1. Domů
  2. Domácnost
  3. Solární ohřev vody na chatě

Solární ohřev vody na chatě

Chataření a chalupaření k nám zkrátka patří. Letní měsíce jsou jako stvořené pro relax na vlastním kousku přírody. Dlouhodobým problémem u rekreačních objektů je ovšem zajištění ohřevu vody, protože provoz elektrického bojleru je drahý a ne každému dělá dobře, když spotřebiče pracují bez dozoru. Proto se stále více prosazují solární technologie, které pracují samostatně a bezpečně. Zásadním způsobem pomáhají snižovat účty za energie a zároveň výrazně zvyšují komfort. V současné době se nejvíce prosazují dva různé systémy.

Stručné shrnutí:

Výhody solárního ohřevu vody na chatě – teplá voda je k dispozici ihned po příjezdu, protože není nutné čekat na elektrický bojler, solární systém pracuje samostatně bez ohledu na okolnosti a stav elektrických rozvodů na chatě, pomáhá uspořit finance za elektrickou energii, protože tarify jou u chat obvykle výrazně vyšší, může být využit i pro vytápění nebo provoz elektrických spotřebičů, v zimních měsících snižuje výskyt vlhkosti a plísní.

Samotížné solární systémy
– nižší cena, snadná instalace, kterou zvládne i poučený laik, k práci nevyžadují zdroj elektrické energie, kolektory jsou umístěny pod bojlerem, kam dodávají teplou kapalinu, studená voda klesá dolů kratší životnost, neumožňují regulaci teploty, v zimních měsících nezajistí dostatek energie pro vytápění chaty ani provoz spotřebičů.

Solární ohřev s nuceným oběhem
– vyšší cena, montáž pouze certifikovanou firmou, delší životnost, klasické solární elektrárny, které se montují i na střechy rodinných domů, získanou energii přeměňují na elektřinu, pomáhají s ohřevem vody, vytápěním i provozem elektrických spotřebičů, možnost plynulé regulace teploty, fungují i v zimních měsících.

Jak umístit fotovoltaické panely a solární kolektory
– na místa, kam dopadá nejvíce slunečních paprsků, jižně orientovaná strana, která není zastíněná střechami nebo stromy, optimální sklon je 45॰.

Jak na solární ohřev vody na chatě se dočtete níže v článku.

Výhody solárního ohřevu na chatě

Až do dnešní doby byl jediným standardem na chatách i v domácnostech klasický elektrický bojler. Stačí jej po příjezdu zapnout a po několika hodinách máte dostatek teplé vody na vše, co je potřeba. Zejména v zimních měsících však toto řešení není příliš komfortní, protože musíte dlouho čekat. Dálkové ovládání okruhu prostřednictvím aplikace je sice v dnešní době možné, vychází však poměrně draze a chata musí být v oblasti pokryté signálem. 

V posledních letech stále větší množství chatařů sahá po solárním ohřevu. Hlavní výhoda spočívá právě v tom, že pracuje samostatně bez ohledu na okolnosti. Když je dostatek sluníčko, kolektor automaticky vodu ohřívá, takže když přijede můžete ji hned začít využívat. Provoz zařízení je finančně mnohem méně náročný, zvláště s přihlédnutím k dnešním cenám energií a skutečnosti, že tarify na chatách bývají ještě výrazně dražší. 

Jestliže máte dostatek finančních prostředků, můžete si zajistit i pokročilejší systém, který kromě ohřevu vody zajistí i vytápění celé chaty. V takovém případě odpadá provoz krbu nebo kotle na tuhá paliva, který zbytečně zabírá prostor. Díky tomu, že systém je bezpečný a pracuje samostatně bez dozoru, pomůže výrazně sníží výskyt vlhkosti a plísní, které se v chatách objevují především v zimních měsících, kdy je příliš nenavštěvujeme. 

Typy solárního ohřevu vody

V současné době se na trhu můžete setkat se dvěma základními solárními systémy – samotížným solárním systémem a klasickým solárním ohřevem s nuceným oběhem. Oba splňují vše, co se od nich očekává, mají však své výhody a nevýhody. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně odlišná řešení, věnujeme každému z nich samostatnou podkapitolu. 

Typ solárního systémVýhodyNevýhody
Samotížný solární systémNízká pořizovací cena, jednoduchá instalace bez nutnosti poptávat firmu, funkčnost i bez přístupu ke zdroji elektrické energie, dostatek tepla pro ohřev vody i vytápěníKratší životnost, nemožnost regulace teploty vody, nutnost umístit nádobu s vodou nad kolektory, omezená použitelnost v zimních měsících
Solární ohřev s nuceným oběhemVysoký výkon, dostatek energie pro spotřebiče, vytápění i ohřev vody, dlouhá životnost, snadná a rychlá regulace teplotyVyšší pořizovací cena, instalace certifikovanou firmou, nutný přístup k elektrické energii, 

Samotížné solární systémy

Samotížné solární systémy nepotřebují ke svému fungování elektrický proud. Mohou tak spolehlivě zabezpečit teplou vodu v oblastech, kde není zavedena elektřina. Solární kolektory jsou umístěny pod bojlerem a kapalina, kterou ohřívají stoupá vzhůru, zatímco ochlazená voda se vrací zpět. Tento postup se opakuje tak dlouho, dokud na kolektory dopadá dostatek slunečních paprsků, které vodu ohřívají. Tento systém bývá na chatách velmi oblíbený.

Velmi oblíbené jsou zejména pro svou nízkou cenu a snadnou instalaci, kterou zvládne i zručnější laik. Prodávají se v podobě praktické stavebnice a nepotřebují žádné doplňkové ventily ani expanzivní nádoby. Pohodlně je lze kromě ohřevu vody využít také pro vytápění chaty. Neočekávejte však, že by vám samotížný systém pomohl v zimních měsících, ke svému fungování potřebuje opravdu mnoho tepla.

Solární ohřev s nuceným oběhem

Pod tímto názvem se neskrývá nic jiného než klasické solární panely, se kterými se můžete setkat u rodinných domů. Na střechu chaty se namontují solární panely, které získanou solární energii přeměňují na elektřinu, kterou můžete využít k provozu spotřebičů, vytápění i ohřevu vody. Stačí ji připojit k rozvodům, případně přímo k bojleru. Základním předpokladem instalace tohoto systému je ovšem elektrifikace chaty.

Výhody jsou samozřejmě výrazné – pokud je vaše chata na vhodném místě, vyrobí solární panely tolik elektřiny, že budete mít provoz všech spotřebičů a systémů zdarma. Samozřejmostí je funkčnost i v zimních měsících, i když drobná dopomoc asi bude nutná. Samostatná solární elektrárna se pyšní delší životností a také možností plynule regulace teploty, která u samotížného systému není možná.

Pamatujte však na to, že solární ohřev s nuceným oběhem musíte poptat u odborníka. Pro jeho instalaci se totiž využívají speciální nástroje a substance, které si sami nekoupíte a mají je k dispozici pouze specializované firmy. Proto je nutné počítat s výrazně vyššími pořizovacími náklady. 

Jak umístit fotovoltaické panely a solární kolektory?

Základní pravidlo pro umístění solárních zařízení je jednoduché – musí být v tam, kde dopadá nejvíce slunečního světla. Pátrejte proto po střechách a planinách orientovaných jižním směrem, které ovšem nejsou zastíněny dalšími budovami nebo vzrostlými stromy. Ideální sklon činí 45॰. Povětšinou se vyplatí požádat o pomoc specialistu, který vhodnou plochu vybere, případně navrhne úpravy stávajícího místa.

Článek aktualizován 16. 8. 2022