1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelná čerpadla Schlieger – zkušenosti a informace

Tepelná čerpadla Schlieger – zkušenosti a informace

Výrobci tepelných čerpadel bývají pro mnohé z nás velkou neznámou. Asi nejznámější českou firmou, která se na jejich produkci specializuje, je Schlieger. Hlavním artiklem je čerpadlo vzduch-voda označované jako Premium X, které slibuje opravdu nadstandardní parametry. Ne vždy je ale vše ideální, což naznačují mnohé uživatelské recenze.

Stručné shrnutí:

O firmě Schlieger – původem česká firma s 12letou tradicí, realizovala přes 5 000 zakázek v České republice, Německu, Slovensku a v dalších zemích EU, vyrábí tepelná čerpadla, fotovoltaické elektrárny, zařízení pro solární ohřev vody, garantuje 100% kladné vyřízení žádosti o státní dotaci.

Tepelná čerpadla Schlieger – pro domácnosti je určen model Premium X, který má topný faktor až 4,4 a hlučnost pod 42 dB, pro případ poklesu teplot pod -25 ℃ je vybaven elektrokotlem, firma udává využití součástek od dodavatelů ze západní Evropy, USA a Singapuru, pro komerční objekty nabízí individuální řešení.

Zkušenosti zákazníků
– recenzenti nejsou příliš spokojeni ani s produktem, ani se zákaznickým servisem, který sbírá téměř výhradně negativní hodnocení, součástky pocházejí také z Číny, aktivity společnosti byly předmětem reportáže pořadu Černé ovce, problémem je i výrazně vyšší spotřeba, než je deklarováno. Zároveň je ale spousta zákazníků spokojena. Nutná je tedy spíše obezřetnost.

Nejlepší alternativa – tepelná čerpadla Woltair.

Nejlepší tepelná čerpadla – čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailně se tomu věnujeme v samostatném článku.

Tepelná čerpadla Schlieger

O firmě Schlieger

Česká společnost Schlieger se na trhu s obnovitelnými zdroji energie pohybuje již 12 let. Během této poměrně dlouhé doby již realizovala více než 5 000 zakázek, zejména u novostaveb a rodinných domů. Jedná se o největší firma svého druhu v České republice, která poměrně úspěšně expanduje i do dalších zemí Evropské unie včetně Polska, Německa nebo Slovenska. 

Do portfolia Schlieger patří kromě čerpadel také fotovoltaické elektrárny a systémy pro solární ohřev vody. Zájemcům tak může zhotovit komplexní systém využívající pro provoz domu energii z obnovitelných zdrojů. Společnost zájemcům nabízí individuální cenové nabídky a pomáhá se ziskem státních dotací, přičemž garantuje 100% úspěšnost. Zákazníci se tak nemusí obávat, že by na finanční prostředky nedosáhli.

Tepelná čerpadla Schlieger

V souvislosti s měnícími se požadavky zákazníků věnuje společnost Schlieger největší pozornost tepelným čerpadlům. Zařízení vzduch-voda Premium X je dle tvrzení prodejce navrženo tak, aby domácnostem nabídlo pohodlný a spolehlivý provoz za poměrně rozumnou cenu. Jeho hlučnost se pohybuje na poměrně nízkých hladinách 39–42 dB a topný faktor dosahuje v nejlepších podmínkách až 4,4. 

Pokud teploty klesnou pod -25 ℃ nemůže tepelné čerpadlo typu vzduch-voda efektivně pracovat. V tento moment nastupuje vestavěný elektrokotel, který pomůže krátké období obrovských mrazů překlenout. Webové stránky společnosti hovoří o ceně od 140 000 Kč při využití státních dotací a zhruba 280 000 Kč bez nich. 

Společnost Schlieger nabízí také individuální řešení pro komerční objekty. V takovém případě se ovšem jedná o práci na míru, protože každý komerční objekt je jiný a má jiné nároky na vytápění či chlazení. Valná většina dílů, ze kterých jsou tepelná čerpadla vyrobena, pochází z USA, západní Evropy nebo Singapuru od certifikovaných subdodavatelů.

Zkušenosti zákazníků 

Mnoho uživatelů sdílí na sítích negativní zkušenosti s komunikací firmy. Řada z nich poukazuje na nedostatečný zákaznický servis, špatný přístup montážních dělníků i neochotu řešit občasné reklamace. Společnost byla také hlavním aktérem jedné z reportáží pořadu Černé ovce, který byl odvysílán v roce 2021.

Podobně bohužel vyznívají i reference na kvalitu dodaných výrobků. Průměrné hodnocení na nezávislých webech je 45 %, přičemž uživatelé často kritizují vysokou hlučnost, která neodpovídá proklamacím. Většina součástek čerpadel a dalších systémů pochází z Číny a často se poškodí během prvních měsíců provozu. Kritika padá i na proklamovanou úsporu energie, jelikož spotřeba je podle recenzentů výrazně vyšší, než firma uvádí. 

Samozřejmě zde naleznete i pochvalné komentáře, které si přístup firmy naopak chválí. Jako vždy i zde platí, že závisí zejména na tom, na jak kvalitní a ochotné pracovníky narazíte. Poměrně výrazné množství stížností by však mělo být pro firmu varovným prstem a motivací ke zkvalitnění poskytovaných služeb.

Původ firmyDélka podnikáníNabízené produktyHodnocení zákazníků
Česká republika12 letTepelná čerpadla pro domácnosti a firmy, fotovoltaické elektrárny, solární ohřev vodyNepříliš pozitivní, významné množství stížností na nízkou kvalitu produktu a zejména na absolutně nedostačující zákaznickou podporu

Zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/tepelna-cerpadla/

Článek aktualizován 4. 6. 2023