1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat koloběžku?
  1. Domů
  2. Koloběžky
  3. Jak a jakou vybrat koloběžku?

Jak a jakou vybrat koloběžku?

Při výběru koloběžky narazíte na celou řadu parametrů. Při troše bližšího zkoumání se ale jistě ve všech technických pojmech vyznáte. Jako první se zaměřte na typ koloběžky. Ten určuje, do jakého terénu bude dopravní prostředek vhodný i jak starý či zkušený jezdec ji bude používat.

S typem koloběžky úzce souvisí také její nosnost, skladnost i vzdálenost, kterou s ní dokážete překonat. Některá provedení mají zajímavé vlastnosti, jakými je třeba elektrický pohon nebo možnost složení do kompaktnější velikosti. Promyslete si, zda by se vám hodily nějaké takové prvky.

Každá z částí, ze kterých se koloběžky skládají, má své specifikace. Všechny dohromady ovlivňují jízdní vlastnosti. Proto byste jejich výběr neměli podcenit. Před koupí zvažte, jaká nášlapná plocha a jaká kola i řídítka pro vás budou nejvhodnější. Nezapomínejte ani na brzdy a další bezpečnostní prvky.

Jakou koloběžku vybrat stručně

Zvolte nejvhodnější typ – ten určuje, jaký jezdec (hmotnost, výška, věk, zkušenosti), v jakém terénu a jak daleko bude na koloběžce jezdit

Vyberte kola a nášlapnou plošinu – tyto parametry patří mezi základ a jsou důležité pro jízdní vlastnosti; nášlapy mají různou velikost, stejně tak kola, která mohou být nafukovací nebo gumová

Nezapomínejte na bezpečnost – koloběžka by měla mít dobré brzdy zejména při náročnějším použití, hodit se rozhodně budou i odrazky a světla

Podívejte se na konstrukci – základem kvality zpracování jsou použité materiály; robustní koloběžky jsou odolnější a mají delší životnost; váží však více

Typy koloběžek

Koloběžky můžeme nejzákladnějším způsobem rozdělit podle toho, kdo na nich bude jezdit. Hmotnost a výška uživatele se dá členit velmi podrobně. Většina modelů má však nastavitelná řídítka, tudíž jsou poměrně univerzální a snadno přizpůsobitelné.

Schéma typů jednotlivých koloběžek
Typy koloběžek – ze zdroje www.arecenze.cz

Své opodstatnění má zejména členění podle věku na:

  • Dětské koloběžky
  • Koloběžky pro dospělé

Tyto typy se využívají především jako dopravní prostředky pro přesun z místa na místo nebo pro zábavu a rekreační projíždění se. Existují ale i jiné druhy koloběžek. Ty se od základních provedení liší svými speciálními prvky nebo zaměřením na konkrétní sportovní disciplínu. Jedná se například o:

  • Freestylové koloběžky
  • Dirtové koloběžky
  • Elektrické koloběžky
  • Skládací koloběžky

Dětské koloběžky

Již z názvu je jasné, na jakou věkovou kategorii jezdců se tyto koloběžky zaměřují. Juniorské modely poslouží jako zábava a u starších dětí i jako praktický dopravní prostředek. Většinou se jedná o konstrukčně jednoduché a cenově přijatelné výrobky, které nedosahují závratných rychlostí a ani nejsou určené na pohyb v náročném terénu. 

Malé děti obvykle nepotřebují speciální koloběžky s nejmodernějšími technickými vychytávkami. Rozhodně ale nepodceňujte poctivý a zodpovědný výběr. Výrobky by měly být především bezpečné. Hleďte proto na použité materiály, odpovídající velikost a nikdy nepodceňujte hranici maximální nosnosti. Je lepší si připlatit za kvalitní zpracování než riskovat úraz.

Juniorské koloběžky mají různé velikosti. Ty nejmenší mohou používat děti již od dvou až tří let. Modely pro nejmladší ratolesti vynikají stabilitou a slouží k tomu, aby se na nich naučily děti jezdit. Naopak koloběžky velikostně odpovídající školnímu věku jsou již rychlejší a více se podobají jednoduchým dospěláckým typům.

Koloběžky pro dospělé

Koloběžky pro dospělé mají v porovnání s dětskými verzemi větší velikost, vyšší nosnost a mnohdy i pokročilejší konstrukci. Také na nich častěji najdete nafukovací kola většího průměru, širší řídítka a účinnější brzdy. Všeobecně se vyznačují lepším přizpůsobením pro rychlou a dlouhou jízdu.

V posledních letech se dospělácké koloběžky stávají oblíbeným dopravním i sportovním prostředkem. Na trhu tvoří nejširší kategorii napříč všemi typy. Pokud hledáte co nejvíce univerzálního parťáka na cesty, měli byste vybírat právě mezi nimi. 

Koloběžky pro dospělé můžeme stejně jako jízdní kola rozdělit podle toho, do jakého terénu se hodí:

SpecifikaceMěstské koloběžkyTuristické koloběžkyHorské koloběžky
Do jakého terénuNa zpevněné cestyDo města i lehčího terénu, ideální na dlouhé vyjížďkyVhodné pro sportovní jízdy i v těžším terénu
KonstrukceMalá, lehká, dobře skladnáMohutná a zároveň aerodynamickáRobustní, odolná
KolaMenšíHodně velké přední kolo, s nafukovacími a středně silnými pneumatikamiVětší a nafukovací, s hodně silnou pneumatikou s výrazným vzorem
ŘídítkaÚzkáStřední, komfortníŠirší
BrzdyZákladníKvalitní a účinnéKvalitní a účinné

Freestylové koloběžky

Tento typ na první pohled připomíná městské nebo některé dětské koloběžky. Jedná se ale o specializované modely. Freestylové koloběžky se využívají pro provádění triků na rampách a ve skate parcích. Mají malá kola, poměrně drobná řídítka a nízko položenou nášlapnou plochu. Vynikají perfektní ovladatelností. Spousty zábavy si s nimi mohou užít děti i dospělí. 

Freestyle koloběžky lze používat nejen na rampách, ale i pro běžnou jízdu po upravené cestě. Je však nutné dávat pozor na sníženou platformu. Snadno dojde k zadrhnutí o obrubník či jiné nerovnosti. Pro případ pádu byste měli nosit ochranné pomůcky. O samotnou freestyle koloběžku se bát nemusíte. Její konstrukce je odolná a uzpůsobená případným menším nehodám, kterým se ve skate parcích při trénování triků nevyhnete.

Dirtové koloběžky

Dirtové koloběžky neboli koloběžky pro dirt jumping jsou stejně jako freestyle typy určené na provádění triků. V tomto případě však najdou uplatnění v terénu, nikoliv na rampách. Drobné nerovnosti běžného ježdění je tudíž nerozhází, stejně jako skoky a tvrdé dopady na přírodních překážkách. Jejich pevná a přesto lehká konstrukce vydrží opravdu hodně.

Aby dirtové koloběžky zvládaly terén, mají větší nafukovací pneumatiky se širokými plášti. Výrazný dezén zabraňuje smykům a pomáhá s lepším záběrem. Nášlapná platforma bývá potažená protiskluzovým materiálem.

Elektrické koloběžky

Pokud hledáte koloběžku určenou spíše k přepravě z místa na místo s minimem úsilí než pro sport, budou se vám líbit elektrická provedení. Tyto typy mají vlastní motor a akumulátor. Při jízdě se tak není vůbec nutné odrážet. Jen stojíte a necháváte se vézt. Některé elektrické koloběžky mají dokonce sedátko.

Na trhu se setkáte s městskými i terénními variantami; stejně jako v případě klasických dospěláckých typů. Elektrické koloběžky umožňují urazit dlouhé vzdálenosti za krátký čas. Dojezd se pohybuje v rámci desítek kilometrů a rychlost okolo 30 až 40 km/hod. Nabíjení pak trvá 3 až 9 hodin dle typu elektroběžky a kapacity jejího akumulátoru. 

Před nákupem byste určitě měli vědět, že se jedná o poměrně těžké dopravní prostředky. Pokud se vám vybije baterie, bude manipulace s elektrickou koloběžkou náročná. Nechte si proto vždy u parametru maximálního dojezdu rezervu.

Skládací koloběžky

Skládací koloběžky mají většinou jednoduché, přesto odolné a kvalitní zpracování. Jak je již patrné z názvu, lze je sbalit do kompaktnějších rozměrů. Složení není vůbec náročné a nezabere vám příliš času.

Největší využití mají skládací koloběžky ve městech. Hodí se zpravidla pro zpevněné cesty i lehčí terén. Díky perfektní skladnosti se s nimi pohodlně cestuje hromadnou dopravou. Také si je můžete bez obtíží uložit doma i v práci, ve škole či v jiném cíli vaší cesty.

Nosnost

Nosnost se nejčastěji pohybuje od 90 do 150 kilogramů; u dětských koloběžek méně.

Vždy je dobré si nechat v nosnosti rezervu a nepořizovat modely s nižší ani hraniční hodnotou vaší tělesné váhy. Občasně totiž můžete převážet náklad, jako třeba nákup. Nemluvě o tom, že během překonávání terénních nerovností nebo při skocích se nárazem zvyšuje síla, která na koloběžku působí. Na to dávejte pozor zejména u freestylových a dirtových typů.

Kola

Kola mají ze všech částí koloběžky největší vliv na jízdní vlastnosti. Mezi jejich nejzásadnější parametry patří materiál, velikost a tvrdost. Celkově rozlišujeme dva hlavní druhy:

  • Malá kola z PVC / PU
  • Větší nafukovací kola

S pevnými koly z PVC nebo PU bez možnosti nafukování se můžete setkat například u dětských nebo freestyle koloběžek. Jejich malý průměr napomáhá snadné ovladatelnosti. Naopak velká nafukovací kola terénních modelů dobře tlumí nárazy a hodí se na překonávání dlouhých tratí.

Zejména v případě malých PVC a PU koleček se zaměřte také na ložiska. Jejich kvalita se vyjadřuje pomocí takzvané stupnice ABEC. Čím větší hodnotu z maximálních devíti bodů bude tento parametr mít, tím lépe. Dobrá ložiska pomáhají plynulejšímu otáčivému pohybu kol. 

Velikost kol

Jak již bylo zmíněno, velikost kol souvisí s použitým materiálem a také s tím, do jakého terénu se koloběžka hodí. Zatímco umělá kola mají vždy drobný průměr, ta nafukovací se mohou od sebe značně lišit:

  • Přední kolo 16″, zadní 12″ / obě 12″ – skládací a městské koloběžky
  • Přední kolo 20″, zadní 16″ / obě 16″ – univerzální koloběžky 
  • Přední kolo 26″, zadní 20″ / obě 20″ – cestovní a terénní koloběžky

Rozměry kol se standardně udávají v palcích (1 palec = 2,54 cm). Koloběžky s větším předním kolem jsou skvělé pro rychlejší a fyzicky méně náročnou jízdu. Naopak ty se stejným průměrem vepředu i vzadu dokáží lépe držet stopu. Jejich výhodou je také fakt, že na dlouhých cestách s sebou nemusíte vozit dvě různé rezervní duše.

Tvrdost kol

Čím jsou kola koloběžky tvrdší, tím bude jízda rychlejší. Naopak měkčí lépe tlumí otřesy. U nafukovacích kol lze z velké části tvrdost regulovat pomocí míry nahuštění. Umělá kolečka malé velikosti mají pevně dané vlastnosti, ale v případě potřeby je můžete vyměnit za jiná.

Za hraniční míru tvrdosti lze pokládat hodnotu 88A a výše. Naopak měkká kola bývají označená jako 86A a méně.

Stupátko neboli nášlap

Nášlap je plocha, na které stojíte. Toto stupátko má vliv na komfortnost koloběžky. Navíc ovlivňuje i její celkovou aerodynamiku. Hlavní roli při výběru hraje jeho velikost a výška nad zemí. Nášlap by nikdy neměl být klouzavý.

Výška nášlapu

S vysokým nášlapem se snižuje riziko, že zavadíte o překážku. Zároveň ale pro odraz musíte hlouběji podklesnout nohou. Více se tak namáháte a snadněji se unavíte. Zvolíte-li si pohodlnost nižších nášlapů, budete zase limitování okolním terénem. Za univerzální optimum se považuje přibližně 6 cm. V horském terénu však využijete i 8 cm. Naopak u typů pro hladké povrchy nejsou ničím neobvyklým jen 4 cm.

Rozměry nášlapu

Délka stupátka by měla odpovídat pohodlnému umístění obou nohou za sebe; klidně i s jednou vychýlenou z osy nášlapu. Tento parametr zbytečně nenavyšujte, protože velké rozměry zhoršují ovladatelnost koloběžky a mohou komplikovat překonávání nerovností.

U šíře nášlapu platí stejně jako u délky, že méně někdy znamená více. Stupátko by ideálně mělo být přibližně stejně široké jako vaše noha. Na prostorné ploše mají jezdci tendenci nestát přesně uprostřed, což negativní ovlivňuje pohyb koloběžky. Navíc o hodně široké nášlapy můžete při odrazech zavadit a uhodit se do nohy.

Brzdy

Ačkoliv brzdy neovlivňují samotné jízdní vlastnosti koloběžky, jsou zejména u pokročilejších modelů nezbytně důležitým bezpečnostním prvkem. V případě potřeby rychlého zastavení je seskakování nebo šoupání nohou o zem velmi nebezpečné. Z tohoto důvodu by na žádné koloběžce neměly brzdy chybět. Setkat se můžete se třemi různými typy:

TypNášlapné brzdyV-Brake / čelisťové / ráfkové brzdyKotoučové brzdy
PokročilostZákladníStředníNejúčinnější
UmístěníNa nášlapuPáčky na řídítkáchPáčky na řídítkách
PrincipDostoupnutím třou o koloSvorky na pneumatikáchBrzdí se přímo kotouč kola

Řídítka

Řídítka jsou nastavitelná obvykle v rozpětí od 90 do 130 centimetrů. Měly by dosahovat do výšky vašich kyčlí při stání vedle koloběžky. Správné nastavení řídítek je důležité pro ovladatelnost koloběžky i pro vaše pohodlí, aby vás nebolela z jízdy záda.

Při nákupu zaměřte pozornost především na šířku. Užší provedení se rychle a lehce ovládá, větší rozpětí je zase stabilnější. Některé koloběžky na provádění triků mají kompletně protáčecí řídítka. Na turistických typech zase najdete zahnutí pro pohodlnější dlouhodobé držení.

Materiál

Nezanedbatelnými parametry je i hmotnost koloběžky a její odolnost vůči případným nárazům. Tyto vlastnosti závisí na použitém materiálu. V některých případech je výhodnější mít robustní avšak i těžší model. Jindy zase převládají benefity lehké koloběžky, se kterou se snadno manipuluje. Pokud jste do nákupu ochotni investovat větší částku, můžete dokonce spojit obě věci dohromady. K výrobě koloběžek se nejčastěji používá:

  • Ocel – levné, pevné, těžké koloběžky
  • Hliník – levné, méně odolné, lehké koloběžky
  • Karbon – drahé, pevné, lehké koloběžky

Vybavení ke koloběžkám

Kromě samotné koloběžky budete potřebovat i další příslušenství. Minimální výbavou, bez které byste neměli nikdy vyrážet ven, jsou bezpečnostní prvky v podobě helmy, ideálně i chráničů. Chybět by vám také rozhodně neměla světla s odrazkami.

Jako volitelné a velmi praktické doplňky ke koloběžkám si můžete dále pořídit zvonek, tachometr, nosiče a brašny či další vybavení, které najdete i na jízdních kolech. Blatníky a stojánek často bývají součástí balení. Nezapomínejte ani na vhodné sportovní oblečení. Důležité jsou především pohodlné boty. Nikdy nepoužívejte při jízdě na koloběžce pantofle a jinou vyzouvací obuv.

Cena

Cena koloběžky se odvíjí od jejího typu, protože jednotlivá provedení mají různě náročnou výrobu a jsou konstrukčně jinak složitá. Samozřejmě také záleží na pokročilosti konkrétních modelů. Zatímco dobré městské koloběžky pořídíte již za 1 000 Kč, za kvalitní terénní a turistické zaplatíte i více než 10 000 Kč.

Do 1 000 Kč

V první a nejnižší kategorii najdete nejčastěji malé dětské modely, které se mohou pohybovat i ve střední až dolní hranici tohoto cenového rozmezí. Do 1 000 Kč také seženete jednoduché městské a skládací typy. Při nákupu nejlevnějších koloběžek si hlídejte především parametr nosnosti, který může být podprůměrný. Brzdy zde jsou zpravidla nášlapné nebo čelisťové.

Od 1 000 do 4 000 Kč

Většina základních a rekreačních koloběžek se nachází právě v tomto cenovém rozmezí. Seženete zde nejen vysoce kvalitní dětská nebo městská skládací provedení, ale také freestyle koloběžky. Výjimkou nejsou ani základní modely s většími nafukovacími koly. Ty většinou mívají ocelovou konstrukci a čelisťové brzdy.

Od 4 000 do 7 000 Kč

Koloběžky od 4 000 do 7 000 Kč udělají radost nadšencům do freestylu, kteří hledají prvotřídního parťáka na překážky. Seženete zde ale také dobré turistické a terénní provedení s nafukovacími koly. Jako materiál konstrukce bývá vedle oceli použitý i lehčí hliník, který snižuje celkovou hmotnost koloběžky. 

Nad 7 000 Kč

Pokud jste náročný jezdec či to myslíte s koloběžkou opravdu vážně a sháníte velmi pokročilý model, zaplatíte za něj zpravidla více než 7 000 Kč. Většina těchto koloběžek patří do specializované kategorie freestylu nebo má nafukovací a nadprůměrně velká kola na dlouhé cesty a pro zvládání terénu.

V nejvyšší cenové kategorii se nabízí ty nejlepší vychytávky, jaké si můžete na svou koloběžku přát. Příkladem je lehký a přitom odolný karbonový materiál nebo kotoučové brzdy, které se vyznačují perfektním fungováním i za mokra. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/kolobezky/

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-341

Článek aktualizován 8. 2. 2022