1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Vířivku nebo bazén? Výhody a nevýhody

Vířivku nebo bazén? Výhody a nevýhody

Rozhodujete se, zda si na zahradu pořídit vířivku nebo bazén a nevíte, která varianta je pro vás ideální? V našem článku najdete jejich srovnání podle nejdůležitějších parametrů, jako je délka sezóny, možnosti využití, nároky na prostor a další. Díky tomu získáte lepší přehled o tom, co vám vířivka či bazén mohou nabídnout a která varianta vám bude lépe vyhovovat.

Shrnutí článku:

Nároky na prostor – pro menší prostory je vhodnější vířivka, velmi malý bazén má jen velmi omezené využití.

Pro děti či pro dospělé – děti se daleko lépe vyřádí v bazénu, ve vířivce by správně měly strávit jen několik minut, není to navíc prostor ideální ke skotačení a vodním hrám.

Celoroční koupání nebo letní sezóna – vířivky mají obecně delší sezónu. Celoročního koupání dosáhnete i u bazénů, jde ale o velmi drahou vyhřívanou variantu se zastřešením.

Sportování nebo relax – k udržování fyzické kondice vám lépe pomůže bazén, k psychické i fyzické relaxaci a úlevě od bolesti se lépe hodí vířivka.

Údržba – péče o vodu v bazénu i ve vířivce je velmi podobná, teplejší voda vířivky je ale o něco náchylnější k množení mikroorganismů, je také třeba ji častěji vyměňovat.

Cena – bazény i vířivky najdete v mnoha cenových kategoriích. Počáteční cena bazénů je pár stovek, za které získáte nafukovací variantu vhodnou hlavně pro děti. Nejlevnější nafukovací vířivka vás vyjde na cca 10 000 Kč.

Parametr BazénVířivka
UrčeníVšechny věkové skupinyHlavně zdraví dospělí
Délka sezónyVětšinou cca 3 měsíce, u dražších modelů celoročníVětšinou od jara do podzimu, u dražších modelů nebo v interiéru celoroční
Nároky na prostorK plnému využití většíVhodná do menších prostor
VyužitíNa hraní pro děti, kondiční plaváníRelaxace, léčebná terapie
ÚdržbaVýměna vody cca 1 ročně, úprava chemickými přípravkyČastější výměna vody (i několikrát za měsíc), úprava chemickými přípravky
CenaOd několika set po několik set tisíc korunOd cca 10 000 Kč po cca čtvrt milionu korun

Nároky na prostor

V první řadě je třeba zvážit, jak velký prostor pro bazén či vířivku máte. Pokud můžete vyhradit pouze pár metrů čtverečních zahrady, nebo třeba zastřešené verandy, sáhněte spíše po vířivce, která plní svůj účel i v kompaktních rozměrech.

Pokud od bazénu čekáte více než malý nadzemní bazén pro děti, počítejte s většími nároky na prostor a také stavebními úpravami.

Pro děti či pro dospělé

Je potřeba vzít v úvahu také kdo bude vířivku či bazén nejčastěji používat. Vířivka není ideální pro malé děti, které by v ní měly zůstávat pouze chvíli. Naproti tomu v bazénu můžou skotačit klidně celé odpoledne. Pro dospělé může být naopak zajímavější vířivka, protože v domácích, většinou relativně malých, bazénech si příliš nezaplavou.

Populární variantou jsou nafukovací vířivky, kterým se říká také mobilní

Celoroční koupání nebo letní sezóna

Zamyslete se i nad tím, jak často budete bazén nebo vířivku využívat. Výhodou vířivek je rozhodně delší sezóna. Pokud nechcete při koupi bazénu investovat do luxusnější zastřešené vyhřívané verze, pravděpodobně jej v místních podmínkách využijete jen cca 3 měsíce v roce.

Naproti tomu i levnější nafukovací vířivku můžete bez problémů používat, dokud je venkovní teplota alespoň 4 °C nad nulou, speciální modely dokonce umožňují používání až do -10 °C. Dražší zabudované modely vířivek potom bez problémů pracují až do cca -15 °C.

Jak na solární ohřev vody na chatě jsme rozebrali v našem článku.

Sportování nebo relax

Pokud si pořídíte velký bazén se slušnou délkou, nebo menší model s protiproudem, můžete jej využívat ke kondičnímu plavání. Levnější zahradní bazény jsou ale určené spíše pro děti nebo k osvěžení v parném létě, ke sportovním účelům nemívají dostatečně rozměry.

Ve vířivce si sice kondici také dvakrát nezvýšíte, pobyt v teplé lázni ale má relaxační účinky na tělo i mysl, pomáhá při úrazech i některých nemocech, jako je například revma. Použitím vhodných esencí navíc můžete pobyt ve vířivce spojit s aromaterapií, některé modely mají navíc světelnou terapii.

Údržba

Vzhledem k vyšší teplotě je voda ve vířivce náchylnější k bujení různých mikroorganismů. Proto je nutné i několikrát do týdne kontrolovat pH a čistotu vody, popřípadě tyto hodnoty upravovat příslušnými chemickými prostředky.

Jednou za čas je také nutné vodu ve vířivce zcela vyměnit, u levnějších nafukovacích modelů doporučují výrobci výměnu vody alespoň jednou za měsíc, někteří ale uvádějí i jednou za tři dny. Výkonná filtrace zabudovaných vířivek tento interval prodlužuje, i tak je ale vhodné vodu vyměnit alespoň 2x až 4x za rok.

I voda v bazénu vyžaduje příslušnou péči, díky výkonnější filtraci a nižší teplotě ale není třeba její častá výměna. Většina uživatelů mění vodu pouze jednou za sezónu.

Jak si poradit při nízkém pH vody v bazénu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Cena

Rozpočet hraje při výběru vždy zásadní roli, v tomto případě je ale potřeba nejdříve zvážit předchozí zmíněné vlastnosti. Jak bazény, tak vířivky totiž najdete v různých cenových kategoriích. Alespoň stručně vám ale nastíníme, jaké částky můžete u bazénů a vířivek očekávat.

Bazény

Nejlevnější bazén seženete už za několik set korun. Půjde ale o nafukovací variantu, kterou využijí hlavně děti na hraní. Pevné nadzemní bazény najdete ve velmi širokém rozmezí od cca 10 000 Kč až po 100 000 Kč. Cena se odvíjí především od rozměrů, použitých materiálů a dalších prvků, jako je například zastřešení.

U zabudovaných bazénů už se bavíme o investici alespoň 150 000 Kč, větší rozměry či vyhřívání mohou vytlačit cenu i na několik stovek tisíc.

Vířivky

Cena nejlevnějších mobilních vířivek začíná někde na 10 000 Kč. Za tuto investici získáte menší model vhodný pro dvě osoby. Větší a luxusnější mobilní vířivka vás může stát i 50 000 Kč, za tuto cenu získáte technologicky pokročilejší modely, často se zajímavou výbavou.

Co se zabudovaných vířivek týče, podobně jako u bazénů, i nejlevnější modely svou cenou přesáhnou 100 000 Kč. Dražší modely s nejmodernějšími technologiemi, jako je Wi-fi připojení, světelná terapie či úprava vody UV světlem, se cenou blíží klidně i ke třičtvrtě milionu korun.

Zdroje a další zajímavosti

https://www.hydropoolhottubs.com/en/About_Us/Blog/2018/October/which-is-better-pool-or-hot-tub

https://www.purewaterpool.com/the-pros-and-cons-of-hot-tubs-vs-pools/

https://advice.manomano.co.uk/pool-or-hot-tub-which-one-is-best-for-me-n6163

Článek aktualizován 2. 10. 2022