám stát, že vám bude špatně od žaludku, ačkoli se vám zdá, že jste nic nevhodného nesnědli.

Pokud nechcete riskovat zapomenutí a následné zdravotní potíže, můžete jednoduše pokrm šokově zchladit. Stačí do vhodné nádoby (například hrnec) nebo do dřezu nasypat led a pokrm v jiné nádobě sem vložit. Jídlo se okamžitě ochladí na skladovatelnou teplotu a do ledničky ho můžete uložit hned.

Jak správně jídlo v lednici skladovat

Uvařené jídlo zásadně patří do horních pater ledničky. Nenecháváme jej tedy zrovna tam, kde se nám to hodí nebo kde je volno.

Navíc platí, že syrové potraviny nesmí přijít do kontaktu s již uvařeným jídlem, aby jej nekontaminovaly. Proto je nejbezpečnější dát jej do dolních přihrádek v lednici a ideálně uzavřít do vhodné nádoby. Ostatně představte si, jak vám šťáva ze syrového masa uloženého v horních patrech chladničky kape dolů rovnou do uvařených těstovin od oběda. Ostatní potraviny by mohly konkrétně od masa i nasáknout pachem.

Až budete potraviny do ledničky ukládat, dbejte na to, aby byly uspořádány rovnoměrně. Dejte si pozor i na to, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Vyhněte se myšlence, že musíte být za každou cenu úsporní a namačkat je ke krajům. Nedostatečná cirkulace vzduchu totiž opět může vyvolat jejich rychlejší zkázu.

Ani správně uskladněné pokrmy není vhodné ponechávat v lednici příliš dlouho. Již uvařené jídlo je zapotřebí do dvou dnů sníst. Samozřejmě bez milosti vyhazujeme potraviny prošlé či s jakýmkoli náznakem plísní.

Článek aktualizován 8. 2. 2022