1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Jak vybrat tepelné čerpadlo

Jak vybrat tepelné čerpadlo

Výběr tepelného čerpadla je doslova alchymie. Vzhledem k tomu, že se jedná  investici na dlouhá léta dopředu, jej rozhodně nepodceňujte a vše si důkladně rozmyslete. V prvé řadě se zamyslete nad vhodným druhem čerpadla, následně prostudujte nabídky jednotlivých firem, jejich reference a případnou kritiku. Zaměřte se také na získání státní dotace, která vám realizaci výrazně zlevní. Potom stačí jen provést instalaci a můžete se okamžitě začít těšit z ekologického a úsporného ohřevu. Abyste se důsledně zorientovali, připravili jsme pro vás tohoto průvodce. 

Stručné shrnutí:

Nejznámější společnosti instalující tepelná čerpadla – Vybírat můžete čerpadla Woltair, další oblíbené jsou firmy Schlieger a Viesmann, ale mají rozporuplné uživatelské recenze.

Hlučnost tepelného čerpadla – zásadní pro čerpadla typu vzduch-voda, většinou se pohybuje okolo 42 dB, při překročení hygienických hodnot nutno sáhnout po vhodných protihlukových opatřeních.

Jak daleko umístit tepelné čerpadlo od souseda – hluk ve vzdálenosti dvou metrů od oken nesmí přesáhnout hodnotu 40 dB, bezpečná vzdálenost je stanovena na 11 metrů.

Tepelné čerpadlo, nebo plyn – plynové kotle jsou levné, snadno se instalují, nabízejí pohodlnou regulaci tepla a relativně bezproblémový provoz, tepelná čerpadla jsou sice dražší, ale za jejich provoz výrazně ušetříte.

Bazénová tepelná čerpadla – drobná zařízení typu vzduch-voda umožní prodloužit koupací sezónu o několik měsíců, nutno dbát na dostatečný výkon a vyřešit hlučnost.

Elektrokotel, nebo tepelné čerpadlo – elektrokotle jsou levné, snadno se instalují, nabízejí zcela bezúdržbový provoz, ale současně mají extrémně vysoké náklady na provoz, tepelná čerpadla se po několika letech provozu zaplatí.

Instalace tepelného čerpadla – nejsnadnější je u řešení typu vzduch-voda, systémy voda-voda a země-voda vyžadují provedení náročnějších terénních úprav, vždy je ovšem nutné využít certifikovanou firmu.

Druhy tepelných čerpadel – vzduch-vzduch využívá zbytkového tepla z průmyslové činnosti, vzduch-voda používá venkovní vzduch z okolního prostředí, zdrojem tepla pro systém země-voda je půda a pro řešení voda-voda zase povrchová nebo podzemní voda.

Tepelné čerpadlo pro rodinný dům – u novostaveb se vyplatí vždy a většinou jde o zdroj první volby, v případě starších domů je lepší provést měření nezávislým odborníkem.

Jak funguje tepelné čerpadlo – čerpadlo získává teplo ze zdroje (vzduch, voda, země), to vhání do kompresoru, kde po prudkém snížení tlaku přechází do teplovodného média, které jej předává do výměníku a odtud putuje dále.

Tepelné čerpadlo voda-voda – vysoká pořizovací cena, nejlepší topný faktor, vysoká úspora energie, nutnost pravidelných revizí, závislost na vhodném vodním zdroji.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda – nákladově nejefektivnější řešení, které nepotřebuje žádné terénní úpravy, kolísavý topný faktor, vyšší hlučnost, závislost na povětrnostních podmínkách.

Tepelné čerpadlo země-voda – vyžaduje položení kolektorů na velkém prostoru nebo realizaci hlubinného vrtu, nejnižší provozní náklady, vysoký topný faktor, nejdelší životnost.

Tepelná čerpadla Woltair firma s více než 1500 realizacemi tepelných čerpadel. Nabízí jak realizaci, tak servis.

Tepelná čerpadla Schlieger – česká firma s 12letou tradicí, nabízí vyřízení státní dotace s vysokou úspěšností, nepříliš dobré recenze na kvalitu výrobku i služby, více informací zjistíte v našem článku.

Tepelná čerpadla Viessmann – německá společnost s více než 100letou tradicí, poměrně dobrá kvalita čerpadel, slabší zákaznický servis. Je alternativou čerpadel Schlieger.

Nejlepší tepelná čerpadla – vyznačují se malý hlukem, vysokým topným faktorem a dlouhou životností součástek vyrobených v certifikovaých provozech, vice informací čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech.

Recenze tepelných čerpadel – nutno ověřovat nezávislost zdrojů, protože spousta recenzí je psaná na zakázku, obvykle hodnocen výkon, topný faktor, hlučnost a kvalita. Více informací o recenzích a zkušenostech na tepelná čerpadla najdete v našem článku.

Cena tepelných čerpadel – vzduch-vzduch 25 000–50 000 Kč, vzduch-voda 220–350 000 Kč, země-voda a voda-voda 350 000–500 000 Kč.

Návrh tepelného čerpadla – je možné vytvořit svépomocí, ale ztrácí se nárok na státní dotaci, jistotou je využít pomoc odborníka.

Jak vybrat tepelné čerpadlo Vám poradíme v následujícím článku.

Hlučnost tepelného čerpadla

Při výběru tepelného čerpadla typu vzduch-voda představuje hlučnost jedno ze zásadních kritérií. Z hlediska legislativy totiž nesmíte hlukem obtěžovat své sousedy. Valná většina modelů se pohybuje okolo 42 dB a instalaci musí schválit hygienická stanice. Pokud nejste schopni zajistit dostatečný odstup od sousedních domů, nezbude než sáhnout po protihlukových opatřeních včetně zídek, keřů nebo speciálních obkladech. Více v článku zde.

Jak daleko umístit tepelné čerpadlo od souseda

Při umístění tepelného čerpadla musíte brát v potaz hygienické normy, podle kterých nesmí hluk ve vzdálenosti 2 metrů od oken přesahovat hodnotu 40 dB. Za zcela bezpečnou je považována vzdálenost 11 metrů. Při montáži neumisťujte zařízení na vydlážděný dvorek, pod nízkou střechu ani jej nešroubujte ke zdi. Vzniklé vibrace totiž hluk zbytečně zesílí a vám nezbude než sáhnout po protihlukových opatřeních. Více v samostatném článku.

Tepelné čerpadlo, nebo plyn?

Plynové kotle byly dlouhá léta považovány za optimální způsob vytápění. Vyznačují se nízkou cenou, vysokou účinností, snadnou regulací výkonu a ovládáním. Jen musíte věnovat pozornost pravidelným revizím. Investice do tepelných čerpadel je sice o něco výraznější, v dlouhodobém horizontu ovšem ušetříte. Vzhledem k současné geopolitické situaci se dá navíc očekávat, že výhodnost čerpadel se ještě zvýrazní. Více v samostatném článku.

Bazénová tepelná čerpadla

Bazénová tepelná čerpadla jsou mnohem menší a levnější varianty klasických čerpadel. Fungují ovšem na stejném principu. Oproti solárním panelům se vyznačují vyšším výkonem a mohou koupací sezónu prodloužit o několik měsíců. Pozor si však dávejte na hlučnost a nezapomeňte zajistit dostatečný volný prostor před i za přístrojem. Stejně tak se vyplatí vybírat pouze modely ověřených značek. Více se dozvíte v samostatném článku.

Elektrokotel, nebo tepelné čerpadlo

Elektrické kotle jsou druhou variantou využívající ke svému chodu elektrickou energii. Jsou oblíbené pro svou velmi nízkou cenu, bezúdržbový chod, jednoduchou instalaci i ovládání. Tepelná čerpadla však jednoznačně dominují v oblasti úspornosti, kde ušetřená částka může u náročnějších domácností přesáhnout i vyšší desítky tisíc korun. Právě proto elektrické kotle postupně vyklízejí pole. Více informací naleznete v samostatném článku.

Instalace tepelného čerpadla

V závislosti na druhu zvoleného zařízení se liší i způsob a náročnost jeho instalace. Zatímco modely typu vzduch-voda nevyžadují žádné náročnější stavební zásahy a v zásadě jde pouze o propojení vnější a vnitřní jednotky, u systému voda-voda a země-voda nezbývá než kopnout do země. Za všech okolností by se ovšem o instalaci tepelného čerpadla měla postarat certifikovaná firma. Jedná se také o jednu z podmínek pro dotace. Více zde.

Druhy tepelných čerpadel

V současné době se můžete na trhu setkat se čtyřmi základními systémy. U modelů typu země-voda přijímá čerpadlo teplo z půdy, systémy vody-voda využívají jako hlavní zdroj povrchovou nebo podzemní vodu, čerpadla vzduch-voda potom zpracovávají teplo z okolního prostředí. Zařízení vzduch-vzduch se uplatňují pouze v průmyslových podnicích, kde teplo vzniká jako vedlejší produkt. Více se dozvíte v samostatném článku zde

Tepelné čerpadlo pro rodinný dům – vyplatí se?

Odpověď na tuto otázku získáte pouze po poctivé konzultaci s odborníkem. Obecně ovšem platí, že u novostaveb je tepelné čerpadlo základním systémem pro ohřev vody a vytápění. V případě starších domů si ale raději ověřte, zda se vám nákladné zařízení vyplatí. Vzhledem k tepelným ztrátám zůstává nejčastěji nejlepším způsobem vytápění klasický kotel na tuhá paliva. Tedy pokud akceptujete jeho nevýhody a omezení. Více informací v samostatném článku.

Tepelné čerpadlo voda-voda, kompletní průvodce

Tepelná čerpadla typu voda-voda se vyznačují nejlepším topným faktorem a tedy i účinností. Současně jsou velice stálá a povětrnostní podmínky mají na jejich činnost jen velmi omezený vliv. Vzhledem k nutnosti pravidelných revizních kontrol se ovšem hodí zejména pro komerční a obecné objekty, kde je možné tyto prohlídky zajistit. Ke svému fungování navíc potřebují odpovídající zdroj vody a vhodný druh půdy. Více se dozvíte v samostatném článku.

Jak funguje tepelné čerpadlo

Princip tepelného čerpadla je velice jednoduchý a vychází z přírodních zákonů. Ze zdroje tepla přechází vlivem prudkého snížení tlaku teplo do teplovodného média, které jej následně přenáší do výměníku. Zde se tlak naopak výrazně zvýší, čímž je teplo předáno a posláno na místo určení. Celý proces se neustále cyklicky opakuje a zařízení tak vyžaduje pouze energii pro změny tlaku. Více informací naleznete v samostatném článku.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda, kompletní průvodce

Tepelná čerpadla vzduch-voda získávají teplo z okolního vzduchu. Ten je nasáván ventilátorem do kompresoru, kde dojde k předání tepla, a to následně přechází do výměníku. Jedná se o nejčastější volbu domácností a nákladově nejefektivnější řešení vzhledem k tomu, že nevyžaduje žádné specifické terénní úpravy. Jen je třeba dát si pozor na výrazně vyšší hlučnost ventilátoru. Více informací nabízíme v samostatném článku zde

Tepelné čerpadlo země-voda, kompletní průvodce

Zařízení země-voda získávají teplo z půdy. V současné době existují dva různorodé systémy – plošné kolektory, které lze využít na větších zahradách a hlubinný vrt, který sice nevyžaduje tolik prostoru, ale zase je výrazně dražší. Systémy země-voda jsou obecně velmi výkonné, vyžadují nejméně energie a vyznačují se dlouhou životností. Bohužel však za jejich instalaci zaplatíte dost peněz. Více se dozvíte v samostatném textu zde.

Tepelná čerpadla Schlieger – zkušenosti a informace

Jednou z nejvyhledávanějších firem zabývajících se produkcí a instalací tepelných čerpadel, je společnost Schlieger. Nabízí systémy vzduch-voda zvané Premium X, které slibují tichý chod a vysokou účinnost. Společnost se také postará o vyřízení státních dotací. Recenze uživatelů bohužel upozorňují na nižší kvalitu zařízení i nedostatečný zákaznický servis, proto je důležité si vše před nákupem řádně ověřit. Více informací o značce Schlieger naleznete zde.

Tepelná čerpadla Viessmann – zkušenosti a informace

Německá firma Viessmann se na trhu s tepelnými čerpadly pohybuje již od roku 1976 a historie jejího podnikání je ještě mnohem delší. Ve své nabídce má modely typu vzduch-voda, země-voda i voda-voda. Její produkty jsou označovány za poměrně kvalitní, nicméně i tak je důležité dbát na precizní a poctivou přípravu. Některé informace bývají totiž nadhodnocené, a tak se může stát, že úspora nebude tak výrazná, jak je proklamováno. Více zde.  

Nejlepší tepelná čerpadla – jaké vybrat

Výběr tepelného čerpadla musí být velmi obezřetný, protože se jedná o nákladné zařízení. V prvé řadě se vyplatí brát ohled na výkon, topný faktor nebo provedení klíčových součástek. Nejlepší tepelná čerpadla se rovněž vyznačují nízkou hlučností. Mezi zavedené firmy nabízející modely zajímavých kvalit patří společnosti Schlieger nebo Viessmann, i když i u nich je na místě obezřetnost. Více se dozvíte v samostatném článku.

Recenze tepelných čerpadel

Recenzí a hodnocení tepelných čerpadel naleznete na sítích celou řadu. Vždy se ale snažte sledovat více zdrojů, abyste se nechytili do pasti. Mnoho textů je totiž psáno na zakázku tak, aby model vybrané firmy vychválily a konkurenci naopak pohanily. Recenzenti si obvykle všímají výkonu, energetické úspory, hlučnosti, ale i zjevným rozporům mezi sliby a skutečností, ke kterým někdy dochází. Více v samostatném textu

Ceny tepelných čerpadel

Ceny tepelných čerpadel se od sebe poměrně výrazně liší v závislosti na použitém systému. Zdaleka nejméně zaplatíte za pořízení a montáž modelu vzduch-vzduch, které se pohybuje mezi 25 000 a 50 000 Kč. Cena řešení vzduch-voda začíná na 220 000 Kč, nejdražší modely jsou k mání za 350 000 korun. Tepelná čerpadla typu voda-voda a země-voda jsou nejdražší – nepořídíte je levněji než za 350 000 Kč a nejdražší mohou klidně překonat i půl milionu.

Ještě před samotnou realizací, je zapotřebí zpracovat návrh tepelného čerpadla. Ten je možné udělat svépomocí, ale v takovém případě padá možnost využití státních dotací a zvyšuje se riziko chyby. I z toho důvodu se vyplatí sáhnout po certifikovaných odbornících, kteří detailně obhlédnou terén a navrhnou řešení na míru. Při kontrole je dobré se soustředit na typ čerpadla, výkon a celkové řešení topného systému. Více v samostatném textu

Zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/tepelna-cerpadla/

https://www.energovo.cz/za-jak-dlouho-ohreje-tepelne-cerpadlo-bazen/

Článek aktualizován 4. 6. 2023