1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Tepelné čerpadlo, nebo plyn?

Tepelné čerpadlo, nebo plyn?

Dilema při volbě topného systému se v posledních letech u novostaveb často smrskl na jednoduchou otázku: Tepelné čerpadlo, nebo plyn? Každý ze systémů má své výhody a až doposud platilo, že plyn se vyznačoval nízkými pořizovacími náklady a vyššími náklady na provoz, u tepelných čerpadel tomu bylo naopak. Současná geopolitická situace (rok 2022, válka na ukrajině)  však, zdá se, natrvalo převrátila poměr ve prospěch čerpadel.

Stručné shrnutí:

Plynové kotle – nízká pořizovací cena, bezproblémový provoz, plynulá a snadná regulace ohřevu, spolehlivost, možnost ohřevu vody, postupně rostoucí provozní ceny, nutnost pravidelných revizí.

Tepelné čerpadlo
– nízké provozní náklady, automatický ohřev vody, chlazení v letních měsících, bezúdržbový provoz, jednoduché ovládání, vysoké pořizovací náklady, nízká účinnost v zimních měsících, hlučnost.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detail jak postupovat při výběru najdete  v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace získejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Schlieger  společnost nabízející řešení v oblasti tepelných čerpadel, více informací zjistíte v našem článku.

Tepelné čerpadlo

Plynové kotle

Plynové kotle bývají považovány za přirozenou náhradu klasických kotlů na tuhá paliva. V posledních letech došlo k zavedení plynu a vybudování přípojek i v těch nejmenších obcích, takže povětšinou není problém zařízení namontovat. V současné době je možné v České republice instalovat pouze kondenzační plynové kotle. Při spalování tak dochází ke kondenzaci spalin, které je nutné odvádět ven. 

Hlavní výhody plynových kotlů zahrnují zejména možnost rychlé a okamžité regulace výkonu, rychlý ohřev i topení, spolehlivost a snadné ovládání. Ohřev teplé vody zajistíte snadno instalací bojleru přímo v kotli. 

Počítejte však i s několika nedostatky. V prvé řadě se připravte na nutnost pravidelných revizí kotle. Měnící se geopolitická situace a rostoucí ceny navíc plynu příliš nepřejí, jelikož se dá očekávat jeho postupné omezování, případně změna orientace na zásoby z USA, za které si ovšem připlatíte. Připravte se proto na výrazně rostoucí náklady za topení, které v extrémních případech mohou přesáhnout i ceny při topení elektřinou.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla bývají zejména u novostaveb řešením první volby. Zatímco v předcházejících letech bylo nutné budovat nákladné kolektory zahloubené hluboko do země, moderní systémy voda–vzduch jsou mnohem pohodlnější a levnější. 

Největší předností těchto systémů jsou zejména nízké provozní náklady. Roční náklady na provoz mohou být až o polovinu (v současné době i výrazně více) nižší než u plynových kotlů. Tepelná čerpadla se také automaticky starají o ohřev vody. Zejména v horkých letních měsících jistě oceníte i funkci chlazení, díky které se již nemusíte obávat krušných tropických nocí.

Hlavním negativem tepelných čerpadel je jejich vysoká pořizovací cena. Již se sice nemusíte bát cenovek přesahujících půl milionu korun, zhruba 300 000 Kč přesto zaplatíte. Tato suma je zhruba o polovinu vyšší než u plynových kotlů. Návratnost investice lze při bezproblémovém provozu očekávat za zhruba 6 let. Tepelná čerpadla si rovněž vedou hůře ve velmi chladných oblastech, kde se ještě stále vyplatí dát přednost fosilním palivům. 

ZařízeníVýhodyNevýhody
Plynový kotelNižší pořizovací cena, vysoká rychlost ohřevu, možnost flexibilního nastavení teplotyNutnost pravidelných revizí, rostoucí ceny plynu
Tepelné čerpadloNižší provozní náklady, bezúdržbový provoz, možnost chlazení vzduchu v horkých letních měsícíchVysoká pořizovací cena, nižší efektivita v chladných oblastech

Tak tedy… tepelné čerpadlo, nebo plyn?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Současná geopolitická proměna související s  plány na brzký odchod od ruského plynu ovšem hraje výrazně do karet tepelným čerpadlům. Cena plynu se patrně již nikdy nevrátí na hodnoty před rokem 2021, nízké provozní náklady vytápění plynem se tak pomalu stávají minulostí. A žádné další výraznější výhody plyn oproti tepelným čerpadlům nemá.

Článek aktualizován 20. 8. 2022