1. Domů
  2. Domácnost
  3. Kotle 3. emisní třídy po roce 2022

Kotle 3. emisní třídy po roce 2022

Kotle na tuhá paliva si stále udržují značnou oblibu mezi domácnostmi. Hlavním důvodem je jejich velmi levný provoz a dá se očekávat, že vzhledem k současnému vývoji cen energií, si popularitu ještě nějakou dobu udrží. Jenže legislativa je k nim stále nemilosrdnější. Od roku 2020 je zakázáno vyrábět nové kotle, které nesplňují požadavky na ekodesign, což se dotýká prakticky všech zařízení spalujících uhlí. Od 1. 9. 2024 bude navíc možné používat výhradně kotle 3. emisní třídy a úspornější.

Stručné shrnutí:

Kotle a emisní třídy – systém emisních tříd (1.–5.) zaveden v roce 2003, jedná se o hodnocení účinnosti spalování a množství nečistot vypouštěných do okolí, postupně dochází ke zpřísňování legislativy a od roku 2017 je nutné provádět pravidelnou revizi.

Kotle na tuhá paliva po roce 2022
– původně měl být od 1. 9. 2022 zakázán provoz kotlů 1. a 2. emisní třídy, rozhodnutím vlády byla lhůta na výměnu kotlů prodloužena do 1. 9. 2024, od roku 2020 již nesmějí být vyráběny kotle 1.–5. emisní třídy, které nesplňují požadavek na ekodesign.

Co bude s kotli 3. emisní třídy po roce 2022 se dočtete níže v článku.

Kotle na tuhá paliva a emisní třídy

Provoz kotlů na tuhá paliva je v poslední době cílem vládní i evropské regulace. Hlavním důvodem jsou výrazné emise, které lokální topeniště generují. Zejména starší třídy kotlů totiž nejsou vybaveny žádným systémem regulace spalin, a tak výraznou měrou přispívají k znečišťování ovzduší. I proto je postupně uváděna legislativa, která jejich provoz reguluje a omezuje používání nevhodných kotlů.

Systém emisních tříd byl zaveden v roce 2003, kotle vyrobené před tímto rokem nespadají o žádné z nich. Emisní třída je ve své podstatě výsledek testu účinnosti a množství nečistot vypouštěných do okolního prostředí. Čím méně ohniště životní prostředí zatěžuje, tím vyšší je jeho emisní třída. Od roku 2017 je navíc zapotřebí podrobit kotel jednou za dva roky revizi ze strany certifikovaného odborníka, který důkladně prověří, zda je vše v pořádku.

Kotle na tuhá paliva po roce 2022

Rozhodnutími legislativních orgánů dochází k postupné regulaci prodeje kotlů na tuhá paliva. Kromě zákazu prodeje neekologických topenišť jsou domácnosti nuceny přecházet na šetrnější zdroje vytápění. K tomu mají kromě represí pomoci také dotační programy, kdy stát proplatí poměrně výraznou část nákladů na pořízení novějšího typu kotle. 

V současné době tedy panuje zákaz výroby kotlů všech emisních tříd, které nesplňují požadavek na ekodesign. Po doprodání skladových zásob tedy nekoupíte kotel schopný spalovat uhlí, protože tyto modely nejsou schopné splnit náročné limity emisí. Stejně tak jsou plánovány postupné zákazy starších kotlů, přičemž za jejich používání bude hrozit mnohatisícová pokuta. 

Ještě nedávno bylo datum 1. 9. 2022 považováno za den, kdy skončí možnost provozovat kotle 1. a 2. emisní třídy a starších. Vzhledem k současné ekonomické situaci a faktu, že mnohé domácnosti by výměnu nestihly, byl tento termín posunut na 1. 9. 2024. Od toho dne budou moci být legálně provozovány pouze kotle emisní třídy 3 a úspornější. Více informací naleznete v následující tabulce:

ZměnaKdy?
Zákaz umisťování na trh kotlů 1. a 2. emisní třídy (pouze doprodej skladových zásob)Od roku 2014
Povinná revize kotlů na uhlí (každé 3 roky)Od roku 2017
Ukončení výroby kotlů 3. emisní třídyOd roku 2018
Ukončení výroby kotlů 4. a 5. emisní třídy (dále povoleny pouze kotle splňující ekodesign)Od roku 2020
Zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídyOd 1. 9. 2024 (původně 1. 9. 2022)
Článek aktualizován 26. 6. 2022