1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Návrh tepelného čerpadla

Návrh tepelného čerpadla

Základem bezproblémového provozu tepelného čerpadla je správný návrh. Ten je možné vypracovat i vlastními silami, ale jako vždy se i zde vyplatí dát přednost zkušenému oku odborníka. Při přípravě návrhu je zapotřebí zvolit odpovídající typ a výkon zařízení, promyslet teplotu topné vody a zohlednit řešení celkového topného systému. Správný návrh tepelného čerpadla je základním předpokladem pro zisk státní dotace. 

Stručné shrnutí:

Pravidla pro návrh tepelného čerpadla – návrh by měl být proveden certifikovaným odborníkem s potřebným vzděláním, před realizací návrhu lze svépomocí vybrat typ zařízení nebo třeba vhodnou zeď pro umístění vnější jednotky, konečné slovo by však měl mít projektant.

Co všechno kontrolovat
– volbu odpovídajícího výkonu čerpadla, příliš nízký zkracuje životnost, příliš vysoký je drahý, omezení maximální teploty topné vody, která dostačuje na 55 ℃, teplou vodu pro koupání řešit samostatnou větví, zvážit, zda je zvolený typ čerpadla vhodný právě pro podmínky zahrady.

Návrh svépomocí
– je možný, ale omezuje možnost zisku státní dotace a hrozí chyba z důvodu laického měření.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – komplexně se tomu tématu věnujeme v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla, více informací zjistíte v našem článku.

Návrh tepelného čerpadla

Jaká jsou pravidla pro návrh tepelného čerpadla?

Obecně platí, že návrh tepelného čerpadla by měl být zpracován certifikovaným odborníkem. Jedná se také o jednu z podmínek pro přiznání státní dotace, která pomůže zredukovat náklady na pořízení čerpadla i o více než 100 000 Kč. Přesto však můžete i před jeho příchodem připravit něco málo sami na základě vlastních znalostí prostředí a následně jen vše zkonzultovat a zapracovat do případného návrhu.

Ačkoliv se o vše postarají odborníci, několik důležitých rozhodnutí můžete učinit ještě před jejich příchodem. Patří mezi ně výběr vhodného typu zařízení na základě potřeb a možností vaší lokality. Stejně tak můžete předem zhodnotit, zda chcete u čerpadla země-voda pokládat plošné kolektory po celé zahradě, nebo si raději připlatíte za hlubinný vrt v jednom místě.

Stejně tak můžete předběžně vybrat vhodnou zeď pro umístění vnější jednotky čerpadla typu vzduch-voda. Zhodnotit je nutné vzdálenost od sousedního pozemku a budov, ale také dispozice domu, protože propojení s vnitřní jednotkou by mělo být co nejkratší. Každý metr trubky navíc snižuje účinnost zařízení a tím topení zbytečně prodražuje.

Co všechno při návrhu kontrolovat?

Odborníci jsou také jen lidé a mnohdy se mohou při vypracovávání návrhu mýlit. Proto se vyplatí vědět, na co se při kontrole návrhu koukat a raději si vše nechat ověřit i dalším párem očí. Pamatujte na to, že cenovka za pořízení čerpadla je opravdu vysoká, proto musí vše vyjít na první pokus.

Při nákupu proto sledujte výkon zařízení. Ten by rozhodně neměl být příliš nízký, ale ani moc vysoký. Zbytečně slabé čerpadlo musí pracovat na plné obrátky, a proto dojde mnohem rychleji k jeho opotřebení. U vysokého výkonu zase zaplatíte zbytečně moc při nákupu. Obecně platí, že by stroj měl pracovat raději delší dobu při nižším výkonu než naopak.

Teplotu topné vody volte co nejnižší, zhruba okolo 55 ℃. Taková hodnota plně dostačuje většině topení. Ohřev teplé vody pro koupání raději řešte samostatnou odbočkou, která nebude závislá na topném systému. Zapojení všech okruhů řešte tak, aby vyhovovalo čerpadlu a ne naopak. V neposlední řadě se snažte vybrat vhodný model čerpadla, který se na daný prostor hodí.

Způsob návrhu tepelného čerpadlaVýhodyNevýhody
SvépomocíNulové náklady, možnost řešení zcela podle vlastních představBez šance na zisk státních dotací, riziko špatného zapojení a dalších laických chyb, možnost výběru špatného typu a modelu čerpadla
Prostřednictvím firmyMožnost získat státní dotaci, návrh zpracován zkušeným odborníkem, větší jistota při zapojeníVyšší cena, limity dané prací firem

Jde to i svépomocí?

Ale ano, jistě. Dokonce existují i speciální programy, které vám mohou s návrhem a výběrem vhodného čerpadla pomoci. Bohužel se však při takovémto řešení vystavujete riziku laické chyby, která může mít nedozírné následky nejen pro váš komfort, ale pro dům samotný. Bez provedení odborné studie navíc nemáte šanci na zisk státní dotace, což je poměrně dost výrazný zásah do rozpočtu. 

Článek aktualizován 20. 8. 2022