1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Správná teplota vody ve vířivce

Správná teplota vody ve vířivce

V popisu vířivek se dozvíte, jak rychlý je jejich ohřev a jaké teploty jsou schopny dosáhnout. Možná ale tápete, jaká teplota je pro vás vhodná a jak s ohřevem vířivky pracovat. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou doporučované teploty podle zdravotní kondice a dalších podmínek, jak najít optimální teplotu právě pro vás a jak nastavovat ohřívání vířivky, aby bylo co nejefektivnější.

Shrnutí článku:

Jaká je správná teplota vířivky – rozhodující je především zdraví a věk uživatele. Pro velmi malé děti je vhodná teplota do 35 °C, pro starší děti, těhotné ženy a jedince se zdravotními omezeními max. 37 °C, zdravý dospělý zvládne i 40 °C. Vyšší teplota už může být riskantní.

Jak zjistit svou optimální teplotu – berte v úvahu svůj zdravotní stav. Začněte on nižších teplot a hodnoty postupně zvyšujte. Čím vyšší teplota, tím méně času byste ve vířivce měli strávit.

Jak nastavovat teplotu ve vířivce – lepší variantou je konstantní udržování teploty než intenzivní ohřev, který může zabrat i více než 10 hodin.

Výběr mobilní vířivky s co nejlepším ohřevem vody – vybírejte dle srovnávacího testu vířivek na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz

Nafukovací vířivky jsou velice populární, měli byste ale dbát na správnou teplotu vody

Nejlepší vířivky dle srovnávacího testu

PořadíTypNázevCenaRecenze na Arecenze.cz
1Vířivky pro 2 osobyBelatrix Mountine 120 Rattan14 000 KčPřečíst recenzi
2Vířivky pro 4 osobyIntex 28458 PureSpa Jet & Bubble Deluxe Octagon30 000 KčPřečíst recenzi
3Vířivky pro 6+ osobIntex 28462 PureSpa Jet & Bubble Deluxe Octagon35 000 KčPřečíst recenzi
Tabulka zobrazuje nejlepší vířivky dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší vířivky

Jaká je správná teplota vířivky

Teplota ve vířivce se nejčastěji nastavuje mezi 37 a 40°C, některé modely zvládnou ohřev i na 41-42 °C, teplota vyšší než 40 °C se ale většinou nedoporučuje, může být zdraví škodlivá. Při vysoké teplotě totiž hrozí přehřátí nebo úžeh. Konkrétní nastavení teploty by se mělo odvíjet nejen od vašich preferencí, ale také zdravotního stavu či věku.

Skupina uživatelůDoporučovaná maximální teplota
Děti do 5 let35 °C
Starší děti, těhotné ženy, osoby se zdravotním omezením37 °C
Dospělí zdraví jedinci40 °C

Například děti pod 5 let by neměly být ve vířivce zahřáté na více než 35 °C. Starším dětem a těhotným ženám se doporučuje maximální teplota 37 °C. To samé platí pro osoby s vyšším tlakem a dalšími zdravotními omezeními. Těhotné ženy i lidé se zdravotním omezením by ale používání vířivky měli vždy konzultovat s lékařem. Nejvyšší možné teploty by tak u vířivky měli využívat jen dospělí jedinci bez zdravotních problémů a omezení.

Kromě individuálních potřeb hraje při výběru teploty ve vířivce roli také roční období. Na podzim a v zimě (pokud je vířivka uzpůsobená zimnímu provozu) pravděpodobně upřednostníte co nejvyšší teplotu, abyste se dostatečně prohřáli. Naopak v létě stačí vířivku nastavit na 26-30 °C a využívat ji spíše k osvěžení.

Jak na solární ohřev vody na chatě jsme rozebrali v našem článku.

Jak zjistit svou optimální teplotu

Vždy je lepší začít na nižší teplotě, pro dospělé bez zdravotních omezení je 37 °C, tedy hodnota lehce přesahující teplotu těla, a postupně přidávat. Tím najdete svou komfortní úroveň a nehrozí, že zbytečně nastavíte příliš vysokou teplotu, která povede k přehřátí.

Nezapomínejte ovšem na to, že čím vyšší teplotu nastavíte, tím méně času byste ve vířivce měli strávit. Při nižších teplotách můžete lázeň využívat i 45 minut, při vyšších teplotách je to 15-30 minut a děti by ve vířivce měly strávit maximálně 20 minut, doporučuje se ale spíše 5-10 minut.

Jak si poradit při nízkém pH vody v bazénu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak nastavovat teplotu vody ve vířivce

Samotné nastavení vody ve vířivce je velmi jednoduché, díky ovládacímu panelu s displejem a několika tlačítky to zvládne každý. V této části si ale povíme, jak přizpůsobit nastavení teploty podmínkám, aby byl ohřev co nejefektivnější.

Většina vířivek je schopná ohřát vodu o 1-2 °C za hodinu. Zvednutí teploty ze 20 °C na 36 °C tak může zabrat i více než 8 hodin. Při prvním napuštění a výměně vody je tak vhodné použít vlažnou nebo teplou vodu, což dobu ohřívání zkrátí. Teplota vody ale nesmí přesahovat 40 °C, jinak hrozí poškození vířivky.

Pro vířivku je šetrnější a energeticky méně náročné udržování teploty než nárazový intenzivní ohřev. Pokud ji využíváte alespoň několikrát do týdne, doporučujeme nechat ohřev zapnutý konstantně s nějakou nižší teplotou a před používáním už vodu jen dohřát.

Zdroje a další zajímavosti

https://poolonomics.com/hot-tub-temperature/

https://justhottubs.com/blogs/news/what-temperature-should-a-hot-tub-be

https://www.happyhottubs.co.uk/blog/what-temperature-should-a-hot-tub-be

Článek aktualizován 2. 10. 2022