1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Elektrokotel, nebo tepelné čerpadlo?

Elektrokotel, nebo tepelné čerpadlo?

Elektřina bývá považována za synonymum moderního vytápění. V současné době můžete zvolit hned dva systémy – elektrokotle a tepelná čerpadla. Pro elektrické kotle hovoří jejich nízká pořizovací cena, snadná instalace a regulace i dostupnost. Naproti tomu tepelná čerpadla jsou dražší, hlučnější a obtížněji se instalují. Jenže během několika let se více než zaplatí díky opravdu nízkým provozním cenám. 

Stručné shrnutí:

Elektrické kotle – nízká pořizovací cena, dostupnost, jednoduchá instalace, neomezená možnost regulace výkonu, nejvyšší náklady na provoz, zcela nevhodné do špatně izolovaných domů.

Tepelná čerpadla
– vyšší pořizovací cena, hlučnost, nutnost stavebního povolení, náročnější instalace, velmi nízké provozní náklady, bezúdržbový provoz.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detail jak postupovat při výběru najdete  v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger  společnost nabízející řešení v oblasti tepelných čerpadel, více informací zjistíte v našem článku.

Elektrokotel, nebo tepelné čerpadlo více se dozvíte v následujícím článku.

Elektrické kotle

Elektrické kotle představovaly až donedávna naprostý vrchol v oblasti vytápění domů i průmyslových provozů. Své pevné místo si získaly zejména v místech, kde se chtějí rozloučit s klasickými tuhými palivy, ale přitom zde neproběhla plynofikace. Jenže jako každý systém vytápění mají i elektrokotle své výhody a nevýhody.

Hlavním pozitivem je již zmíněná dostupnost. Elektřina je zkrátka v každém domě, a tak stačí kotel jen namontovat, připojit k síti, napojit na rozvodnou soustavu a můžete si okamžitě začít užívat tepla. Fungování je zcela bezúdržbové, teplotu lze regulovat podle libosti, nepotřebujete komín a kotel navíc nezabírá prakticky žádné místo. Třešničkou na dortu je potom nízká pořizovací cena.

Vše se zdá být ideální, že ano? Bohužel je zde jedno obrovské ALE, které brání masovějšímu rozšíření tohoto systému vytápění. Tím jsou obrovské náklady na provoz, které dosahují až dvojnásobku toho, co zaplatí majitelé plynových kotlů. Ve špatně izolovaných a nezateplených domech je situace ještě o něco horší. Elektrické kotle tedy poslouží zejména v nízkoenergetických novostavbách. 

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla jsou ve své podstatě přímou konkurencí elektrických kotlů. Ke svému fungování také potřebují elektrickou energii, moderní systémy nejsou příliš náročné na stavební úpravy ani nevyžadují pravidelnou revizi. Pokud tedy zvolíte řešení voda-vzduch, jelikož ostatní modely potřebují mnohem větší péči. 

Připravit se musíte na výrazně vyšší pořizovací náklady. Ty dosahují několika stovek tisíc korun, což si ne každá domácnost může dovolit. Jenže v průběhu provozu se náklady postupně vrátí a z dlouhodobého hlediska je provoz tepelných čerpadel mnohem úspornější než elektrické kotle. Ročně může rozdíl činit i více než 40 000 Kč, což už je pořádná sumička. 

ZařízeníVýhodyNevýhody
Elektrický kotelNízká pořizovací cena, nízká hlučnost, snadná instalace, jednoduché ovládání, nejsou nutné žádné stavební úpravyVysoké provozní náklady 
Tepelné čerpadloNižší provozní náklady, bezúdržbový provoz, možnost chlazení vzduchu v horkých letních měsícíchVysoká pořizovací cena, nižší efektivita v chladných oblastech

Elektrický kotel, nebo tepelné čerpadlo?

Závěrem článku se dostáváme k odpovědi na úvodní otázku. Elektrický kotel má své místo zejména v moderních pasivních domech s dokonalou izolací, pokud zrovna nemáte dostatek financí na výraznější jednorázovou investici, případně máte v těsném sousedství mnoho domů. Dobře poslouží i starším uživatelům, kteří ocení velmi jednoduché ovládání a prakticky bezúdržbový provoz. 

Pro tepelná čerpadla zase hovoří výrazná úspora při dlouhodobějším provozu. Postupem času se vám náklady vrátí. Zařízení navíc velmi dobře poslouží jak u nejmodernějších úsporných domů, tak i starších staveb s horší izolací. 

Článek aktualizován 20. 8. 2022