1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak vybrat zahradní skleník

Jak vybrat zahradní skleník

Skleník rozhodně nepatří k nejlevnějším zahradním doplňkům, proto byste měli jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Aby sloužil svému účelu, byl efektivní a dlouho vydržel, musí splňovat hned několik důležitých zásad. Ať už plánujete koupit hotovou konstrukci od výrobce, nebo sháníte jeho jednotlivé části, v tomto článku vám poradíme, na co se zaměřit, jaké materiály zvolit a v jakém provedení se bude hodit konkrétně na vaši zahradu.

Zahradní skleník

Typy zahradních skleníků dle tvaru

Zahradní skleníky se staví v několika variantách a každá má své určité výhody i nevýhody. Nejčastěji narazíte na tato provedení:

–   Obdélníkový – Klasický tvar skleníku, který se vyznačuje střechou do A. Jako výplň lze použít sklo i polykarbonát.

–   Obloukový – Zaoblená varianta skleníku si získává stále vyšší oblibu, díky vyšší odolnosti. Při výběru materiálu výplně jste odkázání na polykarbonát, sklo použít nelze.  

–   Ke stěně – Staví se k venkovní straně domů a chat. Využívá zbytkové teplo budovy, což oceníte především v chladnějších měsících.

Od tvaru skleníku se odvíjí způsob jeho využití, velikost i možnost využití různých materiálů.

Obdélníkový skleník

–   Někdy také nazýván jako áčkový zahradní skleník, vyznačuje se sedlovou střechou.

–   Nejčastější typ zahradního skleníku, umožňuje využít skleněnou výplň, dá se však použít i polykarbonát.

–   Jeho výhoda spočívá v jednodušší stavbě, nevýhodou může být naopak špatný zlom světla přes zkosenou střechu skleníku.

Název odélníkových skleníků se může zdát trochu zavádějící, obdélníkový půdorys totiž mohou mít i obloukové skleníky. U tohoto typu spočívá zásadní rozdíl v obvodové konstrukci, a hlavně v konstrukci střechy, ta bývá u obdélníkových skleníků sedlová. To znamená, že se obdélnikové skleníky vyznačují ostrými hranami a mají rovné dílce, které umožňují jejich zasklení. Najdete je občas i pod názvem áčkové skleníky.

Jde o nejčastější typ zahradního skleníku. Konstrukce bývá zpravidla hliníková nebo ocelová, lze ho však postavit i ze dřeva. Jako výplň se používá právě již zmiňované sklo nebo polykarbonát.

Výhody áčkového skleníku oceníte už při montáži, ta bývá totiž mnohem jednodušší. Celková konstrukce je skladnější a výrobci vám často celý skleník dodají v jedné krabici. Zároveň bývá zvykem, že výplň bývá už z výroby nařezána, u zaobleného skleníku musíte díly vyřezávat z velkého plátu a jeho stavba si žádá větší zručnost.

Obloukový skleník

–   Jako výplň lze použít pouze polykarbonát, sklo z důvodu nemožnosti zaoblení nepřichází v úvahu. 

–   Nemá tolik zkosenou střechu, takže v něm lze s klidem pěstovat i vyšší rostliny. 

–    Největší výhodou je aerodynamický tvar, díky kterému je skleník odolnější proti silnému větru. 

Obloukový skleník se vyznačuje zaoblenou střechou a posledních letech se těší čím dál vyšší oblibě. Jeho tvar ho předurčuje k vyšší odolnosti proti větru a nepříznivému počasí. Do oblé střechy se velký vítr tolik neopře, takže nemá moc velkou šanci ji s sebou odnést.

Z důvodu zaoblení však logicky nelze jako výplň využít sklo, to se zkrátka nijak prohnout do požadovaného tvaru nedá. Obloukové skleníky se proto vyrábí výhradně z polykarbonátu, to ale nemusí být nutně nevýhoda. Spousta zahradníků polykarbonát u skleníků preferuje. Výhody a nevýhody jednotlivých materiálů popisujeme v kapitole o výplni.

Na zaoblené střeše se nedrží sníh a přes zimu nebývá příliš zatěžován. Často se také vyrábí s prodlouženou konstrukcí, kterou stačí pouze zapustit do země a nemusíte stavět základy.

Skleník ke stěně

  • Využívá zbytkové teplo vycházející ze stěny domu.
  • Můžete ho používat celoročně a máte ho hned na dosah ruky. 
  • Nedá se postavit na každé zahradě, musíme dbát na jeho správné umístění, ideálně by měl stát na jižní straně. 

Už dle označení je asi jasné, že tento typ skleníku se staví k pevné stěně, tedy k jedné vnější straně domu, chaty, nebo jiné budovy. Díky svému umístění může čerpat zbytkové teplo, které zevnitř vychází, což se hodí zejména v chladnějších měsících. 

Nalepený skleník může fungovat samostatně, nebo si do něj můžete udělat vchod přímo z domu a používat ho celoročně a bude zastupovat zimní zahradu. Myslete však na skutečnost, že skleník bude z jedné strany vždy zastíněný. Problém by částečně mohla vyřešit bílá fasáda, která světelné paprsky hezky odrazí a předá skleníku. 

Kvůli stínění byste měli dbát na jeho správné umístění, nejlépe poslouží, pokud je jeho podélná osa orientovaná severojižním směrem. Při skleníkové přístavbě musíte myslet na dostatečné odvětrávání. Přílišná vlhkost by se mohla projevit na přilehlé stěně, což u domu určitě nechcete. 

Typ skleníkuVýhodyNevýhodyPro koho se hodí
ObdélníkovýSnadnější stavba a montáž, lze použít sklo jako výplňNižší odolnost vůči větru, zkosená střecha ubírá místo rostlinám.Jasná volba pro zahradníky, kteří trvají na skleněné výplni a chtějí tradiční tvar. 
ObloukovýOdolnější vůči větru, má aerodynamický tvarSložitější stavba, jako výplň lze použít pouze polykarbonátPro ty, kdo chtějí výplň z polykarbonátu a mají v plánu pěstovat vyšší rostliny.
Skleník ke stěněVyužívá zbytkové teploStěna domu mu může stínit a ubírat světlo, zpravidla menší rozměryMajitele s menší zahradou, kteří chtějí skleník nalepit přímo na dům a ocení jeho celoroční využití.

Materiál konstrukce

Dříve se konstrukce skleníků stavěly ze dřeva, to si ale vyžaduje poctivou údržbu a nemá příliš dlouhou životnost. Dřevěné profily navíc rozhodně nepatří mezi levné varianty, pokud tedy nepatříte mezi zarputilé vyznavače starých metod, pak raději zvolte některý z modernějších materiálů. 

Dnes se konstrukce skleníků nejčastěji vyrábí z hliníku nebo oceli. S hliníkem se vám bude při stavbě lépe pracovat, dá se totiž tvarovat a není tak těžký. Co se však odolnosti týče, nevydrží toho tolik jako ocel. Konstrukce z oceli se vyznačují stabilitou a pevností. Počítejte, že se při manipulaci s ní více zapotíte, navíc vyžaduje povrchovou úpravu, která bude zabraňovat korozi. 

Výplň  

S výběrem materiálu výplně přichází to největší dilema a rozhodnutí. Od něj se totiž odvíjí celkové provedení stavby i její tvar. V základu se musíte rozhodnout mezi dvěma variantami:

·   Sklo

·   Polykarbonát

Která z nich je ta správná a lepší? To je otázka, na kterou vám nikdo nedá jednoznačnou odpověď a jediná správná ani neexistuje, obě varianty totiž mají své zastánce i odpůrce.

Sklo

Z čeho jiného by měl být skleník než právě ze skla, vždyť tomu napovídá i sám název. V minulosti se jednalo o jediné možné provedení a v zahrádkářství má jeho využití rozhodně dlouhodobou tradici. Mezi jeho největší výhody patří dlouhá životnost, ta je téměř neomezená, pokud vám však skleněné tabule nerozbijí kroupy nebo nedojde například k nešikovnému nárazu.

Sklo má obecně vyšší hmotnost, což sice příliš neoceníte při stavbě skleníku nebo při otevírání dveří, na druhou stranu to znamená vyšší odolnost vůči větru. Co se konstrukce týče, skleněná stavba se neobejde bez pevných betonových základů. Poctivě postavený skleník s pevným podkladem vám však vydrží i několik generací.

Není sklo jako sklo, proto při výběru dbejte i na jeho konkrétní podobu. Doporučujeme volit silnější s tloušťkou minimálně 4 mm. Mezi oblíbené varianty patří matné rozptylové sklo, které si poradí s výraznými teplotními výkyvy a nedopustí spálení rostlin ostrým sluncem.

Polykarbonát

Polykarbonát si postupně získává čím dál větší oblibu, svou zásluhu na tom nese i technologický pokrok, protože výrobci dnes už umí dodávat opravdu propracované materiály. Při výběru se mějte na pozoru a volte osvědčeného výrobce, který ideálně poskytne delší záruku. Budete mít jistotu, že vám za pár let výplň nezežloutne nebo nezkřehne.

Výhoda polykarbonátu spočívá v nízké hmotnosti a jednoduchosti využití. Stavba s výplní z polykarbonátu si nutně nevyžaduje betonové základy, což vám ušetří čas, práci i finance. Kvalitní výplň má velmi dobré tepelné vlastnosti a často bývá pro pěstování některých druhů rostlin vhodnější než sklo. Do dvouvrstvých desek se umisťují speciální UV filtry a mají velmi dobré tepelněizolační vlastnosti.

Důležité vlastnosti skleníku

Kromě materiálu konstrukce, výplně a tvaru, by vás mělo u skleníku mělo zajímat několik zásadních vlastností.

·   Odvětrávání – Udává se, že alespoň 10 % z celkové stavby by měly zastupovat otevírací okna. V parném létě se pravidelné a efektivní odvětrávání stává nutností, zabraňuje přehřátí rostlin.

·   Velikost dveří – Ujistěte se, že budou dveře dostatečně vysoké i široké a pohodlně jimi projdete bez zbytečného ohýbání.

·   Způsob otevírání – Můžete si zvolit klasické otevírací či posuvné dveře. Praktickou variantu představují dveře dělené, kdy jejich vrchní část slouží k odvětrávání a spodní může zůstat zavřená a chránit skleník před nežádoucí návštěvou domácích mazlíčků nebo škůdců.  

·   Praktické vychytávky

·   Záruka – Výrobci často poskytují prodlouženou záruku, někdy i na 10 nebo 15 let. Na záruční dobu se zaměřte především u polykarbonátových výplní.

·   Montážní návod – Zdá se to jako maličkost, ale věřte nám, že podrobný návod pro montáž zakoupeného skleníku oceníte.  

Umístění skleníku

–   Aby skleník fungoval správně, najděte mu rovné místo bez výrazného stínu. Výjimkou jsou skleníky ke stěně, ty se naopak staví nalepené na dům nebo chatu.

–   Skleník by měl být dobře přístupný, umístění vchodu naplánujte blízko cesty.

–   Berte ohled i na sklon pozemku, svah může představovat problém.

Ještě před samotnou koupí skleníku si pořádně promyslete, kam ho postavíte. Nejde jen o vytyčení dostatečného prostoru, umístění skleníku ovlivní i jeho budoucí fungování a efektivitu.

Skleník by neměl stát ve stínu, v jeho blízkosti by tak neměly růst vyšší stromy, které by zabraňovali slunečním paprskům. To stejné platí i pro blízkost stínících budov, výjimku představují samozřejmě speciální skleníky ke stěně.

Nad umístěním přemýšlejte také z hlediska dobré dostupnosti jeho vstupu a celkové přístupnosti. Hodí se například umístit vchod blíže k chodníčku nebo cestě, ať ho nemusíte celý složitě obcházet. Neměl by vám naopak ani překážet a ideální není ani umístění pod svah, kvůli stékající vodě hrozí promočení základů nebo vytopení.

Článek aktualizován 25. 7. 2022