1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Instalace tepelného čerpadla

Instalace tepelného čerpadla

Obliba tepelných čerpadel neustále roste zejména u majitelů novostaveb. Výhodou je bezúdržbový provoz a velmi nízké provozní náklady. Instalaci se však vyplatí ponechat na certifikované firmě, která se o všechno postará samostatně. V případě typu vzduch-voda je zapotřebí dobře upevnit venkovní i vnitřní jednotku a obě propojit. Ostatní druhy čerpadel vyžadují kromě toho také poměrně výrazné terénní zásahy v podobě hlubinných vrtů. 

Stručné shrnutí:

Instalace čerpadla vzduch-voda – nutno zvolit vhodné umístění, kde nebude čerpadlo rušit hlukem, montáž venkovní jednotky a odpovídající odvedení kondenzátu, zapojení vnitřní jednotky a propojení s topným systémem domu, kalibrace, nastavení regulace.

Instalace čerpadel země-voda, voda-voda
– nutno provést hlubinný vrt pro dosažení nižších vrstev půdy nebo podzemní vody, případně položení několika desítek metrů kolektorových trubek, následuje podobný postup jako u čerpadla vzduch-voda.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailní postup jak vybrat čerpadlo najdete v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Woltair – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla i včetně jejich instalace a servisu.

Instalace tepelného čerpadla

Instalace

Instalace tepelného čerpadla není zrovna jednoduchá a obvykle vám nezbude než ji přenechat certifikované firmě. Jestliže navíc pro pořízení zařízení využíváte státních dotačních programů, je instalace firmou jednou z hlavních podmínek jejího udělení. Složitost montáže závisí zejména na druhu zvoleného čerpadla. 

Instalace tepelného čerpadla vzduch-voda

Nejčastěji se v domácnostech setkáte se systémem vzduch-voda. Jeho instalace probíhá v několika navazujících krocích. Ještě před samotným zásahem firmy byste měli mít jasno, kde bude zařízení umístěno tak, aby neobtěžovalo hlukem sousedy a současně byla zajištěna jeho vysoká účinnost. Firmy se dnes bez větších obtíží postarají i o ekologickou likvidaci starých kotlů, takže nemusíte řešit jejich náročné stěhování.

V prvé řadě dojde k montáži venkovní jednotky. Pro její upevnění není zapotřebí vrtat do zdi nosiče nebo konzoly, vše je zařízeno provedením konstrukce. Kondenzát z výparníku musí být odveden do kanalizace tak, aby se v zimních měsících pod čerpadlem netvořil led. Následuje propojení venkovní jednotky s vnitřní prostřednictvím potrubí a kabelů. Na severní stranu domu se umisťuje čidlo, které řídí samostatné spínání čerpadla.

Následuje zapojení vnitřní jednotky, která obsahuje elektrokotel, zásobník vody a čerpadlo. Dále stačí jen propojit čerpadlo s topným systémem domu, kalibrovat regulaci a je hotovo. Moderní přístroje umožňují řídit chod čerpadla prostřednictvím mobilní aplikace na dálku. Po zapojení se nemusíte o nic starat, protože čerpadlo začne pracovat samostatně poté, co dostane odpovídající signál od venkovního čidla. 

Instalace tepelného čerpadla typu země-voda a voda-voda

Postup při zapojení těchto čerpadel je velmi podobný jako u výše zmíněných zařízení. Vyžaduje však mnohem intenzivnější přípravné práce, protože je nutné realizovat hlubinný vrt, případně vést několik desítek metrů dlouhé potrubí v podzemí. Samotné nastavení vnitřní jednotky, propojení s topným systémem a další postupy zůstávají stejné jako v předcházejícím případě. I zde se však vyplatí alespoň konzultace s odbornou firmou, která se o všechno postará. 

Typ čerpadlaSložitost instalaceZpůsob získávání tepla
vzduch-vodasnadnáZ okolního vzduchu
voda-vodanáročná Z podzemní vody
země-vodastředníZe země
Článek aktualizován 4. 6. 2023