1. Domů
  2. Mobilní telefony
  3. Jak a jaký vybrat mobilní telefon?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat mobilní telefon?

Jak a jaký vybrat mobilní telefon?

Mobilní telefon je dnes základním pomocníkem, který dávno neslouží jen pro volání a psaní SMS. Čím více od něj budete požadovat, tím větší pozor byste si měli dávat na jednotlivé parametry. Modely pro práci či hraní her musí disponovat pořádným výkonem, který je udávaný procesorem a RAM. Chybět by neměla ani velká paměť. Ta má využití pro ukládání souborů, tudíž se na ni zaměřte, když chcete mnoho aplikací nebo třeba přehrávat filmy.

Fotografové a nadšení cestovatelé či dokumentaristé svých zážitků by měli věnovat pozornost fotoaparátu. Pro dlouhé cestování bez možnosti nabíjení či pro náročné denní používání si zkontrolujte kapacitu baterie. Velká bývá především u odolných typů. Ty se díky zpevněné konstrukci hodí pro outdoor či do náročných pracovních podmínek. Zásadní je rovněž displej, který slouží pro zobrazování i ovládání

Zapomínat byste rozhodně neměli ani na další funkce. Důležitá je konektivita pro komunikaci s dalšími zařízeními. Senzory se pak starají o prostorovou orientaci, chytré přizpůsobení a mnohdy s nimi nahradí mobil celou řadu dalších zařízení. Svou roli samozřejmě hraje nakonec také cena a značka, se kterou souvisí i použitý operační systém.

Jaký mobilní telefon vybrat stručně:

Typ a operační systém – dnes většina uživatelů hledá dotykové chytré telefony s operační systémem Android nebo iOS. Stále však existují i základní tlačítkové. 

Výkon – má vliv na rychlost chodu a schopnost pracovat i s náročnými aplikacemi. Je dán především procesorem a RAM.

Paměť – úložné místo v mobilu. Lze ho často rozšířit kartou. Zaměřte se na něj, chcete-li mít ve smartphonu hodně fotek, videí a aplikací.

Displej – určete si poměr skladnosti a dostatečné velikosti pro dobrou čitelnost. Hlavními parametry je rozlišení a technologie displeje.

Fotoaparát – kromě počtu megapixelů sledujte především světelnost a typy objektivů. Kvalitu fotek je nejlepší posuzovat podle reálných výsledků např. v nezávislých recenzích.

Baterie – udává délku chodu bez nutnosti nabíjení. Větší kapacitu volte při cestování a dlouhé práci s náročnými aplikacemi. Praktické je bezdrátové nabíjení a rychlo-nabíjení.

Funkce – podívejte se na konektivitu i senzory. Základem je Wi-Fi, Bluetooth, GPS a připojení k síti.

Typy mobilních telefonů

Mobilní telefony se od sebe na první pohled liší především vzhledem. Podle konstrukce můžeme rozlišit několik hlavních typů:

  • S dotykovou obrazovkou – dnes nejvíce rozšířené. Nachází se v chytrých telefonech s operačním systémem. V recenzi se zaměřujeme zejména na ně.
  • Tlačítkové – dříve jediné v trhu, dnes v éře smart telefonů spíše okrajové. Zastoupené bývají u nejlevnější a seniorských modelů.
  • Vysouvací / véčkové – málo rozšířené. Zpravidla levné mobilní telefony bez operačního systému.
Obrázek zobrazuje typy telefonů
Typy mobilů – ze zdroje: arecenze.cz

Na trhu se setkáte nejen s mobilními telefony různé konstrukce, ale i s různým zaměřením. Pokud máte na své zařízení zvláštní požadavky, kterým by nevyhovovaly běžné výrobky, můžete se podívat do speciálních kategorií:

  • Odolné – pevné sklo, utěsnění proti prachu i vodě. Mívají dlouhou výdrž baterie a zajímavý specifický design. Hodí se pro práci v náročném prostředí i pro outdoorové aktivity. U levé třídy si dávejte pozor na dostatečný výkon a kvalitu foťáku.
  • Seniorské – určené pro lidi staršího věku, kteří mají problém s ovládáním nejnovějších technologií. Vyznačují se přehledným uživatelským prostředím a nenabídnou příliš nadstandardních funkcí. Mají velká tlačítka i písmo na displeji. Často na nich najdete tzv. SOS tlačítko pro rychlé volání na přednastavené číslo v případě nouze.
  • Fotomobily – zaměřené na pořizování co nejlepších fotek. V porovnání s běžnými typy poznáte rozdíl zejména za šera a v dalších náročných podmínkách. 
  • Herní / pracovní – vyznačují se vysokým výkonem, který zvládne i nejnáročnější aplikace. Také jsou často vybavené velkým úložným prostorem. Fungují rychle bez dlouhého načítání.

Operační systém

Operační systém je základní softwarové vybavení, které vytváří hlavní uživatelské prostředí a umožňuje ovládat mobilní telefon. Jedná se o rozhraní mezi vámi ovládanými aplikacemi a hardwarem. 

Dříve existovalo mnoho operačních systémů; například Windows Phone nebo BlackBerry. Oba ale v současné době ukončily podporu. Dnes se setkáte především se dvěma typy – s Androidem a iOS. Majitelé jednoho i druhého systému na ten svůj zpravidla nedají dopustit. Pravdou ale je, že ani jeden není lepší nebo horší. Každý má své výhody i nevýhody a záleží na tom, co upřednostňujete.

Obrázek zobrazuje operační systémy mobilů
Operační systémy mobilů – ze zdroje: arecenze.cz

Google Android

Google Android je nejrozšířenějším operačním systémem pro mobilní telefony. Najdete ho na většině značek (výjimky si probereme níže). Díky tomu, že výrobce operačního systému není stejný jako výrobce telefonu, není vše tak dokonale sladěné. Přesto u spolehlivých značek mobilů bude Android šlapat bezchybně. Pozor si ale dávejte, jaký typ systému se v daném zařízení nachází. Ideálně by měl být co nejnovější.

Android je trošku pomalejší než konkurence a hardwarově náročnější, ale zato má několik nesporných výhod. Jedná se o otevřený systém, který umožňuje komukoliv nabízet instalovatelné aplikace. Ty lze stahovat nejen z nabídky výrobce, ale také z alternativních zdrojů. Díky tomu jich je na výběr opravdu velké množství. Ne každá však musí být bezpečná. Pozor si dávejte na nekompatibilní software zpomalující chod i na viry.

Mezi výhody operačního systém Android patří široká možnost personalizace vzhledu. Uživatelské prostředí si může upravit již výrobce a samozřejmě i sám uživatel po zakoupení mobilu. Plusem také je snadná spolupráce s počítači s operačním systémem Windows. Ten stejně jako Android patří k nejpoužívanějším u běžných uživatelů.

Android a Huawei / Honor

Operační systém Android se dříve nacházel i ve značkách mobilních telefonů Huawei a Honor. Tento čínský výrobce ale aktuálně kvůli sankcím americké vlády přišel o jeho poskytnutí a nemůže ho používat ve svých výrobcích. Jako alternativa byl vytvořený Huawei mobile services. Na evropském trhu umožňuje přístup ke Google službám, ale někdy je na něm instalace a zprovoznění aplikací nepřehledné, dlouhé a zbytečně složité.

Apple iOS

Operační systém iOS je výsadou společnosti Apple. Najdete ho na iPhonech. Jiné mobilní telefony jím nedisponují. Stejný výrobce systému i samotného mobilu znamená skvělou spolupráci mezi softwarem a hardwarem. V porovnání s Androidem je chod rychlejší a méně náročný. Zpravidla také bývá spolehlivější a pro baterii úspornější. Připravte se však na vyšší pořizovací cenu. iPhone bývají dražší než jiné značky.

Uživatelské prostředí nenabízí tak široké možnosti personalizace, ale je přehledné a má intuitivní ovládání. Mobilní telefony iPhone skvěle spolupracují s notebooky Apple MacBook a další elektronikou od této značky. V tomto ohledu předčí připojení Androidu k jakémukoliv zařízení. Kompatibilita iOS s Windows však bývá horší a mnohdy dokáže uživatele pořádně potrápit. Také byste měli vědět, že iPhone nedisponují sloty pro paměťové karty.

Operační systém iOS je na rozdíl od Androidu uzavřený. Neumožňuje instalovat aplikace z jiných zdrojů než od samotného výrobce. To vede k omezení nabídky softwaru. Běžné aplikace bez problémů seženete, ale nemáte tak velký výběr. Některé specializované se nemusí nabízet vůbec. Na druhou stranu získáte jistotu jejich bezpečnosti. Všechny podporované aplikace prochází přísným schvalovacím procesem nezávadnosti.

Výkon

Výkonnost mobilního telefonu má zásadní vliv na rychlost chodu a schopnost zpracovávat i náročnější procesy. Výkon nejvíce ovlivňují dvě součástky:

  • Procesor
  • Operační paměť (RAM)

Procesor

Procesor je zásadní součástka pro výkon mobilního telefonu. Svými parametry, které byste měli sledovat, se příliš neliší od procesoru počítače. Taktéž disponuje více jádry. Čím je jich větší počet, tím je mobilní telefon výkonnější. Více jader si totiž mezi sebou rozdělí výpočetní úlohu a chod přístroje je pak rychlejší. Standardně se dnes setkáte se 4 až 8 jádry.

Dalším důležitým parametrem je taktovací frekvence. Ta říká, jaký počet instrukcí dokáže procesor vykonat za 1 sekundu. Udávána v gigahertzích (GHz). Opět platí, že čím vyšší je tento údaj, tím bude mít mobil vyšší výkon. Běžné hodnoty se pohybují od 1,8 GHz do 2,8 GHz.

Operační paměť RAM

Operační paměť vyjadřuje kapacitu dat, se kterými telefon dokáže okamžitě pracovat. Její velikost se udává v gigabyte (GB). Čím je RAM větší, tím méně budete muset čekat, než se mobilní telefon načte. To se hodí především při práci s velkými soubory či při multitaskingu. Vybírejte tudíž operační paměť podle toho, k čemu plánujete svůj mobil používat.

Velikost RAMVyužití
1 až 2 GBZákladní úkony jako telefonování, psaní SMS či ranní budík.
3 až 4 GBPoužívání běžných aplikací, brouzdání po internetu, poslech hudby a prohlížení fotek.
6 až 8 GBVhodné i pro náročnější hry a jiné aplikace. Nebude vás rozhodně rychlostí omezovat.
12 GB a víceU vlajkových lodí, speciálních herních a pracovních mobilních telefonů.

U většiny smart telefonů se v současné době setkáte s RAM větší než 3 GB, nejčastěji mezi 4 a 8 GB . Menší hodnotu nedoporučujeme brát, protože vás bude nejspíše omezovat i při používání základních aplikací a provoz nebude zcela plynulý.

Nepleťte si operační paměť s uživatelskou pamětí. RAM není trvalé úložiště pro soubory. Slouží jako dočasné úložiště, které se díky rychlé přístupnosti využívá pro manipulaci s právě zpracovanými daty. 

Paměť

Uživatelská paměť je místem, kam si ukládáte všechny své soubory. Čím větší bude, tím více aplikací, fotografií, videí, hudby a jiných dat do svého mobilního telefonu můžete dát. Udává se v gigabajtech (GB). Smartphony mají většinou nejen vnitřní vestavěnou paměť, ale také možnost jejího rozšíření pomocí karty. Výjimkou jsou v tomto ohledu ale například výrobky od značky Apple.

Při nákupu myslete na to, že ne celou udávanou kapacitu paměti budete mít k dispozici. Nějakou část zabere samotný operační systém, popřípadě přednastavené aplikace od výrobce. Úložiště lze sice pravidelně zálohovat, ale například při dovolené můžete potřebovat jednorázově větší kapacitu pro nahrávání videí svých zážitků. Proto je vždy dobré mít v úložišti rezervu.

  • 16 GB – jedna z nejmenších kapacit paměti na trhu. Hodí se pro pár základních aplikací a nenáročné používání.
  • 32 GB – zvládne několik aplikací, uložení hudby i občasných fotek; ty je při větším objemu již nutné zálohovat externě.
  • 64 GB – pro pár desítek aplikací a běžné používání s občasným focení či ukládáním jiných dat.
  • 128 GB – pojme až stovky aplikací, desítky filmů, samozřejmě i fotografie a další soubory. Vhodné i pro náročnější uživatele.
  • 256 GB – dostatečný prostor pro velké aplikace i množství objemných souborů, jako jsou filmy. Zde si již zpravidla nemusíte lámat hlavu s nedostatkem paměti ani při intenzivním používání.
  • 512 GB a více – pro velmi náročné uživatele, kteří chtějí mít v mobilním telefonu uložené vše potřebné a využívat ho i jako multifunkční úložné a přehrávací zařízení. Hodí se i pro uchování fotografií a 4K videí v plné kvalitě.

Displej

Na chytrých dotykových telefonech je displej hlavní částí, přes kterou probíhá zobrazování i ovládání. Mezi nejdůležitější parametry obrazovky patří:

  • Úhlopříčka
  • Rozlišení
  • Poměr stran
  • Jemnost
  • Technologie

Úhlopříčka displeje

Úhlopříčka displeje se měří mezi protilehlými rohy a udává se v palcích (1 palec = 2,54 cm). Má zásadní vliv na dobrou čitelnost zobrazovaného obsahu a ovládání. Pořádné rozměry se hodí například pro sledování filmů či hraní her. Oceníte je také při práci a surfování na internetu. Nutné je ovšem počítat s tím, že větší úhlopříčka znamená větší velikost mobilního telefonu, což má negativní vliv na jeho skladnost.

Za malé úhlopříčky se dá považovat rozměr do 5,4 palců. Ty se snadno ovládají jednou rukou a vejdou se i do malé kapsy. Za střed lze označit modely od 5,4 do 6,4 palců, jenž jsou zlatým středem mezi velikostí a plochou obrazovky. Největší úhlopříčky měří nad 6,4 palců.

Obrázek zobrazuje úhlopříčku mobilů
Úhlopříčka mobilů ze zdroje: arecenze.cz

Rozlišení displeje

Rozlišení znamená maximální počet pixelů, který může být na displeji zobrazený. Vyšší hodnota zajistí ostřejší a detailnější obraz mobilního telefonu. Čím větší je velikost displeje, tím lepším rozlišením by mělo zařízení disponovat. Mezi nejčastější hodnoty patří:

NázevRozlišeníPopis
HD1 280 × 720 pixelůNejlevnější mobilní telefony s menšími úhlopříčkami.
Full HD1 920 × 1 080 pixelůStandardní hodnota většiny mobilů střední třídy.
WQHD2 560 × 1 440 pixelůKvalitní rozlišení u pokročilých telefonů.

S nejmenším rozlišením jako například QVGA (320 x 480 pixelů) nebo VGA (640 × 480 pixelů) se dnes setkáme jen zřídka. Obvykle nemá cenu ho kupovat, protože i velmi levné mobilní telefony nabízejí výrazně více. Taktéž opačný extrém nejvyšších 4K (3 840 × 2 160 pixelů) nemá dnes reálné využití.

Poměr stran

Každý mobil je jinak vysoký a jinak široký. Proto také poměry stran nejsou nijak standardizované. Díky různým rozměrům se mohou měnit i přesné hodnoty rozlišení. Například modely značené jako Full HD mohou mít 2400 × 1080 px, 2340 × 1080 px i jiné hodnoty.

Na starších tlačítkových telefonech jste se mohli setkat s poměrem 16:9. Dnes najdete spíše rozmezí 18 až 20:9.

Jemnost

Rozlišení má zásadní vliv na kvalitu obrazu, ale pro lepší zhodnocení je nutné vzít v úvahu také velikost plochy displeje. Právě k tomuto účelu slouží parametr jemnosti. Podle něho se dají i různě velké mobilní telefony vzájemně porovnávat. Jedná se o poměr množství pixelů vůči ploše obrazovky. Uvádí se v počtu bodů na palec (Points Per Inch – PPI). U běžných mobilních telefonů se jemnost displeje pohybuje nejčastěji od 300 do 400 ppi.

Technologie displeje

Dalším parametrem displej je jeho technologie. Každá má své výhody a nevýhody. Celkem najdete hlavních tři základní druhy:

  • TN / TFT – starší technologie. Nachází se zejména u levných modelů. Ačkoliv ostatními parametry nedosahuje na úroveň IPS, vyniká rychlostí odezvy. 
  • IPS – oblíbený typ LCD displeje. Má věrné barvy, dobrou čitelnost z různých pozorovacích úhlů, dlouhou životnost a přijatelnou cenu. Nachází se nejčastěji u smartphonů střední třídy.
  • OLED – displej s podsvícením jen skvětýlých bodů, což zaručuje hlubokou černou barvu. Má dobrou kontrastnost, široké pozorovací úhly a nízkou spotřebu baterie. Nachází se u pokročilejších mobilů. Existuje ve více podobných verzích s názvy jako AMOLED, Super-AMOLED, SAMOLED či P-OLED.

Fotoaparát

Fotoaparát je v současné době již standardní výbavou i těch nejlevnějších smartphonů. Jeho kvalita se však značně liší. Pokud chcete to nejlepší na trhu, dívejte se po přístrojích označených jako fotomobil. Zpravidla bývá lepší kamera umístěná v zadní části a jednodušší na selfie vepředu. U fotoaparátů byste měli sledovat několik parametrů:

  • Rozlišení
  • Typy objektivů
  • Světelnost a clonu

Rozlišení

Rozlišení se udává v megapixelech (Mpx). Říká, z kolika pixelů se bude fotografie skládat. Nadstandardní rozlišení zabere u fotek více místa na disku a hodí se, pokud byste chtěli tisknout své snímky na obří formáty. Pro běžné A4 nebo prohlížení na internetu jsou dnes fotoaparáty na smartphonech vesměs všechny dostačující.

S lepším rozlišením je zde větší potenciál pro lepší ostrost a detailnější snímky. Nelze ale předpokládat, že jen to zajistí kvalitnější fotografii. O ni se stará především senzor. Ten samozřejmě u telefonů bývá menší než u profesionálních fotoaparátů. Více pixelů tak zůstává na stále malé ploše snímače. Z tohoto důvodu kvalitní telefon s 12 Mpx (např. iPhone) bez problému vytvoří srovnatelný obraz s mobilem se 100 Mpx.

Typy objektivů

V zadní části najdete jeden objektiv nebo rovnou celou sadu. Každý z nich může mít jiné rozlišení. Setkáte se jak s pomocnými čočkami s malým počtem pixelů, tak plnohodnotnými sekundárními objektivy pro focení s jinou ohniskovou vzdáleností. Základní neboli portrétní slouží pro běžné situace, teleobjektivy přiblíží vzdálené objekty a širokoúhlé se zase hodí pro krajiny, protože obsáhnou velký prostor kolem vás.

Světelnost a clona

Dalším parametrem objektivů je clona. Ta se zapisuje písmenem f (např. f/1.2) a značí světelnou ztrátu. Čím je clona menší, tím náročnější světelné podmínky kamera zvládá bez degradace snímku. Nižší hodnota také umí vytvořit rozostřené pozadí, byť to je z velké části u telefonů doděláno softwarově (čistě opticky vzniká u fotoaparátů, které mají větší senzor). Nejlepší mobily mohou mít clonu f/1.5. V průměru se setkáte s f/1.8 až f/2.4. 

Další výbava foťáku

Samozřejmostí ve výbavě je v drtivé většině případů blesk, který slouží pro přisvícení scény. Funguje na principu diody, kterou lze využívat i jako baterku, když si potřebujete na něco posvítit. Obvykle u foťáku mobilů nechybí stabilizace a automatické zaostřování.

Baterie

Kapacita baterie se udává v počtu miliampérhodin (mAh). Čím větší hodnota, tím déle vydrží telefon v provozu bez nutnosti nabíjení. Spotřeba energie se zvyšuje s tím, jak moc mobilní telefon používáte. Ačkoliv se parametry mohou u jednotlivých modelů lišit, za kapacitu pro aktivní denní používání lze považovat 4 500 mAh. Výrobky od Apple bývají úspornější a stačí jí méně. Naopak pro energeticky náročnější zařízení je tato hodnota téměř minimem.

Na trhu se setkáte s velkým rozpětím kapacity baterie od minimálních 2 500 mAh až po 10 000 mAh s obrovskou několikadenní výdrží.

Nabíjení

Velkým plusem je, pokud mobilní telefon disponuje rychlým nabíjením. Doplnění kapacity s ním proběhne za výrazně kratší dobu. Tato funkce se hodí zejména v případech, kdy potřebujete docházející baterii co nejrychleji doplnit, abyste mohli svůj přístroj začít rychle používat. Takzvané reverzní nabíjení pak zase umožňuje telefon použít jako powerbanku a dobíjet jím ostatní elektroniku. Najdete ho zejména u typů s velkou kapacitou baterie.

U některých mobilních telefonů najdete v dnešní době nejen klasickou kabelovou nabíječku, ale také možnost bezdrátového nabíjení. Stačí přístroj položit na speciální plošinu či do přihrádky. Nemusíte nic zapojovat. Tento způsob je praktičtější a zároveň šetří konektor, který se může častým používáním postupem času vyviklat.

Materiál a odolnost

Výrobní materiál hraje roli v mechanických vlastnostech mobilního telefonu. Nejčastěji se setkáte s plastem. Ačkoliv se může zdát, že plast nepatří mezi pevné materiály, málokdy se stane, že by při běžném používání prasknul. K poškození či poškrábání pádem nebo nárazem je daleko náchylnější displej. Chcete-li zvýšit odolnost svého smartphonu, podívejte se na tvrzená skla jako Gorilla Glass. Pomoci může i obyčejná fólie.

  • Plast – nejčastěji používaný materiál. Je levný, ne příliš elegantní, ale nabídne dobré mechanické vlastnosti.
  • Sklo – designově atraktivní, ale zůstávají na něm otisky prstů a je křehčí. 
  • Kov – většinou kovové prvky v kombinaci s plastem. Jedná se o pevný materiál, který vydrží i hrubší zacházení.
  • Guma – většinou gumové prvky v kombinaci s plastem. Využívají se především v rozích odolných typů mobilů. Pruží a tlumí nárazy, což zamezuje prasknutí displeje.

Odolnost může být udávána pomocí několika norem. Krytí s názvem IP vyjadřuje uzavřenost proti vodě a prachu. Nejvyšší je IP68. Norma MIL-STD810 pak vypovídá i o dalších vlastnostech, jako je odolnost proti teplotám, vlhkosti či nárazu.

Konektivita, připojení a senzory

Mobilní telefony musí pro plnohodnotné používání umět komunikovat s okolím. Konektivita je tedy velmi důležitá. Skládá se z několika různých funkcí a prvků.

Kabelové konektory

Základní propojení mobilního telefonu s nabíječkou, se sluchátky nebo třeba s počítačem pro přenos souborů. Rozlišujeme několik typů kabelových konektorů:

  • Micro USB – starší verze konektoru, využívá se stále u levnějších telefonů.
  • USB-C – pokročilejší konektor.
  • USB OTG – pro připojení externích zařízení, jako například pevných disků.
  • Lightning – konektor iPhonů.
  • Jack 3,5 mm – audio vstup.

Většinu kabelů lze dnes již nahradit bezdrátovými funkcemi. A jak připojit kameru k mobilu se dočtete v našem článku.

Bezdrátové propojení

V rámci bezdrátové komunikace dvou mobilních telefonů či smartphonu a jiného zařízení se setkáte se třemi hlavními technologiemi:

  • Bluetooth – základní bezdrátová výbava každého chytrého telefonu. Umožňuje zdarma přenášet data mezi telefony i mezi mobilem a externím zařízením, například reproduktorem. Nejnovější je Bluetooth 5, avšak i nižší verze pracují spolehlivě.
  • NFC – vysoká rychlost přenosu a úspornost baterie. Slouží pro komunikaci s okolními zařízeními, především pro používání mobilu jako platební karty. Umí ale i třeba otevírání dveří či běžné párování s další elektronikou.
  • Infraport – dnes již méně častá technologie kvůli menší praktičnosti ve srovnání s Bluetooth. Je nutné mířit zařízení správným směrem. Přenos je navíc pomalejší. Uplatní se například pro ovládání televize mobilem.

Sítě

Připojení k internetu lze vyřešit pomocí dat nebo bezdrátově přes Wi-Fi, kterou dnes najdete v každém telefonu. Při pravidelném brouzdání po internetu byste měli při výběru zohlednit mobilní sítě. V současné době se setkáte s:

  • 4G / LTE – běžný dnešní standard většiny telefonů.
  • 5G – spíše u dražších telefonů. Novější síť, která slibuje vyšší rychlost s dobré pokrytí.

Nižší sítě jako například 3G jsou již zastaralé a nedoporučujeme kupovat mobilní telefony, které podporují jen je.

Mobilní telefony zastoupí moho elektronických zařízení a navigace v tomto ohledu není výjimkou. Pro její funkčnost budete potřebovat aplikaci i GPS připojení. GPS však není jediný navigační systém, i když se jím tato funkce mnohdy souhrnně označuje. Setkat se můžete s:

  • GPS – systém americké armády. Nejdostupnější navigace s průměrnou přesností.
  • GLONASS – ruský systém pro celosvětovou navigaci. Horší přesnost.
  • Galileo – evropská navigace s administrativním sídlem v ČR. Jako jediný z uvedených systémů je zcela pod civilní správou. Patří k nejpřesnějším.

Kromě těchto třech zmíněných a nejlepších pro naši krajinu existují i další navigace velkých zemí, jako je BeiDou (Čína), NavIC (Indie) nebo QZSS (Japonsko). Pokud má mobilní telefon více systémů, zpravidla spolupracují pro nejpřesnější výsledek. 

Senzory

Senzory jsou chytrá čidla, která mají schopnost snímat různé údaje. Některé jsou nezbytné pro správné reakce mobilu, jiné jen rozšiřují funkce o zajímavé prvky. Mezi nejčastěji patří:

  • Gravitační senzor – základní snímání natočení telefonu. Slouží například pro otáčení obrazovky.
  • Pohybový senzor (akcelerometr) a gyroskop – rozšiřuje gravitační senzor a dodává mu citlivost na gesta a pohyby. Najde využití při hraní her, měření sportovních aktivit i jako vodováha. Více informací najdete například na této stránce s nabídkou pohybových senzorů.
  • Senzor přiblížení (proximity senzor) – další téměř nezbytný prvek. Umožňuje zhasnutí obrazovky při volání, abyste uchem neovládali displej.
  • Světelný senzor – zjistí jas okolního prostředí a upraví svítivost displeje na optimální úroveň.
  • Time of Flight senzor – měří vzdálenost od překážky, což má vliv i na focení pro hezké rozmazání pozadí.
  • Snímač otisků prstů / obličeje – na základě biometrických údajů namísto hesla či gesta si můžete odemykat rychle mobil a vybrané osobní aplikace. Snímač otisků prstů je bezpečnější než rozpoznávání tváře.
  • Magnetický kompas – pro určení světových stran.
  • Barometr – měření atmosférického tlaku.
  • Vlhkoměr – určuje vlhkost vzduchu.

SIM karta

Pro plnohodnotné používání je nezbytností SIM karta. Dnes se používá micro-SIM nebo nano-SIM. Pokud máte jinou velikost, než jakou podporuje váš budoucí mobilní telefon, stačí zajít na pobočku k vašemu mobilnímu operátorovi. Během chvíle a většinou zadarmo vám SIMku oříznou na správnou velikost. Pro zvětšení lze naopak použít nástavec.

Novější variantou je e-SIM, která je vestavěná přímo v mobilním telefonu a nevyžaduje vkládání karet. Stačí do ni nahrát svůj profil. 

Pokud potřebujete používat na jednom telefonu více čísel, podívejte se po Dual SIM. Dávejte však pozor, aby slot nebyl sdílený spolu s paměťovou kartou. V takovém případě lze použít buďto jen SIM nebo jen paměťovou kartu. 

Cena

Mobilní telefony se od sebe cenově velmi liší. Mezi nejlevnějšími přístroji a vlajkovými modely prestižních výrobců jsou rozdíly desítky tisíc. Na to, kolik zaplatíte, má vliv především vnitřní výbava. Svou roli hraje ale i značka. Některé jsou dražší než jiné. Čím je konkrétní model déle na trhu, tím bývá levnější. Naopak za novinky zaplatíte více ve srovnání se staršími modely s obdobnými parametry.

Do 3 000 Kč

Základní mobil lze koupit i velmi levně; již za 3 000 Kč nebo méně. U nejlevnějších modelů však doporučujeme dávat obzvláště dobrý pozor na kvalitu a dostatečné parametry. Výrobky v této kategorii často mívají nedostatečný výkon, malou paměť, slabou baterii (popřípadě takovou, která nemá dlouhou životnost), nebo křehčí konstrukci. Daleko lépe si v tomto ohledu vedou ověřené značky, které vyrábějí i prémiové telefony, než neznámí výrobci.

Pokud se rozhodnete pro smartphone do 3 000 Kč, musíte i u dobrých značek počítat s jistým omezením. Tím je téměř vždy foťák a výkon. Ačkoliv výkonnost na rozdíl od neznámých výrobců nemusí nutně omezovat použití a sekat se, rychlý provoz a fungování s náročnějšími aplikacemi zde očekávat nelze. Hledáte-li mobilní telefon s tlačítky nebo přístroj pro seniory, bude tato cenová kategorie dostačující.

Od 3 000 do 10 000 Kč

Plnohodnotné chytré telefony pro běžné uživatele stojí nejčastěji od 3 000 do 10 000 Kč. Jedná se o nejoblíbenější a nejširší cenovou kategorii. Bývají spolehlivé a dobře vybavené i pokročilejšími funkcemi. Ani foťák zde nemusí být vysloveně špatný. RAM dosahuje až 8 GB a procesor může mít až 8 jader. S kvalitou displeje a konstrukce nebývají problémy.

Ačkoliv se jedná o dobré smartphony, nenabídnou obvykle všechny parametry na top úrovni. Často se můžete setkat například s modelem s dobrým foťákem či odolnou konstrukcí a velkou kapacitou baterie, ale s průměrným výkonem.

Od 10 000 do 15 000 Kč

Pokud nechcete dělat kompromisy a rádi byste měli nadstandardní mobilní telefon ve všech parametrech, zaplatíte za něj 10 000 Kč a více. V těchto přístrojích kromě velkého výkonu, dobrého foťáku a kvalitního provedení najdete i nové technologické vychytávky. Do 15 000 Kč pořídíte právě uvedené výrobky střední třídy nebo vlajkové lodě, které jsou na trhu již delší dobu a nejsou horkou novinkou.

Nad 15 000 Kč

Nejlepší a zároveň nejnovější chytré mobilní telefony stojí více než 15 000 Kč; někdy i více než 25 000 Kč. Zpravidla si nemusíte dělat starosti o dostatečný výkon, kvalitu fotoaparátu ani jiné parametry. Tyto modely patří zkrátka mezi jedničky na trhu a hodí se pro ty nejnáročnější uživatele. Přesto výběr nepodceňujte, protože se nejedná o malou investici.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/mobily/

https://www.computerworld.com/article/3341309/choose-a-smartphone.html

https://www.which.co.uk/reviews/mobile-phones/article/recommendations/which-best-buy-mobile-phones

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 14. 8. 2023