1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelné čerpadlo pro rodinný dům – vyplatí se?

Tepelné čerpadlo pro rodinný dům – vyplatí se?

Tepelná čerpadla jsou považována za zdroje tepla budoucnosti. Zejména majitele starších nemovitostí však povětšinou dávají přednost kotlům na tuhá paliva nebo plyn. Naproti tomu u nových projektů se mnohdy ani s jiným zdrojem tepla než čerpadlem nepočítá. Pravdou je, že v případě dostatku financí na nákup nového zařízení se tepelné čerpadlo vyplatí jak v nových, tak starých domech a pomůže ušetřit poměrně značné částky.  

Stručné shrnutí:

Starší rodinné domy – mnohdy kotle na tuhá paliva nebo plyn, důvodem je nízká cena, kompatibilita se stávajícím topným systémem, při instalaci tepelných čerpadel je výhodou obvykle rozlehlá zahrada a sklep, který představuje vhodný prostor pro vnitřní jednotku.

Nové rodinné domy
– s čerpadlem se počítá jako se základním zdrojem pro zajištění tepla, využívá se kombinace nízké energetické náročnosti a vysoké účinnosti nových technologií pro maximalizaci úspor, problém může být vyšší hlučnost.

Vyplatí se ve starších i nových domech
, nevýhoda jsou jen počáteční vysoké náklady.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailní postup výběru najdete v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla pro rodinné domy, více informací zjistíte v našem článku.

Tepelné čerpadlo pro rodinný dům

Starší rodinné domy 

Valná většina starších rodinných domů je vybavena kotly na tuhá paliva či plyn. První jmenovaný zdroj energie je oblíbený hlavně pro svou nízkou cenu, na kterou nedosáhnou ani nejmodernější tepelná čerpadla. Na druhé straně je však nutné počítat se zajišťováním paliva, neustálým přikládáním do kotle a nutnosti udržovat poměrně rozsáhlou plochu pro uskladnění všeho potřebného.

Domácnosti měnící starý kotel na tuhá paliva povětšinou sáhnou po kotli plynovém. Nesporná výhoda spočívá v mnohem komfortnější obsluze, možnosti plynule regulovat teplotu vytápění a stále ještě poměrně nízkých pořizovacích nákladech. Vzhledem k současnému růstu cen plynu a nejisté geopolitické situaci se ovšem dá očekávat, že popularita plynových kotlů výrazně klesne právě ve prospěch tepelných čerpadel. 

Tepelná čerpadla se u starších rodinných domů prosazují pomaleji. Hlavním důvodem bývá zejména nedostatečná izolace, která jejich provoz prodraží, někdy může být problémem nekompatibilita topných systémů. Ve skutečnosti jsou starší domy s velkou zahradou pro čerpadla naprosto ideální – není třeba úzkostlivě řešit hlučnost ventilátorů a sklep může místo dřeva a uhlí hostit vnitřní jednotku.

Nové rodinné domy

Majitelé novostaveb asi nemají příliš co řešit a tepelné čerpadlo se stane základem jejich projektu. Situaci usnadňuje možnost si všechno podle potřeby rozvrhnout a dle podmínek zvolit vhodný typ čerpadla, umístění venkovní jednotky nebo kolektorů a podobně. 

Tepelné čerpadlo se v nových rodinných domech jednoznačně vyplatí. Společně s důmyslnou izolací pomáhá ušetřit desetitisíce na provozních nákladech a velmi rychle zaplatí vyšší pořizovací cenu. Obezřetní musí být snad jen majitelé řadových domků, kteří se mohou potýkat s vyšší hlučností čerpadla. Někdy nezbude než se obrátit na hygienickou stanici a provést několik kroků k odhlučnění. 

Pro představu nabízíme v tabulce níže přehled ročních nákladů za topení v domě o celkové ploše 150 m2 se standardními tepelnými ztrátami 7 kW.

Typ Orientační roční náklady (v Kč)
Černé uhlí75 000
Dřevní pelety58 000
Zemní plyn85 000
Elektřina110 000 
Tepelné čerpadlo63 000
Článek aktualizován 20. 8. 2022