1. Domů
  2. Křovinořezy
  3. Jak a jaký vybrat křovinořez?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat křovinořez?

Jak a jaký vybrat křovinořez?

Pro údržbu zahrady a exteriéru okolo domu slouží celá řada pomocníků, mezi které patří i křovinořez. Říká se mu také motorová kosa a využijete jej v každém ročním období. Lze s ním posekat vysokou trávu, prořezat husté křoví, zastřihnout živý plot nebo ořezat větve stromů a keřů i na těžko přístupných místech. Oproti zahradní sekačce se sním totiž snáze manipuluje.

Při výběru křovinořezu je stěžejní účel jeho využití. Zvažte, zda jej budete používat spíše jako sekačku pro sekání jemné trávy, nebo především pro zkrocení hustých větví náletových dřevin. Stejně tak záleží, jak velké prostranství budete sekat, od všech těch faktorů se pak odvíjí volba mezi vyžínačem se strunou a křovinořezem. Na výběr budete mít benzínové, elektrické a aku křovinořezy, které se od sebe liší výkonem a dalšími vlastnostmi.

Podle stanoveného rozpočtu vybírejte buďto mezi levnějšími elektrickými křovinořezy, se vzrůstající cenou se vám pak naskytne nabídka aku křovinořezů nebo zpravidla dražších, zato silných benzínových křovinořezů. Při nákupu zohledněte také manipulaci s přístrojem a šíři příslušenství a pohlídejte si dostupnost servisu, náhradních dílů a délku záruky.

Jaký křovinořez vybrat stručně:

Vyberte správný typ a odpovídající výkon podle toho, zda se chystáte sekat jemnou trávu nebo husté porosty s keři, případně i dřeviny.

Sledujte kvalitu zpracování a parametry jako materiál konstrukce, zpracování strunové hlavy a šíři jejího záběru.

Zaměřte se na ergonomii. Zpracování rukojeti musí být pohodlné a neměly by chybět popruhy.

Zkontrolujte doplňkovou výbavu, jde o kotouče, strunové hlavy a nářadí. Případně si ověřte dostupnost náhradních dílů či možnost autorizovaného servisu.

Stanovte si rozpočet, vyberte několik kandidátů a přečtěte si recenze.

Využití

Před nákupem si rozmyslete, k jakým účelům budete chtít nové zahradní vybavení používat. Vedle křovinořezů jsou totiž k dostání i vyžínače, které je potřeba rozlišovat.

Vyžínače (strunové sekačky)

Vyžínačům se jinak říká také strunové sekačky, a to proto, že jsou opatřeny pouze strunou. Poradí si s menší jemnější trávou a jejím dosekáváním v okolí plotů a zahradních prvků, na větve stromů a keřů však nestačí. Jde o odlehčenou verzi křovinořezu s méně robustnější konstrukcí a nízkou hmotností.

Křovinořezy

Již od pohledu robustnějším zahradním nástrojem je křovinořez, který je výrazně odolnější a pevnější. Dá se využít pro sečení zahrady i náročného terénu, snadno přesekne kmeny keřů a jiná tuhá stébla, avšak díky možnosti výměny hlavy s nožem za strunu slouží i jako plnohodnotná strunová sekačka. Obecně se hodí zejména na sekání větších ploch.

  • Jsou univerzální a využijete je na každé zahradě.
  • Snadno se s nimi manipuluje, dostanete se i do těžko přístupných míst.
  • Nahradí i klasické zahradní sekačky.
Obrázek zobrazuje schéma křovinořezů
Typy křovinořezů – ze zdroje: arecenze.cz

Pohon

V závislosti na velikosti pozemku a jeho možnostech se rozhodněte, jaký typ pohonné jednotky zvolíte. Na výběr máte benzínové, elektrické nebo akumulátorové křovinořezy. Čím se liší a podle jakých parametrů mezi nimi vybrat si přečtěte níže.

Benzínové křovinořezy

Mezi nejběžnější a zároveň nejvýkonnější provedení patří benzínové křovinořezy. Jde o spolehlivá zahradní zařízení, která se hodí i pro velké pozemky a při práci nabízí svobodu pohybu. Nejste totiž omezování dosahem přívodního kabelu, a tak je můžete vzít takřka kamkoliv bez omezení. Své využití nachází především v náročnějším terénu a při sečení hustých a velkých ploch.

Nevýhodou benzínových křovinořezů je poměrně vyšší hlučnost, kterou doplňuje spalovací motor, jenž je nevábně cítit. Pokud máte zahradu v zástavbě a nevlídné sousedy okolo, pak se raději poohlédněte po jiném méně hlučném typu.

Dvoutaktní, nebo čtyřtaktní motor?

Během výběru narazíte na dvoutaktní a čtyřtaktní křovinořezy. Zatímco čtyřtakty jsou výkonnější a o něco tišší, dvoutakty dosahují lepšího poměru výkon/cena, avšak mají také svá specifika. Ke svému provozu totiž dvoutakty vyžadují palivovou směs benzínu a oleje, přičemž každý motor vyžaduje jiný poměr ředění.

Objem motoru

Přihlédnout k objemu motoru byste měli v závislosti na tom, jaké osoby budou křovinořez obsluhovat a zda bude sloužit pro domácí nebo profesionální využití. Platí zde přímá úměra, čím větší objem křovinořez má, tím více síly budete potřebovat při jeho startování, ale o to výkonnějšího modelu se dočkáte.

  • Objem do 29 kubických cm zahrnuje menší, lehčí a méně výkonné křovinořezy.
  • Objem od 30 do 45 kubických cm představuje maličko vyšší hmotnost, avšak je dostačující pro splnění většiny běžných požadavků, takové křovinořezy zvládnou i lehce náročný terén.
  • Objem nad 45 kubických cm již zahrnuje křovinořezy určené pro profesionální využití především pro muže, kterým nebude vadit vyšší hmotnost a vyšší nároky na sílu potřebnou pro nastartování. 

Elektrické křovinořezy

Elektrické křovinořezy jsou ekologické a hodí se ideálně pro sekání předzahrádky a skalky či jiného vymezeného prostranství. Jsou poměrně lehké, takže s nimi mohou jednoduše manipulovat i ženy a výhodou je, že díky neustálému připojení k elektrické síti mohou být v provozu i po dlouhou dobu. Na druhou stranu pokud na zahradě nemáte přístup k elektrické energii, jste odkázání na výběr z benzínových nebo aku křovinořezů. 

Při práci s elektrickým křovinořezem je potřeba si dávat pozor na natažení přívodního kabelu. Nebezpečí tkví v jeho přeseknutí, navíc se vám může v hustém nepřehledném houští plést pod nohy. Skrze bezpečnost jsou proto tyto modely vhodné především pro menší zahradní plochy.

Příkon a záběr

Příkon křovinořezu značí, jak hustým porostem se zvládne prodrat bez toho, aniž by se přetížil. S vyšší trávou a silnějšími bylinami si dobře poradí křovinořez o příkonu 1 000 až 1 300 W. Modely s vyšším příkonem pak zvládnou i déle neudržovaný terén a husté porosty s náletovými dřevinami.

Akumulátorové křovinořezy

Akumulátorové křovinořezy pojí výhody elektrických a benzínových variant. Jde o mobilní zařízení s průměrnou pořizovací cenou, které je ideální pro běžné hobby zahradničení při občasném využití. Jednoduše se s nimi manipuluje a nabízí přijatelný výkon. Navíc vás jistě potěší, že jsou poměrně tiché a při práci neprodukují žádné zplodiny. Akumulátor sice způsobuje vyšší hmotnost, avšak nabízí takřka neomezenou mobilitu.

Kapacita baterie

Kapacita baterie je při výběru akumulátorového křovinořezu stěžejní. Ovlivňuje totiž dobu, po kterou vám přístroj vydrží v provozu. Většinou křovinořezy využívají moderní dobíjecí Li-ion akumulátory a zvládnou půl až jednu hodinu běžného provozu. Jde o čas, za který zvládnete posekat průměrně velkou zahradu okolo domu. Pokud jste však majitelem většího pozemku a víte, že budete potřebovat delší dobu, zvažte pořízení náhradního akumulátoru.

Multifunkční křovinořezy

Multifunkční křovinořezy zastanou široké spektrum úkonů a hodí se tak na různé typy zahrad. Slouží nejen jako klasický křovinořez či motorová kosa, ale spolu s výměnnými nástavci jej využijete i jako pilu pro prořezávaní hustých porostů a zarovnávání stromů či živých plotů. Dodávají se typicky s širokou škálou příslušenství a jednoduše vyměnitelných nástavců. Bývají však o něco těžší a při skladování zaberou skrze výbavu více místa.

Výkon

Stěžejním parametrem při výběru křovinořezu je jeho výkon, od kterého se odvíjí kvalita provedené práce. Čím výkonnější přístroj totiž zvolíte, tím rychleji a o to větší silou se bude nůž nebo struna v hlavě točit. Výkonnější zařízení si tak lépe poradí s hustým porostem a dřevinami. Zároveň platí, že čím vyšší je výkon, tím spíše se při práci vyhnete nepříjemnému zadrhávání a přetěžování přístroje.

VýkonVyužití
0,7 až 1 kWLehké zařízení, ideální pro udržování trávníku, dosekání těžko přístupných míst
1,1 kW až 2 kWZvládne i dlouho neudržovaný trávník, husté porosty a náročnější terén
Nad 2 kW Profesionální zařízení, vhodné pro prosekání houští, zvládne i dřeviny a keře

Strunová hlava

Nejdůležitější částí každého křovinořezu je žací nebo též strunová hlava, která se při sekání nachází až dole u země. Při výběru doporučujeme sáhnout po poloautomatické hlavě se systémem Tap & Go, která vyniká snadnou obsluhou. Po nenásilném přitlačení na zem totiž křovinořez sám vysune strunu, která se pak díky integrovanému břitu v krytu přístroje automaticky zkrátí na příslušnou délku. Celá operace navíc probíhá za chodu přístroje.

  • Snadné navíjení vyžínací struny bez nutnosti rozebrání strunové hlavy pak umožňuje systém Load & Go.

Aby to nebylo tak jednoduché, strunovou hlavu využijete pro sekání běžného trávníku. Jakmile ale přijde čas na likvidaci přerostlé tuhé trávy, mlází nebo křovin, vyměňte ji za tří, čtyř nebo osmizubý kotouč, případně tříramenný nůž. Se slabšími a náletovými dřevinami pak zvládnete zatočit s 22zubým nebo 80zubým kotoučem.

Šířka záběru

Vzhledem k prostoru, jaký plánujete nejčastěji sekat, sledujte i šíři záběru, která označuje rozsah sekaného porostu v centimetrech. Odvíjí se od ní rychlost, s jakou zvládnete upravit velkou plochu, nebo naopak přesnost, s jakou obsekáte plot či trávu okolo stromů. Obecně jsou dostupné křovinořezy se šířkou záběru 30 až 50 cm, hodnota se liší.

  • Pro sečení velké plochy vybírejte přístroje s velkým záběrem, díky kterému ušetříte čas i energii.
  • Pro sečení úzkých pruhů a v těžko přístupných oblastech se pak naopak hodí užší záběr. Práce bude sice pomalejší, ale preciznější.

Ergonomie

Kromě výkonnostní stránky přihlédněte také k celkové ergonomii křovinořezu, která se výrazně promítá do komfortu při práci a ovlivňuje manipulaci. Křovinořez totiž není samostatný a při práci jej musíte neustále držet a mít pod kontrolou.

Rukojeť 

Současné křovinořezy jsou dostání s dvojím zpracováním rukojetí, jež se od sebe liší komfortem, jaký při práci poskytují.

  • Madlo je velmi dobře skladné a najdete jej u lehčích konstrukcí zejména elektrických a akumulátorových přístrojů. Při práci jednou rukou držíte madlo a druhou křovinořez nahoře u motoru. Obecně vyžaduje jistou zručnost při práci.
  • Rukojeť ve tvaru řídítek představuje sice těžší a méně skladné řešení běžné pro benzínové křovinořezy, zato se však díky ní dočkáte velmi pohodlného ovládání přístroje.

Popruh

Popruh je rovněž nedílnou součástí křovinořezů. Díky jeho přítomnosti během práce nesete váhu přístroje na svých bedrech a ruce tak máte odlehčené. Popruh s jednodušším zpracováním k přehození přes jedno rameno, je vhodný pro kratší a méně náročnější práce. Sofistikovanější zpracování pak nabízí zapínací systém přes obě ramena a hruď, se kterým vyšší nebude hmotnost křovinořezu na obtíž ani při delších a náročnějších úkonech.

Hmotnost

Výše uvedené parametry se pochopitelně promítají i do celkové hmotnosti křovinořezu. Při výběru je potřeba si uvědomit, že těžší zařízení je sice výkonnější, ale při práci s ním se rychleji unavíte, protože musíte nosit celou jeho váhu.

HmotnostVyužití
3 až 4 kgLehké přístroje s nižším výkonem, většinou nemají ani popruh
5 až 8 kgUniverzální často elektrické přístroje, pro běžné použití okolo domu
8 a více kgProfesionální a výkonné přístroje, avšak poměrně těžké

S těžším přístrojem se navíc pojí i nepříjemné vibrace, které mohou zbytečně ztěžovat práci a rychleji vás unaví. Zajímejte se proto i to, jak křovinořez produkované vibrace eliminuje. Intenzitu vibrací například ovlivňuje kvalita hřídele, skrze kterou jsou vibrace přenášeny.

Hlučnost

Hlučnost jsme již zmiňovali u benzínových křovinořezů, které jsou obvykle hlučnější. Jde o poměrně důležitý parametr zejména v případě, že se chystáte často sekat v zastavěné oblasti v blízkosti sousedů. Intenzita hluku se uvádí v decibelech a do jisté míry souvisí s výkonem zařízení. Doporučujeme proto hledat optimální kompromis mezi hlučností a výkonem. Nejtišší zařízení dosahují sotva hodnoty 70 dB, ta nejhlučnější pak 90 dB.

Příslušenství

Podle vybraného typu křovinořezu se odvíjí i nabídka dostupného příslušenství. Většinou se doplňky upevňují k dolní hnací části a slouží pro rozšíření využitelnosti přístroje. S čím se můžete při výběru setkat?

  • Nože a ozubené kotouče zahrnují ocelové prvky, které slouží pro sekání tvrdých a mohutnějších dřevin. Jakmile se nůž v přístroji otupí, je potřeba jej vyměnit.
  • Struny jsou určené pro sekání jemné trávy, mívají různý průměr i tvar a liší se svou odolností a pružností. Čas od času je rovněž potřeba strunu v křovinořezu vyměnit.
  • Nástavce slouží k rozšíření využití. Zejména u dražších modelů se setkáte například s nástavcem pro prosekávání dřevin či s kultivátorem nebo plotovými nůžkami.

Ochranné pomůcky

Při práci s křovinořezem byste měli používat ochranné pomůcky, které zajistí větší bezpečnost a komfort. Co dalšího si pořídit, než přístroj začněte na zahradě používat?

  • Ochranné brýle nebo štít slouží pro ochranu vašich očí/obličeje. Při sečení totiž hrozí riziko, že se drobný kamínek odrazí od rotující struny a v případě zasažení obličeje by vás mohl nepříjemně poranit.
  • Ochranné rukavice při práci zadržují pot a zabraňují tak nebezpečnému klouzání v ruce. Celý úchop je tak nejen pohodlnější, ale především bezpečnější. Zároveň slouží jako ochrana například před popálením o rozehřátý motor nebo před umazáním od oleje či benzínu.
  • Chrániče sluchu oceníte zejména u výkonnějších přístrojů a při delší práci. Zatímco s vyžínačem, se kterým budete mít za deset minut hotovo, se bez tohoto doplňku obejdete, při sečení s benzínovým křovinořezem v náročném terénu se budou sluchátka jistě hodit.

Údržba a servis

Pouze při správné a pravidelné údržbě se vám křovinořez odvděčí svou dlouhou životností. Obzvláště, pokud do něj hodláte investovat více peněz, níže uvedené kroky nepodceňujte. Některé z nich se týkají pouze benzínových variant, většinu úkonů ale vyžadují všechny křovinořezy. Pro případ budoucí náročnější opravy se zajímejte také o dostupnost servisu, náhradních dílů a výrobcem poskytovanou záruku.

Čištění

Po každém použití byste si měli najít čas na důkladné očištění přístroje od zbytků trávy. Použít můžete například smetáček, jde o to, aby vlhká tráva neulpívala na nožích, které by vlivem toho mohly začít korodovat a ochabovat.

Doplňování pohonných hmot

Tento úkon se týká pouze benzínových křovinořezů, do kterých se musí doplňovat pohonné hmoty. Zpravidla se používá čistý bezolovnatý benzín spolu se speciálními oleji pro motory s vysokým počtem otáček. Do přístroje se látky dávkují vždy v určitém poměru, který je potřeba dodržet.

Čištění vzduchového filtru

Dalším krokem pravidelné údržby je čištění vzduchového filtru. Jednou za čas doporučujeme odmontovat jeho kryt a podívat se, v jakém stavu se filtr nachází. Pokud jsou na něm a okolo nečistoty, odmeťte je smetáčkem nebo vyfoukejte stlačeným vzduchem. Jestliže zjistíte, že je filtr příliš zanesený, vyměňte jej za nový.

Mazání úhlového převodu

Po každých zhruba 30 hodinách práce byste měli také promazat úhlový převod mezi hlavou křovinořezu a hřídelí. Stačí odšroubovat mazací šroub a dovnitř vložit mazivo, obvykle je k sehnání speciální směs v tubě.

Cena

Částka, jakou byste měli do křovinořezu investovat, se odvíjí od četnosti využití a náročnosti úkonů, k jakým jej budete používat. Zatímco pro občasné použití na zahradě vám postačí levnější elektrický či akumulátorový přístroj, pro častější práci a na větším prostranství doporučujeme se poohlédnout po benzínovém provedení. Přečtěte si, co všechno můžete od dané cenové kategorie očekávat.

Do 2 000 Kč

V nejnižší cenové kategorii narazíte zejména na akumulátorové a elektrické přístroje. Převažují zde především vyžínače a zařízení s výkonem do 1 kW. Obvykle nedisponují příliš dobrou ergonomií, zpravidla mívají rukojeť v podobě madla a dosahují maximálně 8 000 otáček za minutu. Hodí se pro občasné využití na zahradě.

Od 2 000 do 5 000 Kč

Do částky 5 000 Kč již seženete i základní varianty benzínových křovinořezů určených zejména pro hobby využití. K dostání za tuto částku jsou ale také elektrické a akumulátorové křovinořezy s poměrně slušným výkonem, dobrou kvalitou zpracování a přijatelnou ergonomií. 

Můžete se těšit na výkon od 1 do 1,5 kW, který však obnáší i vyšší hmotnost okolo 5–7 kg. Je vhodné se zaměřit na varianty disponující antivibračním systémem v podobě soustavy pružin nebo silentbloků, které potlačí nepříjemné vibrace na minimum, aby nebylo potřeba častých přestávek kvůli únavě. Co se týče záběru strunové hlavy, obvykle se setkáte s hodnotou okolo 40 cm, v případě kotouče pak zhruba 30 cm.

Nad 5 000 Kč

Nad částkou 5 000 Kč se již objevují křovinořezy, se kterými můžete snadno upravovat i náročnější a hustší terén. Do lepší střední třídy spadají přístroje nabízející dvoutaktní, ale také čtyřtaktní motory a zhruba 9 000 otáček za minutu. Jde sice o těžší zařízení vážící okolo 8 kg, ale s velmi slušnou šíří záběru, s nimiž si vystačíte jak okolo domu, tak i v lese.

Mezi dražšími křovinořezy s pořizovací cenou nad 10 000 Kč pak najdete profesionální přístroje s 3kW výkonem a šíří záběru až okolo 45 cm. Jde o kvalitní benzínové křovinořezy disponující automatickým vstřikováním paliva, které lze snadno nastartovat i bez většího úsilí. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.guard7.cz/lexikon/krovinorezy

https://www.arecenze.cz/krovinorezy/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Křovinořez

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022