1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Jak funguje tepelné čerpadlo

Jak funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo se stalo doslova hitem posledních let. U novostaveb se o jiném typu vytápění prakticky neuvažuje a pomalu proniká i do starších budov. Funguje přitom na velmi jednoduchém a přirozeném principu. Cirkulující látka přebírá teplo ze zdroje a to odvádí tam, kde je zapotřebí, přičemž dojde k jejímu ochlazení a celý proces se opakuje. Účinnost, se kterou tuto práci provádí, označujeme jako topný faktor. 

Stručné shrnutí:

Princip fungování tepelného čerpadla – ke zdroji tepla je přivedeno teplonosné médium, které naváže teplo, odchází tam kde je potřeba a prudkým zvýšením tlaku teplo vydá, proces se neustále opakuje, pro snížení a zvýšení tlaku je zapotřebí elektrické energie, podobný způsob se uplatňuje u chladniček.

Topný faktor
– jeden ze základních parametrů vyjadřující účinnost tepelného čerpadla, jeho hodnota udává, kolik kW tepla je zařízení schopno získat z 1 kW elektrické energie, nejnižších hodnot dosahují čerpadla typu vzduch-voda, nejlepší jsou systémy voda-voda.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – komplexně se tomu věnujeme v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla, více informací zjistíte v našem článku.

Jak funguje tepelné čerpadlo popsáno v tomto článku.

Princip fungování tepelného čerpadla

Fungování tepelného čerpadla vychází čistě z přírodních zákonů. Ke zdroji tepla – dle typu čerpadla může jít o vodu, zemi, vzduch) pošleme kapalnou látku, která dovede odebírat teplo. Sama o sobě je v naprosté rovnováze a nemá tedy snahu měnit skupenství. Následně dojde k řízenému poklesu tlaku a dříve kapalné teplonosné médium se vypaří. Přitom však odebere teplo ze svého okolí a samo jej akumuluje.

V další fázi se látka se získaným teplem přesouvá do místa využití. Pomocí kompresoru dojde k náhlému zvýšení tlaku, díky čemuž dříve plynné médium začne měnit své skupenství na kapalné – začne kondenzovat. V průběhu tohoto procesu předává všechno získané teplo do vody v zásobníku. Nyní nezbývá nic jiného než ohřátou vodu rozehnat topným systémem do všech koutů domu.

Jedná se o cyklický proces, který se neustále opakuje. Vzhledem k jeho přirozeného charakteru proto tepelná čerpadla nevyžadují výrazný přísun energie. Pomoc potřebují pouze při snižování a zvyšování tlaku. Přesně to je ten důvod, proč jsou jejich provozní náklady výrazně nižší než u jiných zdrojů tepla. 

Tepelné čerpadlo jako lednice?

Technologii tepelného čerpadla využívá dlouhé desítky let spotřebič, bez kterého si život prakticky neumíme představit – lednice. I v ní cirkuluje chladicí směs, která odebírá teplo potravinám a vyvádí jej ven zadní stranou. To je také důvod, proč bývá zadní část lednice velmi vyhřátá. Jediný rozdíl spočívá v tom, že čerpadlo pracuje na zcela obráceném principu a využívá mnohem větší výkon. 

Topný faktor a jeho role

Jedním z hlavních parametrů, se kterým se možná při nákupu tepelných čerpadel setkáte, je topný faktor. Zjednodušeně řečeno se jedná o vyjádření efektivnosti čerpadla. Čím vyšší jeho hodnota je, tím více tepla dovede vyprodukovat z 1 kW dodané elektrické energie. Různé typy čerpadel mají rozdílné topné faktory v závislosti na druhu použité technologie a zejména počasí.

V následující tabulce nabízíme přehled topných faktorů podle druhu technologie tepelného čerpadla:

Druh tepelného čerpadlaTopný faktor
vzduch-voda4,8–2 (podle počasí)
země-voda4,8
voda-voda5,5
Článek aktualizován 20. 8. 2022