1. Domů
  2. Fény na vlasy
  3. Jak a jaký vybrat fén na vlasy?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat fén na vlasy?

Jak a jaký vybrat fén na vlasy?

Vysoušeč vlasů je velmi šikovným pomocníkem v každé domácnosti. Před výběrem toho pravého fénu si musíte ujasnit své požadavky. Chcete skladný model na cestování, nebo potřebujete výkonný fén do salonu? Zároveň nesmíte opomenout základní technické parametry. Největší roli hrají příkon, teplota a počet rychlostí.

Aby vám vydržel sloužit co nejdéle, zaměřte se na výběr materiálu ve vnitřní části fénu. Některým materiálům je lepší se vyhnout, protože mají tendenci se přehřívat. Povaha materiálu ovlivňuje i výslednou hmotnost a celkové zpracování fénu. Podstatné je, aby nebyl příliš těžký a padl vám dobře do ruky.

Výběr funkcí a doplňkových technologií přizpůsobte typu vašich vlasů a osobním preferencím. Kudrnatá kštice vyžaduje difuzér. Jemné a lámavé vlasy zase ocení funkci ionizace, která jim dodá potřebnou hydrataci a lesk. S rostoucím počtem funkcí a doplňkového vybavení (například různé nástavce) roste i pořizovací cena daného modelu.

Jaký fén na vlasy vybrat stručně:

Správný typ – výběr uzpůsobte vašim požadavkům, frekvenci užívání i délce vlasů. S krátkým účesem na ježka si vystačíte s jednoduchým cestovním fénem. Na dlouhé a jemné vlasy se vám vyplatí pořídit lepší model, klidně i profesionální.

Kontrola parametrů a materiálu – aby přístroj správně pracoval, neměl by mít nižší příkon než 1 700 W. Efektivitu a rychlost vysoušení podpoří i možnost regulace teploty a výběr rychlostí. Neopomeňte ani materiál, který výrazně ovlivňuje funkčnost vysoušeče.

Uživatelský komfort – pro co největší pohodlí vybírejte pokud možno lehký a ergonomicky tvarovaný fén. Délka přívodního kabelu by měla být minimálně
1,8 m.

Nezbytné funkce – ionizér či funkce studeného vzduchu jsou při vysoušení vlasů užitečné. Fénování je díky nim zároveň šetrnější.

Doplňky a nástavce – pokud rádi pracujete se svým účesem, naleznete bezpochyby využití pro různé nástavce. Na kudrnaté vlasy se vyplatí difuzér, kulatý nástavec vám zase pomůže vytvarovat objemné vlny.

Typy fénů

Podle parametrů, vlastností fénů a jejich využití rozlišujeme několik základních kategorií:

  • Domácí fény,
  • Cestovní fény,
  • Profesionální fény,
  • Kulmofény.
Obrázek zobrazuje schéma typů fénů
Typy fénů – ze zdroje: arecenze.cz

Domácí fény

Domácí typ fénu bývá první volbou pro většinu běžných uživatelů. Představuje jakýsi kompromis mezi profesionálním a cestovním typem vysoušeče vlasů. V této sekci máte velmi bohatý výběr. Dají se sehnat i velmi slušné modely za poměrně nízkou částku. Jejich příkon bývá srovnatelný s profesionálními fény a zároveň disponují dobrou výbavou.

Cestovní fény

Mezi hlavní přednosti cestovních fénů patří nízká hmotnost a praktické rozměry. Často bývají vybaveny sklápěcí rukojetí, která vám umožní ušetřit prostor v zavazadle. Z těchto důvodů jsou ideální na cesty. Musíte u nich ale počítat s nízkým příkonem a skromnou výbavou. Pro každodenní používání se příliš nehodí, zejména pokud máte dlouhé vlasy.

Profesionální fény

Profesionální vysoušeče vlasů najdou své uplatnění především v kadeřnických salonech. Pokud máte ale velmi dlouhé vlasy a potrpíte si na pečlivou úpravu účesu, mohl by vám profesionální model vyhovovat. Disponují až 6 stupni nastavení teploty, několika rychlostmi a vysokým příkonem. Samozřejmostí je ionizátor a dlouhý přívodní kabel.

Pro valnou většinu uživatelů ale nemá pořízení profesionálního fénu význam.

Kombinace fénu a kulmy

Kulmofén představuje cosi mezi fénem a kulmou. Oproti kulmě ale vlasy tolik neničí. S tímto hybridem ušetříte čas i energii – vlasy vám vysuší a přitom i natočí. Výsledný efekt je sice o něco jemnější než u kulmy. Nevytvoříte s ním dokonale definované lokny a prstýnky. Velmi dobře ale poslouží vlasům, které potřebují hlavně dodat objem.

Důležité parametry

Při výběru ideálního fénu na vlasy se musíte zaměřit na jeho technické parametry. Díky tomu vyselektujete méně výkonné a nekvalitní kousky.

Sledujte tři základní atributy:

  • Příkon,
  • Teplotu,
  • Počet rychlostí.

Příkon

Výše příkonu definuje, jak silným motorem je vysoušeč vybaven. Platí pravidlo, že čím vyšší, tím lepší. Se silnějším motorem si daleko rychleji a pohodlněji vysušíte vlasy. Zároveň nedochází k jejich poškození, protože je vystavujete horkému vzduchu podstatně kratší dobu.

V žádném případě se vám nevyplatí kupovat vysoušeč vlasů, jehož příkon je nižší než 1 700 W. Snažte se vybrat takový fén, který má příkon ideálně 2 000 W.

Typ fénuObvyklé rozmezí příkonu
Profesionální2 200 až 2 400 W
Na domácí použití1 700 až 2 200 W
CestovníMéně než 1 700 W

Teplota

Možnost regulace teploty je dalším klíčovým faktorem. Ideální fén by měl nabízet 2 až 3 různé teploty. U lepších modelů naleznete dokonce 4 až 6 teplotních stupňů. Nezbytnou součástí každého fénu je také tepelná pojistka. Ta zajistí, že se spotřebič v případě přehřátí sám vypne. Zapnout ho poté můžete až ve chvíli, kdy se zchladí na provozní teplotu.

Teplota vyfukovaného vzduchu se pohybuje zhruba mezi 40 až 60 °C. Mějte na paměti, že mokré vlasy jsou velmi křehké a příliš vysoké teploty mohou poškodit jejich strukturu a polámat je. K běžnému foukání proto zapínejte raději vlažný nebo studený vzduch.

Počet rychlostí

Vyšší intenzita foukání se vám hodí, pokud chcete vlasy vytvarovat do splývavého hladkého účesu. Kudrnaté kadeře naopak nejlépe vymodelujete, pokud je budete foukat jemným a pomalým proudem.

Počet rychlostí u daného modelu obvykle odpovídá počtu teplotních stupňů. Konkrétní hodnoty rychlostí sice výrobci neuvádí, ale můžete se alespoň orientovat jejich počtem. Ideální je vybírat model, který disponuje více rychlostmi.

Materiál

Samotné tělo vysoušeče bývá obvykle vyrobeno z plastu. Důležitější je ale materiál, kterým je pokryta vnitřní část fénu. Můžete se setkat se třemi různými materiály:

  • Keramika – zajišťuje rovnoměrnou distribuci tepla, díky čemuž budou vlasy při sušení méně namáhané. Keramické moduly najdete u vysoce kvalitních fénů.
  • Turmalín – jedná se o minerál, který se při zahřátí nabije zápornými ionty. K vlasům se tak nedostane statická elektřina a zůstanou krásně hladké a lesklé. Rovněž nedochází k jejich přílišnému vysušování.
  • Titan – z výše zmíněných se jedná o ten nejlehčí materiál. Titan snižuje celkovou hmotnost přístroje a vysoušení tudíž není zbytečně nemáhavé. Ocení ho zejména kadeřníci v profesionálních salonech. Pokud si titanový modul pořídíte na domácí použití, počítejte s vyšší cenou.

Celokovovým modelům se raději vyhněte, protože mají tendenci se snadno přehřívat.

Ergonomie a pohodlí

Aby se vám s fénem dobře a rychle pracovalo, musí mít ergonomicky tvarovanou rukojeť, přijatelnou hmotnost a dostatečně dlouhý přívodní kabel.

Tvar

Praktické umístění ovládacích prvků, jako jsou tlačítka, a pohodlný úchop rukojeti jsou při práci s fénem nezbytné. Rukojeť by měla být spíše menší, aby ji mohli dobře uchopit i lidé s menšími dlaněmi. Pokud bude potažena pogumovaným (případně semišovým) materiálem, jen tak vám z rukou nevypadne.

Ideální je, pokud můžete přístroj ovládat jednou rukou. S tím souvisí i umístění tlačítek. Existují dokonce speciální modely, které jsou uzpůsobeny potřebám levákům.

Hmotnost

Určitě si dejte pozor i na samotnou hmotnost fénu. Zvláště pokud plánujete využívat vysoušeč vlasů každý den. Při dlouhém nebo často se opakujícím fénování by nebylo příjemné držet těžký přístroj. Ideální hmotnost se pohybuje kolem 0,5 kg. U profesionálních modelů mnohdy překročí i 2 kg.

Délka kabelu

Délka přívodního kabelu určuje, jaký má fén dosah. Standardně se pohybuje v rozmezí 1,8 až 3 m. V případě profesionálních kadeřníků platí, že čím delší, tím lepší. Pro domácí použití vám bohatě vystačí takový, který není kratší než 1,8 m. Při výběru se zamyslete nad tím, jaká je přibližná vzdálenost zásuvky od místa, kde se budete fénovat. Pokud byste vybrali zbytečně dlouhý kabel, bude vám akorát překážet.

Některé fény disponují otočným kloubem, který umožňuje snadnou manipulaci s přístrojem a zároveň chrání kabel proti poškození. Velmi praktické je také gumové poutko, díky kterému můžete přístroj pověsit na zeď. Ušetříte místo v šuplíku a budete mít vašeho pomocníka vždy po ruce.

Funkce

Ačkoliv se fény na vlasy obecně řadí mezi jednodušší zařízení, dokážou vám nabídnout několik vychytávek, které vám pomohou k dokonalému účesu šetrným a účinným způsobem.

Ionizace

Fén s funkcí ionizace zajistí, že u vašich kadeří nedojde k zelektrizování. Dodá jim hydrataci, dokonalý lesk a upravený vzhled.

Princip ionizace je poměrně jednoduchý. Ve vašich vlasech se přirozeně vyskytují kladně nabité částice, které zapříčiňují výše zmíněné elektrizování. Během ionizace přechází záporně nabité ionty z fénu na vaše vlasy. Dojde k neutralizaci kladných částic a vlasy se rázem stanou krásně lesklými a sklony ke krepatění a elektrizování jsou eliminovány.

Záporně nabité ionty také pomáhají odpařovat vodu z vlasů, proto může sušení probíhat za nižších teplot.

Senzor vlhkosti vlasů

S touto funkcí se obvykle setkáte u kvalitnějších fénů. Speciální senzor dokáže snímat vlhkost vašich vlasů. Podle naměřených hodnot sám nastaví ideální teplotu vyfukovaného vzduchu. Jedná se o elegantní řešení, jak zabránit přesušení vlasů. A pokud nechcete senzor používat, stačí ho deaktivovat zmáčknutím tlačítka.

Studený vzduch

Studená vlna slouží k zafixování účesu ve chvíli, kdy vlasy už víceméně neobsahují žádnou vodu. U jemných a lámavých vlasů můžete na funkci studeného vzduchu přepnout dříve. Tuto vychytávku dnes najdete téměř u všech fénů.

Pojistka proti přehřátí

Bezpečnostní prvek, který sice nesouvisí přímo s úpravou vlasů, by neměl postrádat žádný fén. Pokud vysoušeč pracuje dlouho a zahřeje se na příliš vysokou teplotu, pojistka zajistí jeho vypnutí. Opětovné zapnutí fénu je pak umožněno až ve chvíli, kdy dostatečně zchladne.

Příslušenství

S většinou fénů obdržíte v základní výbavě i celou řadu nástavců. Nejčastější volbou bývá difuzér nebo ondulační tryska. Praktický je také kulatý kartáč pro zisk objemu. Záleží na vašem typu vlasů a na tom, jaký nosíte účes.

Obrázek zobrazuje schéma nástavců na fény
Nástavce na fény – ze zdroje: arecenze.cz

Difuzér

Difuzér je naprosto nezbytným doplňkem pro styling kudrnatých a silně vlnitých vlasů. Jedná se o nástavec tvaru misky, který je protkán otvory pro proudění vzduchu a plastovými výběžky. Během vysoušení se jednotlivé kudrlinky a lokny namotávají na plastové tyčinky. Díky tomu pak získáte lépe definované vlny.

Pokud jste od přírody obdařeni bohatou vlnitou kšticí, difuzér vám výborně poslouží a podtrhne jejich vlnitost. Tento nástavec zajišťuje, že je teplo po hlavě rozváděno rovnoměrně a nedochází k narušení textury kudrnatých vlasů. Majitelky rovných vlasů by ale neměly od difuzéru očekávat zázraky. Pomůže vám získat objem a jemné zvlnění. Pokud ale toužíte po loknách, sáhněte raději po kulmě.

Ondulační tryska

Jinak se jí říká také koncentrátor nebo tvarovací tryska. Jedná se o speciální nástavec, který je v jednom bodě velmi tenký a ve druhé části naopak široký. Vzduch je vypouštěn z úzkého předního otvoru na určitou partii vlasů. Díky tomu můžete fénovat a tvarovat libovolné místo a vytvořit třeba uhlazenou vlnu v oblasti ofiny.

Pamatujte, že se koncentrátor nikdy nesmí dotýkat přímo vlasů. Horko by vám mohlo vlasy silně poškodit, v nejhorším případě úplně spálit.

Nástavec na vyrovnávání vlasů

Speciální nástavec ve tvaru hřebenu slouží k vysoušení a narovnávání vlasů zároveň. Pokud toužíte po hladkém rovném účesu, jedná se rozhodně o šetrnější variantu, než je žehlička na vlasy. Výsledek bude také mnohem objemnější, provzdušněnější a přirozenější.

Údržba

Při péči o fén na vlasy byste měli dodržovat několik základních pravidel. Nešetrným používáním a špatnou údržbou totiž můžete přístroj snadno zničit.

  • Fén po každém použití otřete vlhkým hadříkem a nechte ho uschnout (vychladlý). Uložte ho na kryté suché místo (ideální je šuplík nebo koupelnová skříňka).
  • Nikdy fén nenamáčejte. Vlhkost by mohla poškodit nebo úplně zničit motor.
  • Minimálně jednou za měsíc byste měli provést důkladnější čištění. Pokud spotřebič disponuje odnímatelnou mřížkou, sundejte ji. Odstraňte z vnitřní části prach a usazené nečistoty.
  • Nezapomeňte udržovat v čistotě také všechny nástavce a příslušenství.

Cena

Před samotným nákupem fénu na vlasy si ujasněte, kolik jste ochotni do něj investovat. Nejedná se o příliš drahou položku v rozpočtu. Kvalitní model se dá sehnat i do 1 000 korun. Výslednou pořizovací cenu nejvíce ovlivňuje typ a materiál vnitřní části.

Od 250 do 750 Kč

V nejnižší cenové relaci se nachází výhradně cestovní vysoušeče vlasů. Případně zde narazíte na méně kvalitní fén pro domácí použití. Co se týče doplňků a vybavení, nabízí obvykle difuzér a koncentrátor. Obvyklá výše příkonu se pohybuje mezi 1 300 až 1 800 W. Na výběr bývá ze 2 až 3 teplot. Obdobně je to i u rychlostních stupňů.

Pokud se přiblížíte k hranici 750 korun, můžete už narazit na model se slušným příkonem kolem 2 000 W. Pokud ale toužíte po kvalitním vysoušeči s keramickým nebo turmalínovým modulem, porozhlédněte se v dražší sekci.

Od 750 do 2 000 Kč

Jedná se o zlatou střední třídu, do které také spadá většina domácích fénů na trhu. Někdy mezi nimi objevíte i profesionální přístroje. Co se týče příslušenství, od levnějších fénů se až tolik neliší. Samozřejmostí je ale mnohem lepší příkon (až 2 200 W) a různé funkce včetně ionizace a studené vlny.

Přístroje na této úrovní lze doporučit majitelům dlouhých a hustých vlasů.

Nad 2 000 Kč

V nejvyšší cenové kategorii se nachází převážně profesionální fény a luxusní modely pro domácí použití. Samozřejmostí jsou kvalitní materiály, výkonný motor a bohaté příslušenství. U těch nejlepších kousků může příkon přesáhnout i 2 400 W. Nechybí ani ionizátor, difuzér, studený vzduch a nejrůznější tvarovací nástavce. Výhodu představuje také dlouhý přívodní kabel.

Uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky, neboť s nimi už můžete na hlavě vykouzlit téměř cokoliv.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hair_dryer

https://www.arecenze.cz/recenze-fenu-na-vlasy/

https://www.idnes.cz/onadnes/krasa/na-fenovani-vlasu-zalezi-postupujte-s-nami-krok-za-krokem.A100510_123833_ona_krasa_jup

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022