1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelné čerpadlo země-voda, kompletní průvodce

Tepelné čerpadlo země-voda, kompletní průvodce

Tepelná čerpadla země-voda představují jednu z nejstarších a nejoblíbenějších technologií. Vyznačují se totiž nízkými provozními náklady, dlouhou životností, snadnou údržbou a nulovou hlučností. Vždy byste však měli vědět, kuy přesně na zahradě povedou kolektory, na kterých následně nemůžete nic stavět. U menších domácností pomůže geotermální vrt, který je však možné realizovat pouze s povolením a za poměrně výraznou cenovku. 

Stručné shrnutí:

Jak funguje tepelné čerpadlo země-voda – získává teplo z půdy, které následně posílá do výměníku, odkud přechází do topného systému domu, teplo musí pocházet z vrstev půdy, které nezamrzají.

Výhody tepelného čerpadla země-voda
– energetická úspornost, bezúdržbový provoz, dlouhá životnost, nulová hlučnost.

Nevýhody tepelného čerpadla země-voda
– nutnost většího pozemku pro kolektory, vyšší cena a náročnost hloubení geotermálního vrtu, omezení využitelnosti plochy nad kolektory.

Kam se hodí
– domům s větší zahradou nebo dostatkem času a financí pro zajištění vrtu.

Cena tepelného čerpadla země-voda
– začíná na 200 000 Kč (nejméně kvalitní kousky), lepší modely od 350 000 Kč nahoru, nutno započítat i 10 000 Kč na geologický průzkum.

Tepelná čerpadla Woltair oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla s více než 1500 realizacemi, věnují se také servisu.

Nejlepší tepelná čerpadla – čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích a zkušenostech na tepelná čerpadla.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – komplexně se tomu věnujeme v samostatném článku.

Tepelné čerpadlo země – voda

Jak funguje tepelné čerpadlo země-voda

Na trhu se můžete setkat hned s několika druhy tepelných čerpadel dle použité technologiemi. Mezi ty nejoblíbenější patří systémy typu vzduch-voda, voda-voda nebo vzduch-vzduch. V tomto textu se ovšem blíže podíváme na zoubek řešení, které se pyšní naprosto vynikajícími vlastnostmi, které jsou vykoupeny poměrně náročnou instalací. Jedná se o tepelná čerpadla země-voda.

Jak již název napovídá, zařízení typu země-voda získává potřebné teplo z půdy. V současné době existují dva způsoby, jak toho docílit. Majitelé větších zahrad mohou sáhnout po tzv. plošných výměnících. Jedná se o plastové kolektory naplněné nemrznoucí směsí, které zabírají plochu několika stovek m2 pod zahradou. Vzhledem k jejich množství není potřeba kopat příliš hluboko, stačí je odložit do hloubky, která nezamrzá.

Druhý systém představuje hlubinný vrt, který je podobný jako u čerpadla typu voda-voda. Ten zasahuje do hloubky až 100 metrů a dostává se do vrstev půdy, která je výrazně teplejší. Díky tomu jej lze využít i na menších zahradách, kde není dostatek místa pro položení dlouhých kolektorů. U tohoto systému je nutné počítat se zajištěním všech potřebných povolení a precizního geologického průzkumu.

Výhody tepelného čerpadla země-voda

Asi nejvýraznější výhodou tohoto řešení je velice nízká spotřeba energie. Provozní náklady jsou o více než 30 % nižší než v případě nejoblíbenějšího systému vzduch-voda. Mnohé potěší překvapivě nízká pořizovací cena, zejména v případě investice do kolektorového systému. U hlubinného vrtu je situace trochu jiná. Topný faktor se stabilně pohybuje nad hodnotou 4,5, což jej řadí na druhé místo ze všech dostupných systémů.

Opomenout nelze ani dlouhou životnost čerpadla. Nemusíte se obávat, že by kolektory během několika vyžadovaly výměnu. U hlubinného vrtu je životnost ještě o několik let delší. V neposlední řadě zákazníci oceňují bezhlučný a bezúdržbový provoz. Při využití čerpadla země-vzduch se skutečně nemusíte prakticky o nic starat.

Nevýhody tepelného čerpadla země-voda

Nevýhoda systému země-voda vychází z jeho konstrukce. Kolektorová varianta vyžaduje poměrně výraznou plochu zahrady, což může být zejména u řadovek a dalších novostaveb problém. Oproti tomu hlubinný vrt se zase prodraží a navíc nezbývá než vyřídit všechna potřebná povolení, což rozhodně není záležitostí na jeden den. Pro umístění čerpadla je navíc zásadní zemina, která musí umožňovat provedení výkopů od odpovídající hloubky.

Další zásadní nedostatek plošného řešení spočívá ve výrazném omezení využitelnosti plochy. Na prostoru, pod kterým jsou konektory vedeny, totiž nesmí vyrůst stromy, keře, nesmíte zde postavit bazén ani garáž. Proto si musíte před zahájením stavebních prací velmi dobře rozmyslet, co kde budete mít. V neposlední řadě je nutné pamatovat i na náročnější opravy v případě, že dojde k poškození kolektoru. 

Kam se hodí?

Tepelná čerpadla typu země-voda se hodí všude tam, kde jsou pro jejich umístění vhodné podmínky – zejména tedy zahrada větších rozměrů. I proto se s nimi často setkáte u starších, samostatně stojících domů. Ani majitelé menších zahrádek však nemusí zoufat, jen je nutné se připravit na běhání po úřadech a vyšší finanční náklady, které i vyžádají geologické práce i samotný vrt. Odměnou pak budou nízké náklady a bezúdržbový provoz. 

V následující tabulce se můžete seznámit se základními parametry tepelných čerpadel země-voda: 

Jak fungujeVýhodyNevýhodyKam se hodí
Sestava kolektorů nebo hlubinný vrt získává teplo z půdy, které následně posílá do výměníku a rozesílá topným systémem domu všude, kde je potřebaVelmi nízké provozní náklady, nulová hlučnost, bezúdržbový provoz, dlouhá životnostVyšší počáteční investice v případě hlubinného vrtu, nutnost větší zahrady nebo zajištění všech potřebných povolení, vhodné jen do míst s odpovídající zeminou, omezení stavebních úprav na zahraděMajitelům větších zahrad a všem, kteří přesně vědí o tom, jak bude jejich venkovní prostor vypadat

Cena tepelného čerpadla země-voda

Tepelné čerpadlo země-voda patří z důvodu náročné instalace k nejdražším systémům. Nejlevnější kousky začínají na 200 000 Kč, ale jejich nákup nedoporučujeme z důvodu nízké kvality. Modely odpovídající úrovně zakoupíte od 350 000 Kč výše. Pamatovat je nutné i na dalších cca 10 000 Kč za geologický výzkum. Odměnou jsou ovšem velmi nízké provozní náklady dosahující pouze zhruba 20 000 Kč ročně.  

Článek aktualizován 4. 6. 2023