1. Domů
  2. Mobilní klimatizace
  3. Jaká je účinnost mobilní klimatizace

Jaká je účinnost mobilní klimatizace

Klimatizace se postupně stávají nedílnou součástí našich domovů. Jelikož však ne všechny stavby skýtají ideální podmínky pro umístění pevné jednotky, využívají se často mobilní klimatizace, které jsou oblíbené hlavně pro svou snadnou instalaci. Jenže jsou i dostatečně účinné a výkonné? Odpověď na tuto otázku naleznete v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Princip fungování mobilní klimatizace – řídící jednotka se stará o nasávání teplého vzduchu, obsahuje chladivo, hadice odvádí část vzduchu ven z místnosti.

Výkon mobilní klimatizace
– udáván ve Wattech (W) nebo Britských termálních jednotkách (BTU / hod.), bývá nižší než u dělených systémů.

Účinnost mobilní klimatizace
– negativně ovlivněna nedostatečnou izolací hadice.

Jak funguje mobilní klimatizace?

V každém balení naleznete dvě základní části:

  • Řídící jednotka – přenosné zařízení, stará se o nasávání teplého vzduchu, obsahuje chladivo a bývá osazena ovládacím panelem
  • Hadice – pro odvod nasátého vzduchu ven, případně druhá pro přívod nového vzduchu zvenku 

Princip fungování mobilních klimatizací je velice jednoduchý. Zařízení nasává teplý vzduch, část z něj ochladí a vrací zpět do místnosti. Druhé části předá teplo a vypouští jej hadicí ven. Výhodou je skutečně bezproblémová instalace, kdy stačí jednotku umístit na vhodné místo a prostrčit hadici ven oknem. Jsou-li přítomny dvě hadice, potom jedna vypouští teplý vzduch a druhá přivádí nový zvenku – zabraňuje podtlaku a regeneruje chladivo.

Mobilní klimatizace jsou velmi populární, s jejich fungování přiblížíme v tomto článku.

Výkon mobilní klimatizace

V porovnání s pevnými systémy je účinnost o něco málo nižší. Hlavní výhodou je však možnost přenosu z místa na místo, případně zapojení většího množství jednotek. Potřebný výkon zjistíte pomocí jednoduchého výpočtu:

objem místnosti (šířka × délka × výška) × 30 = požadovaný výkon ve Wattech

Mnozí výrobci využívají systém tzv. britských termálních jednotek. Jedná se o předchůdce Wattů a v případě klimatizací se obvykle setkáte s označením BTU / hod., tedy kolik práce za hodinu času zařízení odvede. Obecně platí jednoduché pravidlo – 1 kW = 3 500 BTU / hod. V následující tabulce pro přehlednost uvádíme nejčastější hodnoty:

Výkon v kWVýkon v BTU / hod.
13 500
1,55 250
27 000
2,69 000
3,512 000
4,114 000
4,716 000

Účinnost mobilní klimatizace

Pro dosažení 100% účinnosti klimatizace je zapotřebí místnost dokonale utěsnit. V případě mobilních jednotek to ovšem často nebývá možné, protože je nutné dostat ven hadici s vývodem – nejčastěji se tak děje přes okno. Pokud se rozhodnete obejít bez jakékoliv izolace, počítejte se snížením účinnosti až o 30 % z důvodu návratu teplého vzduchu zpět do místnosti.

Výrobci dnes nabízejí poměrně bohatou paletu izolací v podobě mezikusů do okna, nejrůznějších speciálních tkanin pro vyplnění křídla, řešením bývá i vysekání vlastní díry do zdi pro hadici. Při jejich použití můžete dosáhnout účinnosti okolo 95 %. Nějaká procenta navíc získáte také nákupem modelu vybaveného druhou hadicí pro nasávání chladného venkovního vzduchu. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022