1. Domů
  2. Robotické vysavače
  3. Jak a jaký vybrat robotický vysavač?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat robotický vysavač?

Jak a jaký vybrat robotický vysavač?

Klíčovou vlastností robotických vysavačů je jejich schopnost orientace v prostoru. S bezpečným pohybem a poctivým vyčištění každého zákoutí mu pomáhají senzory a navigace. Čím lepší orientační smysl přístroj má, tím větší prostor naráz uklidí. Samozřejmě za předpokladu, že také disponuje dostatečně velkým zásobníkem na smetí a odpovídající kapacitou baterie. Dejte také na uživatelské recenze.

Součástí každého robotického vysavače by měl být kvalitní filtr, ideálně typ HEPA, který vychytá i nejdrobnější částečky. Z fyzických prvků se také zaměřte na kartáče. Ty jsou velmi důležité, protože nametají nepořádek k sacímu otvoru. Robotické vysavače tudíž nepotřebují příliš velkou sací sílu. Patří mezi úsporné a tiché spotřebiče, u kterých je výkon a hlučnost na nízké úrovni; při výběru tyto dva parametry nehrají zásadní roli.

Obrázek zobrazuje schéma součástí robotických vysavačů
Schéma součástí robotických vysavačů – ze zdroje: arecenze.cz

Na robotických vysavačích můžete najít spousty doplňků a funkcí. Projděte si jejich seznam a rozhodněte se, které z nich chcete využívat. Myslete však na to, že s technickou pokročilostí roste výrazně cena. Vzhledem k faktu, že se jedná o poměrně dražší výrobky, se zamyslete také nad pořizovacími náklady a ujasněte si, kolik do robotického vysavače plánujete investovat.

Jaký robotický vysavač vybrat stručně:

Nejlepší robotické vysavače dle srovnávacích testů – Nejlépe si vede Xiaomi Roidmi EVE Plus, v poměru ceny a výkonu si skvěle vede Sencor SRV 6250BK, stojí totiž jen 7 000 Kč.

Jako základ berte orientaci v prostoru – kromě organizování pohybu má vliv i na účinnost úklidu. K modelům s pokročilou navigací se váže mnoho praktických funkcí. 

Zaměřte se na výdrž baterie – její kapacita je velmi důležitá. Příjemným zpestřením jsou spolehlivé návraty do nabíjecí stanice či funkce pokračování v úklidu.

Zvolte dostatečně velký zásobník – objem nádoby na smetí (popřípadě na vodu) by měl být co největší. Jeho kapacita nemá vliv na průměr spotřebiče.

Zkontrolujte si mechanickou výbavu – nabízí robotický vysavač dobrý filtr, kartáče a má celkově kvalitní konstrukci?

Vyberte si požadované funkce – robotické vysavače toho umí opravdu hodně. Za pokročilé funkce si připlatíte. Zároveň s nimi však ušetříte čas i práci.

Typy podlah

Před rozhodnutím, zda si pořídíte robotický či manuální vysavač, je nejdůležitější zvážit, jaké podlahy plánujete vysávat. Robotické modely jsou zpravidla určené pro pevné povrchy, jako jsou linolea, dlaždice, parkety či plovoucí podlahy. Nízké koberce většinou zvládnou, ale s koberci s delším vlasem již mohou mít problém. Taktéž se nehodí pro třásňové předložky, které by se do kartáčů mohly zamotat.

Nejen s koberci může nastat problém. Pro plynulý pohyb robotického vysavače by neměly být na zemi kabely ani jiné nízké předměty. Rovněž myslete na prahy. Běžné modely dokáží překonat překážky do výšky 1 cm, některé i do 2 cm. Pokud máte více malých místností s velmi vysokými prahy, přijdete kvůli nutnosti přenášení o hlavní výhodu robota – samostatnost.

V porovnání s roboty zvládnete ručními vysavači uklidit i svislé povrchy nebo úzká zákoutí jako například parapety. Na druhou stranu nedokáží provádět mokrý úklid dohromady s luxováním, což robotické vysavače ano, disponují-li funkcí mopování. Umí tudíž nejen posbírat smetí, ale taky odstranit zaschlé skvrny, bláto či šmouhy.

Nejlepší robotické vysavače

PořadíNázevMaximální výška prahuOceněníCena
1Xiaomi Roidmi EVE Plus2 cmVítěz srovnání12 000Kč
2Xiaomi Viomi S92 cmVíttěz cena-výkon10 000Kč
3Sencor SRV 6250BK2 cmPro nenáročné7 000Kč
Nejlepší robotické vysavače

Orientace v prostoru

Robotický vysavač pracuje zcela samostatně a v ideálním případě nevyžaduje zásahy z vaší strany. Jeho prvky pro orientaci v prostoru jsou nesmírně důležité. Na pohybu spotřebiče závisí, jak rychle a především jak účinně bude uklízet. Nejlepší modely projedou až 99 % svěřené plochy. To je lepší výsledek, než jakého mnohdy dosáhnete ručním vysáváním. Naopak ty nejzákladnější mohou uklidit i méně než 70 % prostoru.

Obrázek zobrazuje orientaci robotického vysavače v prostoru
Schéma orientace robotického vysavače v prostoru – ze zdroje: arecenze.cz

Výsledek úklidu závisí nejen na volbě robotického vysavače, ale také na členitosti prostoru. Místnosti se čtyřmi stěnami uklidí spolehlivě jakýkoliv typ. Pokud máte ale doma hodně překážek, jako například nohy stolů a židlí či nábytek nepravidelného tvaru, bude rozdíl mezi pokročilým a základním modelem velmi výrazný. Robotické vysavače se orientují podle tří hlavních prvků:

  • Navigace
  • Senzory
  • Zábrany

Ne každý robotický vysavač má navigaci. Ty jednodušší modely se pohybují pomocí náhodných nebo přednastavených pohybů. Pokud narazí na překážku, vyhnou se jí a dále pokračují v původní trase. Nesnímají prostor a neukládají si ho do paměti.

U robotů bez navigace probíhá detekce překážek buďto fyzickým drcnutím nebo bezkontaktně. Nemusíte se bát, že by náraz poškodil nábytek nebo samotný spotřebič. Rychlost pohybu není velká a navíc mají vysavače ve výbavě pružný nárazník. Bezkontaktní varianty jsou ale samozřejmě daleko opatrnější. Nestane se, že by například shodily a rozbily volně stojící vázu.

Navigační systém pro lepší orientaci v prostoru je doménou střední a vyšší třídy robotických vysavačů. Celkem rozlišujeme tři hlavní druhy navigace:

  • Gyroskopická navigace
  • Kamerová navigace
  • Laserová navigace

Gyroskopická navigace

Tento navigační systém je pokročilejší než pouhé senzorové snímání. V porovnání s ostatními navigacemi má však menší přesnost. Pokud umí vytvářet mapu, je nutné počítat s určitými odchylkami. Hlavním plusem této technologie je nízká cena.

Kamerová navigace

Díky přítomnosti kamery dokáží robotické vysavače poznat překážky z dostatečné dálky a snímají velkou plochu naráz. Vytváří si mapy prostoru a díky tomu umí chytře naplánovat trasu, po které se vydají. Jejich úklid je efektivnější a rychlejší než v případě senzorů či gyroskopu. 

O kamerových typech byste ale měli vědět, že pro správné fungování potřebují světlo. Neumí uklízet po tmě. Pokud je budete chtít spustit v zatemněné místnosti, ztratí schopnost orientace. Některým může vadit i neosvětlené zákoutí například pod gaučem a budou se tam spoléhat jen na senzory.

Laserová navigace

Laserovou navigací disponují nejpokročilejší modely robotických vysavačů. Tento mapovací systém dokáže stejně jako kamerové typy uklízet maximálně spolehlivě a zbytečně se nevracet na již vysátá místa. Rozdíl je v tom, že laserová navigace nevyžaduje ke svému provozu žádné světlo. I v úplné tmě má schopnost rychle vytvořit mapu prostoru a identifikovat překážky.

U laserových robotických vysavačů se setkáte s vystouplou snímačovou částí. Kvůli vyvýšení z tvarové linie se tato zařízení mohou hůře vejít pod nábytek. Rozdíl však bývá v rámci jednoho až dvou centimetrů, což obvykle nepředstavuje žádný problém.

Senzory

Senzory najdete u základních typů i u výrobků s navigací. Fungují na principu GPS či infračerveného nebo ultrazvukového snímání. Ty nejdůležitější, které by neměly chybět na žádném robotickém vysavači, jsou senzory proti pádu ze schodů. Jejich funkcí je nedovolit spotřebiči pokračovat v pohybu po rozpoznání končící podlahy. Tím ho chrání před poničením.

Praktické jsou rovněž již zmíněné senzory pro detekci překážek. Zajímavou nadstandardní výbavu představují senzory pro pohyb kolem stěn, aby robotický vysavač dobře uklidil okraje místnosti, kde se často zachytává prach. Senzor pro detekci nečistot zase zajistí, že přístroj zaznamená nepořádek a neopustí místo, dokud ho všechen nevysaje.

Zábrany

Ačkoliv senzory a navigace pomáhají organizovanému úklidu a zabraňují nehodám, nejsou vševědoucí. Například mnohdy nerozpoznají kabely, do kterých se může robot zamotat. Rovněž nevědí, jak velký prostor je schopný vysavač bez problémů projet, než začne bloudit, natož jaké místnosti právě uklízet nepotřebujete. Z tohoto důvodu existují zábrany.

Pomocí zábran zamezíte robotickému vysavači v pohybu. Lze s nimi ohraničit úsek, kam nemá jezdit, nebo přehradit místnosti, abyste zmenšili a rozdělili příliš velké prostory. Existují tři hlavní typy zábran:

  • Magnetické zábrany – fyzické magnetické pásky, které se položí na podlahu.
  • Infračervené zábrany – krabička vyzařující virtuální zábranu v podobě infračerveného paprsku.
  • Zábrany v aplikaci – zcela virtuální nastavení zakázaných zón a zábran. Provádí se v mobilní aplikaci u modelů podporujících tvoření map pomocí navigace.

Velikost prostoru

Většina robotických vysavačů nezvládne uklidit naráz velký dům. Je lepší jim rozdělit prostor na části pomocí zábran. Někteří výrobci udávají plochu, kterou daný model vysaje, avšak tento údaj je velmi orientační. Výsledek závisí na členitosti povrchu a v praxi se může od slibované hodnoty hodně lišit. Dle pokročilosti robotické vysavače uklidí desítky až stovky metrů čtverečních. Čím lepší mají navigaci, tím větší prostor obsáhnou.

Baterie

Kapacita baterie souvisí s velikostí uklizeného prostoru. Čím bude vyšší, tím déle spotřebič dokáže fungovat a tím větší plochu vysaje. Na tomto parametru rozhodně nešetřete, zejména pokud vlastníte prostornější byt. Robotické vysavače vydrží v chodu 60 až 250 minut. 2 hod a více lze považovat za dostačující hodnotu. Kapacita baterie se pohybuje od 1 500 do více než 5 000 mAh. Dle kapacity lze očekávat výdrž přibližně v rozmezí:

Kapacita bateriePřibližná výdrž
Do 2 000 mAh1 až 1,5 hod
Od 2 000 do 4 000 mAh1,5 až 2 hod
Nad 4 000 mA2 hod a více

Hodnoty v tabulce nemusí odpovídat všem výrobcům. Například robotické vysavače značky iRobot Roomba vydrží v porovnání s konkurencí se stejnou kapacitou akumulátoru výrazně déle.

Pokud baterie nevystačí na celý úklid, lze samozřejmě robota dobít a následně pokračovat v práci. Doplnění kapacity akumulátoru ale zabere pár hodin. Abyste se nemuseli v takové situaci starat o opětovné spuštění, pokročilejší výrobky s navigací disponují funkcí “pokračovat v úklidu”. Na základě vytvořené mapy si zapamatují, kde je již čisto, a po dobití plynule na svou předchozí práci navážou.

Dobíjecí základna

Robotické vysavače doplňují kapacitu akumulátoru přes nabíjecí základnu. Ta se zapojí do elektriky. Přístroj se ní umí sám vracet. Stanice by tudíž měla být snadno přístupná. U levnějších výrobků se může stát, že se do ní obtížně trefují, nebo že k ní nestihnou dojet, než jim dojde energie. Ty nejjednodušší modely nabíjecí základnu ani nemají a připojují se ručně do zásuvky kabelem, jako jakýkoliv jiný spotřebič.

Zásobník na odpad a vodu

Sběrné nádoby robotických vysavačů jsou výrazně menší než u manuálních typů. Ve většině případů bude nutné pravidelné vysypávání po každém úklidu, zvláště u základních menších typů. Zajímavá pomocná funkce, kterou však nedisponuje příliš modelů, je automatické vysypávání do většího kontejneru v dobíjecí stanici.

Objem nádoby na smetí se pohybuje nejčastěji od 0,3 do 0,8 litru. Velikost zásobníku nemá vliv na průměr robotického vysavače. Všechna zařízení bývají přibližně stejně velká. Raději volte větší než menší nádobku. To platí zejména tehdy, pokud máte hodně místností či více nepořádku například z chlupů domácích mazlíčků. V takovém případě se poohlédněte po robotickém vysavači s kapacitou 0,5 l a více.

Pokud mají robotické vysavače funkci mopování neboli mokrého vytírání, disponují kromě zásobníku na prach také nádržkou na vodu. U ní platí stejné pravidlo – velký objem je plusem. Nádržka se může vyskytovat ve dvou podobách:

  • Samostatný nástavec – jím nahradíte prachovou nádobu. Robotický vysavač buďto vytírá nebo zametá. Neumí obě činnosti naráz. Plusem je větší objem obou nádob.
  • Kombinovaný nástavec – v robotickém vysavači se nachází naráz obě nádoby. Přístroj tak může vysávat a vytírat zároveň. Zásobníky jsou však logicky v tomto případě menší.

Filtrace

V současné době mají robotické vysavače krom několika výjimek HEPA filtr (High Efficiency Particulate Air filter). Jeho účinnost se měří ve stupních 10 až 13. Výrobci tento údaj zpravidla neudávají. Pokud se však setkáte s označením EPA, jedná se o jednu z nižších tříd. Nejúčinnější HEPA filtry zachytí až 99,95 % částic do velikosti 0,1 až 0,3 mikrometrů. Spolehlivé a dostačující jsou však i ty základní.

O kvalitu filtrace by se měli zajímat především alergici. Kromě vyšší účinnosti se hodí i možnost bezprašného vysypávání nebo omyvatelnost některých částí pod tekoucí vodou. Filtry je nutné pravidelně udržovat v čistotě a jednou za 3 až 6 měsíců měnit. Interval závisí na míře používání robotického vysavače.

Kartáče

V dolní části robotického vysavače najdete soustavu kartáčů. Ty se starají o nametání nečistot do sacího otvoru. Většina modelů má dlouhý rotační kartáč uprostřed a jeden nebo dva postranní, které svými štětinami přibližují vzdálenější smetí. Je dobré občasně kartáče zkontrolovat, zda jsou v pořádku, popřípadě z nich vyndat vlasy, zvířecí srst a další bordel, který v nich může zůstávat.

Výkon a příkon

Zatímco u manuálních vysavačů je zvykem posuzovat schopnost úklidu podle sací síly, u robotů nic takového neplatí. Tyto přístroje mají zpravidla nižší výkon. Jejich účinnost z největší části zajišťují kartáče nametající nečistoty do sacího otvoru. Ačkoliv rozdíly mezi výkonem jednotlivých modelů mohou být propastné, nelze je brát jako směrodatné.

Spolu s nízkým výkonem robotických vysavačů zákonitě souvisí i malý příkon (množství energie spotřebované za jednotku času). Jedná se tedy o poměrně úsporná zařízení.

Hlučnost

Díky nižšímu výkonu jsou roboti méně hluční než běžná ruční provedení vysavačů. Bez problémů lze při jejich chodu sledovat televizi. Nejtišší výrobky mívají okolo 55 dB, nejhlučnější přes 70 dB. I když tento parametr není zcela zásadní, menší hodnota je vždy plusem.

Rozměry

Robotické vysavače jsou zpravidla kulatého tvaru. Všechny mívají průměr okolo 35 cm. Liší se však svou výškou. Ta se může pohybovat od 6 cm až po více než 12 cm. Čím je přístroj tenčí, tím lépe se vejde pod nábytek. Máte-li skříně nebo gauč na nožičkách, změřte si před nákupem spodní mezeru od podlahy, abyste věděli, zda se tam robot dostane. Modely s výškou menší než 8 cm lze považovat za velmi tenké.

Funkce

Většinu funkcí jsme vám již představili v popisu parametru, ke kterému se vztahují. Při plánování nákupu je ale lepší mít všechny možnosti sepsané pohromadě a podívat se na ně podrobněji.

  • Mopování – robotický vysavač umí vysávat i vytírat. Má nádržku s vodou a hadr na mokrý úklid.
  • Nárazník – pružná přední část. Chrání spotřebič i nábytek v případě nárazu.
  • Senzor překážek – dálkově nebo dotykem nárazníku zaznamená překážku, které se má robot vyhnout.
  • Senzor schodů – rozpozná rozdílnou výšku podlahy. Chrání robota před pádem ze schodů.
  • Senzory stěn – používá se pro cílené uklízení podél stěn, kde se často uchytává nepořádek.
  • Senzor nečistot – přístroj neopustí znečištěné místo, dokud zaznamenaný nepořádek neuklidí.
  • Zábrany – bariéra kolem místa, kam robotický vysavač nemá jezdit. Magnetické, infračervené nebo zcela virtuální provedení.
  • Navigace – chytrá orientace v prostoru pomocí gyroskopického, laserového či kamerového snímání. Zpravidla vytváří mapy.
  • Vzorce pohybu / režimy úklidu – přednastavené pohyby bez chytřejší orientace v prostoru. Např. postupný, cik-cak, spirála, podél stěn nebo úklid na několika metrech čtverečních.
  • Mobilní aplikace – propojení s chytrým telefonem. Mobil lze používat jako ovladač. Nahrazuje a rozšiřuje manuální tlačítka.
  • Dálkové ovládání – pro ovládání na větší vzdálenost. Nahrazuje a rozšiřuje manuální tlačítka.
  • Automatické vysypání – vyprázdnění zásobníku do většího kontejneru v nabíjecí stanici.
  • Signalizace plného zásobníku – robotický vysavač upozorní na nutnost vysypání nádobky se smetím.
  • Pokračování v úklidu – pokud dojede robotovi během úklidu baterie, nabije se a následně plynule pokračuje v nedokončené práci.
  • Časovač – umožňuje zvolit čas spuštění. Vysavač může uklízet, když nejste doma.

Cena

Čím více funkcí robotický vysavač má, tím více za něj zaplatíte. Každý by měl zvážit ideální poměr výbavy, kterou bude používat, a pořizovací ceny. Pokročilý model bývá poměrně drahou záležitostí. Ty nejlevnější výrobky zase nejsou vždy plnohodnotným robotickým vysavačem a může se stát, že s nimi budete mít více starostí a práce než s manuálním typem. 

Do 5 000 Kč

Nejlevnější robotické vysavače často nemají vlastní dobíjecí stanici, HEPA filtr, navigaci nebo příliš dlouhou výdrž baterie. Mnohdy bývají hlučné. Přístroje, které vám doopravdy ulehčí práci, najdete spíše v horní hranici této cenové kategorie. Ačkoliv mají určitá omezení ve své funkční výbavě, dokáží spolehlivě uklidit a pro nejméně náročné zákazníky mohou být dostačující. Dobře ale kontrolujte jejich parametry a vybírejte spíše ze známých značek.

Od 5 000 do 10 000 Kč

Většina běžných robotických vysavačů se nabízí v cenovém rozmezí od 5 000 do 10 000 Kč. Lze zde sehnat překvapivě dobře vybavené přístroje s časovačem, kvalitním filtrem a automatickým dobíjením. Vydrží v chodu dostatečně dlouhou dobu; zhruba okolo dvou hodin. Spodní část střední cenové třídy může mít gyroskopickou navigaci, ta vyšší i laserovou.

Od 10 000 Kč

Robotické vysavače s cenou 10 000 Kč a více disponují nejlepšími navigacemi. Zpravidla mají specifické vychytávky; například pokryjí svou orientační schopností opravdu velký prostor či jsou osazené baterií s nadstandardní kapacitou. Některé mohou být vybavené méně častými funkcemi jako detekcí nepořádku či automatickým vysypáváním. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vysava%C4%8D#Robotick%C3%BD_vysava%C4%8D

https://www.arecenze.cz/test-robotickych-vysavacu/

https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/507261-roboticky-vysavac-zvladne-nejenom-vysat-prach-ale-take-vytrit.html

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 28. 5. 2022