1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Náklady na provoz vířivky a její spotřeba

Náklady na provoz vířivky a její spotřeba

Nafukovací vířivka je relativně dostupnou variantou domácího wellness. Kromě pořizovací ceny je ale před koupí třeba myslet také na provozní náklady takového přístroje. Bohužel se nedá dopředu přesně určit, na kolik vás používání nafukovací vířivky vyjde, existuje totiž mnoho faktorů, které provozní náklady zásadně ovlivňují.

V našem článku se ale pokusíme o orientační výpočet, abyste měli alespoň přibližnou představu, v jakých cifrách se náklady pohybují. Dozvíte se také, co vše může navýšit spotřebu vířivky a nakonec vám poradíme i pár způsobů, jak provozní náklady naopak snížit.

Shrnutí článku:

Pozitivní zdravotní účinky vířivky – horká lázeň uvolňuje svalstvo, stimuluje

Co ovlivňuje náklady na provoz vířivky – umístění, četnost používání a úroveň péče.

Složení nákladů – nejdražší položkou je elektřina, náklady bez problémů přesáhnou 1 000 Kč měsíčně. Nejlevnější je voda, jedno napuštění vyjde pod 100 Kč. Je potřeba počítat také s dezinfekčními přípravky a výměnou filtrace, zde se náklady mohou vyšplhat na několik tisíc ročně.

Jak snížit náklady na provoz vířivky – základem je dobře zaizolovat vířivku, využívat ohřev efektivně a nezanedbávat péči o čistotu vířivky a filtraci.

Výběr vířivky s co nejnižšími náklady na provoz – vybírejte dle srovnávacího testu vířivek na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz

Co ovlivňuje náklady na provoz vířivky

Existuje několik faktorů, nad kterými byste se měli zamyslet, pokud chcete u vířivky dosáhnout co nejnižších nákladů.

  • Umístění – ohřev venkovní vířivky vyjde dráž než u vířivky vnitřní. Záleží také na venkovní teplotě, povětrnostních podmínkách a izolaci vířivky.
  • Četnost používání – s častějším používáním je potřeba častěji měnit vodu, více ji čistit, více pečovat o filtry a častěji vířivku ohřívat na vyšší teploty.
  • Úroveň péče – vyčištění zanedbané vířivky je dražší než pravidelná péče. Nečištěné filtry je také potřeby častěji vyměňovat.
Náklady vířivky jsou ovlivněné také jejím umístěním a velikostí

Nejlepší vířivky dle srovnávacího testu

PořadíTypNázevCenaRecenze na Arecenze.cz
1Vířivky pro 2 osobyBelatrix Mountine 120 Rattan14000Přečíst recenzi
2Vířivky pro 4 osobyIntex 28458 PureSpa Jet & Bubble Deluxe Octagon30000Přečíst recenzi
3Vířivky pro 6+ osobIntex 28462 PureSpa Jet & Bubble Deluxe Octagon35000Přečíst recenzi
Tabulka zobrazuje nejlepší vířivky dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší vířivky

Složení nákladů na provoz vířivky

Položka nákladůOrientační roční náklady u 800l vířivky
(při používání cca 3x za týden)
Voda1 800 Kč
Elektřina15 000 Kč
Příslušenství a péče5 000 Kč
Celkem21 800 Kč
Tabulka zobrazuje složení nákladů na provoz vířivky

Poznámka: Náklady jsou opravdu orientační, záleží na mnoha faktorech které popisujeme v tomto článku

Náklady na provoz nafukovací vířivky můžeme rozdělit na vodu, elektřinu a příslušenství a péči. Nejvyšší položku představuje elektřina nutná k ohřevu vířivky, několikatisícových částek ale mohou bez problémů dosáhnout i náklady na chemii a filtrační vložky. Nejlevnější položkou je tak voda, při časté výměně se ale i zde dostanete na několik tisíc korun ročně.

Voda

Cenu jednoho napuštění vířivky zjistíte snadno, jednoduše vynásobíte objem vířivé vany cenou za 1 l. Zjistit cenu za týden, měsíc či rok používání už je o něco složitější. Vše totiž závisí na tom, jak často budete vodu ve vířivce měnit. Někteří výrobci uvádějí, že by se měla voda měnit jednou za tři měsíce, jiní doporučují výměnu jednou za tři dny. Záleží také, kolik lidí bude vířivku používat, jak často, a jak pečlivě se budete o vodu uvnitř starat.

Pro účely našeho orientačního výpočtu jsme se rozhodli počítat s vířivkou o objemu 800 l, což je doporučovaná hodnota zhruba pro 4 osoby. Při orientační ceně 9 haléřů za 1 l vody vás jedno napuštění vyjde na cca 72 Kč. Pokud byste měnili vodu například jednou za dva týdny, počítejte s ročními náklady okolo 1 800 Kč.

Elektřina

Náklady na elektřinu jsou ještě větším oříškem než cena vody. Kromě četnosti používání totiž závisí také na teplotě prostředí, zvolené teplotě ohřevu a dalších faktorech. Příkon vířivky o objemu 800 l se většinou pohybuje okolo 2,2 kW a vířivka zvládne ohřát vodu o zhruba 2 °C za hodinu. Cílová teplota je většinou 38-40 °C. Při vnější teplotě okolo 20 °C to tak může znamenat 8-10 hodin ohřevu každý den používání.

Pokud plánujete vířivku používat zhruba obden, počítejte s cca 30 hodinami ohřevu týdně, tedy 120 h měsíčně, popřípadě 1 440 h ročně. S příkonem 2,2 kW, ohřevem 1 440 h ročně a ceně 4,8 Kč za 1 kWh se tak připravte na náklady dosahující zhruba 15 000 Kč za rok.

Tento výpočet je opravdu pouze orientační, například v létě se vám voda ve vířivce zahřeje mnohem rychleji, v chladnějších měsících se potom doporučuje nechat vířivku běžet nonstop na nižší teplotu, aby následný ohřev před používáním nezabral tolik času. Udržování teploty také stojí méně než nárazový ohřev o 10 a více stupňů.

Příslušenství a péče

Podobně jako bazén, i vířivka vyžaduje pravidelnou péči, filtraci, dezinfekci a úpravu pH. K těmto účelům se používají speciální prostředky, ať už je to regulátor pH, dezinfekce, odpěňovač, přípravek proti řasám a další. Startovací sada na zprovoznění vířivky přijde asi na 1 000 Kč, k ní je podle potřeby nutné dokoupit přípravek na úpravu pH a další prostředky.

Jedno balení těchto přípravku vyjde na cca 200-300 Kč, počet použití se různí. Při pravidelném používání několika typů přípravků se tak dá velmi hrubým odhadem počítat s investicí mezi 2 000 a 3 000 Kč ročně.

Do nákladů je potřeba připočítat také výměnu filtrů. Jedna kartuše vyjde na cca 200 Kč, někteří výrobci doporučují její výměnu každý měsíc, jiní dokonce co tři dny. I kdybychom počítali s lepší variantou, tedy výměnou jednou za měsíc, náklady na filtraci vyjdou na 2 400 Kč za rok.

Jak si poradit při nízkém pH vody v bazénu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak snížit náklady na provoz vířivky

Z předchozích řádků už jistě máte představu o tom, že provoz vířivky není zrovna otázkou několika stovek korun. Dali jsme proto dohromady několik rad, které vám pomohou náklady na provoz vířivky alespoň trochu snížit.

  1. Nevypínejte ohřev vířivky – může to znít trochu zvláštně, ale v praxi je opravdu levnější udržovat ve vířivce konstantní teplotu, kterou jen o pár stupňů přihřejete, než ji nárazově ohřívat třeba o 20 °C. Nemluvě o tom, že při udržování teploty nebudete na ohřátí vířivky čekat 10 hodin. Udržovaná teplota by samozřejmě měla být nižší než běžná teplota používání.
  2. Udržujte vířivku zakrytou – kryt by měl být na vířivce v podstatě vždy, pokud ji zrovna nepoužíváte nebo nečistíte. Zakrytá vířivka se rychleji ohřeje a pomaleji chládne. Kryt ji také chrání proti nečistotám.
  3. Chraňte vířivku před větrem – poryvy chladného větru urychlují chládnutí vody ve vířivce. Proto je lepší umístit ji do zastřešeného přístřešku nebo alespoň blízko zdi či živého plotu. K ochraně před větrem lze také využít zástěny a paravány.
  4. Zajistěte vhodnou izolaci – při instalaci nezapomeňte použít vhodnou podložku, která izoluje vířivku odspodu. Většinou je tato podložka již součástí balení, pokud ne, doporučujeme její dokoupení.
  5. Napouštějte vířivku teplou vodou – při výměně vody nebo při prvním použití je lepší napustit vířivku teplou vodou, zkrátíte tím dobu ohřívání. Pozor ale, aby teplota vody nepřesáhla 40 °C, mohlo by dojít k poškození vířivky.
  6. Snižte teplotu – ohřátí o 1 °C může zabrat více než půl hodiny, každý stupeň dolu tak přináší v dlouhodobém horizontu značnou úsporu.
  7. Kupujte chemii v sadách a větších balení – speciální sady na vířivky a větší balení vířivkové chemie zpravidla vyjdou levněji než nákup po jednotlivých nebo menších baleních.
  8. Pravidelně kontrolujte a čistěte filtry – tím prodloužíte intervaly mezi nutnou výměnou filtru a udržíte vodu čistější, čímž ušetříte za dezinfekční prostředky.
  9. Udržujte vhodné pH a čistěte vířivku – pravidelnou péčí se vyhnete nutnosti větších (a dražších) zásahů.

Zdroje a další zajímavosti

https://inflatablehottubsreviews.com/money-saving-tips-for-inflatable-hot-tub-owners/

https://www.inflatablehottubguide.com/spa-running-costs/

https://hottubreviewer.com/how-much-does-it-cost-to-run-a-hot-tub/

Článek aktualizován 2. 10. 2022