1. Domů
  2. Mobilní telefony
  3. Jak připojit kameru k mobilu

Jak připojit kameru k mobilu

Kdo z nás by občas při trávení času na dovolené nechtěl mrknout, co se děje doma? Přeci jen zloději nikdy nespí a nepříjemné překvapení při návratu domů si nepřeje asi nikdo. Možností propojení kamer s mobilními telefony je celá řada, v současné době se téměř vždy využívají bezdrátové systémy a aplikace. Podle druhu kamery potom můžete oba přístroje spárovat online, prostřednictvím WiFi hotspotu, zvukovou technologií Air Config nebo manuálně pomocí webového rozhraní a vyhledání IP adresy kamery.

Stručné shrnutí:

Připojení kamery k mobilu – drátový způsob zajišťuje 100% přesnost a spolehlivost přenosu signálu, ale zásadně omezuje mobilitu, protože mobil nelze odnést mimo dosah kabelu, bezdrátový režim se dnes používá mnohem častěji, po nastavení a spárování přístrojů je možné sledovat obraz z kamery i v mobilu, je nutné dávat pozor na způsob propojení a rizika spojená s výpadkem sítě.

Způsoby připojení kamery k mobilu pomocí bezdrátových sítí
– nejčastěji prostřednictvím online aplikace, nutno připojit kameru pomocí LAN kabelu k síti, obě zařízení spárovat a přenos je zajištěn, některé kamery jsou vybaveny WiFi hotspotem, kterým se spojí s mobilem a spárují, pokud nemá zařízení podporu WiFi, využívá většinou systému Air Config, kdy se oba přístroje navážou pomocí zvukových signálů, poslední řešení spočívá ve využití webového rozhraní a manuálního vyhledání IP adresy kamery.

Jak připojit kameru k mobilu se dočtete níže v článku.

Připojení kamery k mobilu

Kameru lze k mobilu připojit prostřednictvím konektoru či bezdrátovou sítí. Drátové spojení se v praxi vůbec nevyužívá, protože nedává pro uživatele žádný smysl. Kameru totiž chceme mít v mobilu proto, abychom mohli dění doma sledovat odkudkoliv. Velkou výhodu má jedině v korporátním prostředí, kde umožňuje pracovníkům sledovat vše, co je třeba. Nemusí se totiž obávat žádného výpadku signálu, který by mohl přijít v kritické chvíli. 

Standardně se ovšem využívá bezdrátového připojení prostřednictvím WiFi, které umožňuje sledovat dění mimo dosah kabelu. Jen je zapotřebí všechno důkladně nastavit. Pamatovat ovšem musíte na riziko spojené se ztrátou signálu, když zrovna nejste v dosahu sítě. 

Při připojení kamery k mobilu přes bezdrátovou síť je nutné pamatovat na to, že některé kamery neumožňují přenos signálu mimo domácí WiFi. Pokud tedy chcete sledovat dění v domácnosti kupříkladu z hotelu, musíte zakoupit odpovídající model kamery. Ten obvykle posílá data do cloudového prostředí výrobce, odkud se stahují do mobilu. Někteří výrobci potom nabízejí speciální aplikaci, která přenos obrazu umožňuje i napřímo.

Způsob připojeníVýhodyNevýhody
DrátovéSnadné zapojení, neomezený přenos signáluNemožnost mobil přenášet mimo dosah kabelu 
BezdrátovéMožnost sledovat obraz kamery i mimo domovObtížnější zapojení, riziko občasných výpadků

Způsoby připojení kamery k mobilu pomocí bezdrátových sítí

Cest k zajištění bezdrátového spojení kamery s mobilem je hned několik. První spočívá v propojení prostřednictvím online aplikace dodávané výrobcem. Nejprve je nutné zajistit, aby byly oba přístroje ve stejné Wi-Fi síti. Někdy nezbývá než kameru připojit přímo k routeru nebo modemu LAN kabelem. Následuje několik kroků v mobilní aplikaci a komunikace obou zařízení je zajištěna. Kabel již poté není zapotřebí, protože kamera s mobilem jsou propojeny.

Pokud je dražší kamera vybavena WiFi hotspotem, je situace ještě mnohem jednodušší. Stačí v mobilní aplikaci hotspot vyhledat a ke kameře se bezdrátově připojit. Po absolvování několika dalších kroků a spárování obou zařízení je obraz přenášen na mobil. Někdy musíte hotspot vyhledat ručně, protože se vám automaticky nezobrazí – potřebné informace naleznete buď na krabičce, nebo v přiloženém manuálu. 

Systém Air Config využívá zvukových signálů. Jedná se o řešení používané kamerami bez přístupu k WiFi nebo LAN. V Aplikaci nejprve nastavíte síť, ke které by se měla kamera připojit a umístíte mobil do její blízkosti. Oba přístroje se spárují pomocí zvukových signálů a dále již nemusíte nic řešit. Poslední způsob spočívá v manuálním vyhledání kamery podle IP adresy ve webovém rozhraní. Jedná se o nouzové řešení, když pokus o bezdrátové spojení nevyjde. 

Článek aktualizován 16. 8. 2022