1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Recenze tepelných čerpadel

Recenze tepelných čerpadel

Internet je studnice inspirace, ale také nám pomáhá se správnými rozhodnutími. Pokud jde o výběr tepelného čerpadla, rozhodně se vyplatí přečíst řadu příspěvků na různých sítích a webech tak, abyste získali odpovídající představu o kvalitě jednotlivých firem a jejich výrobků. Uživatelé často vyzdvihují známé benefity jako úsporu energie, snadné ovládání a ekologický provoz, ale mnohdy jsou nepříjemně zaskočeni krátkou životností nebo nevhodným chováním firmy. 

Stručné shrnutí:

Co recenzenti hodnotí pozitivně – výrazné snížení plateb za energie, možnost plynulé regulace teploty, snadné ovládání, pohodlný a bezúdržbový provoz, možnost získat státní dotaci pro snížení pořizovacích nákladů, ekologický provoz.

Co recenzenti hodnotí negativně
– špatná komunikace firem, nedostatečný záruční a reklamační servis, krátká životnost klíčových součástek, jejichž výměna je velice nákladná, nedostatečné informace o potřebném výkonu a dalších parametrech čerpadla.

Německá firma Viessmann – uspokojivá kvalita produktů, nepřesné a zavádějící výpočty požadovaných hodnot. Více informací zjistíte v našem článku.

Česká společno Schlieger
– nepříliš pozitivní ohlasy ze strany recenzentů zejména ohledně nefunkční zákaznické podpory

Nejlepší tepelná čerpadla – čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – komplexně se tomu věnujeme v samostatném článku.

Tepelná čerpadla

Co recenzenti hodnotí pozitivně?

Internet je plný recenzí a hodnocení tepelných čerpadel ze strany majitelů. Jako již tradičně zaznívá celá škála názorů od těch velmi pochvalných, přes neutrální, až po zcela negativní. Někdy bývá problém se v jednotlivých recenzích vyznat, protože mnohé z nich jsou psány na zakázku prodejců čerpadel, případně mají některou z konkurenčních firem poškodit. 

Obecně si zákazníci cení zejména výrazného snížení plateb za energie, kterého se podařilo docílit právě zavedením tepelného čerpadla. Pozitivní ohlasy jsou rovněž na možnost regulace teploty i snadné ovládání. Dřívější majitelé kotlů na tuhá paliva zase nedají dopustit na pohodlí, jelikož jim odpadly starosti se zabezpečením paliva i nutnost neustálého přikládání. 

Recenzenti také obvykle pochvalují možnost získat státní dotace, která výrazně srazí investiční náklady. V neposlední řadě musíme zmínit i ekologický provoz, díky kterému se zlepšují sousedské vztahy. Z toho vyplývá, že povětšinou se firmám nabízejícím tepelná čerpadla podaří splnit všechno, co slibují. Alespoň pokud jde o vlastnosti a benefity jejich produktů.

Co recenzenti hodnotí negativně?

Velké množství kritiky se valí na špatnou komunikaci firem, které realizují zakázky. Mnohdy si klienti stěžují na absolutní absenci jakékoliv komunikaci, kdy společnost instalaci neprovedla ani po zaplacení poměrně výrazné zálohy. Ve většině případů pomohou opakované urgence, ale ani to nevrhá na realizátory zakázek příliš dobré světlo. Podobný problém je také s reklamacemi a pozáručním servisem, kdy si zákazníka přehazují jednotliví zaměstnanci. 

Nemalé množství negativních komentářů se týká životnosti. Zatímco výrobci často slibují až 20letý provoz bez větších problémů, řada zákazníků musí řešit opravu nebo výměnu porouchané součástky i několik měsíců po instalaci nového systému. Tento problém je patrný především u velmi levných modelů, jejichž výrobci hřeší právě na nižší pořizovací cenu. Bohužel je nutné počítat s tím, že na opravu větší závady se čeká i několik týdnů.

Poslední větší kritika se týká nepřesných informací a měření. Mnozí uživatelé si stěžují, že jim tepelné čerpadlo neposkytlo úsporu, o které byli informováni realizátorem. Jiným zase firma doporučila silnější model, než ve skutečnosti potřebují a kvůli tomu zbytečně přeplácejí za provoz. Na tomto místě proto doporučujeme konzultaci s nezávislým odborníkem, který dovede situaci skutečně nestranné zhodnotit a navrhnout nejlepší řešení pro zákazníka. 

Konkrétní příklady recenzí ze sítí

Pojďme se nyní podívat na konkrétní příklady recenzí, které citujeme v jejich autentické podobě tak, abyste si mohli udělat přesný obrázek o tom, co očekávat. Zvolené příklady zastupují nejčastější výroky, se kterými je možné se na webech setkat.

„… Tepelně čerpadlo může být efektivnější než klasický kotel na provoz. Ale je potřeba si uvědomit, že je to značná investice a co jsem měl čest číst na diskuzích převážně lidé, kteří si stěžují, že se jim náklady zvedly a nebo jsou vyšší než si plánovali, tak mají „horší“ čerpadla…“ (Kurzy.cz)

„Při rekonstrukci RD jsem se rozhodl taky pro tepelné čerpadlo, vybral jsem si čerpadlo Daikin Altherma. Důvodů bylo několik – parametry, obsluha, ekologičnost. Po letech topení uhlím a dřívím jsem toho už měl fakt plné brejle. Navíc jsem si zažádal o kotlíkovou dotaci, která se na tento typ vztahuje a při vyřízení dotace dává výrobce dalších 15 tisíc slevu na pořízení TČ, což je taky výhoda.“ (forum.tzb)

„… zrovna to řeším u jednoho zatepleného objektu a upřímně tepelné čerpadlo prostě nevychází dobře. Je to složité, hlučné a prostorově náročné zařízení, kdy po 10 letech skoro na 100% měníte kompresor, což může být i 50 % ceny čerpadla a cena celého topného systému je násobně větší než u přímotopů a elektrické podlahovky…“ (Energozrout.cz)

Firmy realizující tepelná čerpadla

V České republice působí celá plejáda firem, které se zabývají návrhem a produkcí tepelných čerpadel. Některé z nich se mohou chlubit poměrně výraznými zkušenostmi a zástupem poztiivních recenzí, jiné naopak přílišnou popularitu nemají. Dvěma největšími hráči u nás jsou společnosti Schlieger a Viessmann.

Česká firma Schlieger se věnuje produkci tepelných čerpadel již 12 let. Její pracovníci zájemce provedou celým procesem od prvotního kontaktu přes zajištění dotace až po realizaci samotného systému. Společnost ovšem čelí poměrně výrazné kritice ze strany nespokojených zákazníků, kteří kritizují úroveň produktů i komunikace. Více se dozvíte v našem článku, který Schliegeru věnujeme.

Německá firma Viessmann se může pyšnit tradicí přesahující 100 let. Její tepelná čerpadla jsou obecně považována za poměrně kvalitní, jednotlivé díly pocházejí od certifikovaných dodavatelů. Ani ona se ovšem na internetu nevyhla kritice, která cílí zejména na nedostatečnou komunikaci, ale také nepřesné výpočty odpovědných pracovníků, které mohou být zavádějící. I o společnosti Viessmann pojednáváme ve vlastním textu. 

Pozitiva tepelných čerpadelNegativa tepelných čerpadel
Bezúdržbový a automatizovaný provoz, výrazná úspora energie, jednoduché ovládání, možnost plynulé regulace chodu, snadné získání dotace pro snížení pořizovací cenyVysoká pořizovací cena, riziko časté poruchovosti, závislost na povětrnostních podmínkách, špatný zákaznický servis jednotlivých firem

Zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/tepelna-cerpadla/

Článek aktualizován 4. 6. 2023