1. Domů
  2. Mobilní telefony
  3. Jak propojit mobil s TV přes HDMI

Jak propojit mobil s TV přes HDMI

Tytam jsou doby, kdy jednotlivé kusy elektroniky byly oddělené neprostupnou zdí. V současné době můžete propojit prakticky všechno a vytvořit ve svém domě jeden velký multimediální prostor. Kupříkladu starší televizor lze propojit s moderním telefonem skutečně jednoduše. Stačí mít model podporující MHL standard, což je dnes většina, a pořídit speciální kabel se dvěma různými konektory na konci. Po propojení se už vám v aktivitě žádné meze nekladou. A aby toho nebylo málo, mobil se bude postupně sám nabíjet.

Stručné shrnutí:

Možnosti propojení mobilu s TV – u Smart TV existuje řada možností, nejjednodušší je spárováním prostřednictvím Wi-Fi, kdy kvalita zvuku a obrazu závisí na připojení k internetu, Google nabízí speciální službu ChromeCast a Apple zase AirPlay, které zajistí propojení obou zařízení a po vložení speciálního flash disku funguje i s televizorem bez funkce Smart TV, dva přístroje Apple lze propojit pomocí systému Apple TV.

Jak propojit mobil s TV přes HDMI
– u starších televizorů bez funkcí Smart TV je nejjednodušší využití HDMI kabelu, mobil musí být vybaven speciálním standardem MHL, který umožňuje přenos videa a zvuku ve vysoké kvalitě, nutno dokoupit speciální kabel s HDMI konektorem na jednom konci a Micro-USB na konci druhém.

A jak připojit kameru k mobilu se dočtete v našem článku.

Jak propojit mobil s TV přes HDMI se dočtete níže v článku.

Možnosti propojení mobilu s TV

V současné době jsou možnosti propojování různých platforem prakticky neomezené. A problémem není rozhodně ani kombinace mobilního telefonu s televizorem. Asi nejjednodušší variantou je propojení prostřednictvím Wi-Fi. Pokud touto vymožeností vaše televize disponuje, stačí obě zařízení spárovat a následně můžete obraz snadno přenášet. Není zapotřebí žádných speciálních technologií ani instalace aplikací.

Druhá varianta spočívá ve využití speciálních aplikací. Google nabízí svůj ChromeCast, který funguje v případě, že oba přístroje mají nainstalován operační systém Android. Dejte si však pozor na to, že při propojení mobilu s televizí se veškerá vaše práce na mobilu bude zobrazovat na televizi. Také druhý významný hráč, společnost Apple, má k dispozici vlastní řešení. Prostřednictvím Apple TV propojíte přístroje značky u ostatních pomůže aplikace AirPlay. 

Někdy se setkáte s nejstarším funkčním řešením svého druhu, kterým je Miracast. Funguje velmi podobně jako ChromeCast s tím rozdílem, že jeho nastavování je mnohem méně intuitivní a většinu věcí musíte dělat ručně. Nástup Googlu v zásadě zadupal do země všechny ostatní značky, které dříve přicházely s vlastními řešeními. LG, Samsung, HTC a další výrobci tak dnes jen přejímají ověřenou a oblíbenou technologii. 

Jak propojit mobil s TV přes HDMI

Výše uvedená řešení jsou rozhodně funkční, rychlá a spolehlivá. Jenže mají jeden společný problém – fungují pouze u novějších Smart TV, které jsou vybaveny operačním systémem, připojením k internetu a možností instalovat a spravovat aplikace. Pokud však takovou TV nevlastníte, nepomohou vám. Nezbývá než sáhnout po starém dobrém kabelu a obě zařízení propojit klasickou cestou.

K propojení mobilu s TV kabelem budete potřebovat MHL (Mobile High-Definition Link) standard. Ten umožňuje přenos videí i zvuku z mobilu do televize ve vysokém rozlišení. Až donedávna byla kvalita výrazně vyšší než u bezdrátových řešení, v poslední době se rozdíl srovnal. I tak se ale jedná o oblíbené řešení pro náročné jedince, kteří chtějí sledovat filmy z mobilu na větším displeji nebo poslouchat bezchybný zvuk svých oblíbených skladeb. 

Technologii MHL už dnes podporuje valná většina prodávaných mobilních telefonů, tabletů a dalších zařízení. Potřebovat budete dokoupit pouze kabel, který má na jednom konci konektor HDMI a na druhém konci Micro-USB. Jednoduše jím oba přístroje propojíte a zábava může začít. Výhodou je i fakt, že mobil se po propojení kabelem začne automaticky nabíjet. V následující tabulce nabízíme shrnutí všech dostupných řešení, jejich výhod i nevýhod:

ŘešeníVýhodyNevýhody
HDMI kabelSnadná instalace, vysoká spolehlivost, vynikající kvalita videa i zvuku, dobíjení mobilu během připojeníNutnost dokoupení kabelu, tahání kabelu
Wi-FiBez nutnosti tahání kabelu, snadné spárování zařízení, není třeba dokupovat žádný pomocný přístrojObě zařízení musí podporovat Wi-Fi, kvalita obrazu a zvuku závislá na kvalitě připojení
Chromecast, AirPlayVysoká kvalita obrazu i zvuku, snadné spárování zařízení, pokročilejší možnosti včetně nahráváníNutno dokoupit speciální přístroj 
Apple TVBezproblémové spojení, špičková kvalita obrazu a zvuku, bezdrátové propojení Dostupné pouze u dvou přístrojů značky Apple 
Článek aktualizován 31. 8. 2022