1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelné čerpadlo vzduch-voda, kompletní průvodce

Tepelné čerpadlo vzduch-voda, kompletní průvodce

Obliba tepelných čerpadel neustále rosta a zejména systémy vzduch-voda jsou považovány za nejlepší řešení. Mezi hlavní výhody patří zajímavá pořizovací cena, snadná instalace, nižší provozní náklady a možnost umístit je prakticky kamkoliv. Pozor si však dávejte zejména na hlučnost, která nesmí rušit sousedy, slabší účinnost, vyšší spotřebu energie v zimních měsících a kratší životnost kompresoru. 

Stručné shrnutí:

Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda – ke své práci využívá okolní vzduch, ze kterého odebírá teplo, posílá jej do výměníku, odkud putuje dále do topného systému domu, ochlazená teplovodivá směs se vrací zpět do výchozího bodu.

Výhody tepelného čerpadla vzduch-voda
– nižší pořizovací náklady, snadná instalace bez nutnosti stavebních a terénních úprav, možnost využít jako klimatizaci, bezúdržbový provoz.

Nevýhody tepelného čerpadla vzduch-voda
– vyšší hlučnost, možná nutnost provedení protihlukových úprav, kratší životnost kompresoru, nižší účinnost v zimních měsících.

Kam se hodí
– všude tam, kde není možné využít ostatní technická řešení
Cena tepelného čerpadla vzduch-voda – kvalitní kusy začínají na 220 000 Kč, maximální cena okolo 350 000 korun.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detailní postup najdete  v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger – známá společnost poskytující tepelná čerpadla, více v našem článku.

Tepelné čerpadlo vzduch – voda

Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda

V souvislosti s rozvojem technologie se v posledních letech výrazně rozšířila nabídka tepelných čerpadel. Zvolit lze řešení voda-voda, které získávají potřebné teplo z povrchových či zemních vod, systém země-voda, kde je zdrojem tepla půda a průmyslové podniky dávají přednost zařízením vzduch-vzduch, která využívají zbytkové teplo z jiné činnosti. V tomto článku věnujeme pozornost čerpadlům vzduch-voda využívající okolní vzduch. 

Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda odebírá teplo přímo z okolního vzduchu. Jedná se proto o nejméně náročné řešení, které nevyžaduje žádnou vodní plochu ani realizaci náročného vrtu hluboko do země. Vystačí si s jednoduchým ventilátorem, který nasává venkovní vzduch, ohřívá jej a posílá do výměníku, kde teplo pokračuje podle potřeby. Ochlazený vzduch potom vychází ven a celý proces se podle potřeby opakuje.

Venkovní jednotka čerpadla musí být umístěna v blízkosti zdi, ale nikoliv přímo na ní. Umístění na konzoly nebo střechu domu způsobí, že vibrace budou přecházet přímo do konstrukce stavby, což samozřejmě sníží váš komfort.

Výhody tepelného čerpadla vzduch-voda

Čerpadla typu vzduch-voda bývají obecně považována za nákladově nejefektivnější volbu. Jejich pořizovací a montážní cena je zdaleka nejnižší, protože není vyžadována realizace žádných náročnějších prací ani terénních úprav. Stačí nainstalovat venkovní jednotku na zeď domu, propojit s vnitřním systémem uvnitř domu, nakalibrovat a o nic dalšího se nemusíte starat.

Zařízení je možné rovněž využít jako klimatizaci v horkých letních měsící, protože umožňují celý proces obrátit. Samozřejmostí jsou výrazně nižší provozní náklady než v případě kotlů na plyn nebo elektřinu. Výše ročních plateb se pohybuje podobně jako u tradičních kotlů na tuhá paliva. Oproti nim zase jistě oceníte zcela bezúdržbový provoz, kdy není třeba řešit ani pravidelné přikládání, ani zabezpečení dostatku paliva.

Nevýhody tepelného čerpadla vzduch-voda

I přes obecnou popularitu systému vzduch-voda musíme zmínit i několik zásadních nevýhod. Majitele menších pozemků mohou mít občas problém s vhodným umístěním vnější jednotky. Ventilátory totiž při práci generují hluk okolo 42 dB, který samozřejmě nesmí rušit sousedy. Někdy tak nezbude než využít speciálních antihlukových bariér nebo dalších stavebních a terénních úprav tak, abyste splnili zákonná omezení.

Zařízení se vyznačují nižší účinností než ostatní systémy, takže jejich provozní náklady bývají zhruba o 30 % vyšší. V neposlední řadě musíte počítat také s dalším poklesem účinnosti v zimních měsících, protože se poměrně výrazně liší teplota venkovního vzduchu a chladící směsi uvnitř zařízení. Připraveni buďte i na kratší životnost kompresoru než v případě systému země-vzduch.

Kam se hodí?

Odpověď je jednoduchá – všude. Tepelná čerpadla vzduch-voda odvedou perfektní práci zejména v místech, kde by instalace jiného systému byla buď náročná, nebo přímo nemožná. Některé domácnosti je ovšem preferují bez ohledu na vnější podmínky. Jedná se zkrátka o nejpohodlnější řešení, kterému nějakou tu chybku snadno odpustíte. 

V tabulce níže naleznete přehled základních informací o čerpadle vzduch-voda:

Jak fungujeVýhodyNevýhodyKam se hodí
Ventilátor nasává teplo z okolního vzduchu, které akumuluje teplovodné médium a přivádí do výměníku, odkud putuje dále do topného systému domuNízká pořizovací cena, univerzální použití, bez nutnosti výraznějších stavebních nebo terénních úprav, snadné ovládání, nízké náklady na provozVýraznější hlučnost, nižší účinnost než ostatní systémy, kolísání topného faktoru v závislosti na počasíVšude tam, kde by instalace ostatních systémů byla náročná, nebo nemožná, pro domácnosti, kterým se nechce investovat čas nebo energie do náročných úprav

Cena tepelného čerpadla vzduch-voda

Zařízení typu vzduch-voda jsou cenově zdaleka nejzajímavější variantou. Kvalitní modely začínají již na 220 000 Kč, což je o více než 100 000 korun méně než v případě ostatních řešení. Nejlepší stroje končí na cenovce 350 000 Kč. Výhodou je i absence dodatečných nákladů za terénní úpravy a další práce. Tepekným čerpadlům pod uvedenou cenovou hranicí se ovšem vyhněte – jedná se o levné atrapy, které velmi brzy vypoví poslušnost. 

Článek aktualizován 20. 8. 2022