1. Domů
  2. Běžecké pásy
  3. Jak a jaký vybrat běžecký pás?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat běžecký pás?

Jak a jaký vybrat běžecký pás?

Pěstovat si nějaký sport je nejen moderní, ale také zdraví prospěšné. Udržíte se v dobré kondici, vyčistíte si hlavu od každodenního stresu a zahltíte vaše tělo endorfiny a pocitem štěstí. V létě je to pochopitelně poněkud jednodušší vyrazit ven a zasportovat si. Ale co když nás zima nebo jiné okolnosti nutí zůstat doma? Pořiďte si běžecký pás a nebuďte odkázáni jen na ten v posilovně.

Při jeho výběru je důležité zohlednit vaše individuální potřeby a podle toho se zaměřit na parametry a funkce, které by měl přístroj nabízet. Je totiž důležité, abyste se při běhání na páse cítili v rámci možností komfortně, protože jedině tak se dostaví požadované výsledky. Zvažte, zda hledáte trenažér pro kondiční běhání a spalování tuku, pro zpevnění svalstva nebo pro náročný trénink aktivního sportovce. 

Vybírat můžete z magnetických běžeckých pásů bez motoru, které jsou cenově dostupnější, avšak je-li váš rozpočet pružnější, zvolte běžecký pás s motorem, který je více variabilní. Zaměřte se na běžeckou plochu, její nosnost, odpružení a nastavení sklonu. Zohledněte také ovládání a měřicí funkce, díky kterým můžete posouvat váš trénink na další úroveň.

Jaký běžecký pás vybrat stručně:

S jakou četností budete běžecký pás využívat? Zvažte, zda hledáte přístroj pro občasné rekreační použití, nebo to s běháním myslíte skutečně vážně. Dle toho zohledněte rozměry a možnosti uskladnění.

Pro koho je běžecký pás určený? Porovnejte vaše fyzické parametry s parametry pásu, případně zvažte i další osoby, které mohou pás využívat. Kondice, hmotnost a výška všech uživatelů, to jsou parametry důležité pro správný výběr odpružení či velikosti plochy.

Jak pestrou nabídku funkcí očekáváte? Zhodnoťte, zda vám postačí základní model bez měřicích funkcí, nebo chcete důkladně analyzovat každý váš trénink. Modernější přístroje již nabízí i propojení s mobilní aplikací.

Stanovte si rozpočet a pusťte se do výběru. Pro rekreační použití vybírejte z levnějších modelů, pásy za desítky tisíc korun ocení spíše aktivní sportovci.

Motorový nebo bezmotorový běžecký pás?

Běžecký pás bývá vybavený rámem s pohonem, rotujícím pásem z neklouzavého materiálu, brzdou, madly, měřicími funkcemi a regulačními prvky. Podle pohonu rozlišujeme běžecké pásy s motorem a bez něj. Jaké výhody a nevýhody jednotlivé typy nabízí a podle čeho vybírat?

Obrázek zobrazuje typy běžeckých pásů
Typy běžeckých pásů – ze zdroje: arecenze.cz

Běžecký pás s motorem

Motorový běžecký pás je vybavený elektromotorem, který vyžaduje napájení ze sítě. Jeho pohon udržuje přístroj neustále v pohybu, a pás tak nevyžaduje rozpohybování vaší vlastní silou. Obecně nabízí běžecké pásy s motorem mnohem více možností využití. Největší výhodou je možnost regulace rychlosti, na kterou jste pravděpodobně zvyklí z posilovny a možnost nastavování vhodného sklonu a profilu trati. Nevýhodou je pak vyšší cena.

Bezmotorový běžecký pás

Běžecký pás bez motoru se často označuje jako magnetický. Je vybavený manuálním pohonem se setrvačníkem a rozpohybovat jej musíte vlastní fyzickou silou. Navíc, jakmile se rozpohybuje, je potřeba neztrácet tempo a udržet běžecký pás v chodu. Jeho výhodou jsou nižší pořizovací náklady a lepší skladnost. Na druhou stranu nabízí jen omezené možnosti regulace a nastavení, a tak se hodí spíše pro občasné a nenáročné použití.

TypVýhodyNevýhody
Běžecký pás motorem+ Možnost regulace rychlosti
+ Nastavení vhodného sklonu
+ Pro lepší výkony
+ Široký výběr
– Vyšší pořizovací náklady
– Vyžadují připojení do zásuvky
– Méně skladné
Běžecký pás bez motoru+ Nízká pořizovací cena
+ Dobrá skladnost
+ Použití bez připojení do elektrické zásuvky
– Nutnost rozpohybování vlastní silou
– Vhodný pro občasné nenáročné cvičení
– Omezené možnosti regulace a nastavení zátěže
– Užší výběr

Výkon motoru

Výkon motoru je potřeba zohlednit nejen podle budoucího zatížení, tedy vaší hmotnosti, ale i četnosti využití běžeckého pásu. Ideálně byste totiž měli využít jeho potenciál na maximum, aby mohlo být vaše běhání efektivní. Udává se v koňských silách označovaných jako HP a platí, že čím výkonnější pás je, tím vyšších rychlostí bude schopen dosáhnout.

  • Běžecký pás s výkonem motoru 2–3 HP se hodí pro běžné používání.
  • Běžecký pás s výkonem motoru 4–5 HP je pak ideální pro intenzivní tréninky.

Maximální rychlost

Běžecké pásy obvykle zvládají rychlosti v rozmezí 0 až 20 km/h. Pokročilejší modely pak dokáží vyvinou i vyšší rychlosti, avšak pro běžné domácí použití v rekreační rovině postačí běžecký pás dosahující alespoň 15 km/h.

Nosnost

Hmotnost člověka se promítá do výkonu běžeckého pásu, proto je potřeba při výběru zohlednit i nosnost rámu udávanou také jako celkovou nosnost přístroje. Platí, že by měla být alespoň o 20–30 % vyšší, než je vaše skutečná váha, případně váha toho, kdo bude stroj využívat. Díky tomu máte záruku, že výkon využijete efektivně a nebudete stroj přetěžovat, což je důležité pro jeho dlouhou životnost.

Odpružení

Jelikož je běh sportem náročným na kloubní aparát, je potřeba dbát na co nejmenší zatížení kloubů a páteře. A s tím vám pomůže právě kvalitní odpružení běžecké plochy. Na rozdíl od tvrdého povrchu venku si na běžeckém páse můžete užít běh při minimálním zatížení kloubů s eliminací většiny dopadů. Existuje však více druhů odpružení, jež se pojí s různými cenovými kategoriemi. Podle čeho vybírat?

  • Běžecké pásy bez odpružení váš kloubní aparát pochopitelně nijak nešetří. Jedná se o nejlevnější přístroje na trhu, které je skrze konstrukci vhodnější používat spíše k chůzi.
  • Běžecké pásy s odpružením v podobě gumových podložek seženete do 20 000 Kč. Alespoň částečně tlumí dopady, avšak mohou časem zpuchřet.
  • Běžecké pásy s gumovými bloky jsou dražší, nicméně vynikají velmi dobrou absorpcí dopadů. Gumovými bloky je totiž odpružena nejen běžecká deska, ale i celý rám.
  • Běžecké pásy se zdravotním odpružením začínají na cenovce 50 000 Kč. K vašemu kloubnímu aparátu však budou nejšetrnější a při běhání zajistí jen minimální opotřebování kloubů vlivem nešetrného dopadu.

Běžecká plocha a velikost

Velikost běžecké plochy je velmi důležitá pro správný komfort při běhu. Její nedostatečné rozměry mohou limitovat maximální rychlost, kterou běžecký pás dosáhne. Pokud bude plocha dostatečná, nebude vás nic omezovat a není nutné se takzvaně dívat pod nohy.

Šířka běžecké plochy

Šířka běžecké plochy souvisí s aktivitou a rychlostí běhu, jaké chcete dosáhnout.

  • Šířka běžecké plochy do 35 cm je vhodná spíše pro chůzi. Běh může být docela nebezpečný, protože lze snadno šlápnout mimo plochu.
  • Šířka běžecké plochy do 45 cm představuje optimální rozměr pro domácí běhání kondičního rázu. Na takové ploše lze vyvinout rychlost 8–10 km/h, přičemž už představuje bezpečnou variantu s minimálním rizikem šlápnutí vedle.
  • Šířka běžecké plochy nad 45 cm dává svému uživateli takřka neomezené možnosti co se týče dosažení maximální rychlosti. Široký pás vám nabídne dostatečný komfort, a vy tak můžete při běhu sledovat televizi nebo třeba dění v domácnosti.

Délka běžecké plochy

S výškou člověka a rychlostí běhu pak souvisí délka běžecké plochy. Vyšších rychlostí totiž dosáhnete na delší běžecké ploše, protože se zvyšující se rychlostí se prodlužuje délka kroku. 

  • Pro drobnější osoby do 170 cm jsou dostačující běžecké pásy s plochou o délce 130 cm a rychlostí okolo 8 km za hodinu. 
  • Pro osoby s výškou do 180 cm činí minimální délka plochy 140 cm se střední rychlostí 8 až 10 km/h.
  • Pro urostlejší osoby s výškou nad 180 cm je pak ideální běžecká plocha dlouhá 150 cm s rychlostí zhruba 10 km/h.

Sklon běžecké plochy

Moderní běžecké pásy již běžně umožňují změnu sklonu. Lépe tak simulují běh v přirozeném prostředí, kde není pouze rovina, ale i stoupání do kopce, přičemž maximální možné stoupání se běžně pohybuje okolo 15 %. Díky této funkci můžete zlepšovat svou fyzickou kondici a užít si rozmanitější pohyb v domácím prostředí. Při výběru rozlišujte, zda je změna sklonu manuální nebo elektronická.

Manuální sklon běžecké plochy

Manuální sklon běžecké plochy je příznačný u levných běžeckých pásů. Změnu sklonu musíte provést ručně tak, že z pásu slezete a pomocí ovládacích prvků nastavíte ideální sklon. Je to pochopitelně mnohem pracnější, než je změna sklonu pomocí elektroniky.

Elektronický sklon běžecké plochy

Elektronický sklon běžecké plochy je pak ideální pro ty, kteří se při běhu nechtějí nijak omezovat. Každé slezení z pásu totiž může narušit plynulost vašeho tréninku. Pomocí elektronického ovládání sklonu můžete úroveň stoupání nastavit kdykoliv v průběhu pohybové aktivity, aniž by bylo potřeba slézat nebo zpomalovat. 

Ovládání

Ovládání běžeckých pásů již běžně mívá digitální provedení a vedle podsvíceného LCD displeje dnes není výjimkou ani dotykový displej. Základní přístroje běžně dovolují pouze manuální ovládání rychlosti, u pokročilejších pásů se ale stále častěji objevují přednastavené programy, které rychlost i sklon desky regulují automaticky. Takové přístroje stojí ale pochopitelně více peněz.

  • Manuální ovládání pomocí tlačítka plus a minus patří mezi ty nejlevnější varianty. Skrze příslušné tlačítko zvyšujete či snižujete rychlost podle vašich aktuálních potřeb.
  • Přednastavené programy s profilem trati najdete zejména u moderních běžeckých pásů. Přináší pestřejší a zábavnější běhání, kdy za vás automaticky nastavují rychlost i sklon pásu dle zvoleného programu.
  • Inteligentní ovládání pomocí tepové frekvence neboli HRC program, nabízí ty nejmodernější běžecké pásy. Jsou vybaveny hrudním pásem, který po připnutí k tělu přenáší informace do řídící jednotky přístroje. Podle zjištěných dat poté pás automaticky nastavuje rychlost i sklon dle vaší srdeční aktivity a tempa tak, aby se vaše tepová frekvence pohybovala v optimální hladině.

Skladnost

Jestliže pro běžecký pás nemáte vyhrazené trvalé místo, kde nebude nikomu překážet, vybírejte mezi skladnými přístroji. Většina domácích běžeckých pásů obvykle umožňuje sklopení běžecké plochy směrem nahoru, čímž ušetříte alespoň část prostoru. Pod deskou bývá umístěn pomocný tlumič, aby tento úkon zvládly i ženy či méně zdatné osoby. Pomocí transportních koleček pak lze běžecký pás snáze přesunout na jiné místo.

Kam správně umístit běžecký pás?

Běžecký pás musí vždy stát na zpevněné ploše. Mělo by okolo něj být dostatek místa a zároveň by vám v době cvičení neměl zavazet. Není vhodné umístění v blízkosti bazénu či jiných zdrojů vlhkosti, jelikož by hrozil vznik koroze. Vhodné není ani prašné prostředí či časté vystavování slunečnímu záření, jelikož by některé gumové části mohly zpuchřet.

Funkce

Moderní běžecké pásy nabízejí řadu vyspělých technologií, které mnohonásobně rozšiřují možnosti využití těchto přístrojů. Pomocí měřicích senzorů pásy dokáží evidovat hodnoty vašeho běhu, díky čemuž můžete posouvat své hranice a snáze zlepšovat svou fyzickou kondici. Na přehledném displeji kupříkladu uvidíte, kolik jste spálili kalorií nebo zda se vaše tepová frekvence pohybuje v ideálním rozmezí, vše záleží na funkční výbavě pásu.

  • Měření vzdálenosti je jednou ze základních funkcí. Na displeji se zobrazuje celková vzdálenost, případně ji lze rozdělit na etapy a zjistit, za jak dlouho jste daný usek zaběhli.
  • Čas běhu poskytuje užitečné hodnoty o tom, jak rychle běžíte. Poznáte tak například, zda jste nepřepálili začátek nebo zda byste měli zrychlit.
  • Sledování tepové frekvence je stěžejní pro efektivní běhání. Vaše tempo by se totiž mělo při běhu pohybovat v určitém rozmezí dle vašeho věku a váhy.
  • Měření spálených kalorií je oblíbenou funkcí zejména při hubnutí. V průběhu běhu tak máte dokonalý přehled o tom, co se děje s vaším tělem.
  • Bezpečnostní brzda pro nouzové zastavení se bude hodit v případech, kdy například přeceníte své síly a budete potřebovat okamžitě zastavit. Existuje také v provedení bezpečnostního klíče, který se připevní k tělu a automaticky zastaví chod přístroje ve chvíli, kdy náhodou zakopnete, nebo uděláte jiný nechtěný a zdraví nebezpečný pohyb.

Možnost propojení se smartphonem či tabletem

Spárování se smartphonem či tabletem je pokročilou funkcí přinášející další rozmanitosti. Skrze aplikaci v daném mobilním zařízení se můžete napojit na Google mapy a zaběhnout si tak reálný úsek kdekoliv na světě. Dle geografických dat pás automaticky upravuje své parametry dle tratě a simuluje tak opravdový terén. V aplikaci pak můžete také sledovat naměřené hodnoty a sdílet je či porovnávat se svými přáteli a kolegy.

Výbava a příslušenství

Praktické funkční prvky dokážou zpříjemnit obsluhu běžeckého pásu i celkový trénink. Jaké doplňky vám zajistí efektivnější používání?

  • Počítač s displejem pro sledování aktivity využijete při měření nejrůznějších parametrů, které poté můžete vyhodnocovat a dle toho zlepšovat své výkony. Ukládání dat do paměti oceníte především při dlouhodobém porovnávání hodnot.
  • Hrudní pás zajišťuje přesnější měření tepové frekvence. Je pomocníkem zejména pro pokročilé běžce, kterým napoví, co se s jejich tělem při běhu děje a jak mají běžet dál.
  • Audio systém slouží pro přehrávání hudby při běhu. V takovém případě bývají součástí běžeckého pásu vestavěné reproduktory a 3,5mm jack pro připojení telefonu, tabletu či MP3 přehrávače.
  • Madla jsou součástí takřka každého běžeckého pásu. Slouží pro přidržování například při chůzi a využijete je také při počátečním protahování. Mohou být doplněny snímačem tepové frekvence.
  • Integrovaný ventilátor vás při běhu bude průběžně osvěžovat lehkým vánkem. Pokročilé varianty pak dovolují i nastavení směru či intenzity větru.
  • Tlumící deska bývá často již součástí balení. Používá se pro snížení přenosu vibrací a došlapů do podlahy, je ideální do paneláků či bytových domů.
  • Vyrovnávací systém umožní umístění přístroje na nerovném povrchu. Díky nastavitelným nožičkám bude běžecký pás stát stabilně a bez kývání.

Pravidelná údržba 

Aby vám běžecký pás dlouho vydržel a fungoval, jak má, je potřeba myslet na jeho pravidelnou údržbu. Níže si přečtěte několik tipů, jak se o běžecký pás správně starat.

  • Utírání a vysávání prachu je nezbytné nejen pro udržení základní hygieny, ale i pro správnou funkčnost motorové jednotky. Alespoň jednou za půl roku proto sejměte kryt pohonu a vysavačem prach odstraňte. Nezapomeňte před tím přístroj vypojit ze zásuvky.
  • Promazávání zajišťuje plynulý chod běžecké plochy, která klouže po konstrukci. Speciálně určený olej či vosk se nanáší mezi pás a konstrukci.
  • Čištění pásu bude potřeba zejména v případě, že vám při promazávání ukápla mastnota i na horní stranu pásu či jinam na přístroj. Pro odstranění se používá technický benzín, na plastové části ale zvolte raději jarovou vodu, aby při kontaktu s benzínem nevybledly.
  • Napnutí pásu a řemenu bude potřeba ve chvíli, kdy se vám běžecký pás začne zadrhávat. Nejčastěji to způsobuje právě povolený běhoun nebo hnací řemen, a tak je tyto části potřeba seřídit.

Záruka, servis a náhradní díly

Na základní běžecké pásy poskytují výrobci obvykle jen 2letou záruční lhůtu. Jelikož se ale jedná o poměrně drahé přístroje, měly by být použitelné o dost déle, proto neváhejte k tomuto parametru rovněž přihlédnout. Renomované značky pak zákazníky lákají na prodlouženou tříletou záruku, případně dodatečnou až desetiletou záruku na rám či motor.

Při rozhodování může hrát svou roli také služba instalace či zajištění servisu v případě poruchy u zákazníka doma. Porouchaný stroj tak nemusíte nikam posílat, platit poplatky za poštovné a čekat na reklamaci. Technik přijde k vám domů a závadu odstraní. Zkontrolujte také dostupnost náhradních dílů a pozáruční servis, i v tomto případě je lepší sáhnout po renomovaných přístrojích, pro které jsou díly dostupné i řadu let po ukončení prodeje.

Cena

Cena přístroje se odvíjí od náročnosti vašich požadavků a četnosti používání. Jestliže hledáte běžecký pás pro rekreační využití a plánujete se proběhnout jen občas, vybírejte z levnějších modelů. Pro častý a pravidelný trénink se zaměřte na přístroje s robustnější konstrukcí a pestřejší paletou funkcí pro rozmanitější běh, které pak najdete ve vyšších cenových kategoriích. Co od daného cenového rozpětí můžete očekávat si přečtěte níže.

Do 10 000 Kč

Na trhu jsou k dostání i velmi levné modely do 10 000 Kč nabízející buďto bezmotorový, nebo motorový pohon o minimálním výkonu 1 HP a základní funkce jako bezpečnostní brzdu či manuální nastavení rychlosti. Rozmezí volitelných rychlostí přitom nebývá nijak oslňující, běžecké pásy vám často nedovolí přesáhnout více než 10 km/h.

Vzhledem k nízké kvalitě provedení jsou tyto varianty vhodné spíše pro chůzi, a to zejména pro nenáročné uživatele, kteří se obejdou bez měřicích funkcí či možnosti náklonu plochy.

Od 10 000 do 20 000 Kč

S cenovkou nad 10 000 Kč dnes seženete běžecké pásy pro rekreační využití. Nabízejí motorový pohon o výkonu do 2,5 HP a dosahují rychlostí v průměru 15 km/h. Běžně disponují elektronickým nastavením sklonu plochy a LCD displejem s počítačem, takže nechybí ani základní měřicí funkce. Jejich nosnost je ale obvykle menší, a to v průměru 130 kg.

Při výběru v této střední cenové kategorii se zaměřte zejména na stabilnost a bytelnost konstrukce a odpružení, které utlumí tvrdé došlapy. A pro co nejpříjemnější trénink vybírejte z variant disponujících vestavěnými reproduktory či základními větráčky.

Nad 20 000 Kč

V této cenové kategorii již na vás čekají skutečně kvalitní stroje vybavené motorem s výkonem až 5 HP. Dosahují rychlostí až 20 km/h a nabízí i jejich plynulou regulaci. Standardem jsou komfortně velké běžecké plochy s možností až 15% náklonu a nosnosti atakující hranici 150 kg. Tyto produkty proto osloví širší oblast zákazníků.

Naprostou samozřejmostí produktů v této cenové kategorii je pestrá nabídka měřicích funkcí, přednastavené programy, možnost propojení s aplikací i moderní technologie zajišťující odpružení či chlazení přístroje. Běžecké pásy s touto cenovkou se hodí pro vytrvalostní i kardio trénink, pro začátečníky i pokročilé sportovce.

Tipy pro běhání na páse

Jakkoliv jste z nového přístroje nadšení a těšíte se na pořádný trénink, je potřeba si na něj nejdříve zvyknout a nepřecenit své síly. Seznamte se nejprve s nabízenými funkcemi, poté začněte s pomalejším běháním a postupně přidávejte rychlost. Důležité je také nacvičit si případný seskok z pásu na postranní lišty, při kterém vám pomohou madla přístroje.

Vyvarujte se nejčastějších chyb

Chyby snižují efektivitu tréninku a také mohou zapříčinit nepříjemná zranění. Přečtěte si, co všechno je potřeba k tomu, abyste se vyvarovali nejčastějších chyb, kterých se lidé při tréninku často dopouští.

  • Protáhněte se. Na začátku je vhodné použít techniku strečinku a pomocí několika cviků protáhnout každý sval. Jestliže byste protažení vynechali, mohli byste v průběhu cvičení chytat křeče. Intenzivnější rozcvičení zajistí běžecká abeceda. Stejně tak by mělo protažení následovat po doběhnutí.
  • Pořiďte si vhodnou obuv. Jedině s kvalitními botami si budete moci užít pohodlné a zdravé běhání. Boty totiž zajišťují správné odpružení a absorpci rázů, což má příznivý vliv na kloubní aparát. Vhodná obuv také dobře fixuje kotník a pomáhá při stabilitě. Zajímavou alternativou může být i běhání v barefoot obuvi, které přináší mnoho zdravotních benefitů.
  • Dodržujte pitný režim. Aby se skrze nedostatek tekutin nedostavila únava, špatná termoregulace a snížení výkonu, je potřeba přizpůsobit příjem tekutin zvýšené aktivitě.
  • Správně se oblečte. Zvolte takové oblečení, v jakém byste šli běhat ven. Sáhněte po pohodlném sportovním prádle a oblečení, které odvádí pot, neškrtí a umožňuje vašemu tělu dýchat. Určitě se vyhněte těžkému bavlněnému oblečení.

Jaká je optimální tepová frekvence pro hubnutí?

Pořizujete si běžecký pás kvůli snížení tělesné hmotnosti? Pak necvičte zbytečně moc a hlídejte si správnou tepovou frekvenci. Jedině tak totiž tělo začne čerpat ze správných zásob a vy spálíte tuky. Není potřeba jít až na pokraj svých fyzických sil. Nejlépe tuky spálíte v tzv. aerobním pásmu, tedy při 55–65 % své maximální tepové frekvence. Podívejte se do tabulky, kde zjistíte, jak vypočítat hodnotu vašeho maximální tepu dle věku a pohlaví.

PohlavíMaximální tepAerobní pásmo (hubnutí)
Muži 240 – (0,8 × věk)65–75 % výsledku
Ženy209 – (0,9 × věk)65–75 % výsledku

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://en.wikipedia.org/wiki/Treadmill

https://www.arecenze.cz/bezecke-pasy/

https://www.triexpert.cz/bezecka-diagnostika

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 5. 1. 2023