1. Domů
  2. Rotopedy
  3. Jak a jaký vybrat rotoped?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat rotoped?

Jak a jaký vybrat rotoped?

Při výběru rotopedu byste si měli ujasnit, kolik lidí bude přístroj používat. Pokud jen vy sami, postačí vám i méně variabilní model vybraný na míru vašim tělesným proporcím, čímž ušetříte na ceně. Jestliže ale sháníte rotoped pro celou rodinu, rozhodně hledejte modely s nastavitelnými prvky a vyšší odolností, neboť přístroj bude daleko více zatěžován a bude potřeba jej přizpůsobovat jednotlivým uživatelům.

Promyslete si také, jaké cvičení od rotopedu očekáváte. Chcete si jen zpestřit sledování televize nenáročnou aktivitou, nebo plánujete tvrdé domácí tréninky? Podle toho byste měli volit kvalitu jednotlivých komponentů a především správně vybrat váhu setrvačníku a typ brzdného systému. Podle požadavků na moderní technologie pak volte mezi klasickými modely a těmi s automatickou regulací zátěže.

Obrázek zobrazuje schéma rotopedu a jeho popis
Schéma rotopedu

Komfort rotopedu poznáte z uváděných parametrů jen částečně, maximálně s ohledem na použité materiály. Proto v tomto případě jednoznačně platí, že je lepší jedenkrát vyzkoušet, než stokrát přečíst. Doma si můžete udělat předvýběr modelů, které odpovídají vašim představám, pro finální výběr je ale nejlepší si daný model vyzkoušet na vlastní kůži, a to přímo v nastavení dle vašich proporcích.

Jaký rotoped vybrat stručně

Rotoped vybírejte podle počtu uživatelů – Pokud stroj plánuje využívat více členů rodiny, volte model se širšími možnostmi nastavení, vyšší nosností a odolností.

Zvolte typ rotopedu podle způsobu cvičení – Oproti klasickým rotopedům pro začátečníky jsou spinningová kola vhodná pro intenzivnější trénink. Horizontální rotopedy jsou pak určeny pro jízdu v polosedu.

Při výběru myslete i na umístění – Pořídíte-li si model se síťovým napájením, budete jej muset umístit v blízkosti zásuvky. U rotopedu na baterky tato nutnost odpadá, baterie je však potřeba měnit.

Pozornost věnujte i funkcím – Rotopedy dokáží měřit rychlost, čas či spálené kalorie. Užitečné je i propojení s telefonem nebo počítačem.

S výběrem pomůže i cena – Rotopedy se svými pořizovacími cenami mohou výrazně lišit, nejlevnější modely seženete už za pár tisíc korun. Na kvalitě však není dobré šetřit.

Typy rotopedů

Z hlediska typů rotopedů najdete na trhu tři rozdílné varianty, které se liší především svým určením pro jiné uživatele. Jsou to:

  • klasické rotopedy
  • spinningová kola
  • horizontální rotopedy (recumbenty)
Obrázek zobrazuje schéma druhů rotopedů - spinningové kola, ležatá kola
Druhy rotopedů – ze zdroje arecenze.cz

Většina lidí zná klasické rotopedy a spinningová kola, často se však zapomíná na variantu rotopedů horizontálních. Klasické rotopedy znáte z domácností i fitness center. Jejich použití je jednoduché a jsou určeny i pro začátečníky. Spinningová kola jsou vhodná již pro pokročilejší uživatele, kteří chtějí intenzivněji zvyšovat svou kondici.

V neposlední řadě jsou zde pak rotopedy horizontální (takzvané recumbenty), které mají speciální ergonomické křivky a jsou opatřeny sedátkem i se zádovou opěrkou. Tyto rotopedy jsou určeny zejména osobám s bolestmi zad, rehabilitujícím osobám, seniorům a handicapovaným, kteří s jejich pomocí cvičí v poloze v polosedě.

Jak vybrat správnou velikost rotopedu

Velikost rámu a jeho nosnost by měla samozřejmě odpovídat vaší postavě a tělesným proporcím. Pokud jde o velikost rámu, rotopedy střední třídy disponují již univerzálním rámem vhodným pro menší i vyšší postavy. Pozor je potřeba si dávat u nejlevnějších rotopedů, které jsou většinou menších rozměrů a mají řídítka poměrně nízko. Ty jsou vhodné pro postavy do výšky maximálně 165 centimetrů.

Vzhledem k tomu, že nosnost rotopedů určují sami výrobci, je vhodné nevěřit slepě jen uvedeným číslům, ale porovnat nosnost například i s hmotností rotopedu. U těžších rotopedů je více pravděpodobné, že budou mít i vyšší nosnost, neboť disponují masivnějším rámem, a tedy vyšší stabilitou. 

Při volbě nosnosti přitom počítejte raději vždy s rezervou. Pokud byste totiž rotoped dlouhodobě zatěžovali hmotností na hranici jeho nosnosti, hrozí zkrácení doby jeho životnosti. Pokud máte možnost rotoped vyzkoušet, i nasednutí může o nosnosti napovědět. Jestliže se rotoped viklá, vrže, nebo vás jakkoliv jinak znejisťuje, optimální volbou nebude. 

Řídítka a sedátko 

Řídítka a sedátko jsou dva prvky, u kterých byste měli vyžadovat nastavitelnost – a to především v případě, kdy rotoped bude využívat více osob. Výška řídítek totiž přímo rozhoduje o pohodlnosti vašeho cvičení a potřeby každého jsou trochu jiné. 

Při správném sedu by měla být záda rovná, nikoliv v předklonu, aby nedocházelo k přetěžování bederní páteře, případně i krční páteře v důsledku nepřirozeného zvedání a zaklánění hlavy. Prověřte proto, zda vám s ohledem na správný sed vyhovuje tvar řídítek, případně i materiál, který by neměl být klouzavý.

Pokud jde o sedlo, to musí být ve správné výšce a navíc i ve správné vzdálenosti od řídítek. Horizontální polohovatelnost je přitom opět důležitá zejména tam, kde bude rotoped využívat více uživatelů nebo kde bude sloužit pro účely rehabilitace. V případě sedla je zde pak ale i řada dalších parametrů, na které je dobré dát si pozor:

  • Uchycení sedla by vás mělo zajímat zejména v případě, že potenciálně zvažujete výměnu sedla, například za klasické cyklistické. Nejvýhodnější pro účely výměny je uchycení klasicky na trn. 
  • Stabilita: Pokud jste vyšší postavy a budete potřebovat sedlo umístěné ve vyšší poloze, vyzkoušejte jeho stabilitu. Zejména u levnějších modelů se sedlo ve vyšších polohách může viklat, což není žádoucí. 
  • Pohodlnost a ergonomie sedla by měla být jednou z hlavních věcí, na které se při výběru rotopedu zaměříte. Nepohodlné sedlo vás totiž od cvičení snadno brzy odradí. Ideální jsou gelová sedla, která se nejvíce přizpůsobí tvaru hýždí, záleží ale i na vašem zvyku či preferencích. Ideální je proto si sedlo vyzkoušet – nejen kvůli materiálu a měkkosti, ale i kvůli tvaru.

Pedály

Na první pohled by se mohlo zdát, že pedály budou tím posledním, čeho byste si při výběru rotopedu měli všímat. Opak je ale pravdou, jejich parametry byste proto neměli podceňovat I pedály značně ovlivňují pohodlnost a dokonce i bezpečnost při cvičení na rotopedu. U pedálů proto platí tyto zásady:

  • Povrch pedálů by neměl být kluzký, boty by na něm měly držet zcela stabilně.
  • Stahovací popruhy na pedálech vám pomohou udržet chodidla na svém místě i při vyšší zátěži, podmínkou je ale kvalitní materiál, který vydrží i drobný odpor při šlapání, ale nebude vás dřít nebo omezovat.
  • Prověřte kompatibilitu s vaší obuví – u spinningových kol totiž klasické pedály nahrazují nášlapy, na které však potřebujete speciální boty.

Chod rotopedu

Pomyslným srdcem rotopedu je šlapací střed a v drtivé většině případů rozhoduje kromě tichosti chodu také o životnosti celého rotopedu. Na trhu najdete rotopedy s miskovým středem a rotopedy se středem s ložisky a klikami na čtyřhran. 

Miskový šlapací střed s jednodílnou ohnutou klikou je typický pro levnější rotopedy. Jeho nevýhodou je, že je nutné jej často seřizovat, rychle se opotřebovává a v důsledku opotřebení bývá i hlučnější. Naopak šlapací střed s ložisky a klikami na čtyřhran je prakticky bezúdržbový, dlouhodobě zcela tichý a vhodný i pro časté a dlouhodobé používání. 

O pohodlnosti šlapání při cvičení na rotopedu pak rozhoduje také setrvačník umístěný uvnitř rotopedu, který přímo ovlivňuje plynulost jízdy. Setrvačníky s různou váhou jsou vhodné pro různou míru zátěže a je proto vhodné při výběru rotopedu zohlednit i váš předpokládaný styl cvičení.

Váha setrvačníkuDoporučená zátěž
3-5 kgminimální zátěž
7 kgkondiční a nenáročné cvičení
9-12 kgvysoká a dlouhodobá intenzivní zátěž
Tabulka zobrazuje váhu setrvačníku a doporučovanou zátěž

Regulace zátěže

Parametr, se kterým budete při cvičení hojně pracovat, bude míra zátěže, kterou budete chtít během cvičení překonávat. Někdo volí raději relaxační jízdu po rovince, jiní zase preferují náročné výstupy do kopce, které dají tělu zabrat. Ať tak či tak, rotopedy narozdíl od reálného terénu nabízí možnost výběru a nastavení požadované náročnosti, a to jak při startu, tak i kdykoliv během cvičení. 

V tomto směru trh nabízí buď rotopedy s manuální regulací zátěže například otočným kolečkem nebo tlačítky, pomocí kterých si ručně nastavujete aktuální zátěž dle libosti. Dále to jsou rotopedy s automatickou regulací zátěže pomocí počítače, telefonu či tabletu, kde si zvolíte trať a zátěž je nastavena dle ní. 

I u rotopedů vybavených automatickou regulací zátěže může být stále k dispozici možnost nastavení ručně. Pokud ale chcete, aby vám zátěž reguloval počítač dle zvoleného programu nebo parametrů (například tepové frekvence), rotoped provádí regulaci nastavení průběžně sám, i bez vašich zásahů po celou dobu cvičení. V případě rotopedů s automatickou regulací zátěže ale počítejte vždy s vyšší investicí.

Brzdný systém

S regulací zátěže při jízdě na rotopedu přímo souvisí i brzdný systém, který spolu s odporem ovlivňuje míru zátěže. Současný trh nabízí v zásadě dvě varianty brzd – magnetické a indukční. 

Varianta magnetická je typická pro levnější rotopedy a funguje na principu působení magnetů, kdy o míře odporu rozhoduje poloha magnetu vůči setrvačníku. Od počtu magnetů se pak odvíjí možná míra zátěže, kterou rotoped nabízí. Tento typ brzdného systému je tichý (ovšem ne bezhlučný), má poměrně dlouhou životnost a v případě poruchy je finančně méně nákladný. 

Indukční brzdné systémy fungují na principu elektromagnetu, kdy brzdy tvoří cívka s elektromagnetem a množství proudu v cívce reguluje počítač. Tato varianta je účinnější, bezúdržbová a zcela bezhlučná. Bývá využívána u dražších modelů a je velice spolehlivá, pokud ale přeci jen dojde k poruše, náhradní díly jsou oproti magnetickým brzdným systémům dražší. 

Kontrola tepové frekvence

Pokud chcete korigovat svou zátěž během jízdy na rotopedu nejen pocitově, ale i vědecky pomocí čísel, neobejdete se bez kontroly tepové frekvence, kterou v různých variantách nabízí i samotné rotopedy jako součást své výbavy. 

  • Snímač na prst nebo ucho je jednou z nejjednodušších a nejlevnějších variant, které ale bohužel nebývají příliš přesné a dnes od nich stále více výrobců ustupuje. Průměrná odchylka v měření bývá až 15 procent, pro orientační informaci ale nenáročným uživatelům postačí.
  • Dotykové snímače na řídítkách jsou krátkodobě poměrně pohodlnou možností, která je ovšem jen srovnatelně přesná se snímači na prst. Průměrná odchylka je okolo 15 procent, a i s ohledem na nutnost pevného držení řídítek je tato varianta vhodná spíše jen pro občasné orientační změření.
  • Hrudní pás naopak patří mezi varianty nejspolehlivější. Pás umístěný pod tričkem nepozorovaně monitoruje přesně a okamžitě váš tep a u modernějších modelů údaje umí odesílat i přímo do rotopedu, který může na získané údaje reagovat přizpůsobením zátěže, pokud je vybaven automatickou regulací.

Způsob napájení

Přestože rotoped pracuje především s vaší vlastní energií, pro pohánění displeje nebo integrovaného počítače se neobejde ani bez elektřiny. Pokud máte rotoped s jednoduchým displejem, obvykle si vystačíte se dvěma tužkovými bateriemi na celý rok. Jednou za čas je sice vyměnit musíte, nejedná se však o nic dramatického. 

Pokud zvolíte připojení na energii ze sítě, nemusíte si s výměnou ani výdrží baterií dělat starosti ani při energeticky náročnějších modelech. Na druhou stranu budete ale omezeni v možnostech přemisťovat rotoped v interiéru – vždy totiž budete muset být v blízkosti zásuvky.

Vychytávky pro transport a nerovný terén

Pokud plánujete rotoped posouvat v rámci zvolené místnosti, nebo dokonce mezi více místnostmi, pak se rozhodně porozhlédněte po modelu s transportními kolečky. Ta umožňují naklonit rotoped a táhnout jej po kolečkách podobně jako cestovní kufr, což je násobně jednodušší než přenášení těžkého rotopedu v rukou.

Na nerovném terénu pak oceníte zase seřizovací nožičky, kterými vykompenzujete případné nerovnosti v podlaze. I na zvlněném povrchu tak bude cvičení na rotopedu stabilní a bezpečné, což by mělo být vždy vaší prioritou.

Jestliže máte místa v interiéru málo a cvičíte jen sporadicky, pak možná uvítáte skládací rotoped, který můžete ukrýt pod postel nebo do kumbálu. Při volbě skládací varianty si ale určitě skládání v praxi vyzkoušejte, abyste se ujistili, že tuto manipulaci bez obtíží zvládnete, a že je výsledný rozměr pro vás dostatečně malý. 

Nejmodernější technologie

Nejmodernější rotopedy dnes umožňují propojení s tabletem či počítačem pomocí Bluetooth. Díky tomu si pak můžete za pomoci rozličných aplikací užít třeba simulaci jízdy na kole v terénu včetně přehrávání videa evokujícího jízdu krajinou. 

Ještě větší třešničkou je pak přímo naplánování reálné trasy pomocí Google maps, kdy váš rotoped reguluje zátěž přesně tak, jak by tomu bylo ve skutečnosti. Samozřejmostí je pak možnost využívání nejrozličnějších motivátorů ke cvičení a aplikací na vyhodnocování vašich aktivit – ať už pro informace ohledně spálených kalorií, průměrné rychlosti, průměrné délky tras nebo i jiných.

Cena

Cenová kategorie může být jistou nápovědou ohledně kvality rotopedu. Rozhodně to ale není pravidlem, navíc ne vždy nejkvalitnější profi model vlastně potřebujete. Vždy je proto na místě sledovat především jednotlivé parametry s ohledem na vaše potřeby a cenu pak brát spíše jen jako pomocné vodítko.

Rotopedy do 5 000 Kč

Rotopedy v této cenové hladině jsou ideální pro občasné nenáročné cvičení nebo zejména pro krátkodobou rehabilitaci či rekonvalescenci. I v této kategorii můžete sehnat kvalitní modely, většinou ale s méně funkcemi, a především nižší stabilitou.

Rotopedy od 5 000 do 10 000 Kč

Tyto modely jsou vhodné pro domácí cvičení i častějšího rázu a při využívání více členy domácnosti. V tomto cenovém rozpětí seženete již také moderní modely se zatížením řízeným počítačem. Kvalita i stabilita zde jednoznačně roste.

Rotopedy nad 10 000 Kč

Dražší rotopedy jsou obvykle vysoce kvalitní a vhodné i pro profesionální sportovce nebo hojné využívání ve fitness centrech. Výhodou kromě kvalitních materiálů a komponentů může být i nadstandardní záruka.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rotoped

https://www.arecenze.cz/rotopedy/

https://www.telegraph.co.uk/cycling/2019/09/26/uci-host-first-cycling-esport-world-championships-next-year/

Článek aktualizován 16. 11. 2022