1. Domů
  2. Auto
  3. Zapojení a instalace kamery do auta

Zapojení a instalace kamery do auta

S neustále se zvyšujícím množstvím aut na silnicích se kamera stává vítaným doplňkem každého řidiče. Její přítomnost výrazně zkracuje dobu dohadování s policií a pojišťovnami o průběhu případné dopravní nehody. Pokud jste si právě koupili svůj první model, čeká vás poměrně náročná instalace. V následujícím článku vás seznámíme s tím, jak probíhá a na co všechno musíte myslet, aby vše fungovalo, jak má.

Stručné shrnutí:

Proč se kamera vyplatí
– čitelný záznam z kamery napomáhá k rychlejšímu nalezení viníků autonehody, usnadňuje komunikaci s policií a pojišťovnami, kamera umožňuje zachytit panoramata při jízdě.

Čím se liší od běžných kamer – neustálé nahrávání dění ve smyčce, řada pokročilejších funkcí (automatické zapnutí, senzor pohyb, G-senzor, který uzamkne záznam proti přepisu při nárazu, GPS lokátor, LCD displej).

Umístění kamery – nutno umístit mimo zorné pole řidiče, nejčastěji za zpětné zrcátko, v případě duální kamery sledující i prostor ve vozidle pod zpětné zrcátko při zachování rozsahu 360°.

Uchycení kamery – pomocí přísavek (snadnější instalace, možnost využití ve více vozidlech současně) nebo lepidla (stabilnější, lépe drží i při nárazech, nutno odstranit lepidlo).

Napájení kamery – připojení drátem do zapalování, možnost využití v osobních i nákladních automobilech, některé modely vybaveny vestavěným akumulátorem.

Závěrečná nastavení –  nutno zkontrolovat poměr silnice a oblohy, zjistit způsob spuštění kamery, zajistit dostatečnou kapacitu paměťové karty nebo nahrávání záznamu na mobilní telefon.

Montáž parkovací kamery – bezdrátový adaptér lze namontovat svépomocí, drátové modely pouze za asistence odborníka, hrozí poškození elektrického vedení automobilu.

Proč se kamera do auta vyplatí?

Důvodů pro pořízení kamery do automobilu je hned několik. Tím zdaleka nejdůležitějším je zajištění důkazního materiálu pro následné řešení pojišťovnou a policií. Sebedrobnější ťuknutí na parkovišti budete mít zdokumentované a můžete snadno požadovat náhradu škody. Veškerá řízení se navíc existencí videodokumentace výrazně zrychlí a zjednoduší.

Tip: Přečtěte si, jak postupovat při dopravní nehodě.

Speciální parkovací kamera vám zase pomůže trefit se mezi dva pruhy, aniž byste při tom poškodili auta vedle. Jestliže vyrážíte na výlety s přáteli či rodinou, může vám kamerový záznam zpříjemnit den a zvěčnit krásné vzpomínky. Kamera totiž dovede snímat kromě projíždějících aut také krásné scenérie, kterých při jízdě nebývá zrovna málo.

Čím se kamery do auta liší od ostatních typů?

Kamery do automobilů tvoří samostatný sortiment a od tradičních zařízení se liší. Rozdíly jsou dány zejména specifickými potřebami motoristů, které je nutné naplnit. Přístroj musí neustále nahrávat dění před (za) automobilem, takže potřebuje poměrně značnou kapacitu paměti. Kamera po jejím naplnění začne automaticky přepisovat nejstarší nahrávky, některé pasáže však můžete ručně uzamknout. Součástí bývá i LCD displej pro prohlížení záznamů.

Zařízení do aut rovněž bývají vybaveny řadou funkcí, které jsou u běžných modelů vyhrazeny prémiovým kouskům. Patří mezi ně automatické spuštění při nastartování vozidla, detekce pohybu, G-senzor, který při kolizi automaticky záznam uzamkne, nebo GPS lokátor. Některé modely bývají vybaveny i vestavěným akumulátorem, a lze je tak použít i mimo prostor automobilu.

Zapojení kamery

Pořídili jste si svůj první kousek a pouštíte se do jeho zapojení? Počítejte s tím, že vás čeká poměrně náročný oříšek. Nainstalovat kameru tak, aby dobře fungovala a monitorovala přesně ta místa, která potřebujete, totiž pro laika není vůbec jednoduché. Pojďme se nyní podívat na jednotlivé kroky. A jak připojit kameru k mobilu se dočtete v našem článku.

Umístění kamery

V prvé řadě musíte zařízení dobře umístit. Ideální pozice je na čelním skle uprostřed, závisí však na možnostech úchytu. Kamera usazená přesně uprostřed dobře zachytí dění v obou jízdních pruzích a poskytne přesně ty informace, které potřebujete. Při instalaci kamery pamatujte na skutečnost, že podle vyhlášky nesmí žádný předmět bránit řidiči ve výhledu. Vždy si proto dobře ověřte, zda vám kamera někde nezaclání.

I z tohoto důvodu se přístroj nejčastěji zachycuje za zpětným zrcátkem. Jednak u něj nedochází k omezení výhledu, jednak se nachází přesně uprostřed čelního skla. Pokud chcete nahrávat i vnitřek auta, umístěte kameru mírně pod zpětné zrcátko tak, aby měla 360°. Nezapomínejte ani na uchycení a maskování kabeláže, která by rozhodně neměla clonit ve výhledu.

Uchycení kamery

Zdaleka nejčastějším způsobem uchycení zařízení k čelnímu sklu jsou přísavky. Hlavní výhodou je snadná manipulace a možnost bezpracného odstranění přístroje nebo jeho přesun na jiné místo. Sklo před uchycením dobře umyjte a odstraňte mastný filtr, který se často objevuje hlavně u nových automobilů. 

Jestliže často jezdíte a chcete kameru používat pouze v jednom automobilu, můžete ji přilepit. Zařízení bude lépe držet i při dopravních nehodách a zajistí tak čistý záznam. Počítejte však s tím, že při odstraňování kamery budete muset pracně odstraňovat zbytky lepidla z čelního skla. 

Způsob uchyceníVýhodyNevýhody
PřísavkySnadná instalace, nezanechává stopy na čelním skle, kameru lze používat ve více vozidlech  Slabé držení, riziko utržení při dopravní nehodě
LepidloLepší stabilita, odolnější vůči nárazůmNáročnější instalace, lepidlo zanechává stopy na skle, při přesunu na jiné vozidlo nutno pečlivě odstranit staré lepidlo a pořídit nové

Napájení kamery

Další krok spočívá v zajištění napájení kamery. Všechny modely se připojují kabelem do zapalování. Většina prodaných kousků podporuje autozásuvky 12–24 V, takže jsou využitelné jak v osobních autech, tak v dodávkách nebo nákladních vozidlech. Zapojení ke zdroji energie doporučujeme vždy, když usedáte za volant. Vestavěné akumulátory totiž mají tendenci vyplýtvat se zrovna v době, kdy je nejvíce potřebujete. 

Adaptér ničím nepřekrývejte, protože může dojít k požáru. Jak jsme již zmínili výše, kabely nesmí clonit ve výhledu, proto se snažte je upevnit lepicí páskou nebo úchyty mimo čelní sklo. Pravdou je, že plandající kabely nepůsobí příliš dobře ani na okolí nebo projíždějící policisty. 

Závěrečná nastavení a spuštění

I s instalovanou kamerou můžete stále pohybovat ve vertikálním směru. Po první jízdě zhlédněte záznam a ještě její pozici vylaďte. Záleží na tom, jak velký poměr silnice a oblohy chcete zachytit. Odborníci obvykle doporučují 60 % silnice a 40 % oblohy, konečné rozhodnutí je ovšem na vás. Pokročilejší modely jsou vybaveny mobilní aplikací, která umožňuje záznam sledovat v přímém přenosu a podle něj provádět úpravy nastavení.

Před uvedením vozidla do chodu zjistěte, co je potřeba pro to, aby kamera začala nahrávat. Většina modelů začne hned po nastartování, jiné po rozjezdu, nejlevnější kousky vyžadují stisk tlačítka. Prověřte velikost paměťové karty a počítejte s tím, že po jejím naplnění začne zařízení automaticky mazat starší záznam.

Jestliže jste si pořídili přístroj vybavený WiFi nebo bluetooth technologií, můžete jej propojit se svým mobilním telefonem. Video se následně bude nahrávat do úložiště vašeho telefonu, které bývá obvykle mnohem větší než klasická paměťová karta kamery. Občasnému promazávání starých záznamů se však nevyhnete. Kvalita záznamu by měla být alespoň HD (720p), hprší snímky budou zoufale rozmazané a nic z nich nevyčtete.  

Montáž parkovací kamery

Novější vozidla jsou automaticky vybavená parkovacími kamerami nebo senzory. U starších si bohužel musíte vystačit s vlastním zrakem nebo dokoupit externí zařízení. Pátrejte po bezdrátových adaptérech, které propojíte se svým mobilním telefonem. Jejich výhodou je totiž opravdu snadná instalace, kterou zvládne každý.

Pokud jste se rozhodli pro drátovou parkovací kameru, kterou chcete propojit s displejem automobilu, zpozorněte. Ačkoliv montážní návod bývá standardní součástí balení, doporučujeme raději kontaktovat odborníka. Nevhodnými zásahy při instalaci kamery totiž můžete rozhodit elektrické vedení v automobilu, což nepovede nikam jinam než do servisu.

Článek aktualizován 10. 8. 2023