1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat tiskárnu?
  1. Domů
  2. Tiskárny
  3. Jak a jakou vybrat tiskárnu?

Jak a jakou vybrat tiskárnu?

Vybrat novou tiskárnu nemusí být jednoduché. Ne, není to z toho důvodu, že by daných zařízení byl na trhu nedostatek. Právě naopak. Aktuálně existuje tolik produktů, že se mezi nimi lze jen těžko orientovat a při nákupu musíte zvážit mnoho důležitých parametrů. V prvé řadě byste se měli rozhodnout, jaký typ tiskárny zvolit. V současné době totiž máte k dispozici hned několik variant.

Při výběru může hrát zásadní roli skutečnost, zda vám záleží na rychlosti tisku textových dokumentů, u nichž často stačí pouze černá a bílá barva, anebo spíše žádáte vysoce kvalitní tisk grafických materiálů či dokonce fotografií. Rozhodující může být rovněž pořizovací cena daného zařízení, protože ne každý si může dovolit utratit horentní sumy peněz.

Hned na úvod však musíme zdůraznit, že byste se při výběru tiskárny neměli na pořizovací cenu příliš ohlížet. Podstatná je především kvalita tisku, ale také to, aby dané zařízení vyhovovalo vašim požadavkům. Zaměřit byste se spíše měli na cenu a výdrž náplní, tzn. tonerů a cartridgí, protože právě to se projeví v nákladech na provoz.

Jakou tiskárnu vybrat?

Budu tisknout hodně dokumentů a postačí mi černobilý tisk? Potřebuji laserovou tiskárnu. 

Chci, aby dané zařízení zvládalo tisknout i grafické materiály či fotografie ve vysoké kvalitě? Pak se zaměřím na inkoustové tiskárny.

Využiji rovněž kopírku a skener? V tom případě je pro mě optimální multifunkční tiskárna.

Budu potřebovat tisknout stejný text na více listů papíru?
Řešením může být jehličková tiskárna

Tiskárny dle technologie tisku

Počítačové tiskárny dlouhodobě existují v několika typech. Aktuálně máte na výběr ze třech základních variant, i když můžete zvážit i koupi dalších zařízení. Většina lidí se dnes bude nicméně rozmýšlet mezi nákupem inkoustové a laserové tiskárny, jež jsou pro běžný tisk využívány nejčastěji. Stále ale ještě nacházejí uplatnění i jehličkové tiskárny, ačkoli o jejich pořízení asi bude ve 20. letech 21. století uvažovat málokdo.

Typy tiskáren. Ze zdroje www.arecenze.cz

Jehličkové tiskárny

Tiskárny, které se funkčností částečně podobají psacímu stroji, ačkoli umožňují i tisk obrázků a výběr různých druhů písma. Jedná se o nejstarší způsob tisku. V současné době jsou již na ústupu, neboť nepracují moc kvalitně, ačkoli pro jejich koupi může hovořit nižší pořizovací cena. Jehličkové tiskárny je navíc možné využít v účetnictví, anebo tam, kde je potřeba tisknout několik kopií najednou, protože umožňují potisk více listů papíru zároveň.

Inkoustové tiskárny

Inkoustové tiskárny se na trhu objevily v 70. letech 20. století, a to právě díky snaze nahradit nižší kvalitu grafického tisku jehličkových tiskáren. Aktuálně umožňují černobílý i barevný tisk ve vysoké kvalitě a hodí se spíše pro ty, kteří tisknou méně často. Ač jsou levnější než laserové tiskárny, musíte počítat s tím, že finančně nákladnější je samotný tisk. Využívají cartridge (náplně), jejichž životnost je kratší než u tonerů v laserových tiskárnách.

Laserové tiskárny

První komerčně prodávané laserové tiskárny se objevily o něco později než tiskárny inkoustové. V současné době se používají především ve firemním prostředí, neboť umožňují vysokou rychlost tisku. Jeho kvalita je vyšší u textových dokumentů, u grafických materiálů a fotografií je však diskutabilní. Laserové tiskárny a tonery jsou dražší, na druhou stranu zaujmou nižšími provozními náklady. V průběhu užívání se tedy nakonec mohou vyplatit.

Typ zařízeníVýhodyNevýhody
Jehličková tiskárnaRychlý tisk, možnost tisku několika listů najednou, nižší cena i provozní nákladyNutný speciální papír, absence tisku grafických materiálů a fotografií
Inkoustová tiskárnaVysoká kvalita tisku, možnost tisknout fotografie, nižší pořizovací cenaVyšší provozní náklady, pomalejší tisk
Laserová tiskárnaNižší provozní náklady, rychlost tisku, vynikající tisk textových materiálůVhodná spíše na černobílý tisk, vyšší pořizovací cena

Multifunkční tiskárny

Mezi laserovými a inkoustovými tiskárnami najdete i multifunkční varianty, které mohou představovat optimální řešení do domácností i kanceláří. Nejenže umožňují tisknout textové a grafické materiály a fotografie, ale zároveň plní funkci skeneru a kopírky a v některých případech i faxu, takže dokumenty mohou i posílat. Při výběru byste se nicméně měli držet stejných vodítek jako v případě „běžných“ tiskáren, o nichž jsme se zmínili výše.

Samozřejmě že u jednotlivých zařízení existují rozdíly v kvalitě kopírky i skeneru. Pokud na druhou stranu potřebujete často tisknout, skenovat i kopírovat, může se stát multifunkční tiskárna optimálním řešením, neboť vyjde levněji a šetří prostor. Jestliže však hledáte špičkovou tiskárnu anebo skener, zřejmě bude lepším řešením si pořídit jednotlivá zařízení zvlášť. Obecně totiž platí, že samostatný skener bývá kvalitnější.

Podstatné parametry

Výše jsme nastínili několik základních faktů, podle kterých se můžete rozhodnout, jak vybrat tiskárnu. Znatelné rozdíly ovšem existují také mezi jednotlivými zařízeními. Jestliže se tedy už rozhodnete pro jeden typ tiskárny, nemusíte mít ještě zdaleka vyhráno. Proto se nyní zaměříme na parametry, které vám mohou s výběrem nové tiskárny také výrazně pomoci.

Spotřeba energie a náklady na tisk

Důležitý faktor, který určuje, kolik energie dané zařízení spotřebuje. Od toho se odvíjejí i náklady na provoz. V tomto ohledu vedou inkoustové tiskárny, nicméně rozdíly mohou existovat i mezi jednotlivými zařízeními. Před nákupem tiskárny se navíc zaměřte na skutečnost, kolik stojí kompatibilní cartridge či tonery a na kolik vytištěných listů vám vystačí.

Bezokrajový a oboustranný tisk

Zatímco některé tiskárny dokážou potisknout celý povrch papíru formátu A4, jiné tuto možnost nenabízejí, a to především laserové varianty. Při nákupu může hrát roli i skutečnost, zda daná tiskárna zvládne oboustranný tisk. To už dnes začíná být standardem, jednotlivé produkty se nicméně liší v tom, jestli umožňují oboustranný tisk automaticky či manuálně (ve druhém případě musíte tiskárně při práci asistovat).

Formát tisku

Ačkoli většina dnes prodávaných zařízení pracuje s formátem A4, zakoupit si lze i tiskárny, které zvládají formát A3 a někdy dokonce i větší. Otázkou ovšem je, zda tento tisk vůbec využijete. Taková zařízení bývají dražší, i když si je už dnes můžete pořídit domů za přijatelnou cenu. Tisk větších formátů je nicméně stále doménou především kanceláří a dalších pracovišť a doma využití zřejmě nenajde, minimálně ne příliš často.

Rozlišení tisku

Uváděno je v jednotkách zvaných dpi, tedy v bodech na palec. Platí, že čím vyšší dpi, tím kvalitnější bude vytištěný textový či obrazový dokument, případně fotografie. Řešit rozlišení má tedy smysl především u inkoustových tiskáren, které jsou častěji používány právě k tisku fotografií. Vyšší rozlišení má nicméně vliv na spotřebu inkoustu.

  • Rozlišení laserových tiskáren. U těchto zařízení, které většinou slouží primárně k tisku textových dokumentů, vám plně postačí rozlišení 600×600 dpi.
  • Rozlišení inkoustových tiskáren. Ačkoli základní rozlišení činí 4800×600 dpi, standardem už je 4800×1200 dpi, ale některá zařízení nabízejí i vyšší.

Rychlost tisku

Pokud tisknete hodně a často, před pořízením nové tiskárny byste se měli zaměřit i na rychlost tisku, která pro vás bude důležitým parametrem. Standardně dokážou aktuálně prodávána zařízení vytisknout 20 stran za minutu. K dispozici však máte i tiskárny, ať už laserové či inkoustové, které zvládnou i trojnásobek. A zopakujme, že jehličkové tiskárny sice netisknou nejrychleji, ale dokážou potisknout více listů papíru zároveň.

Konektivita a kompatibilita

Většinu zařízení je možné zapojit do LAN sítě a mnohá disponují také Wi-Fi a Bluetooth. Proto umožňují tisknout z počítače, ale také mobilního telefonu či tabletu bez fyzického připojení, což může značně usnadnit práci. Připojit lze rovněž čtečku paměťových karet anebo USB disk. K inkoustovým tiskárnám určeným k tisku fotografií (tzv. fototiskárny) lze navíc připojit i fotoaparát a můžete tedy vytvořené fotky tisknout přímo.

Další důležité funkce

Výše jsme popsali všechny podstatné parametry, na které byste se měli při nákupu nové tiskárny zaměřit. Jednotlivá zařízení nicméně disponují i několika dalšími funkcemi, které mohou hrát roli v tom, pro jakou tiskárnu se nakonec rozhodnete.

  • Automatický podavač papíru. Funkce, jež pomáhá ovládat tiskárnu. Nemusíte totiž dávat papíry do tiskárny sami, ale děje se tak automaticky.
  • Kapacita zásobníku na papír. Automatický podavač papíru se hodí především při častém tisku, tedy spíše ve firmách. Zde jsou vhodné také tiskárny se zásobníkem, jenž může pojmout i tisíc listů papíru.
  • Refill tank systém. Některá zařízení umožňují doplňovat barvu přímo do tanku (nádržky) tiskárny. Proto není potřeba kupovat nové kazety.

Cartridge a tonery

Důležitou věcí, na kterou je nutné pamatovat už při koupi tiskárny, jsou náplně. Zatímco cartridge běžné prodávaných inkoustových tiskáren obvykle stačí na několik stovek stran, standardní tonery do laserových tiskáren mohou vytisknout i přes 2 000 stran. Není tedy divu, že tato varianta vyniká především nižšími provozními náklady. Před nákupem nové tiskárny byste se ovšem měli zaměřit nejen na výdrž, ale také na dostupnost a cenu náplní.

V současné době máte k dispozici nejen originální náplně, ale pro mnohá zařízení existují také alternativní tonery a cartridge, které mohou být cenově dostupnější a zároveň kvalitní. Některé tiskárny nicméně alternativy používat příliš neumožňují, mohou být totiž např. vybaveny čtečkou čipů, která kontroluje správné zapojení či stav inkoustu, zároveň ale výrazně omezuje použití alternativních náplní.

Cena tiskárny

Při nákupu nové tiskárny platí, že šetřit se nutně nemusí vyplatit. Jistě, aktuálně si lze pořídit spoustu opravdu levných tiskáren, nicméně se může výrazně prodražit samotný provoz. U nekvalitních zařízení navíc budete pravděpodobně častěji platit za opravu. Navíc zřejmě dříve přestanou fungovat úplně a budete se muset znovu poohlížet po nov tiskárně.

Do 2 000 Kč

Nejlevnější tiskárny (především inkoustové) dnes seženete do 1 000 Kč, ačkoli na takovou cenu narazíte spíše výjimečně. Obvykle se totiž dají sehnat o něco dráže. Nejlevnější laserové tiskárny pořídíte za cca 1 500 Kč. Jedná se o základní modely, které sice mohou být poměrně kvalitní, na druhou stranu budou ztrácet v oblasti funkcí a vybavení.

Od 2 000 do 6 000 Kč

V této cenové kategorii už si je možné pořídit běžné multifunkční tiskárny, které lze využít doma, dobře vybavené tiskárny do kanceláří a startuje tu i cena barevných tiskáren. Pokud tedy budete tisknout častěji a barevně, měli byste si připravit minimálně 2 000 Kč. Vysoce kvalitní tiskárny jsou ale samozřejmě výrazně dražší.

Od 6 000 Kč

Pokud jste náročnější uživatelé, měli byste zvolit tiskárnu, která bude stát minimálně 6 000 Kč. Za tuto cenu si již totiž lze pořídit velmi kvalitní tiskárny s dobrou výbavou. Musíme ovšem upozornit, že zařízení pro profesionální účely mohou stát desetitisíce korun. Za to jsou ale vysoce kvalitní, multifunkční, umožňují velký formát tisku (až A0) a mají spoustu funkcí i špičkové vybavení. 

Jak ušetřit při samotné provozu?

Musíme dodat, že pořizovací cena by neměla být tím důležitým kritériem při výběru tiskárny. Mnohem podstatnější je totiž cena tonerů a cartridgí a také to, jak dlouho vydrží, protože samotná cena tiskárny představuje jen zlomek nákladů na provoz.

  • Kupte tiskárnu s možností pořizovat barevné náplně odděleně. Náplň lze někdy měnit jednotlivě, jindy jen pohromadě. Ve druhém případě ji budete muset měnit celou, ač třeba dojde jen jedna základní barva a ostatní budou prázdné z poloviny.
  • Pořiďte si alternativní náplně. Bývají levnější, ačkoli jak jsme už zmínili výše, ne všechny tiskárny umožňují používat alternativní tonery nebo cartridge.
  • Tiskněte i přes upozornění na docházející náplň. Ne vždy to znamená, že je nutné cartridge či toner okamžitě měnit. Můžete s nimi ještě vytisknout mnoho stran.
  • Zaměřte se na oboustranný tisk. Pokud tiskárna dokáže tisknout oboustranně, ušetříte za papír. Úspora to není velká, ale korunka ke korunce…

Další typy tiskáren

Vedle klasických tiskáren a multifunkčních zařízení najdeme na trhu i speciality, kterým se věnuje tato kapitola.

3D tiskárny

Doposud jsme se nezmínili o 3D tiskárnách, což je jeden z technologických fenoménů současnosti. Od klasických tiskáren se značně liší, a to možností tisknout trojrozměrné objekty. První 3D tiskárny spatřily světlo světa až ve druhé polovině 90. let 20. století, především v posledních letech ale došlo k výrazné akceleraci vývoje.

Ačkoli mohou stát některé 3D tiskárny miliony korun, aktuálně si lze pořídit i domácí varianty, jejichž cena nemusí přesahovat 20 000 Kč. Není to sice málo, na druhou stranu si můžete vytisknout v podstatě jakýkoli 3D objekt, který bude navíc výsledkem vaší modelářské práce. Jejich používání už nicméně vyžaduje určitou zručnost, s čímž je třeba počítat. 

Ostatní druhy tiskáren

V současné době nemáte k dispozici pouze jehličkové, inkoustové a laserové tiskárny a nabídka se nevyčerpává ani s 3D tiskárnami. Pokud tedy aktuálně sháníte nové zařízení pro tisk, můžete zvážit i možnost, zda by se vám nehodila právě jedna z těchto variant.

  • LED tiskárny. Jedná se vlastně o alternativu laserové tiskárny. Tiskárny s LED technologií se v podstatě liší pouze v přenosu obrazových dat na tiskový válec. Jsou přitom výrazně rychlejší a úspornější, ale zase nenabízejí takovou kvalitu tisku.
  • Termotiskárny. Zařízení, která využívají speciální pásky. Na tiskové médium dochází k přenosu zahřátím. Jejich největší výhodou je vysoká kvalita tisku, díky čemuž nacházejí uplatnění především při tisku štítků, etiket a fotografií.
  • Mobilní tiskárny. Poslední zařízení, o němž můžete uvažovat. Jde o menší tiskárny, jež disponují vlastní baterií a umožňují i bezdrátový přenos. Proto je lze používat mimo domov, a to především k poměrně kvalitnímu tisku fotografií v malém formátu.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.dtest.cz/clanek-956/jak-vybrat-vysavac

https://cs.wikipedia.org/wiki/Počítačová_tiskárna

https://www.arecenze.cz/tiskarny/

https://www.tisknijakduha.cz/kompatibilni-tonery/

Článek aktualizován 31. 10. 2023