1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat myčku?
  1. Domů
  2. Myčky
  3. Jak a jakou vybrat myčku?

Jak a jakou vybrat myčku?

Nákup myčky nádobí není zrovna malou investicí, a proto se vyplatí pečlivě vybírat. Myčky se od sebe často diametrálně odlišují. Proto než objednáte, nejprve si v klidu sedněte s papírem a tužkou v ruce. Sepište si, co bude muset umět. Nejlépe uděláte, když si vytvoříte tabulku. Tím si usnadníte cestu ke snadnému srovnávání parametrů.

Jak postupovat při výběru? Největší roli hrají rozměry myčky a její umístění. Vybírejte též podle hlučnosti, zabezpečení, „inteligence“, použitých matriálů (zejména uvnitř myčky), rozhodněte se pro počet košů (zásuvek) a možnosti manipulace s nimi. Teprve v dalším kroku vybírejte podle mycích programů a jejich flexibility, zkontrolujte účinnost mytí i sušení. Důležitou roli jistě bude hrát spotřeba vody a energie nebo délky mycích cyklů. 

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na cenu. Dobrým pomocníkem jsou při konečném výběru i uživatelské zkušenosti těch, co si stejný model pořídili před vámi. Pro tyto účely můžete využít například tento portál s uživatelskými otázkami a odpověďmi, který umožňuje uživatelům sdílet jejich zkušenosti s různými produkty. Alternativu pak přestavují také výsledky oficiálních testů v testovacích centrech u nás či v zahraničí.

Jakou myčku vybrat stručně

Začněte typem myčky a jejími rozměry – potřebujete vestavnou, volně stojící, podstavnou, či myčku na stůl? Jak má být velká? U vestavných zjišťujte i hloubku. Rozhodněte se, zda myčku klasickou nebo „chytrou“.

Energetická náročnost – v jaké kategorii spotřeby chcete vybírat, upřednosňujete mytí úsporné (a dlouhotrvající) nebo raději kratší mycí cyklus s vyšší spotřebou?

Dále hledejte v již vybrané kategorii – zaměřte se na vnitřní vybavení myčky počínaje materiály, přes koše a jejich možnosti, způsob rozstřiku vody, zabezpečení proti vytečení nebo i proti nežádoucímu ovládání dětmi.

Pak mycí programy a účinnost myčky – pečlivě projděte mycí programy a jejich možnosti – má myčka sama poznat, jak moc jste ji naplnili, má umět poloviční náplň nebo chcete, aby se soustředila na maximální míru sušení? 

Jaký rozpočet jste si stanovili – i cena je důležitá. Stanovte si cenu, nad kterou nechcete jít. Myslete přitom i na to, že vám bude myčka sloužit několik let.

Není myčka zbytečným luxusem?

Možná vás okolí zrazuje od nákupu myčky se slovy, že jde o zbytečný luxus, který si rozhodně můžete odpustit, a ušetřit tím spoustu peněz. Konečné rozhodnutí je sice na vás, ale my vám můžeme pomoci objektivními fakty. Myčka znamená úsporu času (který můžete věnovat také výdělku), energie a vody – především teplé vody, neb myčka bere jen studenou a ohřívá si ji sama – nedochází tak k tepelným ztrátám v „trubkách“. 

Myčka je také mnohem ekologičtější než mytí nádobí ve dřezu. Zvládne výrazně teplejší vodu než naše ruce, a tak je výsledek i hygieničtější (některé se soustředí na extra hygienické mytí – přídomek HygienaPlus). Podívejte se na hrubé srovnání měsíční spotřeby vody, energie, času a nákladů při ručním mytí a mytí v myčce. 

Typ mytíSpotřeba vodySpotřeba energieČasová náročnostNáklady na mytí za měsíc *Náklady na mytí za rok *
Mytí v rucecca 1 300 l81 kWhcca 40 hcca 514 Kč6.168 Kč
Myčkamax. 372 l31 kWhmax. 8 hcca 185 Kč2.220 Kč
finanční úspora myčky za jeden rok3.948 Kč

* Náklady jsou počítány pro mytí 12 sad nádobí denně, s cenami roku 2020: 94 Kč za 1 kubík vody a 4,83 Kč za 1 kWh.

Umístění myčky a ovládacího panelu

Myčku můžete umístit a instalovat v podstatě třemi způsoby: jako spotřebič volně stojící, vestavný anebo stojící na kuchyňské lince. Podle toho pak rozlišujeme:

  • myčku volně stojící – půjde ji zasunout pod kuchyňskou linku, kde bude stát mezi skříňkami a bude plně viditelná, může stát i úplně osamocena (pozor na délku odpadní hadice, přívodu vody a elektřiny). Ovládání je na přední straně dvířek myčky.
  • myčku vestavnou – bude také mezi skříňkami v lince, ale zcela ji schováte za dvířka kuchyňské linky. Jakmile myčku zavřete, nikdo ji neuvidí. Otevíráte ji jako skříňku vaší kuchyně. Ovládání je proto vevnitř v myčce – na horní hraně dvířek.
  • myčku polovestavnou (částečně vestavnou) – jde o myčku vestavěnou, ale jen s dolní částí dvířek kuchyňské linky, aby ovládací panel mohl být na přední straně myčky. Myčka je tedy částečně za dvířky kuchyně, panel ovládání je však vždy viditelný (a přístupný).
  • myčku podstavnou – univerzální varianta – lze ji použít jako myčku volně stojící, ale po odstranění několika dílů ji přeměníte na myčku vestavnou.
  • myčku stolní – malá myčka, která se postaví na linku podobně jako mikrovlnná trouba – ale musíte pro ni zajistit nejen elektřinu, ovšem i vodu a odpad.

Jaká je výška odpadu pro myčku jsme detailně rozebrali v našem článku.

Rozměry

Zároveň s umístěním myčky je nutné rozhodnout, jak velký prostor jí můžete vyhradit. Jestliže v lince nezbývá více místa než na 45 cm, je jasno hned. Do kuchyní, kde je prostoru dost, volte raději šířku 60 cm (velké myčky umějí mýt i poloviční náplň). Dokonce i mezi stolními myčkami je více nabízených šířek, aby uspokojily i středně velkou kancelář.

Stále si nejste jistí, zda 45 nebo 60 cm? Pak vězte, že užší myčka bude lepší volbou pro páry či pro takovou domácnost, kde se vaří jen o víkendech. Pokud však vaříte častěji nebo i zavařujete, zkrátka v kuchyni strávíte více času, bude se i pro malou rodinu hodit myčka větší. 

Energetický štítek

Dalším krokem by měl být výběr podle spotřeby. Většina z myček je ve třídě A, a to s různým počtem „plusek“. Ty zatím nejúspornější modely (r. 2020) umějí A+++. A rozdíly ve spotřebě nejsou zanedbatelné. V tabulce vidíte spotřeby energie na jedno a na 30 mytí v závislosti na třídě energetické účinnosti.

Třída energetické účinnostiSpotřeba v kWh na jedno mytíSpotřeba v kWh na 30 mytí
A+++0,6720,1
A++0,927
A+1,0330,9
A1,0732,1

Na energetickém štítku však není uvedena jen spotřeba elektřiny, dozvíte se tu i o spotřebě vody, kapacitě myčky atd. Dodejme, že údaje o roční spotřebě každého přístroje jsou počítány z tzv. standardního používání, a tím je v případě myček 280 mycích cyklů za rok. 

Schéma energetického štítku myčky nádobí
Energetický štítek myčky – ze zdroje www.arecenze.cz

Na energetickém štítku myčky najdete následující informace:

  • Roční spotřebu energie – výrobce počítá s 280 mycími cykly za rok. Díky tomu si dopočítáte, kolik energie ročně myčka spotřebuje u vás, když zohledníte četnost mytí ve vaší domácnosti. Uvádí se v kWh (kiloWatthodina). 
  • Roční spotřebu vody – i u vody se počítá s 280 cykly za rok, a tak i zde snadno dopočítáte spotřebu vody přímo pro váš rytmus použití myčky. Uvádí se v litrech (L).
  • Třídu účinnosti sušení – je označena písmeny abecedy, přičemž “A” je účinnost nejvyšší. Zde se nepostupuje podle žádného objektivního měřítka, je to jen “názor” výrobce.
  • Kapacitu myčky – vyjádřenou jako počet sad nádobí, které lze umýt najednou.
  • Hlučnost – maximální míra hlučnosti, co myčka během své práce produkuje, udává se v dB (decibel).

„Chytrá“ nebo „hloupá“?

Než se ve výběru posunete dále, je nutné se rozhodnout, jestli chcete myčku propojit s vaší chytrou elektronikou (mobilem, tabletem, PC či hlasovým asistentem), a pokud ano, tak zda to provést pomocí Bluetooth, Wi-Fi nebo NFC. Chytré myčky nabídnou pohodlné ovládání z aplikace třeba ve smartphonu. Tam i uvidíte, jak dlouho myčka ještě bude mýt, kolik spotřebovala vody, energie, kolik ještě zbývá soli a leštidla a kdy asi bude potřeba je doplnit.

Dokonce vám asistent v aplikaci pomůže vybrat nejlepší program pro daný typ, množství nádobí a také pro míru jeho znečištění. Některé umožní i výběr barvy vnitřního osvětlení myčky. Propojit je lze též s dodavatelem energie, takže myčka se spustí jen v době, kdy je váš tarif za elektřinu nejvýhodnější (Ze zdroje: Dodavatelé energie, Kalkulator.cz). Anebo se bude umět zapnout tehdy, kdy vaše fotovoltaické panely generují správné množství elektřiny.

Hlučnost

I hluk, který myčka během svého provozu vydává, je důležitým parametrem. Pokud je vaše kuchyně oddělena od obytného prostoru, asi vás hlučnost trápit nebude. Ale když potřebujete vedle myčky „bydlet“ nebo dokonce i spát, raději si vyhledejte tišší modely. 

Současné nejtišší myčky krotí svou maximální hlučnost na 39 – 41 dB, střední míra hluku je v současnosti do 45 dB a nejhlučnější přístroje dosahují i nad 50 dB. Obecně platí, že nejtišší jsou myčky vestavné – právě díky tomu, že před sebou mají ještě i kuchyňská dvířka.

Materiál pláště a interiéru

Když pořizujete vestavnou myčku, plášť řešit nebudete. Ale u volně stojícího či polovestavného modelu je nutné se rozhodnout, jak bude vypadat – bílý, černý, nerez, lesklý, matný, s úpravou proti otiskům prstů (AntiFingerPrint) apod. 

Co se týká vnitřního materiálu, najdete většinou provedení plastové anebo kovové. Důležitá je i kvalita jednotlivých košů, síla drátů použitých v koších, nebo též materiál, ze kterého jsou samotná ostřikovací ramena. 

Vnitřní vybavení myčky

S použitými materiály hodně souvisí i vnitřní vybavení myčky, které je opravdu různorodé. Základem jsou dva velké různě nastavitelné koše (u stolní myčky jen jeden koš), které mohou být doplněny košíkem na příbory nebo naopak přihrádkou, jsou různě složitelné, vyjímatelné, nastavitelné apod. Zaujmout by mohly i různé doplňky, jako například držáčky na vinné sklenice.

Zabezpečení proti vodě i dětem

V rodinách s malými dětmi se bude hodit dětská pojistka. A pojistka AquaStop proti úniku vody, resp. její co nejvyšší úroveň, je nezbytná v oblastech s tvrdou vodou (základní pojistku přetečení mají všechny myčky).

Způsob ostřiku

Základní modely myček nádobí mají jen rovná ramena s tryskami na konci, ramena se otáčejí, ale nemusí být plným dosahem vody pokrytý celý vnitřní prostor. Vyšší řady myček nabídnou tzv. 3D ostřik, kdy se točí nejen samotná ramena, ale i trysky na jejich konci. Vzniká tam pokrytí celého vnitřního objemu plným proudem ostřiku.

Počet a typy „šuplíků“

Ve výběru pokračujte s koši, které jsou u myček vysouvací, aby se daly snadno naplnit i vyskládat. Můžete měnit jejich výšku (vždy alespoň u horního koše), abyste je přizpůsobili velikosti vkládaného nádobí – tzv. VarioFlex. Někdy se dá se spodním košem vyjet ven a nahoru na úroveň koše horního, takže se k myčce nemusíte ohýbat. 

Některé myčky mají tři koše, tomu hornímu se říká přihrádka na příbory (a drobné nádobí). Výhodou je, že se příbory vždy dokonale umyjí, protože leží a sebe navzájem se nebudou nikdy dotýkat. Ale naskládat je sem a zase vyskládat, to trvá poměrně dlouho. 

Jiné myčky si vystačí jen se dvěma koši, přičemž na příbory je v dolním koši vyčleněn speciální košík. Jeho výhodou je rychlé naplnění i vyskládání, příbory jsou tu dávané vertikálně. Stolní myčka má většinou jeden koš a v něm košík na příbory.

Počet sad nádobí

Vnitřní rozložení myčky je odrazem pro počet sad nádobí, které zvládne umýt najednou. Nejvíce (v r. 2020) 16 jich narovnáte do myčky se šířkou 60 cm a s přihrádkou na příbory. Díky důmyslně designovaným košům se sem dá naskládat opravdu hodně nádobí – a ještě jsou použity 3D trysky, které dostříknou i do méně přístupných zákoutí.

Levné velké myčky zvládnou jen 12 sad nádobí – rozdíl je právě ve vnitřní výbavě a způsobu ostřiku. Úzká myčka se 45 cm dokáže umýt najednou 8 – 11 sad nádobí, stolní myčka zvládne cirka 4 – 6 sad nádobí.

Dodejme ještě, že výrobci pojali sadu nádobí podle normy IEC jako: mělký talíř, hluboký talíř, dezertní talíř, sklenici, čajový šálek s talířkem, nůž, vidličku, polévkovou lžíci, dezertní lžíci a lžičku.

Vychytávky pro pohodlí a bezpečné mytí

Myčky se od sebe poměrně liší i díky různým drobnostem ve vnitřním vybavení. Některé nabídnou gumové lemování košů coby bezpečnostní prvek pro všechny skleničky, jiné mají flexibilní držáčky, které si nastavíte podle potřeby, například na podporu velkých plechů na pečení nebo na podporu vysokých a úzkých nádob, ty další umějí složit část přihrádky na příbory tak, aby se do koše pod ní vešlo i vyšší nádobí, v některých myčkách si i posvítíte.

Často u výrobku najdete i produktové video, kde si prohlédnete, zda vás daná funkce osloví či nikoliv.

Účinnost 

Účinnost mytí a sušení je ovlivněna vnitřní výbavou myčky, ostřikem, délkou programů nebo i tím, zda se myčka automaticky otevírá nebo ne. Účinnost se udává v písmenech podle abecedy, přičemž písmeno “A” značí tu nejvyšší. Účinnost nesouvisí s energetickou třídou, vždy ji hledejte jako samostatný parametr!

Mycí programy

Podle toho, kolik a jakého nádobí bude mýt, se vybírá nejen velikost a výbava myčky, ale i stejnou otázkou se postavte i k výběru mycích programů. Některé myčky mají jen dva až tři základní, jiné nabídnou širokou paletu možností. Někde najdete program pro pečicí plechy nebo vysoké nádoby, jinde vůbec. Soustřeďte se zejména na:

  • Počet a druhy mycích programů – dostatečný výčet pro vaše potřeby, třeba i s možností samostatného oplachu, s mytím poloviční náplně, urychlením cyklu či naopak s ekologickým průběhem (ECO program).
  • Délky mycích programů – délka mytí souvisí se spotřebou vody a energie. Čím nižší spotřeba, tím déle myčka musí pracovat, aby dosáhla dobrého výsledku.
  • Automatické mytí (FuzzyLogic/6.smysl) – dokáže poznat množství nádobí a míru jeho ušpinění – podle toho nastaví mycí program na nejnižší, a však stále dostatečnou spotřebu.
  • Možnosti odložení startu – jistě využijete, pokud máte odběr elektřiny rozdělen na tarify, nebo třeba když chcete, aby myčka spustila, až budete hlouběji spát, aby domyla těsně před příchodem z práce apod.
  • Pootevření myčky ke konci sušení (Auto Dry/Door Opening) – některé modely se ke konci sušení samy pootevřou na cirka deset centimetrů. Tím se hodně páry dostane ven, a tak je výsledek sušení lepší. Jen pozor na materiál pracovní desky – méně kvalitní se mohou ničit.
  • Způsob oznámení ukončení mytí – má myčka zapískat, že je hotovo? Má ukazovat na displeji zbývající čas programu? U vestavných myček bude stačit promítat na podlahu barevné body (zelený a červený) nebo i zde zbývající čas aktuálního programu?

Ovládání 

Jestliže jste zvolili „chytrou“ myčku, jistě bude mít dotykové ovládání (plus ovládání skrze aplikaci). Ale pokud jste zastánci klasických myček, pak vězte, že mohou být ovládány jak tlačítky a otočným kolečkem, tak i dotykově. Dotyková varianta je pohodlnější i rychlejší, ta tlačítková pro změnu spolehlivější a s delší výdrží.

Typy používaných mycích prostředků

Většina výrobců konstruuje myčky tak, že v nich můžete použít jakýkoliv prostředek pro myčky určený. Jenže najdete i modely, v nichž se nedoporučují používat tablety. Je jich sice menšina, ale i tak je dobré vědět, že existují.  

Chyby u myček

Jak vyřešit chybu F6 E4 u myčky Whirlpool, co signalizuje chyba E2 u myček Goddess a jak vyřešit poruchy u myček Beko najdete v našich dalších článcích.

Cena

Důležitou součástí rozhodování je cena myčky. Částečně souvisí s její kvalitou, ale u některých výrobců se platí i jen za značku. Pokud se tedy nevejdete do vámi tolerované ceny, zkuste slevit z některého z parametrů‚ například z nerezového pláště.

V současnosti začíná cena myček na čtyřech tisících a dokáže se vyšplhat na desítky tisíc. Nejdražší jsou vestavné a chytré modely; volně stojící myčky patří k levnějším. Připlatíte si za nízkou hlučnost, nízkou spotřebu, vysokou účinnost sušení, ale i za kvalitní systém ostřikování nebo do detailů vychytané vnitřní vybavení.

Do 6 000 Kč 

Za nejnižší cenu na trhu pořídíte průměrně vybavenou malou stolní myčku nebo základně vybavenou myčku volně stojící, ale úzkou (do 45 cm). Rozhodně od ní nečekejte zázraky v mytí a sušení, ale svou roli splní – jen ji budete muset plnit méně.

Od 6 000 Kč do 10 000 Kč 

V této cenové kategorii lze pořídit dobře vybavenou stolní nebo úzkou volně stojící myčku, případně v základní výbavě širokou volně stojící myčku, někteří výrobci nabídnou i základní myčky vestavné. Doplňkových funkcí mnoho nebude, ale pokud nejste náročnými uživateli, budete spokojení.

Od 10 000 Kč do 20 000 Kč 

V ceně do cirka dvaceti tisíc pořídíte modely myček s velmi dobrými vlastnostmi, v případě těch vestavných, ale ještě nebudou vybaveny některými z pohodlných detailů, například automatikou nebo pokročilou komunikací s vaším smartphonem.

Od 20 000 Kč do 30 000 Kč 

Vyšší střední cenová kategorie přináší myčky s vynikajícím výkonem a mnoha doplňky, již poměrně automatizované, u některých výrobců narazíte na „vlajkové lodě“. Myčka toho bude umět opravdu hodně a spotřebuje nejmenší možné množství vody i energie. Ale cenově i kvalitou stále je kam růst.

Nad 30 000 Kč 

V cenách nad třicet tisíc se dostáváme na špičku nabídky na našem trhu, od které si můžete slibovat opravdu hodně. Nicméně „limuzíny“ začínají až nad 50.000 korunami.

Testy a zkušenosti

Nikdy není na škodu si projít výsledky testů nebo zkušenosti jiných uživatelů těch modelů, co prošly vaším užším výběrem. U profesionálního testování se můžete spolehnout na stejné podmínky pro všechny myčky. U uživatelských recenzí sice nikoliv, ale najdete v nich spoustu zajímavých postřehů z používání, které vám mohou v rozhodování hodně pomoci.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/recenze-mycek/

https://cs.wikipedia.org/wiki/My%C4%8Dka_n%C3%A1dob%C3%AD

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/dishwashers_en

Článek aktualizován 2. 10. 2022