1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Hoblovky s protahem – jak je vybrat?

Hoblovky s protahem – jak je vybrat?

Hoblovka neboli srovnávací frézka, též zvaná srovnávačka, je nástrojem, který slouží k povrchovému obrábění dřeva za pomocí rotujících nožů. Materiál je zapotřebí v zařízení posouvat ručně. Odebírán je na spodní straně.

Podobně upravené dřevo následně nachází uplatnění například ke stavbě dřevěných konstrukcí. Jde proto o zcela nezbytnou součást vybavení dílny každého řemeslníka nebo kutila.

Při výběru zařízení je nutné rozlišovat i další zařízení s podobnou funkcí. Je jím je tzv. protahovačka, správněji tlouštkovací frézka. Ta se používá pro srovnání dřeva na určenou tloušťku. V tomto případě se materiál posouvá (protahuje se) mechanicky pomocí válců.

Variantou je takzvaná hoblovka s protahem. Jedná se o kombinovaný stroj, který v sobě spojuje funkce obou předchozích typů. Dokáže tedy materiál ubírat z obou stran, z jedné jej obrábí a z druhé upravuje na příslušnou tloušťku.

Shrnutí článku:

Velikost stroje – Hoblovky lze podle velikosti rozdělit na modely stacionární nebo přenosné. Stacionární hoblovky mohou svou hmotností převyšovat až 200 kg a vyznačují se i vyšším výkonem. Jsou určeny pro profesionální účely. Hobby modely pro domácí kutily jsou typické hmotností cca 30 kg.

S protahem nebo bez něj – Hoblovky s protahem jsou vybaveny funkcí automatického protahu přes válec. Výsledkem je proto přesné obrábění, jehož je možné snadno dosáhnout v domácích podmínkách.

Nejlepší hoblovky s protahem – mezi nejlépe hodnocené patří DeWalt DW733 za 16 200 Kč, levnější a stále dobře hodnocená je Scheppach 5902205901 za 8 800 Kč. Další nejlepší podle uživatelů najdete na Heureka.cz

Hoblovka s protahem Güde 55441

Nejlepší hoblovky (s protahem)

Název produktuDeWalt DW733Scheppach 5902205901Güde 55441Metabo 0200033000Scheppach HMS 1070 5902206901
Orientační cena16 200 Kč8 800 Kč11 100 Kč15 900 Kč12 000 Kč
TypPřenosnéPřenosnéPřenosnéPřenosnéPřenosné
Hmotnost (kg)33,62432,243533
Šířka obrobku (mm)317204254330254
Výška obrobku (mm)152120120152120
Otáčky (ot./min.)10 00080008 50098009000
Výkon (W)1000Není uveden1 5001800Není uveden
Příkon (W)18001250Není uvedenNení uveden1500
Další nejlepší hoblovky najdete zde

Velikost stroje

Velikost stroje je zapotřebí vybrat v souladu se zamýšleným účelem využití, respektive s profilem dřeva, které plánujete nejčastěji hoblovat. Tomu odpovídá velikost daného zařízení. Podle velikosti lze v základu hoblovky rozdělit na:

  • stacionární – více než 200 kg,
  • přenosné – v průměru 30 kg.

Stacionární hoblovky

Stacionární hoblovky jsou zařízení, která se vyznačují vysokým výkonem. Jsou proto primárně určena spíše pro profesionální využití. Disponují vysokou hmotností, která v některých případech přesahuje i 200 kg.

Jedná se o výkonná zařízení schopná zvládnout každodenní práci. Tomu odpovídá použití kvalitních materiálů, z toho plynoucí značná tuhost a možnost opracovávat i větší kusy dřeva. Očekávat od nich taktéž můžete dostatečně precizní výsledek. A to i v případě rozměrnějších prken na pergolu, terasu nebo při opracování hlav krovů na rodinném domě.

Přenosné hoblovky

Přenosné hoblovky najdou využití spíše v domácích dílnách. Vzhledem k menším rozměrům samotného zařízení jsou určeny pro opracovávání méně rozměrných kusů dřeva, jako jsou třeba kratší prkna na plot nebo na boudu pro vašeho čtyřnohého mazlíčka.

Hmotnost samotné hoblovky činí cca 30 kg. Proto ji lze snadno přemístit, převezete ji v kufru automobilu například na chatu. Na spíše příležitostné hobby použití je dimenzován rovněž nižší výkon takového zařízení.

S protahem nebo bez něj

Hoblovky lze rozdělit na modely:

  • s protahem – s automatickým posuvem přes hoblovací válec,
  • bez protahu – bez automatického posuvu přes hoblovací válec.

Hoblovky s protahem

Hoblovky s tzv. protahem jsou na současném trhu jednoznačně nejvíce rozšířené. Dáno je to jejich funkčností, která v sobě spojuje dvě různá zařízení. Tím šetří prostor i finance. Musíte ale samozřejmě počítat s tím, že hoblovka s protahem bude o něco dražší než bez něj.

Automatický protah přes hoblovací válec však zajistí lepší výsledky v podobě prkna totožné výšky a rozměru. Precizně odvedené práce s nimi proto dosáhne i uživatel s menšími zkušenostmi v této oblast.

Hoblovky bez protahu

Hoblovky bez protahu vyžadují ruční posuv přes hoblovací válec. To oproti automatizovanému mechanismu klade mnohem vyšší nároky na zručnost jejich obsluhy.

Hoblovky bez protahu lze tak doporučit spíše zkušenějším řemeslníkům. Proto nejsou tak ani v praxi na trhu tolik rozšířené jako jejich „kolegyně“ s protahem. Nicméně v některých případech mohou být levnější než verze s protahem a finanční úspora může být jedním z důvodů, proč se k této volbě uchýlit.

Jak vybírat hoblovku s protahem

Hoblovku s protahem bychom měli vybírat podle následujících zásadních parametrů:

  • výkon,
  • příkon,
  • otáčky,
  • výběr materiálu,
  • šířka záběru,
  • výška protahu,
  • napájení,
  • rychlost posuvu,
  • nože,
  • hlučnost,
  • cena.

Výkon

Výkon se u hoblovek liší v závislosti na jejich typu:

  • hobby modely – do 1 800 W,
  • profi modely – nad 2 500 W.

Stěžejním parametrem je u hoblovek v první řadě jejich výkon, respektive výkon elektromotoru. V parametrech zařízení je uveden ve wattech (W).

Nižším výkonem běžně disponují menší přenosné hoblovky. To znamená přibližně do 1 800 W. Naopak výkon vyšší jednoznačně nabídnou profesionální stacionární hoblovky. Očekávejte od nich více než 2 500 W.

Příkon

Příkon souvisí rovněž s druhem hoblovky:

  • hobby modely – od 1 200 do 1700 W,
  • profi modely – nad 2 500 W.

Příkon je rovněž základním parametrem vaší hoblovky. Udává se opět ve wattech (W) Úzce souvisí právě s výše uvedeným výkonem. Platí, že čím vyšší je příkon, tím vyšší je i výkon. Vyšší příkon tak přímo určuje i váš komfort při práci.

Hobby modely tak běžně nabídnou příkon přibližně od 1 200 do 1 700 W. Za univerzální hodnotu lze považovat příkon kolem 1 600 W. Silnější stroje pro profesionální určení už nabízejí příkon 2 000 W nebo ještě lépe 2 500 W.

Otáčky

Hoblovky lze podle otáček rozlišit na:

  • hobby modely – 8 000 ot./min,
  • profi modely – 5 000 ot./min.

Rovněž otáčky jsou podstatným parametrem každého tohoto zařízení. Počet otáček se určuje v otáčkách za minutu (ot./min.). Počet otáček souvisí s velikostí válce a šířkou záběru.

V tomto případě nelze jednoznačně tvrdit, že by vyšší počet otáček byl vhodnější. Naopak u profesionálních hoblovek můžete očekávat nižší počet otáček, a to cca 5 000 ot./min., který se ale na kvalitě práce nijak neprojeví díky většímu průměru hoblovacího válce.

Běžně se počet otáček pohybuje v rozmezí 6 000 až 9 000 ot. /min. Většinou se setkáte s hodnotou okolo 8 000 otáček za minutu, což je dostačující pro hobby modely.

Šířka záběru

Šířka záběru se liší u profesionálních i domácích hoblovek takto:

  • hobby modely – od 150 do 260 mm,
  • profi modely – nad 330 mm.

Šířka záběru stanovuje, zjednodušeně vysvětleno, jak široký kus dřeva zvládne dané zařízení opracovat. Dána je šířkou nože. Zapotřebí je zároveň tento parametr dát do souvislosti se dvěma výše zmíněnými parametry: Větší šířka záběru souvisí i s vyšším výkonem zařízení. Svůj vliv zde má i počet otáček.

Běžně můžete počítat s hodnotou od 150 do 260 mm. Taková hodnota je dostačující pro hobby stroje. Šíře záběru nad 330 mm obstojí i v profesionálních podmínkách. Tyto hoblovky si poradí i s 410 mm.

Výběr materiálu

Úběr materiálu je v případě hobby i profi modelů shodný:

  • 1 až 3 mm.

Úběr materiálu definuje, jaké množství materiálu je vaše hoblovka ubrat během jednoho potahu. To si lze variabilně nastavit podle aktuální potřeby. V tomto případě se od sebe hobby a profi modely neliší.

U obou typů se tak se standardně úběr materiálu pohybuje v rozpětí cca 1 až 3 mm. Nejčastěji jsou běžně dostupné hoblovky pro domácí použití schopny ubrat maximálně 2 mm.

Výška protahu

Výška protahu na základě typu hoblovky:

  • hobby modely – od 5 do 120 mm,
  • profi modely – nad 200 mm.

Výška protahu určuje maximální výšku materiálu, který s daným zařízením můžeme opracovat. Opět je potřeba rozlišit, zda se jedná o zařízení pro domácího kutila nebo o hoblovku určenou do rukou profesionálního řemeslníka.

V případě ručních hoblovek tak můžeme čekat rozpětí od 5 do 120 mm, případně 160 mm u výkonnějších zařízení. Profesionální hoblovka už si poradí s výškou nad 200 mm.

Napájení

Napájení motoru podle určení hoblovky:

  • hobby modely – 230 V,
  • profi modely – 400 V.

S příkonem souvisí rovněž napájení, respektive napájení motoru. U hobby modelů, které jsou vybaveny jednofázovým indukčním motorem postačí napětí 230 V. To znamená, že takovouto hoblovku stačí zapojit do běžné zásuvky.

Výkonnější profi modely disponují už třífázovým indukčním motorem. Ten vyžaduje vyšší napětí, až 400 V.

Rychlost posuvu

Rychlost posuvu je nejčastěji uváděna:

  • 5 až 6 m/min.

Rychlost posuvu stanovuje, jak rychle bude stroj materiál obrábět. Vyšší rychlost však znamená nejen rychlejší práci díky kratší době obrábění, ale také vytvoření hrubšího povrchu. Určuje se v metrech za minutu.

Běžně se tak rychlost posuvu u hobby modelů pohybuje na úrovni 5 až 6 m/min. Alespoň pokud je tento parametr uváděn. U mnoha modelů jej do specifikace daného zařízení jeho výrobce nezahrnuje.

Nože

Rozdělení hoblovek podle počtu nožů:

  • hobby modely – 2 až 3 nože,
  • profi modely – 4 nože.

Dále podle materiálu nože rozlišujeme na:

  • HSS nože – rychlořezná ocel,
  • HLS a DS nože – jakostní ocel,
  • TCT/HM nože – slinutý karbid wolframu.

Většinou bývá hobby hoblovka vybavena 2 až 3 noži. Hoblovky větších rozměrů potřebují zpravidla pro adekvátní funkčnost 3 nože. Modely určené do profesionálních podmínek však mohou disponovat až 4 noži. Vyšší počet nožů totiž předpokládá i vyšší efektivitu práce.

Kromě počtu nožů záleží také na jejich materiálu. HSS nože vyrobené z rychlořezné oceli jsou velmi přesné a vynikají ostrostí. Proto se hodí i k opracování tvrdších dřev. Pokud bude mít vaše hoblovka uvedeno, že je vybavena HLS a DS noži, jedná se o jakostní ocel. Doporučit je lze pro dřevo měkčí. V případě TCT/HM nožů vyrobených ze slinutého karbidu wolframu můžeme počítat s jejich menší ostrostí a hrubším opracováním materiálu. Doporučit je lze pro protahování a tloušťkování tvrdého dřeva.

Hlučnost

Hlučnost se standardně pohybuje kolem:

  • 80 až 110 dB.

Hlučnost je parametr se, kterým musíme počítat vždy. Ač hlučnost nikdy není možné zredukovat na absolutní minimum, rozdíly mezi jednotlivými modely samozřejmě existují.

Běžně se se tak úroveň hluku u hoblovek pohybuje v rozmezí od 80 do 110 dB. Pakliže má vybrané zařízení hlučnost nad 100 dB, jednoznačně bychom se při práci s ním již měli vybavit rovněž ochrannými pomůckami. Zejména to platí pro citlivější jednotlivce. Nad touto hranicí hrozí poškození sluchu hlukovou zátěží.

Cena

Rozdělení na hobby a profi modely pocítíte i z hlediska ceny:

  • hobby modely – 25 000 až 50 000 Kč,
  • profi modely – nad 50 000 Kč.

Taktéž cena se bude odvíjet od toho, zda před sebou máme profesionální zařízení nebo hoblovku určenou pro občasné domácí použití doma v dílně.

Lze říci, že u hobby modelů můžeme počítat s cenovou relací 25 000 až 50 000 Kč. Naproti tomu profesionální truhlář si jednoznačně nemůže pořídit levnější zařízení a musí počítat s tím, že cena jeho hoblovky nebude nižší než 50 000 Kč.

Jak vybrat hoblovku?

Hoblovku je zapotřebí v první fázi vybrat podle zamýšleného účelu využití, tedy podle toho, jaký materiál budeme opracovávat. To podmiňuje rozlišení na hobby nebo profi model. A toto vymezení dále určí ty nejdůležitější parametry jako výkon, příkon, počet otáček, šíře záběru nebo výška obrobku. Dále je také zapotřebí se rozhodnout, zda vyžadujeme hoblovku s protahem nebo nikoli.

K čemu lze využít hoblovku?

Hoblovka je zařízení určené pro obrábění dřeva. Materiál obrábí s pomocí válce vybaveného nejčastěji dvěma noži. Slouží pro zarovnání prken, latí, trámů nebo jiných rovných dřevěných ploch. Bez hoblovky se tak neobejde žádný profesionální truhlář, ale svoje místo mají tato zařízení jednoznačně i v domácích dílnách běžných kutilů.

Jak bezpečně pracovat s hoblovkou?

Při práci s hoblovkou je potřeba dodržovat základní bezpečnostní opatření. Zejména to znamená mít ochranu sluchu v podobě sluchátek. Stejně tak je na místě si opatřit čiré bezpečnostní brýle a pevnou pracovní obuv. Dbejte i na udržování pořádku na pracovišti a na adekvátní volný prostor v bezprostřední blízkosti hoblovky.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Srovn%C3%A1vac%C3%AD_fr%C3%A9zka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tlou%C5%A1tkovac%C3%AD_fr%C3%A9zka

Článek aktualizován 28. 12. 2022