1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelné čerpadlo země-vzduch, kompletní průvodce

Tepelné čerpadlo země-vzduch, kompletní průvodce

Zákazníci, kteří s výběrem tepelného čerpadla teprve začínají, mohou někdy v základních druzích tápat. Není proto divu, že občas hledají kupříkladu systém země-vzduch, který sice funguje u vojenských raket, ale nikoliv v případě tepelných čerpadel. Zde hovoříme o řešení země-voda, které umožňuje využít teplo získané z půdy k ohřevu vody a následně i vytápění celého domu. 

Stručné shrnutí:

Existence tepelného čerpadla země-vzduchtepelné čerpadlo země-vzduch neexistuje, nejblíže je mu varianta země-voda, sbírá teplo z půdy a ohřívá vodu, kterou posílá do výměníku, odkud přechází do topného systému celého domu.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailní postup najdete  v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla, více informací zjistíte v našem článku.

Tepelné čerpadlo země – vzduch

Existuje tepelné čerpadlo země-vzduch?

Nikoliv. Žádný typ čerpadla, který by teplo z půdy převáděl na horký vzduch neexistuje. Vzhledem k tomu, že účinné klimatizace fungující na principu vzduch-vzduch jsou k mání za nižší desítky tisíc, asi by byl tento systém zbytečně nákladný a ve své podstatě k ničemu. 

V nabídce firem však můžete nalézt tepelná čerpadla typu země-voda, která skutečně teplo ze země odebírají. Posílají jej do výměníku s vodou, která je tímto teplem ohřívána a dále rozháněna po celém domě. Jedná se o velmi efektivní systém s vysokým topným faktorem, dlouhou životností a snadnou obsluhou – ovšem za značnou cenu. 

Volit lze mezi dvěma druhy tepelných čerpadel země-voda. Jeden je určen do větších zahrad, kam lze těsně pod zem uložit stovky metrů sběrných kolektorů, které odebírají teplo. Druhý v podobě hlubinného vrtu zase nalezne uplatnění v menších prostorech.  

Typ čerpadlaZdrojVýhodyNevýhody
Vzduch-vodaOkolní vzduchNižší pořizovací cena, snadná instalace, pohodlná regulace, nízké provozní nákladyHlučnost, účinnost závislá na počasí, menší topný faktor
Země-vodaPůdaVysoký topný faktor, stálá účinnost, velmi nízké provozní náklady, dlouhá životnost, jednoduché ovládání a regulaceVysoká pořizovací cena, náročná instalace, vhodné pouze do míst s odpovídajícím typem půdy
Voda-vodaPovrchová nebo spodní vodaNejvyšší topný faktor, stálá účinnost, velmi nízké provozní nákladyVysoká pořizovací cena, náročná instalace, nutnost časté kontroly a revizí, kratší životnost, závislost na vhodném zdroji vody
Vzduch-vzduchZbytkové teplo vzniklé v důsledku průmyslové činnostiNízká cena, snadná instalace, bezúdržbový provozNevhodné jako zdroj topení v domácnostech
Článek aktualizován 20. 8. 2022