1. Domů
  2. Kamery do auta
  3. Jak a jakou vybrat kameru do auta?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat kameru do auta?

Jak a jakou vybrat kameru do auta?

V dnešní době rychlého a náročného silničního provozu se kamera v autě stává pomalu nezbytností. Slouží jako užitečný bezpečnostní prvek – spolehlivě zaznamená průběh nehody i případy, kdy váš vůz někdo úmyslně poškodí či nabourá. Kamerový záznam pak může sloužit jako důkazní materiál.

U kamery do auta byste měli brát v potaz hned několik technických parametrů najednou. Důležité je, aby měla kamera dostatečné rozlišení a ideální úhel záběru. Stanovte si také výši částky, kterou jste ochotni do kamery investovat. Pokud patříte mezi občasné řidiče, bude vám stačit jednodušší kamera. Aktivní řidiči a profesionálové by se neměli zdráhat zakoupit si vysoce kvalitní kameru.

Doplňkové funkce a technologie, mezi které patří například GPS modul, noční vidění či WDR, oceníte zejména na dlouhých cestách nebo když se každý den vracíte z práce za tmy. Ujasněte si, zda jsou pro vás nezbytné, protože výrazně navyšují pořizovací cenu přístroje.

Jakou kameru do auta vybrat stručně:

Ideální typ kamery – každý typ kamery se hodí pro trochu jiného řidiče. Jezdíte často v provozu, nebo chcete jen zaznamenat malebnost krajiny?

Technické parametry – věnujte pozornost těm nejdůležitějším: velikosti a rozlišení snímače, úhlu záběru a snímací frekvenci.

Ovládání – některé kamery se zapnou samy s nastartováním motoru, jiné musíte ručně nastavovat i zapínat.

Funkce – jakou u každé jiné elektroniky se vám i autokamery vyplatí nějaké ty funkce navíc.

Typy autokamer

Kamery do auta lze rozdělit do tří základních kategorií podle toho, jakou oblast snímají:

  • Klasické kamery,
  • Externí kamery,
  • Duální autokamery.
Obrázek zobrazuje typy autokamer
Typy autokamer – ze zdroje: Arecenze.cz

Klasické kamery

Jedná se o nejdostupnější, nejlevnější a nejpoužívanější typ autokamery vůbec. Klasická kamera je tvořena jednou jednotkou, která snímá dění výhradně před automobilem. Obvykle se umisťuje do horní části čelního skla automobilu. Do této kategorie lze přiřadit ještě podskupinu minikamer do auta.

U těchto malých “kamerek” hraje hlavní roli jejich nenápadnost. Takto malá kamera neupoutá pozornost zlodějů a dokáže zaznamenat dění kolem zaparkovaného vozu naprosto nepozorovaně.

Externí kamery

Další typ autokamery se rovněž upevňuje na čelní sklo. Z kamery je ale vyvedena navíc přídavná optika, která se upevní na zadní sklo. Díky tomu získáváte záznam z prostoru před autem i z prostoru za ním.Tuto kameru oceníte hlavně v případech, kdy do vás někdo narazí (nabourá) zezadu. Jedná se sice o něco dražší zařízení, než v případě kamer klasických, ale poskytne vám kompletní dokumentaci o provozu.

Duální kamery

Poslední typ kamery se rovněž upevňuje na čelní sklo. Zaznamenává dění před automobilem a zároveň pořizuje záznam z vnitřního prostoru auta. Duální autokamera je ze všech typů kamer nejméně žádaná a je i výrazně dražší. Hodí se především pro řidiče taxi služeb.

Typ kameryVýhodyNevýhodyPro koho je vhodná
Klasická+ Nízká cena
+ Výborná dostupnost
– Nesnímá prostor za autemPrůměrně aktivní řidiči
Externí+ Záznam dění před i za vozem
+ Lepší ochrana majetku
– Vyšší cena
– Menší výběr
Velmi aktivní řidiči
Duální+ Poskytuje záznam z prostoru před vozem i uvnitř vozu– Vyšší cenová skupina
– Horší dostupnost
Řidiči z povolání

Autokamery můžeme dále rozdělit do dvou skupin podle konstrukčního provedení:

  • Kamery na sklo,
  • Kamery na zpětné zrcátko.

Kamera určená na sklo se umisťuje na čelní sklo automobilu. Většinou má tvar kostky. Z dálky může vypadat jako větší mobilní telefon. Důležité je, aby vám kamera nikdy nepřekážela ve výhledu.

Určitou zvláštnost ve světě autokamer představují kamery na zpětné zrcátko. Tato kamera vypadá jako zpětné zrcátko, přičemž na její přední straně je umístěn snímač, který sleduje dění na vozovce před autem. Mnohdy bývá součástí této kamery také druhá jednotka určená na zadní sklo.

Důležité parametry

Z hlediska technických parametrů je u kamery do auta potřeba sledovat následující:

  • Velikost a rozlišení snímače,
  • Úhel záběru,
  • Frekvence snímání,
  • Velikost displeje.

Všechny tyto aspekty ovlivňují kvalitu nahrávaného obrazu. Před pořízením kamery je potřeba věnovat určitý čas jejich studiu.

Snímač

Na trhu se dnes můžete setkat se dvěma typy snímačů:

  • CCD – větší, poskytuje lepší kvalitu záznamu, ale připlatíte si za něj
  • CMOS – levnější, praktické rozměry, ale kvalita záznamu není příliš vysoká.

U obou zmíněných typů snímačů by vás měly zajímat dvě zásadní informace: velikost snímače a rozlišení.

Velikost snímače

Udává se v palcích. Většinou se vyplatí volit větší snímač – mezi jeho velikostí a kvalitou záznamu totiž existuje přímá úměra. Pokud potřebujete natáčet za horších světelných podmínek, s malým snímačem riskujete, že bude výsledný obraz rozostřený a špatně osvětlený. Za standardní velikost je považována ¼ palce.

Je potřeba brát ohled na to, že s rostoucí velikostí snímače se zvětšuje celá kamera. Dejte si pak pozor, aby vám velké zařízení nepřekáželo ve výhledu.

Rozlišení snímače

Rozlišení byste si měli ohlídat z toho důvodu, že u levnější kamery chcete, aby měl záznam určitou kvalitu. Je potřeba rozeznat SPZ, dopravní značku a případně i tvář viníka nehody. A co si pod pojmem rozlišení představit konkrétně? Jedná se o počet barevných bodů, které dohromady vytváří obraz. Nezapomeňte vždy zvolit rozlišení úměrné velikosti snímače.

Druhů rozlišení u snímačů existuje celá řada:

  • HD (1 280 x 720 pixelů) – pouze u starších kamer do auta, dnes se vůbec nevyplatí pořizovat, za zhoršených podmínek bude záznam zcela nečitelný.
  • Full HD (1 920 x 1 080 pixelů) – zlatý standard, není náročné na paměť, zároveň pořídí vcelku slušně vypadající obraz.
  • WQHD (2 560 x 1 440 pixelů) – lepší než Full HD, vysoce ostrý a kvalitní obraz.
  • WQXGA (2 560 x 1 600 pixelů) – o něco lepší než WQHD, jemný obraz a čitelné detaily jdou ruku v ruce s vyšší pořizovací cenou kamery.

Výjimečně můžete narazit i na 4K rozlišení. Mějte ale na paměti, že čím vyšší kvalita rozlišení, tím rostou i nároky na paměť přístroje. A samozřejmostí je i vyšší cena. Většině běžných uživatelů postačí kamera do auta s Full HD rozlišením.

Úhel záběru

U každé kamery do auta se setkáte s několika úhly záběru: vertikálním, diagonálním a horizontálním. Pro řidiče je nejdůležitější velikost horizontálního úhlu, neboť právě ten definuje, jak široký prostor je natočen z komunikace před nebo za automobilem.

U levnějších modelů kamer do auta se setkáte s úhlem 110°, což není úplně ideální. V tomto případě je zachycen čistě prostor na silnici, ale už nejsou v záznamu chodníky ani větší okraje silniční komunikace. Za slušný standard lze považovat rozmezí 120° až 150°, což je dostatečný úhel k zajištění záznamu prostoru před vozem i blízkého okolí (chodníky, značky, semafory, chodci).

Pozor, u tohoto parametru zdaleka neplatí, že čím větší, tím lepší. Pokud zvolíte úhel záběru větší než 150°, může dojít k tzv. efektu rybího oka. V tomto případě hrozí, že výsledný obraz bude zkreslený a méně kvalitní, protože počet pixelů zkrátka nezvládne pokrýt tak široký záběr.

Obrázek zobrazuje úhel záběru autokamer
Úhel záběru autokamer – ze zdroje: arecenze.cz

Frekvence snímání

Jedná se o další parametr, který výrazně ovlivňuje kvalitu pořízeného záznamu. Video je vlastně sled mnoha snímků jdoucích plynule za sebou. Čím větší počet snímků je pořízen v určitém časovém intervalu, tím je obraz plynulejší a je zachyceno i více detailů.

Snímací frekvence se udává v hodnotách fps (frames per second = počet snímků za vteřinu). Pro pořízení aspoň trochu plynulého obrazu potřebujete 20-25 fps. Ideální hodnota začíná na 30 fps. U nejlepších modelů kamer se můžete setkat s maximem 60 fps. Takto kvalitní záznam lze poté i libovolně upravovat v počítači.

S velmi vysokou frekvencí snímání ale riskujete, že kamera nebude mít příliš dobré rozlišení. Ideální je proto volit zlatý střed kolem 30 fps a vyhnout se extrémním hodnotám. Některé kamery si dovedou při zhoršených světelných podmínkách samy regulovat hodnotu fps. Tímto způsobem pak kamera natočí sice méně plynulý, ale průkaznější záznam. 

Kamerová optika

Optické vlastnosti kamerové čočky také ovlivňují kvalitu záznamu. Čočka se skládá z několika skleněných vrstev – její tloušťka a tvar pak rozhodují o dvou důležitých parametrech:

  • Světelnost objektivu,
  • Ohnisková vzdálenost.

Světelnost je označována písmenem F. Vyjadřuje, jaké množství světla dokáže projít skleněnou čočkou. Poohlédněte se po přístroji s co nejnižší hodnotou F. Takovou čočkou dokáže projít daleko větší množství světla a výsledný obraz bude kvalitní a dobře prokreslený.

Ohnisková vzdálenost je označena malým písmenem f. Úzce souvisí s šírkou úhlů záběru. Platí u ní jednoduché pravidlo: čím je hodnota f nižší, tím větší je záběr kamery.

Displej

Při výběru autokamery zohledněte také velikost displeje. Většina dnešních modelů disponuje LCD displejem, jehož průměrná velikost se pohybuje kolem 2 palců. Ideální je ale volit trochu menší displej, protože u něj máte zaručeno, že vám nebude překážet ve výhledu. Displej autokamery totiž slouží primárně k ovládání, nikoliv k prohlížení záznamu.

Většina kamer také nabízí funkci vypnutí displeje. To se hodí, když se venku setmí. Displej vás neoslňuje a navíc ušetříte energii.

Paměť kamery

Pořízený záznam je třeba také někam uložit. U většiny moderních kamer do auta se setkáte s poměrně velkou kapacitou vnitřní paměti, která se pohybuje mezi 16 GB a 64 GB.

Pokud se vám zdá, že je vnitřní paměť vaší kamery nedostatečná, můžete ji rozšířit pomocí paměťových slotů (SD nebo micro-SD karty). Když je SD karta plná, jednoduše ji z kamery vyndáte a vyměníte za jinou. Pořízený záznam si pak můžete prohlédnout na počítači. V případě micro-SD karty musí kamera disponovat speciálním slotem.

Velikost vnitřní paměti kameryDélka záznamu v HD kvalitěDélka záznamu ve Full HD
16 GB7 hod3,5 hod
32 GB14 hod7 hod
64 GB28 hod14 hod
128 GB56 hod28 hod
256 GB112 hod56 hod

Některé kamery obsahují kodeky, které nahraný záznam převedou do menšího formátu. V počítači ho pak můžete otevřít v původní velikosti. Tento mechanismus ale nefunguje vždy naprosto spolehlivě.

Baterie a napájení

Co se týče napájení, máte na výběr ze dvou možností:

  • Pomocí automobilu,
  • Pomocí baterií.

Napájení z automobilu

K tomuto způsobu napájení je uzpůsobena většina autokamer. Přístroj je vybaven konektorem pro připojení k elektroinstalaci vozu. Přívod energie pak zajišťuje autobaterie. Toto připojení je velmi jednoduché, jen je potřeba “vychytat”, jakým způsobem upevnit kabel vedoucí z kamery v interiéru auta. Obvykle se upevňuje na sloupky.

Když je kamera připojena a auto je nastartované, přístroj nahrává obraz a zároveň přijímá energii. Nemusíte se tak o nic starat. Kamera vám ale nenatočí žádný záznam v případě, že je vůz zaparkovaný a motor vypnutý.

Napájení z baterie

Baterie v autokameře sice musíte neustále kontrolovat a v případě vybití znovu nabít, ale má to své nesporné výhody. Kamera vytvoří záznam i v případě, že je motor vypnutý a někdo by chtěl váš zaparkovaný vůz poškodit či vykrást. Kapacita těchto baterií sice nebývá valná, ale pro pořízení krátké dokumentace stačí. Snažte se proto sáhnout po výrobku s co největší kapacitou. Dobíjení baterie je navíc možné řešit přímo v průběhu jízdy v autě. 

Konektivita

Určitě byste měli počítat s tím, že ne každá kamera disponuje možností propojení s chytrým telefonem pomocí Wi-Fi. Proto je potřeba, aby byla vybavena dostatečným množstvím kabelových výstupů:

HDMI – umožňuje přehrát videozáznam ve vysoké kvalitě (například v TV).

AV – prostřednictvím tohoto výstupu můžete kameru propojit s jinou obrazovkou ve vozu (například s dotykovým panelem).

USB – tento výstup vám umožní propojit přístroj s počítačem i televizorem.

A jak připojit kameru k mobilu se dočtete v našem článku.

Funkce a technologie

Moderní kamery do auta neslouží pouze jako přístroje k nahrávání obrazu. Mohou se pochlubit celou řadou užitečných funkcí, které oceníte hlavně na delších cestách.

  • Smyčka – základní funkce, kterou najdete téměř u všech kamer. Při zaplnění kapacity vnitřní paměti začne autokamera automaticky přepisovat záznam nejstaršího data nejnovějším záběrem.
  • GPS modul – autokamera vybavená GPS lokátorem dokáže přesně zaznamenat ujetou trasu, rychlost vozu a jeho polohu. Tato funkce je oblíbená především ve firemních vozech.
  • G-senzor – v případě nárazu dojde díky této funkci k uzamknutí obrazového záznamu, který pak nemůže být automaticky smazán nebo poškozen. Délku zamknutého záznamu si můžete většinou ručně nastavit.
  • Automatický start – užitečná funkce, díky které nemusíte kameru před jízdou manuálně zapínat. Při nastartování získá díky napájení ze zásuvky elektrický impuls a začne sama nahrávat.
  • Uzamčení záznamu – téměř u všech autokamer máte možnost manuálně uzamknout záznam a zabránit tak jeho přepsání. Až nebudete záznam potřebovat, stačí záznam zase odemknout.
  • Detekce rychlostních radarů – díky GPS lokátoru můžete získat propojení s databází radarů. Funkce vás pak zvukovým signálem upozorní, když se budete k radaru blížit. Dejte si ale pozor na to, že ne ve všech evropských státech je tato funkce v souladu s legislativou.
  • Noční režim – autokamera v tomto režimu využívá LED nebo infračervené osvětlení, které zlepšuje kvalitu obrazu natočeného v noci.
  • WDR (Wide Dynamic Range) – jedná se o technologii zlepšující celkovou kvalitu obrazu. Zaznamená i ty sebemenší detaily za nepříznivých podmínek (západ slunce, večer).
  • Fotoaparát – některé kamery jsou vybaveny tlačítkem pro pořízení fotografického snímku. Využijete to například při vybití nebo rozbití mobilního telefonu.

Cena

V rámci trhu s autokamerami lze jejich ceny rozdělit do čtyř hladin. Velmi dobrý záznam můžete získat i s levnější kamerou, ale platí pravidlo, že čím více do ní investujete, tím lepší výsledek získáte. Výši investice přizpůsobte tomu, jak často a v jakých podmínkách řídíte.

Do 2 000 Kč

V nejnižší cenové relaci počítejte s kamerami, které natočí záznam o horší kvalitě. Pokud jezdíte jen příležitostně a za hezkého počasí, seženete kameru už za 500 korun. Za deště a za tmy by ale záznam pořízený takto levnou kamerou za moc nestál. Proto je lepší investovat do přístroje, který se blíží hranici 2 000 Kč. Tyto kamery se už mohou pochlubit dobrými snímacími vlastnostmi, přijatelným úhlem záběru a několika moderními funkcemi.

Od 2 000 do 4 000 Kč

Střední třída autokamer je stále velmi dobře cenově dostupná a kvalita záznamu je už o poznání výše. Velmi často se u nich setkáte s GPS lokátorem, připojením na Wi-Fi a výborným rozlišení (někdy i WQHD). Počítejte také s dobrou výdrží baterie a větší kapacitou vnitřní paměti.

Od 4 000 do 6 000 Kč

V této skupině si vyberou i velmi nároční uživatelé. Standardem je rozlišení té nejvyšší kvality a celá řada funkcí a doplňků. Výběr je sice omezenější, ale na druhou stranu vybíráte z přístrojů od předních osvědčených výrobců.

Nad 6 000 Kč

U těch nejlepších autokamer se může pořizovací cena vyšplhat i na 10 000 korun. Takto sofistikované přístroje nemá smysl kupovat na občasné výlety nebo dojíždění na krátkou vzdálenost. Smysl mají u profesionálních nebo u velmi aktivních řidičů. Mnohdy se totiž jedná o duální nebo externí typy kamer.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-341#cast5

https://www.arecenze.cz/kamery-do-auta/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Autokamera

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 31. 8. 2022