1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelné čerpadlo voda-voda, kompletní průvodce

Tepelné čerpadlo voda-voda, kompletní průvodce

Tepelná čerpadla představují řešení budoucnosti. Jedním ze zástupců je i systém voda-voda, který ke svému fungování vyžaduje dostatek spodní nebo povrchové vody. Při jeho výběru si dejte pozor na to, zda máte v blízkosti dostatek kvalitní vody a jste schopni zajistit pravidelnou kontrolu a revizi. Odměnou vám pak budou vysoký topný faktor, rychlá návratnost investice i nízké nároky na prostor. 

Stručné shrnutí:

Jak funguje tepelné čerpadlo voda-voda – využívá ke svému fungování teplo ze spodní vody, ze sací studny odebírá vodu, přejímá její teplo a vrací ji do studny vsakové, kromě spodních vod může využívat i vody povrchové, je však nutný souhlas správce toku a vybavení čerpadla nemrznoucí směsí.

Výhody a nevýhody tepelného čerpadla voda-voda
– nejvyšší topný faktor ze všech druhů čerpadel, nižší náklady na provedení vrtů, prostorová nenáročnost, možnost zpětného využití tepla v dalších procesech, může fungovat jen v místech s dostatkem vody, nutná pravidelná kontrola a revize, kratší životnost některých součástí.

Kam se hodí
– do komerčních nebo obecních prostor s pravidelným dohledem a kontrolou, rodinných domů v oblastech s dostatkem vody nebo rozsáhlejší vodní plochou v blízkosti.

Cena tepelného čerpadla voda-voda
– nejlevnější modely začínají na 180 000 Kč, s kompletní realizaci ovšem minimální cena činí 350 000 Kč–500 000 Kč, nutno započítat i další náklady za povolení a průzkum.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailní postup najdete v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger – známá společnost poskytující tepelná čerpadla, více v našem článku.

Tepelné čerpadlo voda – voda

Jak funguje tepelné čerpadlo voda-voda

V současné době se na trhu vyskytuje hned několik druhů tepelných čerpadel podle toho, odkud získávají zdroj tepla. Konkrétně se jedná o systémy typu země-vodě (energii získávají ze země), vzduch-voda (využívají okolní vzduch), vzduch-vzduch (spotřebovávají odpadní teplo vzniklé kupříkladu průmyslovou činností a voda-voda (energii získávají z vody).

Tepelné čerpadlo voda-voda využívá teplo ze spodní vody. K té je možné se nejčastěji dostat prostřednictvím studny nebo vrtu do větší hloubky. Vzhledem k tomu, že je spodní voda teplejší, není pro čerpadlo následně problém ji ohřát a poslat do topného systému domu. V našich podmínkách se obvykle nepoužívá povrchových vod, protože je zapotřebí souhlas správce vodního toku a přidání nemrznoucí směsi, což systém dále prodražuje. 

Princip tepelného čerpadla voda-voda je poměrně jednoduchý. Základem jsou dvě studny (sací a vsaková). Z první z nich zařízení odebírá vodu, přejímá její teplo a ochlazenou ji vrací do druhé studny. Tento koloběh probíhá prakticky neustále a výsledkem je stálý zdroj tepla. Nutno podotknout, že přísun vody musí být stálý a její teplota se musí pohybovat v rozmezí od 7 do 12 ℃.

Výhody a nevýhody tepelného čerpadla voda-voda

Tepelná čerpadla typu voda-voda dosahují zdaleka nejvyšší topných faktorů ze všech dostupných technologií. Získají nejvíce tepla a mohou při tom pracovat v nižší intenzitě. Investiční náklady na provedení vrtu bývají nižší než u jiných systémů, které také vyžadují hloubení v zemi a zařízení potřebuje daleko méně prostoru. Velkou výhodou je i možnost zpětného využití tepla v dalších technologických procesech.

Bohužel existuje i řada nedostatků, kvůli kterým je toto řešení využitelné jen v omezené míře. Čerpadla typu voda-voda mohou fungovat jen v oblastech s dostatkem vody, rozhodně se jej nesnažte uplatnit v místech, kde voda často v letních měsících vysychá. Neustálé vystavení působení vody se bohužel projevuje i v daleko kratší životnosti některých částí a nutnosti častějších kontrol a revizí.

Pamatujte také na skutečnost, že Česká republika je zemí s poměrně přísnými vodohospodářskými zákony. Studniční vodu je nutné vracet zpět do země, a to do stejné vodonosné vrstvy, odkud jsme ji vzali. Sací a vsaková studna tedy nemohou být příliš daleko od sebe. Navíc zde existuje jen velmi málo zdrojů s takovým množstvím vody, které by dostačovalo k zajištění bezproblémového provozu stroje. 

Kam se hodí?

Z výše uvedeného platí, že tepelná čerpadla voda-voda odvedou skvělou práci zejména v komerčních objektech, kde je možné zajistit jejich pravidelnou kontrolu. Při použití v rodinném domě se zamyslete nad tím, zda je v lokalitě dostatečná zásoba vody, zda zdroj v letních měsících nevysychá. Pokud plánujete využít blízké jezero nebo rybník, musíte splnit všechny podmínky, získat souhlas správce a samozřejmě zajistit nemrznoucí směs.

Jestliže všechny podmínky splňujete a jste schopni a ochotni zajistit pravidelný servis, stává se čerpadlo typu voda-voda zdaleka nejlepší volbou. Díky jeho značné efektivitě se vám totiž vložené prostředky vrátí během několika málo let. 

V tabulce níže nabízíme přehled základních informací o čerpadle voda-voda, včetně jeho výhod a nevýhod.

Jak fungujeVýhodyNevýhodyKam se hodí
Získává vodu ze sací studny, odebírá z ní teplo a vrací ji do studny vsakovéNejlepší topný faktor, nízká hlučnost, malé nároky na prostor, menší náklady na hloubení vrtuVhodné pouze do míst s dostatkem kvalitní vody, nutnost častých revizí a kontrolKomerční a obecní objekty, rodinné domy v blízkosti vodních ploch

Cena tepelného čerpadla voda-voda

Jak již bylo zmíněno výše, cenovka zařízení typu voda-voda je poměrně vysoká. Kvalitní kusy se pohybují v hodnotách od 350 000 Kč do půl milionu včetně realizace. Na trhu lze narazit i na čerpadla za 180 000 korun, zde je ovšem problém buď v nízké kvalitě, nebo firma nenabízí kompletní realizaci a zákazník i musí sám provádět výkopové práce. Započítat je nutné i dodatečné náklady na průzkum spodních vod.

Článek aktualizován 20. 8. 2022