1. Domů
  2. Mobilní klimatizace
  3. Vývod mobilní klimatizace – kam s hadicí?

Vývod mobilní klimatizace – kam s hadicí?

Obliba mobilních klimatizací neustále stoupá. Ostatně není divu, jsou poměrně levné, skladné a pro jejich využití není třeba žádných pracných stavebních úprav. Jediné slabé místo představuje u mobilní klimatizace vývod vzduchu. V následující článku se podíváme na to, jakým způsobem jej zajistit, aby byl provoz nejefektivnější a nedocházelo k návratu horka zpět do místnosti.

Shrnutí článku:

Funkce vývodu – vývod mobilní klimatizace v podobě hadice slouží k odstranění teplého vzduchu z místnosti či přivedení chladného vzduchu z venkovního prostoru.

Možnosti řešení vývodu
– vytažení hadice z okna, přes vyvrtaný otvor nebo komín.

Problémy s vývodem
– nutno zabezpečit dostatečnou izolaci hadice, v opačném případě dochází k radikálnímu snížení účinnosti klimatizace.

K čemu slouží vývod mobilní klimatizace?

Mobilní klimatizaci tvoří dvě základní části – vnitřní jednotka a hadice zakončená vývodem. Jejím úkolem je odvádět nasbíraný teplý vzduch z místnosti. Jestliže jste se náhodou na trhu nebo v obchodě setkali s modelem bez vývodní hadice, jedná se o ochlazovač vzduchu. Ten funguje na principu výparu vody. Jeho použití je omezeno na velmi krátký časový úsek, protože jinak v místnosti vytvoří doslova tropické podmínky. 

U dražších modelů se mnohdy setkáte s dvojicí hadic. Zatímco první z nich teplý vzduch odvádí, druhá přivádí do místnosti chladnější vzduch z venkovního prostředí. Tím jednak zvyšuje účinnost přístroje, jednak zabraňuje nepříjemnému podtlaku a zbytečnému přesušení vzduchu v místnosti. 

Izolace vývodu teplého vzduchu je základem účinného používání mobilní klimatizace

Jak řešit vývod mobilní klimatizace?

Vývod teplého vzduchu obecně představuje slabé místo mobilní klimatizace. Hadice totiž musí být vyvedena ven. Možností jsou dvě, jak nás informuje následující tabulka:

Způsob vývoduVýhodyNevýhody
Přes oknoOkamžitě použitelné, možnost využití ve všech místnostech, kde jsou oknaVysoké tepelné ztráty, nemožnost okno po dobu ochlazování vzduchu zavřít
Otvor ve zdiDobrá izolace, neomezená manipulace s okny, zachování estetikyNutnost stavebních úprav, omezený přesun klimatizace

Na první pohled se okno jeví jako jasná volba, jenže brzy zjistíte, že energetické ztráty jsou opravdu neúnosné. Domácí kutilové jistě naleznou rychlé řešení v podobě desky z plexiskla nebo polystyrenu, do které vyřežou přesný otvor pro hadici a vsadí ji namísto okenní tabule. Naštěstí se tohoto řešení nemusí vzdát ani méně technicky zdatní jedinci. Stačí pořídit speciální těsnící vložku, kterou nasadíte mezi křídlo a rám. 

Jestliže chcete klimatizaci využít v místnosti, kde se nachází vývod do komína, není nic jednoduššího než tuto cestu využít. Jednoduše prostrčíte hadici s výfukem komínem ven. Při nákupu se také informujte u výrobce, zda nenabízí vlastní řešení izolace. U některých klimatizací naleznete okenní vložku přímo v balení. Často se však jedná o kousek určený pro posuvná americká okna. U evropských křídlových oken s nimi bohužel nepochodíte.

Mnohé firmy ke svým produktům kromě vložek dodávají speciální těsnící sady případně textilní rám, který lze snadno nasadit na rám okenní. Ve většině případů jde o univerzálně nastavitelné systémy, které lze využít ve spojení se všemi velikostmi i typy oken. V žádném případě nedoporučujeme vyvrtávat otvor přímo do okenní tabule!

Článek aktualizován 8. 2. 2022