1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Hlučnost tepelného čerpadla

Hlučnost tepelného čerpadla

Hlučnost tepelného čerpadla patří k nejvíce sledovaným parametrům. Zejména v blocích novostaveb je nutné dbát na to, aby zařízení nerušilo klidný spánek domácích ani sousedů. Hodnoty hluku tepelných čerpadel se pohybují mezi 35 a 42 dB, což není mnoho, ale při delším vystavení může stále působit rušivě. Naštěstí lze nepříjemný zvuk částečně odbourat speciálními kryty, stavebními úpravami nebo umístění čerpadla do samostatného pokoje. 

Stručné shrnutí:

Hodnoty hluku tepelného čerpadla – u běžně prodávaných čerpadel 42 dB, nejmodernější modely až 35 dB, hlučnost se zvyšuje s intenzitou práce zařízení.

Možnosti snížení hluku
– umístění čerpadla do izolované místnosti, pořízení speciálních akustických krytů, 100% funkčnost a kvalitní montáž.

Hluková studie
– před uvedením čerpadla do provozu je zapotřebí souhlas příslušné hygienické stanice, dodejte jí všechny potřebné podklady tak, aby byl průběh rozhodování hladký.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailní návod jak postupovat při výběru čerpadla najdete v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace získejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Woltair – oblíbená  společnost nabízející řešení v oblasti tepelných čerpadel včetně jejich odhlučnění.

Hlučnost tepelného čerpadla

Hodnoty hluku tepelného čerpadla

Vzhledem k tomu, že výrobci si na odhlučnění dávají záležet, pohybuje se hlučnost moderních čerpadel okolo 35 dB. U starších a levnějších kousků ale počítejte spíše se 42 dB, což odpovídá myčce na nádobí. Stejně tak počítejte s tím, že čím intenzivněji čerpadlo pracuje, tím více je slyšet. 

Výrobci často pracují hned s několika hodnotami hluku, o kterých blíže pojednává následující tabulka:

Typ hlukuPopisRelevance
Akustický výkonHluk minimálního a maximálního chodu čerpadlaRámcové udání minimálních a maximálních hodnot, se kterými je nutné počítat
Akustický tlakHluk v ideálních podmínkách v různých vzdálenostechNižší vypovídací hodnota, nebere v potaz specifické podmínky čerpadla

Jakékoliv údaje stanovené výrobci vždy berte s rezervou. Vnímání hluku je subjektivní a navíc vždy záleží na konkrétních podmínkách a místě instalace. 

Jak snížit hluk

V prvé řadě myslete na správné umístění tepelného čerpadla. Zařízení by mělo být umístěno v bezprostřední blízkosti domu, nikdy však pod obytnými místnostmi, nebo dokonce ložnicemi. Nezapomeňte brát ohled i na své sousedy, které nepříjemný hluk nesmí obtěžovat už vůbec. Čerpadlo také nepatří do rohu, kde je snížen přůchod vzduchu, a zařízení tak musí přidat na intenzitě. 

Jestliže vám i to nejmodernější tepelné čerpadlo stále připadá hlasité, nezbude než se zamyslet nad dalšími opatřeními. Pokud máte možnost, umistěte zařízení o izolované místnosti, kde nebude rušit ani vás, ani vaše sousedy. V případě venkovních čerpadel je možné pořídit speciální akustické kryty, které na čerpadlo namontujete. Tím dojde ke snížení hlučnosti o 8–12 dB, což je opravdu mnoho.

Vždy také zkontrolujte řemeslné provedení čerpadla a montáž. Odchlipující se lamely, špatně držící šroubek nebo vynechávající ventilátor totiž dovede hlučnost zvýšit až několikanásobně. Mezi další možnosti odhlučnění patří i terénní úpravy – křoviny, zídky nebo plechové zídky vytvářejí přirozenou zeď, která zabrání šíření nepříjemného hluku. 

Pozor na hlukovou studii

Ještě předtím, než čerpadlo slavnostně spustíte, musíte jej ohlásit hygienické stanici a doložit jeho hlučnost. Právě hygienická stanice následně posoudí vámi dodané materiály a rozhodne, zda smíte čerpadlo v daném místě používat. Ke zprávě pro úřad si připravte původní technickou zprávu, územní plán s odpovídajícím vyznačením, způsob vytápění a základní informace o zvoleném zařízení včetně hodnot hluku. 

Článek aktualizován 4. 6. 2023