1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Nejlepší bazénová tepelná čerpadla

Nejlepší bazénová tepelná čerpadla

Délka koupací sezóny v domácích bazénech je dána zejména kvalitou ohřevu vody. Jednoznačně nejlepšími výsledky se v současné době pyšní bazénová tepelná čerpadla, která vám mohou koupání prodloužit i o několik měsíců. Při jejich výběru zohledňujte hlavně tepelný faktor, hlučnost a promyslete vhodné umístění. Obecně se vyplatí vybírat spíše modely ověřených značek než laciné kousky ze supermarketů, které se snaží lákat na cenu. 

Stručné shrnutí:

Jak vybrat bazénové čerpadlo – vyberte model s odpovídajícím tepelným faktorem a dostatečným výkonem odpovídajícím rozměrům bazénu, dejte pozor na hlučnost, čerpadlo nesmí rušit sousedy, nezapomeňte zajistit dostatek volného prostoru před sacím i výdechovým otvorem. Více informací najdete v samostatném článku.

Která jsou nejlepší čerpadla
– nejlepší čerpadla nabízejí značky Marimex, Aircal Crystal, NewEnergy nebo PlanetPool, která jsou ověřena a nabízejí delší životnost a lepší vlastnosti než neznačkové modely z obchodů.  Informace najdete v našem článku o nejlepších tepelných čerpadlech a v článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Woltair – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla.

Bazénové tepelné čerpadlo

Jak vybrat bazénové tepelné čerpadlo

Bazénová tepelná čerpadla jsou mnohem menší a levnější než jejich klasičtí sourozenci. Ostatně slouží pouze k ohřevu vody v bazénu. Vystřidala dříve oblíbené solární panely, protože jejich fungování není závislé na počasí ani jiných externích podmínkách. Správně zvolené bazénové tepelné čerpadlo může prodloužit koupací sezónu i o několik měsíců. 

Bazénové tepelné čerpadlo funguje na jednoduchém principu – nasává tepelnou energii z okolního vzduchu a pomocí výměníku ohřívá vodu v bazénu. Obecně platí, že z každého kW elektrické energie získáte až 7 kW tepla, což je opravdu vynikající poměr – v prospektech bývá označován jako tepelný faktor a platí čím vyšší, tím lepší. Při nákupu se také soustřeďte na výkon, který by měl přesahovat velikost bazénu.   

Neopomíjejte ani hlučnost, která bývá vyšší než v případě klasických čerpadel u domu. Pohybuje se okolo 60 dB, a tak byste měli zajistit, že nebudete rušit sousedy. Pomoci může kupříkladu umístění pod stříškou nebo do vyzděného přístavku, který zachytí vibrace a současně ochrání čerpadlo před deštěm. Zajistěte alespoň 30 cm prostoru před sacím otvorem a 3 metry za výdechovým otvorem. 

Způsob ohřevu vody v bazénuVýhodyNevýhody
Solární panelyNízká cena, jednoduchá instalace, tichý provoz, žádné dodatečné nákladyZávislost na povětrnostních podmínkách, nižší účinnost
ČerpadloVysoká účinnost, nezávislost na povětrnostních podmínkáchVyšší cena, náročnější instalace, výraznější hlučnost, dodatečné provozní náklady

Která jsou nejlepší bazénová čerpadla?

Doporučujeme vždy volit zařízení zámých a prověřených značek. Na neznačkových e-shopech i v kamenných obchodech často v letní sezóně naleznete velmi levné modely neznámých výrobců. Vyhněte se jim, protože si můžete být jisti, že nevydrží ani jednu kompletní sezónu a spíše než radost vám přinesou potíže.

Mezi prověřené a kvalitní výrobce bazénových čerpadel patří značky Marimex, Aircal Crystal, NewEnergy nebo PlanetPool. Tito výrobci mají ve své nabídce také speciální čerpadla s invertorem, která vám dovolí nastavit rychlost ohřevu podle momentální potřeby. 

Článek aktualizován 4. 6. 2023