1. Domů
  2. Indukční varné desky
  3. Jak a jakou vybrat indukční varnou desku?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat indukční varnou desku?

Jak a jakou vybrat indukční varnou desku?

Jestliže jste se z dostupných typů varných desek rozhodli právě pro indukční, pak se své investice rozhodně obávat nemusíte. Indukční varné desky se totiž v oblasti vaření řadí k tomu nejlepšímu, co lze na trhu sehnat. Jsou výkonné a rychlé, a přitom spotřebovávají málo energie. Oproti jiným typům jsou navíc i bezpečnější, plotýnka se zahřeje pouze tehdy, když je na ní postavena nádoba, navíc disponuje mnoha bezpečnostními prvky.

Při výběru se jako první řiďte prostorem, který máte pro indukční desku připravený, a také počtem osob v domácnosti. Aby byla příprava jídla vždy komfortní, měl by počet plotýnek odpovídat frekvenci vaření. Zatímco pro jednu až dvě osoby vystačí menší dvouplotýnková deska, pro rodinu je ideální varianta se čtyřmi plotýnkami. K dostání jsou však i široké víceplotýnkové indukce pro velké rodiny, milovníky kulinaření a profesionály. V neposlední řadě se řiďte uživatelskými recenzemi, mnoho jich najdete zde.

Vzhledem k velikosti desky se pak zaměřte i na její výkon a zkontrolujte bezpečností prvky. Automatické vypnutí a pojistka proti přepětí by měla být samozřejmostí. Zajímejte se také o funkce, které zvyšují komfort při vaření. V souvislosti s designem a údržbou pak sledujte barvu desky a provedení, k dostání jsou varianty s rámečkem i bez něj. Všechny parametry bývají úměrné ceně, proto si stanovte rozpočet a pusťte se do výběru.

Jakou indukční varnou desku vybrat stručně:

Nejlepší varné desky – Dle srovnávacího testu vítězí mezi čtyřplotýnkovými Electrolux EIV634, u dvouplotýnkových Whirlpool WS Q0530 NE

Zvolte odpovídající velikost varné desky. Podle počtu osob rozhodněte, zda je pro vás ideální varianta se dvěma, čtyřmi, pěti či šesti plotýnkami. 

Sledujte výkon indukce a připojení. Nejčastěji se varné desky připojují na třífázový proud, ale k dostání jsou i varianty vhodné do jednofázové 230V zásuvky.

Zaměřte se na bezpečnostní prvky. Nejmodernější desky mají například ochranu proti přetečení, ukazatele zbytkového tepla či ochranu proti vznícení oleje.

Porovnejte funkční výbavu. Doplňkové funkce jako časovač, booster výkonu, 6. smysl či stop and go vám usnadní vaření a pomohou i s úsporou času a energie.
Rozhodněte, kolik chcete do indukční varné desky investovat. 

Vyberte si několik kandidátů z dané cenové kategorie a přečtěte si recenze, které vám mohou prozradit to, co v popisu výrobce nenajdete.

Typy varných desek

Varné desky rozdělujeme podle zdroje tepla na elektrické a plynové. Elektrické varné desky pak mohou mít buďto litinové, nebo sklokeramické plotýnky, jež bývají indukční, nebo s topnou spirálou. V praxi se pak běžně setkáte s označením sklokeramické desky s topnou spirálou a indukční desky fungující na bázi magnetické technologie. Na trhu jsou pak stále k dostání i kombinované varné desky využívající plyn i elektřinu.

Nejlepší indukční varné desky

NázevVýsledek srovnáníCena
Electrolux EIV634Nej čtyřplotýnková11 000Kč
Whirlpool WS Q0530 NENej dvouplotýnková7 500Kč
Cata IB 6203 BKNej tříplotýnková10 500Kč
Nejlepší indukční varné desky dle redakce Arecenze.cz

Další nejlepší indukční varné desky

Proč si pořídit indukční varnou desku?

Indukční varná deska oplývá mnoha výhodami, kvůli kterým se do ní rozhodně vyplatí investovat. K ohřevu využívá magnetickou technologii, díky níž nabízí až 90% účinnost a nízkou spotřebu energie. Elektromagnetická indukce totiž zahřívá pouze dno magneticky vodivé nádoby, a proto nevznikají téměř žádné tepelné ztráty. Oproti sklokeramice indukce navíc umožňuje okamžitou regulaci teploty, což výrazně usnadňuje vaření.

VýhodyNevýhody
Úsporné vaření s nízkou spotřebou energieNutnost dokoupit speciální nádobí
Vysoká až 90% účinnostVysoká pořizovací cena
Bezpečnost (deska rychle chladne, bezpečnostní prvky)Obtížnější instalace
Moderní funkce
Rychlá regulace teploty
Snadná údržba varné desky

Výhody

Indukční vaření skýtá svou největší výhodu především v efektivitě. Na rozdíl od jiných typů ohřevu totiž teplo při vaření neuniká, ani se nezahřívá celá plocha desky. Důsledkem toho je nejen úspora energie a času při vaření, ale také maximální bezpečnost při manipulaci a ovládání indukce. Již několik sekund po vypnutí plotýnka chladne a nepopálíte se o ni, což navíc spolu s rovným hladkým povrchem usnadňuje celkovou údržbu.

Nevýhody

Přes mnoho výhod má indukční deska i své nevýhody. Nejvýraznější z nich je nejspíše pořizovací cena, která nemá problém přesáhnout 10 000 Kč. Kromě nákupu spotřebiče musíte navíc na začátku myslet i na dokoupení příslušenství v podobě speciálního nádobí. Dalším negativem indukcí je jejich bzučivý provoz často doprovázený vibracemi a také potřeba volného místa okolo, aby nedocházelo k přehřívání. 

Indukční varná deska v praxi

Princip elektromagnetické indukce je poměrně jednoduchý. Umístěním speciální nádoby na desku se vytvoří silné magnetické pole a v desce umístěná indukční cívka se v okamžiku dotyku dna hrnce aktivuje. Díky tomu se nahřívá rovnou dno nádoby, nikoliv plotýnka, která by následně teplo předávala. Tento způsob ohřevu je vysoce efektivní, jelikož nedochází k tepelným ztrátám způsobeným ohřevem okolí hrnce či samotné varné desky.

Indukce tedy využívá teplo přesně tam, kde je potřeba. Její velkou předností je však také bezpečnost, kdy se po sundání hrnce z plotýnky indukce přeruší a přestane distribuovat teplo. Bezpečnost pak podporují také nejrůznější funkce, například automatické vypnutí, ke kterému dojde po krátké době od sundání nádoby, či rozpoznání prázdné nádoby na plotně, kdy indukce sama sníží svůj výkon. 

Obrázek zobrazuje schéma indukční varné desky
Indukční varná deska ze zdroje: arecenze.cz

Jaký typ nádobí vyžaduje indukční varná deska?

Jednou z mála nevýhod indukcí je, že k vaření potřebujete speciálně upravené nádobí s feromagnetickým dnem. Poznáte jej nejen podle symbolu cívky, který najdete nejčastěji na spodní straně, ale také podle označení Induction. Ověřit, zda má nádoba magnetické dno, můžete také jednoduše přiložením magnetu. 

Velikost a počet varných zón

Velikost a počet plotýnek indukční varné desky se odvíjí od jejího budoucího umístění a počtu osob v domácnosti. Jako první proto zvažte, jak často a v jakém množství budete vařit a kolik místa pro umístění varné desky máte.

  • Nejmenší varné desky mají pouze jednu zónu. V takovém případě doporučujeme zvážit přenosnou variantu.
  • Šířka 55 až 60 cm většinou zahrnuje 3 varné zóny, které umožňují komfortní vaření. Existují i takto široké varianty se 4 zónami, avšak v případě, že byste je používali všechny současně, mohly by některé nádoby přesahovat okraj desky nebo sahat na ovládací prvky, které by následně přestaly reagovat.
  • Šířka 70 až 75 cm pohodlně dostačuje pro umístění 4 varných zón. Takto široká indukce již poskytne optimální prostor k vaření i při použití všech plotýnek současně.
  • Šířka 90 cm a více pak umožňuje umístění 5 či dokonce 6 varných zón. Jde o velké indukce vhodné do vícečlenných domácností nebo pro kulináře, kteří často vaří.

Počet varných zón

Co do počtu varných zón máte k dispozici poměrně velký výběr. Indukční desky jsou totiž běžně k dostání se dvěma až šesti plotýnkami. Jejich množství vybírejte s ohledem na velikost vaší domácnosti a frekvenci vaření. Milovníkům kulinaření a velkým rodinám jistě udělají lepší službu větší varné desky s pěti či šesti plotýnkami, pro běžné vytížení ale stačí klasické čtyřplotýnkové desky s obvyklými nároky na prostor.

Při výběru se vyplatí sáhnout po modelu, který nabízí flexibilní varné zóny. Na takovou plotýnku můžete položit libovolně objemné nádobí, zóna poté automaticky upraví svou plochu, takže nebude problém použít při vaření dlouhý pekáč či objemnou mísu.

Připojení

Před nákupem byste měli také zkontrolovat, jaké zásuvky v bytě či domě máte. Desky jsou totiž připravené pro různá zapojení a různé typy elektrických obvodů a chybným zapojením byste mohli poškodit celé elektrické vedení včetně spotřebiče. Není proto na škodu si pro montáž zavolat odborníky.

Klasická čtyřplotýnková indukční deska se nejčastěji připojuje na třífázový proud, což ji zároveň umožňuje využít všechny hořáky na plný výkon současně. Především ve starších bytech ale zpravidla najdete pouze klasické 230V (nebo též jednofázové) zásuvky, což ale nemusí být pro pořízení indukční desky překážkou. V takovém případě zvolte variantu s funkcí PowerManagement 230 V, které stačí 230V zdroj a lze ji připojit do běžné zásuvky.

Výkon varných zón

Varné zóny na indukční desce mívají různé rozměry i odlišný výkon, vyšší hodnoty najdete pochopitelně u dražších spotřebičů. Vše se odvíjí od toho, kolik chcete do indukce investovat a nakolik ji budete využívat. Desky s celkovým výkonem pod 7 000 W patří sice mezi levnější, ale vaření na nich bude podstatně pomalejší než na výkonnějších variantách.

Pokud rádi trávíte čas v kuchyni a běžně využíváte všechny plotýnky současně, pak raději sáhněte po indukční desce s výkonem nad 7 000 W. Je to optimální výkon, díky kterému budete moci vařit naplno a se kterým se například v rychlosti ohřívání vody vyrovnáte i rychlovarné konvici. Na průměrné hodnoty výkonu jednotlivých varných zón se podívejte do tabulky níže.

Typ varné zónyPrůměrný výkon
Nejmenší varná zóna1 000 až 1 800 W
Středně velká varná zóna1 500 až 2 300 W
Největší varná zóna2 300 až 4 200 W

Ovládání

Komfort při vaření do jisté míry ovlivňuje také ovládání indukční desky. Na výběr máte buďto klasické ovládání s tlačítky plus a minus, nebo posuvné ovládání se stupnicí například od 1 do 10 (takzvaný slider). Oba typy jsou dotykové a mají tu výhodu, že je zvládnete při vaření ovládat jedním prstem. U dotykového panelu s tlačítky musíte ale oželet zdlouhavé krokování při regulaci teploty. Na inovativnějším slideru tento proces zvládnete rychleji.

Bezpečnost

V oblasti bezpečnosti se indukční desky rovněž řadí na pomyslný vrchol. Většinou i ty nejlevnější modely nabízejí alespoň základní sadu bezpečnostních prvků, kterými se od jiných typů ohřevů výrazně odlišují. U dražších indukcí pak narazíte i na skutečně důmyslné bezpečnostní technologie, které při vaření chrání nejen vás, ale i vaše děti.

  • Ukazatel zbytkového tepla signalizuje horkou/teplou varnou plochu. 
  • Uzamčení ovládacího panelu je známé spíše pod označením dětská pojistka. Předchází nechtěnému ovládání varné desky.
  • Automatická ochrana proti přetečení přijde vhod, když se tekutina dostane z nádoby na ovládací panel. V tu chvíli se aktivní varná zóna ihned vypne, čímž předchází popálení či poškození indukce.
  • Automatické vypnutí desky se hodí pro případy, kdy po sundání nádobí zapomenete desku manuálně vypnout. K vypnutí dojde po určitém čase automaticky.
  • Ochrana proti vznícení oleje je ideální pomůckou, pokud rádi smažíte. Při této činnosti indukce hlídá teplotní hranici 300 °C, protože při vyšších hodnotách již hrozí vznícení oleje.
  • Rozpoznání prázdného hrnce pomáhá předcházet spálení dna nádoby. Pokud indukce vyhodnotí, že je nádoba prázdná, sníží svůj výkon.
  • Detekce položeného nádobí pomáhá šetřit energii. Jestliže na ploše není vhodná nádoba, deska se sama vypne.
  • Detekce velikosti nádobí zajišťuje, že indukce spolupracuje s nádobím o průměru větším než 10 cm.
  • Detekce přepětí chrání elektrické obvody před poškozením.
  • Detekci podpětí signalizuje indukční deska varovným alarmem.

Doplňkové funkce

Doplňkové funkce umožňují multifunkční využití indukční varné desky. Některé z nich bývají součástí i základní výbavy, jinými se pyšní dražší a modernější modely. Které funkce patří mezi nejužitečnější?

Šestý smysl 

Funkce 6. smysl dokáže ušetřit čas a také až 20 % energie v porovnání se starším typem indukční desky. Pomocí senzorů hlídá přednastavené funkce a automaticky upravuje výkon pro grilování, smažení, pomalé vaření a jiné techniky. Spolu s funkcí 6. smysl se vám nestane, že by voda v hrnci přestala po přidání studených ingrediencí vařit.

Rozpoznání velikosti hrnce

Díky funkci rozpoznání velikosti hrnce indukce využívá teplo cíleně pouze na plochu dna používané nádoby. Hodí se pro případy, kdy na desku postavíte menší hrnec, než je průměr varné zóny. Velkou výhodou této funkce je, že při vaření nedochází ke zbytečnému úniku energie.

Časovač

Integrovaný časovač v indukční desce ohlídá vaření za vás. Jednoduše jen nastavíte požadovanou dobu vaření a můžete se pustit do jiné činnosti. Po uplynutí nastaveného času se spotřebič sám vypne. 

Stop and go

Moderní funkce stop and go je skvělým řešením pro případy, kdy vám při vaření u dveří zazvoní sousedka nebo třeba pošťák, případně jej s oblibou využívají také maminky na mateřské dovolené. Tlačítkem jednoduše zastavíte proces vaření a následně si můžete odběhnout, aniž byste se museli obávat připálení jídla. Jakmile se vrátíte, dotykem opět pokračujete při stejném výkonu a v totožném programu. 

Zesílení výkonu Power Booster

Funkce Power Booster zajišťuje ještě rychlejší a efektivnější vaření. Umožňuje zvýšit a zesílit výkon v dané indukční zóně, což se hodí například když potřebujete rychle přivést těstoviny nebo brambory k varu. Aby nedocházelo k přehřátí spotřebiče, funkce se po 5–10 minutách automaticky vypne a výkon se vrátí do běžných hodnot. Při používání této funkce ale často nelze využívat zbývající plotýnky na plný výkon.

Udržování jídla v teple

Skvělým řešením zejména pro hospodyňky chystající jídlo pro velkou rodinu, je funkce udržování jídla v teple. Vydávání pokrmů nějaký čas zabere, mezitím může jídlo stojící na sporáku vystydnout. Díky této funkci se vám podobná situace ale již nestane. Funkce udrží uvařený pokrm v teple, aniž by se dál vařil.

Synchronizace s digestoří 

Některé indukční varné desky umožňují bezdrátové připojení k digestoři od stejného výrobce. Díky synchronizaci se pak nemusíte starat o odvětrávání, varná deska již vše koriguje sama.

Design

Chcete-li, aby indukční varná deska dobře zapadla do kuchyňské linky, zohledněte při výběru také její design. Ten se však netýká pouze barevného provedení, ale i dalších prvků. Čím se dnes dostupné indukce odlišují?

Rámeček

Při náhledu do nabídky zjistíte, že jsou k dostání buďto bezrámečkové varianty, nebo indukční desky opatřené rámečkem. Přečtěte si, čím se od sebe liší.

  • Bezrámečkové indukční desky mají plochu zcela hladkou. Díky absenci rámečku se v jejich rozích neusazují nečistoty, a proto se snadněji udržují. Nevýhodou ale je, že jsou náchylnější k poškození. 
  • Indukční varné desky s rámečkem mají tu nevýhodu, že se hůře udržují, protože se v záhybu hrany mohou usazovat nečistoty. Na druhou stranu ale nerezový rámeček chrání celý obvod desky proti mechanickému poškození, typicky například odštípnutí rohu při odsouvání těžkého nádobí. Okraj bývá zpracovaný tak, aby se o něj hrnce při posouvání nezachytávaly.

Hrany

Zvláštního zpracování se pak mohou dočkat hrany bezrámečkové indukční desky. Bývají různě broušené a zaoblené, zkosené, ale i rovné. Často jsou k vidění také desky, které mají zkosenou pouze přední hranu nebo tu, kde je umístěn ovládací panel. Zkosení hran není na škodu, pomáhá předcházet poškození desky při posouvání těžkého nádobí na okraj.

Materiál a provedení

Při výběru materiálu moc možností nemáte, všechny dostupné indukce se dnes totiž vyrábějí ze sklokeramiky. Jednotlivé modely se však mohou odlišovat vzhledem plotýnek. Některé indukční desky nemají plotýnky nijak ohraničené, což napovídá, že umožňují vaření po celé ploše v jakkoliv objemné nádobě. Co se týče barevného provedení, máte na výběr ze dvou možností: buďto indukci s bílou, nebo černou skleněnou deskou.

Cena

V nabídce indukčních varných desek si díky širokému rozpětí pořizovacích cen vybere doslova každý. Je však nezbytné myslet na to, že cena ve většině případů určuje kvalitu spotřebiče. K dostání jsou jak levnější varianty, u kterých musíte oželet některé funkce a pořádně zvážit bezpečnostní a ochranné prvky, tak i dražší indukce nabízející to nejlepší na trhu. Přečtěte si, co můžete od jednotlivých cenových kategorií očekávat.

Do 5 000 Kč

Nejnižší cenová kategorie zahrnuje především dvouplotýnkové indukce a přenosné jednoplotýnkové vařiče. Za nízkou cenu můžete pořídit i čtyřplotýnové indukce, avšak s nízkým výkonem, skrze který se hodí spíše pro sporadické využití, například na rekreační chatě. Hledáte-li indukci pro běžné využití v rodinné domácnosti, doporučujeme zainvestovat větší částku.

Od 5 000 do 10 000 Kč

V této cenové kategorii budete mít pravděpodobně nejširší výběr. K dostání jsou již kvalitní čtyřplotýnkové indukce, které se od sebe liší zejména designem a funkční výbavou. Běžně mají ve výbavě nejrůznější bezpečnostní prvky v podobě dětské pojistky či ukazatele zbytkového tepla či alespoň jednu flexi zónu přizpůsobující se velikosti hrnce.

Nad 10 000 Kč

Pakliže jste se rozhodli investovat do indukční desky více než 10 000 Kč, můžete se těšit na skutečně výkonné čtyřplotýnkové modely nabízející pestrou paletu funkcí. Samozřejmostí jsou flexi zóny, bezpečnostní prvky vyšší třídy v podobě ochrany proti vznícení oleje či Power Booster pro okamžité zvýšení výkonu. 

Dražší indukce mívají zároveň lépe zpracované ovládání, které je tak mnohem intuitivnější, a často je lze také propojit s digestoří. Za nejdražší modely pak zaplatíte i okolo 20 000 Kč. Ty vám však ušetří nejen čas, ale i peníze díky 6. smyslu, který je běžnou součástí jejich výbavy. Luxusní kousky vás potěší také bezúdržbových povrchem s úpravou proti otiskům prstů. V této vyšší cenové kategorie pak seženete také pěti a šesti plotýnkové varné desky.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Induk%C4%8Dn%C3%AD_va%C5%99i%C4%8D

https://www.arecenze.cz/indukcni-varne-desky/

https://www.thismamacooks.com/2017/09/induction-cooktop-stove.html

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 29. 5. 2022