1. Domů
  2. Tyčové vysavače
  3. Jak a jaký vybrat tyčový vysavač?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat tyčový vysavač?

Jak a jaký vybrat tyčový vysavač?

Tyčový vysavač představuje velmi oblíbeného pomocníka při úklidu, neboť dovede být i přes svou skladnost velmi výkonný. V prvé řadě si ujasněte, zda chcete sáčkový vysavač, nebo dáte přednost bezsáčkové variantě se sběrnou nádobkou.

Dále se zaměřte na způsob napájení. U síťového vysavače si musíte ohlídat i dostatečnou délku kabelu, abyste s ním mohli vysát všechny kouty v domácnosti. Akumulátorové vysavače jsou daleko více mobilní. Na trhu dnes najdete i velmi kvalitní modely, jejichž výkon je srovnatelný s výkonem síťové varianty. Při kontrole příkonu se nenechte zmást, protože existují výrobky, které i při nízkém příkonu disponují vysokým výkonem.

Většinu technických parametrů naleznete na energetickém štítku. Kvalita vysávání závisí i na volbě filtru – čím kvalitnější filtr vyberete, tím lepší práci bude vysavač odvádět. Vysavač by měl mít praktické rozměry a hlavně by neměl být těžký. Hmotnost největších modelů se může pohybovat i kolem 7 kg, což nebude zrovna příjemné pro drobnou ženu.

Jaký tyčový vysavač vybrat stručně:

Zvolte vhodný typ – preferujete vysavač s kabelem pracující po neomezeně dlouhou dobu, nebo dáte přednost akumulátorovému s výrazně lepší mobilitou?

Sběrná nádoba – jedna skupina tyčových vysavačů pro sběr nečistot sáček, druhá sběrnou nádobu. U té je potřeba sledovat objem a způsob vyprazdňování, který by měl být co nejvíce hygienický.

Energetický štítek – zaměřte se na třídy účinnosti a hlučnost. Nezapomeňte ani na výkon a příkon.

Kontrola filtru – dobře fungující filtr má své uplatnění hlavně u alergiků. Kvalita i typ filtru totiž výrazně ovlivňuje účinnost vysávání.

Praktické rozměry – vysavač by vám měl dobře padnout do ruky a neměl by být příliš těžký.

Typ sběrné nádoby

Tyčové vysavače se rozdělují do dvou základních skupin podle toho, jakým způsobem je v nich skladován nasátý obsah:

  • Sáčkové,
  • Bezsáčkové.

Sáčkové vysavače

U sáčkového modelu vysavače musíte počítat s pravidelným dokupováním a výměnou sáčků. Sáčky naštěstí nejsou příliš drahé. Tato varianta je ale lepší z hygienického hlediska. Do sáčku se nasávají veškeré nečistoty. Když je naplněný, stačí ho jednoduše vyhodit a vyměnit za nový. Sáčkový typ vysavače ocení zejména lidé trpící alergiemi, protože při vyhazování sáčků nepřijdou do přímého kontaktu s prachem.

Bezsáčkové vysavače

U bezsáčkového vysavače vám zcela odpadají starosti s výměnou a nákupem nových sáčků. Vysáté nečistoty jsou shromažďovány ve sběrné nádobě. Když je nádobka plná, stačí ji odepnout a vysypat obsah do koše. Ideálně byste ji měli ještě vypláchnout vodou. Usušená nádoba se pak nasadí zpět na vysavač. Může se ale snadno stát, že nádobka upadne a nečistoty se rozvíří po celé místnosti.

U této varianty vysavače často dochází k zanesení filtru, což má za následek oslabení sacího výkonu. Modely využívající cyklónovou technologii se mohou velmi dobrou výkonností. Kromě vysávání prachu se také podílí na čistotě vzduchu.

Typ tyčového vysavačeBenefityNevýhody
Sáčkový+ Zachytí většinu nečistot
+ Snadná a hygienická údržba
– Nutnost kupovat nové sáčky
– Méně ekologická varianta
Bezsáčkový+ Ekologické a levné řešení
+ Nízké náklady
+ Čistí vzduch
– Filtr se může snadno ucpat

Objem nádoby

Kromě typu sběrné nádoby se liší u tyčových vysavačů i její objem. Volba vhodné velikosti nádoby (sáčku) vám ušetří čas i peníze, protože ji tak můžete využít na více vysátí bez přestávky. Co se týče sáčků, tam se objem pohybuje mezi 2 až 4 litry. Sběrné nádobky u bezsáčkových vysavačů disponují kapacitou mezi 0,5 až 6 litry. Na úklid běžné domácnosti s rozlohou 50 m2 vám bohatě postačí sběrná nádobka s objemem 1,5 l.

Zdroj napájení

Oproti klasickým podlahovým vysavačům, u nichž probíhá napájení prostřednictvím kabelu, se můžete u tyčových modelů setkat se dvěma způsoby napájení:

  • Síťové,
  • Akumulátorové.
Obrázek zobrazuje drátový vs akumulátorový vysavač
Drátový vs akumulátorový vysavač – ze zdroje: arecenze.cz

Bezdrátový tyčový vysavač

Jinak se mu říká také aku tyčový vysavač, protože energii získává z nabitého akumulátoru. U tohoto vysavače představuje absence kabelu velkou výhodu, neboť vás při uklízení nijak neomezuje v pohybu. Musíte ho ale pravidelně dobíjet a starat se o výdrž baterie.

V současné době se můžete u aku vysavačů setkat s těmito druhy akumulátorů:

  • Ni-Mh (nikl-metal hydridový) – již zastaralý typ, dnes se nachází pouze v levnějších modelech. Trpí tzv. paměťovým efektem. To znamená, že pokud ho začnete nabíjet ještě před tím, než se zcela vybije, dojde tím k poškození baterie a její životnost se krátí.
  • Li-ion (lithium-iontový) – dnes velmi populární typ akumulátoru. Netrpí paměťovým efektem, proto ho můžete bez obav dobíjet průběžně. Životnost li-ion baterie se pohybuje mezi 300 až 500 nabíjecími cykly.

Každý typ akumulátoru má jinou kapacitu a dobu, kterou potřebuje k plnému nabití. Tyto atributy se ale mohou lišit i model od modelu. Kapacita baterie ovlivňuje i výkon vysavače.

Typ aku tyčového vysavačeProvozní doba (na jedno nabití)Doba nabíjení (pro plné nabití)
Nejlevnější15-20 minutaž 10 hodin
Střední třída40-50 minut3-5 hodin
Špičkové modely50-95 minut1-2 hodiny

Elektrický (síťový) tyčový vysavač

Elektrický tyčový vysavač musí být vždy zapojen do sítě, aby mohl fungovat. Tento typ vysavače představuje v současné době menší skupinu na trhu. Jejich nesporná výhoda je neomezená doba používání. Na druhou stranu může být kabel při úklidu poněkud nepraktický a mnohdy limitující (pokud je příliš krátký).

Při výběru síťového modelu se proto nezapomeňte podívat na délku kabelu. Pro běžné účely postačí délka 5 metrů. Na úklid velkého bytu či domu se vám vyplatí sáhnout po modelu s kabelem dlouhým aspoň 8 metrů.

Příkon

Při výběru vysavače si dejte dobrý pozor, aby nedošlo k mýlce mezi příkonem a výkonem. Pojem příkon udává, jaké množství energie vysavač spotřebuje. Od toho pak lze odvodit, kolik korun vás bude stát jeho provoz. Obvykle se ale nejedná o příliš vysokou částku (průměrně 100 Kč ročně). U tyčového vysavače příkon žádný způsobem neovlivňuje jeho výkon.

Sací výkon

Je velmi důležité, aby měl vysavač dostatečný sací výkon. Právě tento parametr definuje, jakou silou je vysavač schopen vysávat. V tomto ohledu platí jednoduché pravidlo: čím vyšší sací výkon, tím lépe. Uvádí se ve wattech. Ideální je sáhnout po výrobku s výkonem alespoň 300 W.

Energetický štítek

Většinu podstatných informací naleznete na energetickém štítku. Ten se musí nacházet na všech síťových modelech, ovšem u akumulátorového ho nemusíte vždy najít (platí pro něj výjimka). Energetické štítky prošly v březnu 2021 obměnou a nyní na nich najdete tyto parametry:

  • Energetická třída
  • Roční spotřeba elektřiny
  • Třída prachových emisí
  • Hladina hluku
  • Třída účinnosti vysávání koberců
  • Třída účinnosti vysávání tvrdých podlah.

Energetická třída

Zařazení do příslušné energetické třídy vyjadřuje, jak moc je elektrické zařízení úsporné. V současné době se nejvyšší úsporou chlubí vysavače třídy A. Nejméně úsporné jsou tyčové vysavače spadající do energetické třídy G.

Roční spotřeba

Roční spotřeba energie se vztahuje k vysátí plochy 87 m2 a uvádí se v kilowattech (kW). Jak bylo již zmíněno, závisí na výši příkonu a nebývá obvykle příliš vysoká.

Třída prachových emisí

Označuje se stejně jako energetické třídy písmeny v intervalu od A do G. Tento parametr bývá popisován jako čistota vyfukovaného vzduchu a charakterizuje účinnost filtrace. Sledovat by ho měli hlavně alergici, astmatici a maminky s malými dětmi.

Hladina hluku

Hlučnost je na energetickém štítku zapsána v decibelech. Nejtišší tyčové vysavače se mohou pochlubit mírou hlučnosti, která nepřekračuje 70 dB. U průměrných výrobků se pohybuje kolem 80 dB. Chod velmi hlučných vysavačů bývá hlasitější než 80 dB. Obecně platí, že bezsáčkové varianty vysavačů bývají hlučnější než sáčkové modely.

Účinnost vysávání koberců/podlah

Uvádí se ve třídách (A až G) a rozlišuje se zvlášť pro koberce a zvlášť pro tvrdé podlahy. Málokdy se setkáte z výrobkem s účinností A. Ideálně byste měli sáhnout po kategorii C a lepších.

Typ filtrace

Kvalita a typ filtru má dominantní vliv na čistotu vzduchu, který vychází ven z vysavače. Systém filtrů je u všech vysavačů vícestupňový. Každý přístroj je opatřen vstupním a výstupním filtrem. Vstupní filtr má za úkol chránit motor vysavače, výstupní se zase stará o čistotu vyfukovaného vzduchu. U sáčkového typu vysavače je za třetí filtr považován sběrný sáček.

U tyčových vysavačů se setkáte nejčastěji s těmito typy filtrů:

  • HEPA,
  • EPA a ULPA,
  • Mikrofiltr,
  • Vodní filtr.

HEPA filtry

S HEPA filtry se setkáte u většiny dnešních vysavačů. Jsou schopny zachytit velice drobné prachové částice a dokonce mikroorganismy. Z toho důvodu je lze vřele doporučit alergikům a osobám, které mají dýchací potíže. Účinnost daného filtru je vyjádřena jeho zařazením do třídy filtrace. Čím je číslo třídy vyšší, tím je filtr účinnější.

Filtry spadající do tříd 10, 11 a 12 se nově označují jako EPA. Pro třídy od 15 výš (včetně) se zaneslo označení ULPA. Kvůli velkému odporu vzduchu se ale ULPA filtry příliš nepoužívají. Pro všechny výše zmíněné filtry vžil obecný název HEPA filtry, protože jde stále o ten samý typ filtru fungující na stejném principu. Liší se pouze v účinnosti.

Mikrofiltr

Mikrofiltr nepředstavuje nejlepší volbu. Setkáte se s ním pouze u těch nejlevnějších modelů tyčových vysavačů. Vyrábí se z molitanu nebo různých tkanin. Ze všech typů filtrů je definitivně nejméně účinný.

Vodní filtr

Systém vodní filtrace je fenoménem bezsáčkových vysavačů. Tento typ filtrů je velmi vhodný pro alergiky. Nasáté nečistoty se potopí do vody a nejsou vypouštěny z vysavače ven do ovzduší. Díky tomu se dostává ven jen čistý vzduch a prach se nemá jak vířit. Nádobka se špinavou vodou se pak jednoduše vylije.

Typ filtruÚčinnost zachycování nečistot
EPA 1085 %
EPA 1195 %
EPA 1295,5 %
HEPA 1399,95 %

Hmotnost a rozměry

Přístroj by měl být co nejlehčí, aby se vám s ním při úklidu dobře manipulovalo. Při výběru vysavače zohledněte i to, kdo s ním bude nejčastěji vysávat. Senior nebo dítě bude potřebovat lehčí a menší model, než mladý muž v plné síle. Co se týče výšky vysavače, měla by být úměrná výšce vaší postavy, abyste se nemuseli při luxování hrbit. Velkou výhodu představuje teleskopicky nastavitelná rukojeť.

Podle hmotnosti lze tyčové vysavače rozdělit do tří kategorií:

  • Lehké – do 2,5 kg,
  • Průměrné – do 4 kg,
  • Těžké – nad 4 kg.

Příslušenství

Celou jednu velkou skupinu příslušenství, které si můžete k vysavači kupovat i postupně, představují různé kartáče a hubice. Při úklidu nejvíce oceníte:

  • Rotační kartáč – výborný při odstraňování zašlapané špíny.
  • Turbokartáč – tento speciální druh hubice je určen pro vysávání koberců. Díky rychle rotujícím válcům si poradí s chlupy a vlasy.
  • Nástavec na parkety – zajistí pečlivé a zároveň maximálně šetrné vysávání parket.
  • Štěrbinovou hubici – skvěle se uplatní při úklidu špatně dostupných míst a úzkých prostor.
  • Prachový kartáček – ideální pro čištění leštěného nábytku a jiného choulostivého vybavení.

Kromě praktických nástavců a kartáčů existují ještě další šikovné vychytávky, které vám mohou úklid usnadnit a zpříjemnit:

  • Úchyt na zeď – některé modely tyčových vysavačů lze zasadit do závěsného systému na zeď. Ušetříte tím prostor a vysavač budete mít vždy po ruce.
  • Měkčená kolečka – oceníte je zejména v případě, že budete vysávat dřevěné podlahy, které bývají náchylné k poškrábání.
  • Sklopná rukojeť – tyčový vysavač se sklopnou rukojetí oceníte zejména v malém bytě, kde je potřeba šetřit každý centimetr.
  • Parkovací plocha – umožní vám vysavač postavit do vertikální pozice, aniž by se při tom opíral o zeď.
  • Nabíjecí stanice – součástí některých držáků na zeď je i nabíjecí stanice pro akumulátorové modely vysavačů.

Funkce

Většina kvalitních vysavačů se může pochlubit doplňkovými funkcemi navíc. Nejedná se o nezbytnosti, ale pomohou vám úklid ještě více zefektivnit:

  • Indikátor baterie – umožní vám sledovat stav baterie. V případě vybití baterie vás upozorní. Kromě toho vás také informuje o průběhu procesu nabíjení.
  • Indikátor plnosti sáčku – protože se sběrný sáček nachází uvnitř vysavače, můžete jeho plnost pouze odhadovat. V tomto případě se hodí indikátor, který vás včas upozorní na nutnost výměny plného sáčku.
  • Regulace výkonu sání – nachází se většinou na rukojeti vysavače. Umožní vám měnit intenzitu vysávání (většinou dvě až tři úrovně) podle toho, jaký povrch zrovna vysáváte.
  • LED osvětlení – světlo umístěné na hubicí vám umožní posvítit si při vysávání na temná zákoutí a štěrbiny.
  • Flexibilní kloub – ohebný kloub ulehčuje manipulaci s vysavačem a umožní vám dostat se i na špatně přístupná místa.
  • 2v1 (3v1) – pokud u tyčového vysavače narazíte na označení 2v1, znamená to, že se v něm skrývá ještě ruční vysavač. Verze 3v1 disponují možností vytírání. Jedná se o vysavač zkombinovaný s mopem.

Cena

Cenové rozpětí je u tyčových vysavačů poměrně široké, ale průměrný zákazník sežene slušný model do 5 000 korun. Cena závisí na kvalitě provedení a hlavně na funkcích, které vysavač nabízí.

Do 3 000 Kč

V nejlevnější cenové skupině seženete základní typ tyčového vysavače. Kapacita sběrné nádoby (sáčku) je v tomto případě menší a ani kvalita filtru nebývá valná. Očekávejte, že vás takovýto vysavač neoslní příliš dobrým sacím výkonem. Nepříjemná může být vysoká hmotnost i hlučnost, s nimiž se u levnějších modelů velmi často setkáte.

Levnější vysavač lze doporučit méně náročným uživatelům. Hodí se do domácnosti bez koberců, domácích mazlíčků a lidí s alergiemi.

Od 3 000 Kč do 6 000 Kč

Tyčové vysavače střední cenové třídy se mohou pochlubit poměrně dobrým výkonem a lepšími filtry. Objem sběrné nádoby již bývá dostatečný a hlučnost se pohybuje pod hranicí 80 dB. Většina modelů vás potěší i bohatým příslušenstvím a doplňkovými funkcemi. Mnohdy narazíte na vysavač ve verzi 2v1. Pokud si vyberete spotřebič s kvalitním filtrem, bude vyhovovat i potřebám alergika.

Nad 6 000 Kč

Kvalitní tyčové vysavače disponují výbornými HEPA filtry. Samozřejmostí je vysoký sací výkon a bohatá základní výbava. Mnoho modelů se vyrábí s kombinaci s parním mopem. Investice do takto luxusního spotřebiče se vyplatí lidem, kteří chovají chlupaté domácí mazlíčky a mají doma velké množství koberců. Ocení je také alergici, kteří potřebují žít v co nejčistším prostředí s minimem prachu a roztočů.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/vacuum-cleaners_cs

https://cs.wikipedia.org/wiki/HEPA_filtr

https://www.arecenze.cz/tycove-vysavace/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022