1. Domů
  2. Mobilní klimatizace
  3. Vyplatí se mobilní klimatizace?

Vyplatí se mobilní klimatizace?

O výhodách a negativech klimatizací se popsalo již mnoho stran. Asi každý z nás zná zdravotní rizika, která jejich nadměrné používání přináší, ale ten pocit pohodového usnutí během tropické letní noci za to stojí. V současné době se používá trojice základních konstrukčních variant – dělené, okenní a mobilní klimatizace. A právě posledním jmenovaným, zejména jejich ekonomickým parametrům, se budeme věnovat v tomto článku.

Shrnutí článku:

Pro a proti mobilních klimatizací – mobilní chladicí jednotky bodují nízkou cenou, snadnou instalací a možnosti přesunu z místa na místo, problémem jsou nízký výkon, hlučnost a problematický odvod teplého vzduchu.

Komu se vyplatí
– vyplatí se zákazníkům, kteří tráví podstatnou část léta mimo bydliště, třeba na chatě, kam mohou klimatizaci převážet, také domácnostem, kde je zapotřebí vyhladit vzduch v jediné místnosti, pro ostatní jde o nouzové řešení.

Spotřeba energie
– spotřeba mobilní klimatizace standardně poměrně výrazně převyšuje dělená řešení, k nízké účinnosti nutno připočíst ještě dodatečné náklady způsobené nedostatečnou izolací hadice s výpustí.

Mobilní klimatizace bývají obvykle považovány za nouzové řešení

Komu se vyplatí mobilní klimatizace?

Hlavními argumenty pro pořízení mobilní klimatizace jsou jejich nízká cena, možnost přesunu z místa na místo a zejména snadná instalace. Představují doslova záchranu pro všechny rodiny, které si nemohou z nejrůznějších důvodů dovolit provést stavební úpravy a umisťovat trubky do zdí. Vyplatí se také tehdy, pokud trávíte spoustu času mimo domov – třeba na chatě. Jednoduše je naložíte do auta a zapojíte, kde potřebujete.

Zajímavou volbu představují mobilní klimatizace také v domácnostech, kde je zapotřebí ochladit vzduch pouze v jedné místnosti, nejčastěji se jedná o ložnici. V takovém případě je zbytečné investovat spoustu peněz, času a práce do řešení systému trubek a instalace venkovní jednotky. Vše vyřešíte pomocí mobilního zařízení, které pouze přizpůsobit okna, případně vyvrtáte otvor pro prostrčení hadice s vývodem. 

Jestliže však máte možnost vytvořit klasický dělený systém a nelimitují vás ani finance, není co řešit. Mobilní klimatizace jsou totiž navrženy spíše jako nouzové řešení pro případ, že neexistuje jiná možnost. Jejich hlučnost, nízký výkon a nevhodně řešení odvodu teplého vzduchu představují zásadní zápory, které nevykoupí ani výhodná cenovka. Jak uvidíte v následující kapitole, provoz se vám totiž může v konečném důsledku i prodražit.

Spotřeba mobilní klimatizace

Energetická náročnost představuje jeden z klíčových parametrů všech elektrospotřebičů, klimatizace nevyjímaje. U mobilních klimatizací je měření tohoto faktoru ještě ztíženo externím vlivem v podobě řešení izolace hadice. Jestliže není dostatečné, případně dokonce chybí, je nutné počítat se zhruba dvojnásobnými provozními náklady v porovnání s vhodně zabezpečeným oknem nebo na míru vyvrtanou dírou ve zdi.

Ani při dodržení všech zásad nevychází mobilní chladicí jednotky z porovnání zrovna nejlépe. Ostatně přesvědčte se sami pohledem na následující tabulku, která obsahuje srovnání všech významných druhů klimatizačních systémů. K částce, kterou uvádíme u mobilních klimatizací, doporučujeme přičíst ještě zhruba 10–20 %, které jdou na vrub izolaci.  

Typ klimatizaceOrientační chladicí výkon (kW)Roční spotřeba energie (kW)Orientační provozní cena (Kč)
Dělená klimatizace2,754281 943
Invertorová klimatizace2,52421 100
Mobilní klimatizace2,65762 615

Při nákupu mobilní jednotky věnujte pozornost zejména energetickému štítku, na kterém naleznete nejdůležitější informace týkající se právě spotřeby. Snažte se zvolit pouze zařízení hodnocené písmenem A, maximálně B. Méně úsporné modely sice pořídíte levněji, stačí však několik let provozu a doženou vás vyšší náklady na elektrickou energii. 

Článek aktualizován 12. 4. 2023