1. Domů
  2. Mobilní klimatizace
  3. Jak funguje mobilní klimatizace

Jak funguje mobilní klimatizace

Počet tropických dnů a nocí každý rok stoupá, proto se stále častěji uchylujeme k nákupu klimatizací. Méně výkonné, ale zato pohodlnější řešení představují mobilní jednotky, které nevyžadují žádné náročné stavební úpravy. Zkrátka je zapojíte ke zdroji elektrické energie, nastavíte požadovanou teplotu a necháte pracovat. V následujícím článku vás potom seznámíme s tím, jak mobilní klimatizace vlastně fungují.

Shrnutí článku:

Princip fungování mobilní klimatizace – dvě základní části – řídící jednotka a hadice, která se stará o odvod teplého vzduchu z místnosti.

Účinnost mobilní klimatizace – nižší než v případě dělených systémů, zejména kvůli nedostatečnému těsnění odvodní hadice.

Výhody mobilní klimatizace – nízká cena, jednoduchá instalace, možnost přesunu z místa na místo, dálkové ovládání.

Nevýhody mobilní klimatizace – Nižší výkon, hlučnost, nižší účinnost, nutnost pravidelného vylévání nahromaděného kondenzátu.

Plnění mobilní klimatizace – pouze ekologické typy chladiv, nelze plnit svépomocí, pouze za odborné asistence, obvykle není potřeba po celou dobu životnosti zařízení.

Ovládání mobilní klimatizace – tlačítkový displej, samostatné dálkové ovládání, možnost napojení na systém chytré domácnosti, mobilní aplikace.

Princip fungování mobilní klimatizace

Každá krabice s mobilní klimatizací obsahuje dvě základní části – řídící jednotku a jednu nebo dvě hadice. V klimatizaci je umístěn účinný motorkompresor, který se stává o nasávání teplého vzduchu z okolí. Část reaguje s chladivem a ochlazená vychází zpět do místnosti. Druhá část vzduchu přijímá teplo a vychází hadicí ven. Některé modely bývají vybaveny i druhou hadicí, která dodává chladný vzduch z vnějšku a zabraňuje vzniku podtlaku. 

Izolace vývodu teplého vzduchu je základem účinného používání mobilní klimatizace

Účinnost mobilní klimatizace

Přenosné klimatizace nejsou oproti svým pevným protějškům příliš účinné. Hlavním důvodem je skutečnost, že vývod bývá obvykle řešen vytažením hadice z okna. Absence jakéhokoliv těsnění způsobuje návrat teplého vzduchu zpět do místnosti. Tento problém pomáhají alespoň částečně řešit nejrůznější mezikusy pro vložení do okna. Některé domácnosti potom namísto okna vytvoří otvor ve zdi, kterým hadici protáhnou.

Výhody mobilní klimatizaceNevýhody mobilní klimatizace
Nízká cenaNižší výkon
Snadná instalaceVýrazná hlučnost
Možnost přesunu z místa na místo Menší účinnost vlivem špatné izolace hadice
Dálkové ovládáníNutnost pravidelného vylévání kondenzátu 

Výhody mobilní klimatizace

Přenosná chladicí jednotka skýtá oproti svým pevným protějškům celou řadu výhod. Pyšní se zdaleka nejnižší cenovkou ze všech dostupných systémů. Již výše jsme se zmiňovali o snadné instalaci, jelikož ke svému fungování vyžaduje pouze elektrickou zásuvku a otvor pro vývod vzduchu. Významné pozitivum spočívá i v možnosti přesunu do jiné místnosti či budovy. Dálkové ovládání umožňuje řídit chlazení, i když zrovna nejste doma.

Nevýhody mobilní klimatizace

Asi největší negativum spočívá v nižším výkonu než v případě pevných klimatizačních jednotek. Levnější kousky jsou navíc vybaveny pouze jednou hadicí, takže v udržované místnosti vzniká podtlak, který některým může způsobit zdravotní problémy. Pozor si dávejte i na vyšší hlučnost a nutnost odvádět nebo pravidelně vylévat kondenzovanou vodu. Vyřešit je nutné také vhodné těsnění.

Údržba mobilní klimatizace

Abyste nemuseli kupovat nový model každý rok, věnujte pozornost údržbě mobilní klimatizace. S nástupem chladného počasí hadici nevytahujte ven, zejména mráz ji může nenávratně poškodit. Po ukončení letního provozu všechny součástky důkladně vyčistěte a uložte na předem stanovené teplé místo.

Průběžná údržba je v případě přenosných zařízení skutečně jednoduchá. Stačí zhruba jednou za dva týdny vyčistit plastový vzduchový filtr, který lze snadno vysunout bez použití dodatečných nástrojů. Stačí jej pečlivě opláchnout ve vlažné vodě a nechat uschnout. Žádné další náročné úkony nejsou potřeba. 

Plnění mobilní klimatizace

Základem všech klimatizací, mobilní nevyjímaje, je chladivo. V současné době se jedná zejména o následující typy:

  • R410A – nejstarší povolený typ, nehořlavost, vysoká objemová chladivost, energetická efektivnost, nepříliš šetrné
  • R407c – stabilní charakter, nehořlavost, vysoká chladivost, šetrné k životnímu prostředí
  • R32 – vysoká energetická účinnost, výborná schopnost přenosu tepla, nejšetrnější k životnímu prostředí

Dříve používaná chladiva na bázi uhlovodíků obsahujících chlor či halogenovaných uhlovodíků jsou již delší dobu zakázána. Jejich koncentrace v ovzduší měla totiž negativní vliv na ozonovou vrstvu a způsobovala vznik ozonových děr. 

Problematiku plnění mobilních klimatizací nemusíte nijak intenzivně řešit. Valná většina prodávaných modelů vydrží po celou dobu své životnosti s původní dávkou. Pokud byste přeci jen chtěli chladivo doplnit, nezbude než se obrátit na specializované řemeslníky, kteří vše potřebné obstarají. Podobně jako u ledniček však neexistuje způsob, jak chladivo vyměnit svépomocí. 

Ovládání mobilní klimatizace

Důležitou součástí každého spotřebiče je ovládání. U mobilních klimatizací je za naprostý základ považován klasický tlačítkový displej. Vše si můžete nastavit podle potřeby přímo na těle přístroje a naleznete zde i tlačítko pro jeho vypnutí. Některé pokročilejší kousky bývají dodávány také se speciálním dálkovým ovládáním, které umožňuje klimatizaci řídit podobně jako televizor třeba z pohodlí sedačky.

Jestliže jste zvolili nejlepší kousky inovátorských značek, můžete využít také propojení s tzv. inteligentním domem. Reaguje na vnitřní nastavení sítě a klimatizaci zapíná podle panujících teplot. Kupříkladu si můžete nastavit její sepnutí v době těsně před návratem z práce. 

Naprostý vrchol využití moderních technologií potom představuje propojení s mobilní aplikací a ovládání dotykem nebo hlasem. Požadovanou teplotu si můžete nastavit odkudkoliv a klimatizace se po jejím dosažení sama vypne. Stejně tak máte plnou kontrolu nad děním v domácnosti po celou dobu práce spotřebiče. 

Článek aktualizován 16. 11. 2022