1. Domů
  2. Projektory
  3. Jak a jaký vybrat projektor?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat projektor?

Jak a jaký vybrat projektor?

V první řadě je důležité si určit, k čemu budete projektor používat. Na promítání filmů jsou jiné nároky než na kancelářské prezentace. Také se zamyslete, zda využijete specializované varinaty jako 3D projekci, interaktivitu, kompaktní velikost či krátkou projekční vzdálenost. U všech projektorů je samozřejmě nejdůležitější obraz. Zabývejte se tudíž parametry, jako je rozlišení, kontrast a technologie projekce. Tyto údaje mají zásadní vliv na jeho kvalitu.

Dalším zásadním údajem je svítivost. Ta určuje, zda budete muset okolí dokonale zatemnit či zda bude obraz natolik jasný, aby byl viditelný i při určité hladině světla. Volbu projektoru byste dále měli přizpůsobit tomu, z jak velké vzdálenosti budete na plátno promítat a zda chcete zařízení přemisťovat či jej napevno připevnit ke stropu.

Dalšími doplňujícími avšak rozhodně ne zanedbatelnými parametry jsou konektorová výbava pro připojení k externímu zdroji dat, hlučnost chodu a funkce rozšiřující možnosti použití. Pro mnoho zákazníků bude důležitá i cena. Ta má dle kvality přístroje velmi široké rozpětí. Také nezapomeňte zkontrolovat výrobcem udávanou životnost projekční lampy.

Jaký projektor vybrat stručně:

Typ projektoru – rozhodněte se, zda chcete projektor pro filmy nebo školní / firemní prezentace. Také se nabízí typy jako 3D projektory, mini či interaktivní verze a modely s krátkou projekční vzdáleností.

Technologie – technologie obrazu má vliv na životnost, cenu, kvalitu obrazu a na mnoho dalších vlastností.

Parametry obrazu – kromě technologie projekce kvalitu obrazu zásadně ovlivňuje rozlišení. Všímat byste si také měli kontrastu, svítivosti a projekční vzdálenosti.

Výbava – podívejte se, jakými konektory projektor disponuje a jakou nabízí funkční výbavu.

Cena – cenové kategorie odpovídají pokročilosti výrobku. Rozhodněte se, jaký poměr ceny a výkonu pro vás bude ideální.

Typy projektorů

Projektory mají různá využití a konstrukční řešení. Podle nich je můžeme rozdělit na několik základních kategorií:

  • Kancelářské projektory,
  • Projektory pro domácí kino,
  • 3D projektory,
  • Interaktivní projektory,
  • Mini projektory,
  • Projektory s krátkou projekční vzdáleností.
Obrázek zobrazuje typy projektorů
Typy projektorů – ze zdroje: arecenze.cz

Kancelářské projektory

Kancelářské projektory jsou ideální na promítání firemních prezentací nebo do škol. K tomuto využití je předurčuje minimální zkreslení a vyšší svítivost, která zvyšuje viditelnost v nezatemněné místnosti s více světlem. Pro promítání filmů se však nehodí; pro tento účel využijete spíše kontrastnější projektory pro domácí kino.

Projektor pro domácí kino

Jak již napovídá název, projektory pro domácí kino se nejvíce hodí pro sledování filmů. Stejně dobře se uplatní také při hraní her. Vyznačují se velkým rozlišením. Dobré modely nabídnou Full HD, ty nejlepší a nejdražší 4K. Projektory pro domácí kino se mohou pochlubit skvělou konstrasností a hezkým podáním barev. Nejsou však příliš dobré pro kancelářské prezentace.

3D projektory

Tyto typy projektorů umí zprostředkovat dvojrozměrný i trojrozměrný obraz. Svými vlastnostmi připomínají modely pro domácí kino. Taktéž se uplatní při sledování filmů a při hraní her. Při zapnutí 3D funkce vás vtáhnou do děje. Pro 3D obraz je nutné mít nejen odpovídající projektor a film ve 3D, ale také nasazené speciální brýle.

Interaktivní projektory

Interaktivní projektory mají speciální snímač, pomocí kterého můžete obsluhovat promítanou prezentaci přímo v obraze. Není tím pádem nutné se pokaždé vracet k počítači či mít s sebou pomocnou osobu. Ovládání obrazu probíhá na plátně stejným způsobem, jaký používáte u dotykových displejů. Součástí bývá také interaktivní pero. Podmínkou pro správnou funkčnost je speciální tabule či alespoň dostatečně tvrdá a pevná plocha.

Mini projektory

Pokud promítací přístroj často přenášíte, oceníte kompaktní rozměry a nízkou váhu mini projektorů. Ty nejmenší dáte i do kapsy. Uplatnění tyto modely najdou při prezentacích v různých místnostech, ale i při cestování na pouštění filmů.

Některé mini projektory mohou mít integrovanou baterii. Zpravidla jsou úsporné; jejich LED svítilny nespotřebují moc energie. Snadno je spárujete i s tabletem nebo s mobilním telefonem. Oceníte na nich také interní paměť pro ukládání promítaných dat. Naopak záporem je horší kvalita obrazu. S plnohodnotnými kancelářskými typy nebo s projektory pro domácí kino se nemohou měřit.

Projektory s krátkou projekční vzdáleností

Projektory s krátkou projekční vzdáleností se také nazývají jako Short Throw projektory. Umožňují promítání obrazu na 1 metr a méně. Uplatnění najdou v malých místnostech, kde jinak není projekce možná. Využití mají také při prezentacích. Zbytečně neoslňují řečníka a minimalizují tvorbu jeho stínu na plátně. Pro provoz je nezbytná velmi hladká a dokonale rovná plocha.

Technologie

Projekce může být řešena pomocí různých světelných technologií. Jejich technické detaily řešit podrobně nebudeme, ale podíváme se, jaké má který typ výhody a nevýhody. Mezi základní druhy patří:

  • DLP technologie,
  • LCD technologie,
  • LCoS technologie,
  • LED technologie.

DLP technologie

DLP technologie se vyznačuje kvalitním obrazem s vysokou barevnou přesností a hlubokou černou, dobrým kontrastem, ostrostí a plynulým pohybem obrazu. Ani po delším čase zde nedochází k degradaci obrazu.

Navzdory vizuálně kvalitní projekci má technologie DLP také své nevýhody. Při promítání dochází k vyššímu zahřívání a hluku. Také se zde objevuje duhový efekt. Ten vzniká průchodem světla přes barevný kotouč vyzařující celé spektrum. Na hranách barevných objektů se tak mohou objevit i barvy, které by zde neměly být. Toto duhové rámování mnoho lidí neznamená. Pokud jste na něj však citliví, doporučujeme volit jinou technologii projekce.

LCD technologie

LCD technologie zamezuje vzniku hlavních problémů DLP typů. Nevzniká zde duhový efekt a chod je tichý s menší zahříváním. Barevnou přesností je na tom dokonce ještě lépe. Vykreslení černé barvy však není tak čisté. V určitých situacích dokonce může být vidět v obraze rastr. Mezi další nevýhody patří omezená životnost s postupnou degradací barev a zvýšená citlivost na prach.

LCoS technologie

Technologie zvaná LCoS je pomyslnou kombinací LCD a DPL. Má všechny výhody obou typů projekce. Nabídne vysoce kvalitní a ostrý obraz se skvělým podáním barev i černé. LCoS patří mezi novější varianty a není příliš rozšířená. Nachází se zatím u prémiových modelů s výrazně vyšší cenovkou. Nezřídka tyto přístroje zároveň disponují vysokým rozlišením nebo 3D funkcí.

LED technologie

LED technologie se vyskytuje zpravidla u malých a přenosných projektorů. Může se pochlubit dobrou úsporností energie. Lampa má dlouhou životnost 20 až 30 tisíc hodin a také je mechanicky odolná proti otřesům. Tím pádem bude ideální na cestování.

Hlavní nevýhodou LED technologie je menší svítivost. Pokud nemáte problém místnost pořádně zatemnit, může pro vás být dobrou volbou. Jedním z častých nedostatků v promítaném obrazu je horší barevný gamut. Ten se vyskytuje především u levnějších modelů. Všeobecně ale LED projektory patří mezi trošku dražší.

Rozlišení

Rozlišení znamená počet bodů (pixelů), ze kterých se skládá obraz. Spolu s technologií projekce rozhoduje z velké části o jeho kvalitě. Jedná se tudíž o zásadní parametr, který znatelně ovlivňuje pokročilost a kvalitu celého projektoru. Větší rozlišení znamená větší ostrost a lepší vykreslení detailů. Tento parametr vybírejte podle toho, jak jste nároční, a také podle toho, k čemu budete projektor nejčastěji používat.

Název rozlišeníPočet pixelůVyužití
SVGA / WVGA800 × 600 / 854 × 480Nejjednodušší projektory pro provizorní použití. Liší se poměrem stran. Kvalita obrazu je horší.
XGA1024 × 768Základní rozlišení pro nenáročné uživatele na jednodušší prezentace.
SXGA1280 × 1024Běžná hodnota pro kancelářské použití na prezentace.
HD Ready1280 × 720Stejné jako SXGA, ale s poměrem stran 16:9. Ten se používá pro přehrávání filmů. Pro domácí kino je kvalita průměrná.
Full HD1920 × 1080Dobré rozlišení i pro domácí kina.
4K3840 × 2160Nejlepší kvalita obrazu i pro velmi náročné diváky filmů. Nuté je počítat s vyšší cenou.
Obrázek zobrazuje rozlišení projektorů
Rozlišení projektorů – ze zdroje: arecenze.cz

Při nákupu si dávejte pozor, na rozdíl mezi fyzickým a maximálním rozlišením. Fyzické rozlišení je skutečná hodnota, které obraz projektoru dosahuje. Nazývá se také jako nativní. Maximální rozlišení pak říká, jaké nejvyšší rozlišení je přístroj schopný převést do toho fyzického. Větší soubory než je maximální rozlišení projektor nepřehraje.

Svítivost (světelný tok)

Jednotkou tohoto parametru je ANSI lumen (lm). Čím má projektor větší svítivost, tím je obraz jasnější a tím lépe bude viditelný i v hůře zatemněné místnosti. To se hodí zejména v kancelářích a školách, kde se nelze vyhnout světlu v místnosti. Také projekce z větší dálky vyžaduje větší jas. Podle využití a umístění přístroje dopředu můžete odhadnout, jak velkou svítivost budete potřebovat.

VyužitíMinimální svítivost
Dokonale zatemněná místnost1 000 lm
Noční promítání1 500 lm
Lehce zatemněná místnost2 000 lm
Místnost bez možnosti zatemnění2 500 lm
Promítání na denním světle3 500 lm

Vždy je lepší volit větší než menší světelný tok. Slabší hodnota svítivosti znemožňuje čitelnost. Naopak vyšší není nijak na škodu. Výrobci navíc svítivost mnohdy přeceňují a uvádějí maximální hodnotu, které je přístroj schopný, byť při běžném používání bude o něco nižší.

Pozorovací vzdálenost

Vzdálenost projektoru od promítaného obrazu blízce souvisí se svítivostí a s rozlišením. Všeobecně platí, že s větší vzdáleností rostou i nároky na jasnost a kvalitu obrazu. Projekce se totiž rozprostře do větší plochy. Před nákupem si zkontrolujte, zda rozlišení daného výrobku odpovídá očekávané pozorovací vzdálenosti.

Pozorovací vzdálenostPřibližná úhlopříčka obrazuRozlišení
2 metry1 až 1,5 mHD a vyšší
3 metry1,2 až 2 mHD a vyšší
4 metry2 až 3 mFull HD a vyšší
5 metrů3 až 4 mFull HD a vyšší
Obrázek zobrazuje pozorovací vzdálenost projektorů
Pozorovací vzdálenost – ze zdroje: arecenze.cz

Ze vztahu parametrů pozorovací vzdálenosti a rozlišení vyplývá, že speciální kategorie projektorů s krátkou projekční vzdáleností 1 metr a méně nepotřebuje tak velké rozlišení. Na to je nutné brát zřetel při porovnávání těchto výrobků a s projektory s klasickou pozorovací vzdáleností.

Kontrast

Kontrast je rozdíl jasu mezi nejsvětlejšími a nejtmavšími oblastmi v obrazu. Široké spektrum dokáže lépe vykreslit promítaný záznam. Kontrast je důležitý zejména u přehrávání filmů,kde bývají scény vizuálně náročné. Při kancelářských prezentacích nehraje tak zásadní roli. Minimální hodnota pro dobré domácí kino je 10 000:1.

Konektorová výbava

Funkcí projektorů je promítání obrazu z externího zdroje. Potřebují tudíž konektory pro propojení s dalšími zařízeními. Lze je spárovat nejen s notebooky, ale také například s mobilními telefony. V rámci konektivity se můžete setkat s konektory:

  • HDMI,
  • USB,
  • Audio jack,
  • VGA,
  • DisplayPort,
  • DVI,
  • S-Video,
  • Kompozitní a komponentní konektor,
  • Ethernet.
Obrázek zobrazuje typy konektorů
Typy konektorů – ze zdroje: arecenze.cz

Kromě fyzických konektorů disponují některé projektory i bezdrátovým propojením. Občasně se můžete setkat i s modely, které nejsou na externím zařízení závislé vůbec. Mají buďto vlastní základní paměť nebo slot pro paměťovou kartu.

Hlučnost

Projektory nejsou zcela tiché. Díky chlazení vydávají zvuk. Vrčení je sice tiché, ale při sledování filmů nebo při prezentacích může být mírně rušivé. Proto byste rozhodně neměli parametr hlučnosti podceňovat.

Hlučnost projektorů je udávaná klasicky v decibelech (dB). Větší hodnota znamená větší hlučnost. Při výběru byste měli zohlednit svou citlivost na zvukové rušení i velikost místnosti, ve které budete promítat. U menších prostorů je ideální hodnota 30 dB a méně. U větších si můžete dovolit jít až na přibližně 40 dB. Ovšem nižší hlučnost je vždy lepší. 

Umístění

Projektor by měl mít kolem sebe dostatek místa kvůli možnosti chlazení a samozřejmě by nic nemělo stát v cestě promítanému obrazu. Dle mobility a umístění můžeme rozdělit projektory na dvě kategorie:

  • Položené na podstavci / nábytku – mobilní varianta; nejste omezení promítáním jen na jednom místě.
  • Upevněné ke stropu – nelze přenášet. Nehrozí však pád a podstavec s projektorem nepřekáží v prostoru. Zde se hodí dálkový ovladač.

Funkce 

Většina projektorů je poměrně chytrým zařízením s bohatou funkční výbavou. Zejména u dražších modelů najdete moderní technologické vychytávky. Mezi nejčastější patří:

  • Dálkové ovládání – bez nutnosti se zvedat a mačkat tlačítka. Výhodné zejména u pevně umístěných projektorů u stropu.
  • Integrovaná baterie – umožňuje promítání bez připojení do elektřiny. Vydrží až několik hodin.
  • Integrovaný reproduktor – Přehrávání zvuku bez připojení k audio technice. Není tak kvalitní jako reproduktory, ale pro základní a provizorní ozvučení postačí.
  • Integrovaná paměť / čtečka paměťových karet – přehrávání médií bez připojení k počítači či jinému velkému externímu zařízení.
  • Lens Shift / Korekce lichoběžníkového zkreslení – vyrovnává zkreslení obrazu v případě, že není projektor umístěný dokonale kolmo proti plátnu.
  • Zoom – přiblížení a změna velikosti obrazu bez nutnosti hýbat s přístrojem.
  • PiP – Picture in Picture neboli obraz v obraze. Umožňuje promítat naráz vedle sebe dvě scény ze dvou zdrojů. Používá se např. u fotografií a prezentací.

Životnost

U projektorů se vyplatí investovat především do modelu s dlouhou životností lampy. Tu často výrobce udává. Výdrž se pohybuje mezi 2 000 až 15 000 hodinami. Výměna může stát až v řádů tisíců korun, proto tento parametr nepodceňujte. K prodloužení životnosti pomůže používání speciálních úsporných módů provozu. Díky nim se můžete dostat až na dvojnásobek hodin bezproblémového chodu.

Cena

Zatímco dříve byly projektory spíše technickou vychytávkou a výbavou profesionálních promítacích místností, dnes je bez problémů zakoupíte pro domácí použití v cenové úrovni jakékoliv jiné elektroniky. Oblíbenost roste zejména u filmových typů. Nejlevnější přístroje začínají již na 2 000 Kč. Ty nejdražší se bez problémů vyšplhají k desítkám až stovce tisíc. Cena samozřejmě souvisí s pokročilostí a výbavou projektoru.

Do 10 000 Kč

V nejlevněšjí cenové kategorii pořídíte projektor pro základní domácí využití v zatemněné místnosti. Zatímco modely v dolní cenové hranici s rozlišením cca 800 × 600 px se hodí spíše pro provizorní promítání, ty okolo 10 000 Kč vám již zprostředkují hezký filmový zážitek. Jejich nativní rozlišení se nejčastěji pohybuje kolem 1280 × 800 px. Maximálně se setkáte s 1920 × 1080 px. Pokročilé funkce zde však nejde očekávat. 

Cena od 10 000 do 30 000 Kč

U střední třídy si většinou nemusíte dělat starosti s kvalitou obrazu. Nativní rozlišení běžně dosahuje Full HD. Svítivost se nabízí i na tak vysoké úrovni, že není nutné přílišné zatemnění místnosti. Také zde začínají speciální 3D projektory a modely s dalšími technickými vychytávkami. 

Cena nad 30 000 Kč

Pro nejnáročnější zákazníky je zde třída 30 000 Kč a více. Tyto projektory se mohou pochlubit mnoha nadstandardními funkcemi jako například účinnou lichoběžníkovou korekcí. Dosahují rozlišení až 4K. Také zde najdete typy s vysokou svítivostí i pro denní přehrávání bez zatmění. Do této třídy patří rovněž speciality jako LCoS projektory, ty ale mohou stát dokonce více než 100 000 Kč. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.tvfreak.cz/projektory-technologie-promitani-obrazu/2737

https://www.arecenze.cz/projektory/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dataprojektor

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022