1. Domů
  2. Mobilní telefony
  3. První mobilní telefon v ČR

První mobilní telefon v ČR

Mobilní telefony jsou již samozřejmou součástí našich životů. Ty první však vypadaly diametrálně jinak, než jak je známe dnes.

Víte, který telefon byl tím vůbec prvním, jenž byl v Česku dostupný? A kdy to bylo? Co toto zařízení umělo a jaká vedla cesta od prvních přístrojů k dnešním smartphonům?

Stručné shrnutí:

První mobil dostupný v ČR se jmenoval Nokia Talkman.

Prodávat se začal v roce 1991, na trh jej přinesl tehdejší Eurotel.

Kde vybírat nejlepší mobilní telefony – Vybírejte dle srovnání, nebo seřaďte mobilní telefony dle recenzí na Heureka.cz.

Nejlepší mobilní telefony podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíNázevCenaHodnoceníRecenze
1.Realme 8 6GB/128GB5 000 KčNejlepší mobil do 5 000 KčPřečíst recenzi
2.OnePlus Nord2 5G 8GB/128GB9 000 KčNejlepší mobil do 10 000 KčPřečíst recenzi
3.Xiaomi 11T Pro 8GB/256GB14 000 KčNejlepší mobil do 15 000 KčPřečíst recenzi
4.Apple iPhone 13 Pro Max 1TB47 500 KčNejlepší mobil nad 15 000 KčPřečíst recenzi
Tabulka zobrazuje nejlepší mobily dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší mobilní telefony

Prvním mobilním telefonem v ČR byla Nokia

Historie mobilních telefonů se začíná psát v roce 1973. U jeho zrodu stál muž jménem Martin Cooper, vývojář ve společnosti Motorola. Oproti světu jsme si však u nás museli chvíli počkat.

První mobilní telefony se objevily ještě v tehdejším Československu. Tím prvním, který se u nás prodával, byl model Nokia Talkman, přesněji verze MD59 CS. Stalo se tak v roce 1991 a nabízel jej mobilní operátor Eurotel, předchůdce nynějšího O2. Tato společnost zároveň v témže roce spustila síť v analogovém standardu NMT se třemi základnovými stanicemi.

Mobilní telefon využíval dvojici olověných akumulátorů. Přístroj vážil 4 500 gramů, vybaven byl LCD displejem a do své paměti vměstnal „ohromujících“ 184 kontaktů. Pokud jste měli štěstí a už na počátku 90. let jste tento výkřik technologií vlastnili, výdrž baterie ve stand-by režimu byla 10 hodin, volat jste s ním mohli 30 minut.

Na počátku své existence byly mobilní telefony výsadou hlavně náležitě movitých zájemců. První mobilní telefon se u nás prodával za 60 000 Kč. Ani provoz telefonu nebyl zrovna pro lidi s omezeným rozpočtem, za minutu volání se platilo 20 Kč. Zaplatit jste navíc museli nejen za odchozí, ale i za příchozí hovory.

Pokud jste se ovšem dovolali. První Nokia byla totiž použitelná pouze v Praze, Brně a ve středních Čechách.

Rozšíření mobilních telefonů v ČR

I když šlo bezesporu o významný mezník ve vývoji technologií, skutečný rozmach mobilních telefonů mohl nastat až později, se spuštěním digitální sítě GSM. Stalo se tak v červenci roku 1996.

Na rozšíření počtu mobilních telefonů se podílel hlavně vstup konkurence. Vedle tehdejšího Eurotelu o své místo na slunci začal usilovat i Paegas, dnes operátor T-mobile.

Už v roce 1996 se tak například objevily mobily s populární „véčkovou“ konstrukcí. O rok později se na trh dostal první mobil se čtyřbarevným displejem. Šlo o Siemens S10. Prodával se i u nás a byl určen hlavně pro manažery. Pyšnit se mohl mohutnou konstrukcí, celkové rozměry byly 147 x 46 x 25 mm. Displej byl relativně malý, disponoval pouze 6 řádky a rozlišením 97 x 54 pixelů. Samozřejmostí byla tlačítková klávesnice.

V roce 1998 se světu představila jedna z „mobilních“ legend, dnes již již kultovní Nokia 5110. Konec druhého tisíciletí pak dokázal, že toto období se jednoznačně neslo pod nadvládou značky Nokia. Rok 2000 přinesl model 3310, kterou se značka dokonce pokusila v modernizované verzi vzkřísit o dlouhých 17 let později.

Barevné displeje se ukázaly být jako správná cesta. Pomyslný prapor dál nesla řada přístrojů, mezi nimi například Ericsson T68. To už jsme v roce 2001 a o notný kus technického pokroku dále, neboť přístroj už zvládal 256 barev.

Následovalo rozšíření kapacitních displejů vstříc k běžným spotřebitelům, o které se zasloužila mimo jiné společnost Apple. Odtud byl jen krok k soudobým smartphonům. Mimochodem, jak průkopnické Motorole, tak i kdysi populární Nokii však v této nové éře do značné míry zlomil vaz právě nástup chytrých telefonů.

A jak připojit kameru k mobilu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022