1. Domů
  2. Aku vrtačky
  3. Jak a jakou vybrat aku vrtačku?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat aku vrtačku?

Jak a jakou vybrat aku vrtačku?

Jako první se seznamte s nabízenými druhy vrtaček a rozmyslete si, k jakému účelu ji budete používat. Od toho se odvíjí i další parametry. Při nákupu může nezkušené uživatele překvapit hromada technických pojmů. Mnohé z nich se týkají výkonu zařízení, tudíž jsou velmi důležité a měli byste jim věnovat náležitou pozornost. Největší vliv na chod aku vrtačky má napětí, kroutící moment a rychlost otáček, případně možnost jejich nastavení.

Další zásadní věcí při nákupu aku vrtačky je baterie. U ní si hlídejte především dostatečně velkou kapacitu. Pro praktické použití se zase zaměřte na možnost jejího vyjmutí z těla přístroje a rychlost nabíjení. O kvalitě a životnosti baterie rozhoduje typ použitého akumulátoru. Pokud chcete, aby vám celkově aku vrtačka dlouho vydržela, měli byste si zvolit bezuhlíkový motor.

Svou roli při výběru hraje také ergonomie. Při dlouhé práci oceníte nižší váhu, dobré tvarování i gumové prvky, které odvádějí vibrace. Funkce a doplňky jako zpětný chod, příklep, osvětlení nebo vodováha rozšiřují možnosti použití aku vrtačky a pomáhají vám v práci. Rozhodněte se, jaké z nich budete potřebovat.

Jakou aku vrtačku vybrat stručně:

Vyberte správný typ vrtačky – bude pro vás ideální aku vrtačka, nebo vám bude stačit menší aku šroubovák, či potřebujete výkonnou příklepovou vrtačku?

Zaměřte se především na výkon – o výkonnosti aku vrtačky rozhoduje hlavně napětí akumulátoru. Dále pak motor, otáčky a kroutící moment.

Zkontrolujte si akumulátor – baterie by měla být kvalitní s dlouhou životností, rozhodně výměnná a s dostatečnou kapacitou.

Nezapomínejte na hmotnost a ergonomii – při dlouhé práci oceníte nižší váhu aku vrtačky a především dobrou ergonomii.

Podívejte se na funkce a příslušenství – zvažte, zda chcete třeba zpětný chod nebo příklep. Praktické je, pokud má aku vrtačka světlo, kufřík a další příslušenství.

Typy vrtaček

Pod názvem “vrtačka” najdete na trhu různé přístroje. Někdy se jednotlivá provedení navzájem překrývají a výrobek může spadat do více kategorií. Proto je dobré si udělat přehled, co jaké označení znamená. Setkat se můžete se třemi hlavními typy:

  • Příklepové vrtačky,
  • Aku vrtačky,
  • Aku šroubováky.

Obrázek zobrazuje typy vrtaček
Typy vrtaček – ze zdroje: arecenze.cz

Příklepové vrtačky

Příklepové vrtačky působí na materiál nejen otáčkami vrtáku, ale také drobnými údery. Ty narušují pevnější struktury a tím napomáhají snadnému průniku. Hodí se například při vrtání do betonu. Naopak měkčí či křehčí materiály jako dřevo nebo dlaždice by se mohly příklepy poškodit. Na většině modelů lze tuto funkci zapnout a vypnout.

Příklepové vrtačky bývají velmi výkonné. Jsou často napájené ze sítě, nikoliv baterií, aby mohly odebírat energii dle potřeby. Setkáte se však i s akumulátorovými modely. Ty sice svou roli plní dobře a dokáží vrtat do jakéhokoliv materiálu, ale klasickým typům se nevyrovnají. S elektrickými vrtačkami je práce přeci jen rychlejší a snadnější. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že budete omezení kabelem.

Aku vrtačky

Aku vrtačky mohou i nemusí mít funkci příklepu. Fungují pomocí akumulátoru, tudíž nejste limitovaní kabelem. Omezením pro práci je ale čas, po který lze vrtat. Po vybití bude chvíli trvat, než se baterie zase doplní. Požadujete-li po své vrtačce opravdu dlouhodobý chod bez časových prodlev, zvolte si elektrický typ, nebo si pořiďte dva akumulátory. Ty můžete vzájemně přehazovat a průběžně dobíjet.

Aku vrtačky jsou lehčí než elektrické a jejich výkon bývá menší. Přesto s trochou úsilí zvládnou i vrtání do betonu, kovu a jiných velmi pevných materiálů. Mají opravdu široké použití. Pokud výrobek disponuje funkcí zpětného chodu, lze ho používat také jako aku šroubovák. V nouzovém případě poslouží i na míchání či broušení.

Aku šroubováky

Aku šroubovák jsou velmi podobné aku vrtačkám a skutečně dokáží vyvrtat díru. Poradí si s měkčími materiály, jako je dřevo. Pro beton či kov příliš použitelné nejsou. Mají totiž výrazně menší výkon než pravé vrtačky. Díky tomu ale nabídnou možnost detailnější práce, která je u šroubování důležitá. Také se mohou pochlubit nižší váhou a velikostí. Tím pádem s nimi zvládnete manipulovat delší dobu, aniž by vás bolely ruce.

Akumulátor

Jak již víte, vrtačky označené jako “aku” fungují pomocí baterie, neboli akumulátoru. Jeho parametry jsou pro provoz zcela zásadní. Při nákupu sledujte především:

  • Napětí akumulátoru,
  • Kapacitu akumulátoru,
  • Typ akumulátoru,
  • Rychlost nabíjení.

Napětí akumulátoru

U většiny pracovních nástrojů je příkon (spotřeba energie za jednotku času) jedním z hlavních parametrů výkonu. Aku vrtačky se však nezapojují do elektřiny, tudíž se u nich sleduje napětí akumulátoru. To se udává ve voltech, které se značí zkratkou “V”. Vrtačky s větším napětím jsou výkonnější, ale mnohdy také těžší a dražší.

Hodnota napájecího napětí může dosahovat 3,6 až 36 V. nejčastěji se však pohybuje ve středních hodnotách od 10 do 20 V. Běžné hobby aku vrtačky pro plnohodnotnou práci by měly mít alespoň 12 V. Plánujete-li vrtat převážně do kovu nebo kamene, dívejte se spíše k horní hranici nad 20 V.

Kapacitu akumulátoru

Kapacita akumulátoru se uvádí v ampérhodinách značených jako Ah. Říká, kolik energie dokáže baterie uložit. Čím vyšší hodnota, tím déle vydrží aku vrtačka v provozu bez nutnosti dobíjení. Reálnou dobu chodu ovlivňuje ale také spotřeba konkrétního modelu. Pro nenáročné domácí použití bude stačit 1,5 Ah. Profesionální stroje začínají přibližně na 3 Ah. Ty nejlepší mohou dosáhnout až 5 Ah a více.

Typ akumulátoru

Do akumulátorových vrtaček se používají různé typy baterií. Každá z nich má své klady i zápory. V dnešní době se setkáte se třemi variantami:

Typ baterieNi-Mh akumulátorLi-ion akumulátorXR Li-ion / LiHD akumulátor
CenaNízkáPrůměrnáVyšší
Stáří typuStaršíModernějšíNejnovější
Četnost použitíOjediněléBěžnéTypické pro některé značky
NapětíMaléDostatečnéDostatečné
Problémy a omezeníŠpatně funguje při nízkých teplotáchPostupem času a používáním přichází o kapacituŽádné

Dříve existovaly také Ni-Cd baterie. Tento nejstarší typ měl malou kapacitu a krátkou životnost. Kvůli ekologické zátěži byl v roce 2017 na území EU zakázán.

Rychlost nabíjení

Při procházení nabídky aku vrtaček narazíte na výrazně rozdílné časy, za které se akumulátor nabije. Doba doplnění kapacity se pohybuje od 20 minut až po 8 hodin. Průměr většiny modelů je okolo jedné hodiny. Všeobecně platí, že baterie s menší kapacitou se dobije dříve. Výraznému urychlení také pomůže funkce rychlonabíjení. 

Hlídejte si, aby byl akumulátor vyjímatelný; zvláště v případě Li-ion typu, který časem ztrácí svou kapacitu. Kvůli degradaci by byla aku vrtačka s nevyměnitelnou baterií na vyhození namísto pouhého zakoupení nového akumulátoru. Možnost vyndání navíc umožňuje nepřetržitý chod jednoduchým střídáním a průběžným dobíjením dvou článků. 

Motor

Motor je pohonná jednotka, která v aku vrtačce vykonává veškerou práci. Jeho typ ovlivňuje důležité parametry jako životnost, poruchovost, efektivitu nebo cenu. Na trhu se můžete setkat se dvěma druhy motorů – uhlíkové a bezuhlíkové.

VlastnostiUhlíkové motoryBezuhlíkové motory
CenaNižšíMírně vyšší
ŽivotnostKratšíDelší
PoruchovostZvýšená náchylnost k defektůmBez výrazné tendence k defektům
EfektivitaMenší a časem se výrazně zhoršujeZůstává v průběhu času  stále dobrá

Uhlíkové motory

Uhlíkové motory jsou klasickým a starším typem. Jsou osazené permanentními magnety na statoru a napájecími na rotoru. Napětí mezi nimi vytvářejí uhlíky. Nevýhodou je, že uhlíky mají omezenou životnost. Časem se opalují, což zhoršuje vlastnosti vrtačky. Ve prospěch tohoto provedení mluví nižší cena.

Bezuhlíkové motory

Modernějším typem motorů je bezuhlíkové provedení. Jak již název napovídá, v takové aku vrtačce nenajdete uhlíky, které by se opalovaly a způsobovaly by časem nepříjemnosti. Jejich úlohu plní elektronika. Na rotoru se nachází permanentní magnet a na statoru napájecí (obráceně než u uhlíkových motorů). Díky trvanlivějšímu provedení by tento model měli zvolit pravidelní pracanti a všichni náročnější uživatelé.

Cena za akumulátorovou vrtačku s bezuhlíkovým motorem je mírně vyšší v porovnání s jednodušším typem. V posledních letech ale stále klesá. Proto jsou tato zařízení již dostupná i pro běžné uživatele.

Otáčky a rychlosti

Počet otáček říká, jak rychle se dokáže vrták točit. Jedná se o další důležitý parametr, který souvisí s výkonností aku vrtačky. Udává se v počtu otáček za minutu (zkratkou ot./min). Nejzákladnější modely dosahují 500 ot./min, profesionální přístroje až 2 000 ot./min.

V tomto případě však neplatí, že více znamená vždy lépe. Ideální hodnota závisí na vrtáku a na materiálu, se kterým pracujete. Užší vrtáky zvládnou rychlejší otáčky, zatímco u těch s větším průměrem by mělo být vrtání pomalejší. V případě dřeva si můžete dovolit pustit rychlost na maximum. U kovu raději zvolněte na cca 1 000 ot./min a dlaždice vrtejte jen na několik stovek ot./min, aby nepraskly. Také pro šroubování jsou lepší menší hodnoty.

Výrobci samozřejmě vědí, že pokaždé potřebujete jiný počet otáček. Zatímco základní typy s menším výkonem neumožňují žádné přizpůsobení, ve střední třídě najdete obvykle dvourychlostní modely. Ty nejpokročilejší aku vrtačky nabízí hned několik rychlostí. Pro přesnější ovládání je výhodou, pokud má takové zařízení plynulé nastavení otáček.

Kroutící moment

Kroutící moment se také často nazývá jako točivý moment nebo utahovací moment. Tento parametr říká, jakou sílu při otáčení dokáže aku vrtačka vyvinout. Udává se v newtonmetrech značených jako Nm. Větší hodnoty využijete zejména při utahování šroubů nebo vrtání do tvrdých materiálů. Pro představu budete potřebovat:

  • 0 až 20 Nm – pro běžné utahování šroubů v měkkých materiálech.
  • 20 až 55 Nm – pro vruty v průměru 10 až 20 mm.
  • Nad 55 Nm – pro tvrdé materiály; vrtání v nich i utahování šroubů.

Hmotnost

Pohodlné používání je u aku vrtaček nesmírně důležité. Výrobek by měl mít co nejnižší hmotnost, abyste nebyli po chvilce práce příliš unavení a nebolely vás ruce. Váha bohužel často koresponduje s napětím akumulátoru, kroutícím momentem a otáčkami. Chcete-li opravdu výkonné zařízení, musíte počítat s větší hmotností. Nejlehčí modely mohou vážit 1 kg i méně. Ty nejsilnější mašiny mají i přes 2 kg. Při dlouhodobé práci je znát každý gram.

Ergonomie

Hmotnost není jediným faktorem, který ovlivňuje únavu rukou a komfortnost práce. Zásadní vliv má i celkové tvarování. Dobrá ergonomie výrazně usnadňuje používání aku vrtačky. Základem je pevný a stabilní úchop. Při držení přístroje byste měli dosáhnout na všechny důležité ovládací prvky. Gumové krytí rukojeti omezuje klouzání a tlumí nepříjemné vibrace. Stabilitu při manipulaci pomáhá zvýšit také připojovací externí madlo.

Sklíčidlo

Pomocí sklíčidla se k tělu akumulátorové vrtačky upevňují vrtáky. Ve většině případů lze použít vrtáky s maximálním rozměrem 10 až 13 mm. Podle stylu upevnění se sklíčidla dělí na tři typy:

  • Ruční upevnění klíčkem – starší systém. Dotažení probíhá manuálně, vrták velmi pevně drží, ale jeho instalace do sklíčidla zabere chvilku času.
  • Rychloupínací sklíčidlo – u běžných vrtaček. Po zasunutí vrtáku se pootočí vroubkovaný přidržovací kryt při mírných otáčkách.
  • Sklíčidlo s aretací vřetene – u dražších modelů. Vrtáky se vkládají do speciální objímky. Obsluhuje se při zastavené vrtačce.

Funkce a doplňky

Některé doplňky a funkce byly již představeny u konkrétních parametrů. Přesto není na škodu si je připomenout a shrnout, jaké všechny zajímavé vlastnosti mohou aku vrtačky nabízet. Jejich přítomnost výrazně rozšiřuje možnosti použití a zlepšuje uživatelský komfort. Setkat se můžete s prvky, jako je například:

  • Příklep – drobné nárazy pomáhají narušovat strukturu pevnějších materiálů.
  • Zpětný chod – umožňuje spustit otáčky na obě strany. Nutné pro šroubování.
  • Rohový nástavec / úhlové sklíčidlo – pro hůře přístupná místa; dosáhne i za roh.
  • LED světlo – osvětlí vrtanou ploch a zlepšuje viditelnost.
  • Vodováha  – zajistí správné nastavení úhlu vrtačky.
  • Rychlonabíjení – doplní kapacitu baterie výrazně rychleji.
  • Vyjímatelná baterie – důležité kvůli možné výměně a střídání více akumulátorů.
  • Držák na šroubovací bity – abyste měli šroubovací násady hezky při ruce.
  • Kufřík – pro přenášení i uskladnění. Lze do něj uložit vrtačku i ostatní příslušenství. 
  • Externí madlo – pro pevné držení aku vrtačky oběma rukama.
  • Gumové prvky – pružné opláštění, které tlumí nepříjemné vibrace.
  • Poutko – k zavěšení aku vrtačky na opasek, abyste měli volné ruce.

Cena

Aku vrtačka je oblíbeným pomocníkem a na trhu najdete velké množství různých modelů. Jejich výkonnost je závislá na pořizovací ceně. Výrobky se mohou pohybovat v opravdu velkém rozpětí od několika stovek až po 20 000 Kč a výše.

Do 2 000 Kč

Tyto aku vrtačky jsou vhodné pro občasné domácí použití a pro hobby nadšence, kteří nechtějí do nákupu investovat příliš peněz. Největší část sortimentu v kategorii do 2 000 Kč tvoří aku šroubováky a slabší vrtačky. Většina z nich má průměrné hodnoty napětí a kroutícího momentu. Nemusí si tudíž poradit s nejtvrdšími materiály. Kapacita baterie se pohybuje okolo 1,5 Ah a vzhledem ke své velikosti se mnohdy dobíjí poměrně pomalu.

Od 2 000 do 6 000 Kč

Nejvíce aku vrtaček je zastoupeno v kategorii od 2 000 do 6 000 Kč. Tyto modely jsou již plnohodnotnými pomocníky, kteří se nezaleknou žádného materiálu. Mají dostatečný výkon a také výrazně lepší parametry akumulátoru v porovnání s levnějšími výrobky. Plusem je také kvalitní a odolné zpracování i dobrá ergonomie.

Od 6 000 Kč

Aku vrtačky nad 6 000 Kč se zpravidla řadí do profesionální třídy. Tyto výrobky se mohou pochlubit maximální odolností a životností. Nadstandardní kroutící moment i vysoké napětí 20 V a více zde bývá samozřejmostí, stejně jako velká kapacita akumulátoru. Navíc v této třídě najdete různé vychytávky – například nejkvalitnější LiHD / XR Li-ion typy baterií, detailní nastavení rychlostí a široké příslušenství.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8CSN

https://www.arecenze.cz/aku-vrtacky/

https://www.recenzetesty.cz/aku-vrtacky/

https://www.nejlepsi-vrtacky.cz/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 15. 11. 2022