1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Nejlepší tepelná čerpadla – jaké vybrat?

Nejlepší tepelná čerpadla – jaké vybrat?

Nákup tepelného čerpadla rozhodně není nic jednoduchého. Jedná se totiž o poměrně výraznou investici na několik desítek let dopředu. Proto se vyplatí zamyslet se nad tím, zda vůbec tepelné čerpadlo potřebujete. Při samotném výběru potom sledujte zejména výkon, topný faktor, hlučnost a kvalitu výrobce. Vybírat můžete klasickým hledáním na internetu nebo dát na doporučení ze strany úřadu či recenzentů. Mezi největší realizátory zakázek u nás patří firmy Schlieger a Viessmann. 

Stručné shrnutí:

Kdy zvolit tepelné čerpadlo – v novostavbách, starších domech, kde nedochází k příliš vysokým tepelným ztrátám, pro dosažení výrazné úspory za provoz, v případě, kdy nepřicházejí v úvahu tuhá paliva.

Jak vybrat tepelné čerpadlo
– nutno zvolit správný výkon odpovídajícím potřebám a podmínkám domu, sledovat topný faktor, hlučnost, původ a kvalitu součástek a jejich provedení.

Kde vybírat
– možnost poradit se na úřadě při vyřizování státních dotací, prostřednictvím vyhledávání na internetu, vyplatí se obezřetné hledání, porovnání většího počtu nabídek, zaměření zodpovědným pracovníkem firmy.

Tepelná čerpadla Schlieger
– česká firma, nabízí 100% garanci dosažení státní dotace, nižší cena čerpadel vzduch-voda, vyšší počet negativních recenzí. Více informací v našem článku.

Tepelná čerpadla Viessmann
– německá firma s dlouhou tradicí, vyšší cena čerpadel, lepší kvalita, slabší zákaznický servis a preciznost měření.

Recenze tepelných čerpadel – více informací o recenzích a zkušenostech na tepelná čerpadla najdete v našem článku.

Nejlepší tepelná čerpadla

Kdy zvolit tepelné čerpadlo?

Ještě předtím, než se začnete probírat konkrétními nabídkami, zamyslete se, zda pro vás představuje tepelné čerpadlo vhodnou volbu. Jestliže toužíte po maximální úspoře za topení a nevadí vám fyzická aktivita navíc, jsou kotle na tuhá paliva přeci jen vhodnější. Tedy za předpokladu, že neřešíte ekologickou stopu spojenou s jejich provozem. Oproti všem ostatním zdrojům tepla mají čerpadla výrazně navrch. 

Majitelé novostaveb by měli čerpadlo považovat za volbu číslo jedna. U starších domů doporučujeme přeci jen pozvat odborníka, aby zhodnotil tepelné ztráty a vypočítal, zda úspora bude taková, jakou očekáváte. Pokud ano, není co řešit, protože výhod je opravdu mnoho. Třešničkou na dortu je kromě bezstarostného provozu a jednoduché regulace teploty také uvolnění kotelny, která může posloužit k řadě jiných účelů.

Jak vybrat tepelné čerpadlo?

Při nákupu se vyplatí sledovat několik parametrů. V prvé řadě vyberte správný výkon, přičemž oba extrémy se negativně projeví na vaší spokojenosti. Pořízením zařízení o nižším výkonu sice pro začátek uspoříte peníze, nicméně následně zaplatíte více za provoz. Výraznější namáhání kompresorů a dalších klíčových součástek povede k rychlejšímu opotřebení. Předimenzovaný výkon vám zase příliš nepomůže s návratností investice.

Sledujte také topný faktor, který udává, kolik kW tepla zařízení vyprodukuje z 1 kW elektrické energie. Významnou roli hraje i hlučnost. Pozor si dávejte na údaje o účinnosti čerpadel, které vycházejí z měření v odlišných podmínkách, než ve kterých se nacházíte vy. Stejně tak se nenechte oklamat bombastickými proklamacemi o součástkách ze Švédska, Švýcarska, Japonska a dalších zemí, které jsou považovány za etalon kvality. Ne vždycky tomu tak je. 

V neposlední řadě zohledněte charakter místa, kde žijete. Jestliže máte k dispozici dostatečně velkou zahradu, sáhněte po řešení země-voda. Pokud už nyní využíváte vodu ze studny nebo jezírka, skvěle vám poslouží model typu voda-voda. V ostatních případech vám asi nezbude než zvolit systém typu vzduch-voda, který je dlouhodobě považován za nejpraktičtější řešení. 

Kde vybírat?

Pořízení tepelného čerpadla je trochu o něčem jiném než nákup housek v krámě. Doporučujeme se v prvé řadě informovat o možnostech zisku státních dotací, které pomohou významnou měrou zredukovat pořizovací náklady. Se státní podporou se obvykle pojí nutnost využití služeb některé z certifikovaných firem, které zaručí odpovídající kvalitu dodaného zařízení.

Vybírat samozřejmě můžete i klasicky na internetu. Stačí do vyhledávače zadat heslo tepelná čerpadla a okamžitě na vás vyskočí nabídky stovek firem. Některé z nich jednotky pouze prodávají, jiné nabízejí i montáž školeným technikem, a další vás potom provedou kompletním procesem včetně zisku státních dotací. 

Při výběru postupujte pomalu a obezřetně. Rozhodně si nechte vypracovat více cenových nabídek. Ty nejsolidnější firmy za vámi pošlou svého zástupce, který obhlédne terén a vybere nejvhodnější řešení v závislosti na vašich podmínkách.

Tepelná čerpadla Schlieger

Jednou ze zavedených firem zabývajících se produkcí a montáží čerpadel, je česká společnost Schlieger. Ta se pyšní 12letou tradicí a v průběhu své existence realizovala více než 5 500 objednávek. Pro domácnosti nabízí model tepelného čerpadla Premium X, který se vyznačuje dlouhou životností, nízkou hlučností a obecně bezproblémovým provozem. Schlieger rovněž pomáhá se ziskem státní dotace a chlubí se 100% úspěšností. 

Hodnocení společnosti Schlieger je ovšem rozporuplné. Řada zákazníků si stěžuje na nedostatečný zákaznický servis i nižší kvalitu služeb. Jiní jsou ale zcela spokojení. Více se dozvíte v našem článku.

Tepelná čerpadla Viessmann

Druhá zavedená společnost Viessmann těží ze své více než 100leté tradice s výrobou systému pro ohřev vody. Tepelná čerpadla nabízí již od roku 1976 a je autorem více než 1 500 různých patentů a zlepšováků. Do jejího portfolia patří čerpadla typu vzduch-voda a země-voda, záleží tedy jen na vašich podmínkách. Jedná se o kvalitní zařízení navržena s ohledem na dlouhodobý provoz a nízké náklady.

Recenze německé firmy Viessmann jsou o něco málo lepší. I v jejím případě je ovšem nutné pracovat na zdokonalení zákaznického servisu, komunikace a zpřesnění výpočtů požadovaného výkonu a úspor. I o tom pojednáváme v našem článku.

FirmaVýhodyNevýhody
SchliegerNižší cena, česká společnost s poměrně dlouhou tradicí, garance úspěšného získání státní dotaceNepříliš pozitivní zkušenosti zákazníků, nižší kvalita služeb a zařízení
ViessmannVyšší kvalita služeb a zařízení, dlouhá tradiceVyšší cena, slabší zákaznický servis, nepřesná měření
Článek aktualizován 4. 6. 2023